Koccintsunk sörrel?

A magyar fiatalok többségét nem izgatják a hagyományok: boldogan koccintanak sörrel. Az egyetemisták egy része azt hiszi, hogy ’56 miatt volt a 150 éves tilalom, ők valószínűleg a matek szakkört is elkerülték...

A magyar egyetemisták több mint fele mindig is koccintott sörrel, egyharmaduk viszont még a másfél évszázados „tilalom” letelte után is tiszteletben tartja a hagyományt - derült ki IV. Budavári Sörfesztivál sörvacsoráján ismertetett kutatásból.

03.jpg

Bár a 150 éves szabályról mindenki hallott, a történelmi háttérrel sokan bajban vannak: minden tizedik egyetemista az ’56-os forradalomhoz, 6 százalékuk pedig a mohácsi csatához köti a koccintás felfüggesztését. Az egyetemisták fele szerint mindenki azt iszik, ami a keze ügyébe kerül, de egyre többen gondolják úgy, hogy inkább sörös nemzet a magyar, mint boros. Ehhez a hazai sörgasztronómia látványos fejlődése nagyban hozzájárulhatott.

Te is.jpg

 

A megkérdezettek több mint fele koccint sörrel* 

 

Férfiaknál 63% koccint sörrel, míg a nőknél
csak minden második megkérdezett

 

 

 *A kutatást 500 fő megkérdezésével a Flow PR. végezte.

Tízből három fiatalnak még mindig a bor jut eszébe, ha a magyarok italfogyasztási szokásaira gondol, de egyre többen gondolják úgy, hogy inkább sörivó nemzet vagyunk. A döntő többség (45%) szerint viszont felesleges különbséget tenni: azt iszunk, ami éppen a kezünk ügyébe kerül. Ami a sörrel való koccintatás tilalmát illeti: a vidéken élők tájékozottabbak (tízből csak négyen nem tudták, honnan eredeztethető a koccantási tilalom), és a hagyományokat is jobban tisztelik. Míg a városiak csupán egyötödéről mondható el, hogy még mindig követi a szabályt, addig a vidékiek közel fele továbbra sem koccint sörrel.

Te is2.jpg

A helyes válasz: az 1849-es aradi kivégzéshez
kapcsolódik. 

A legenda szerint az osztrák
tábornokok sörrel koccintva ünnepelték
meg a szabadságharc leverését

 

 „A IV. Budavári Sörfesztivál a hazai sörgasztronómia fejlesztéséről és a különleges nedűkről szól. Június 12. és 15. között mindenkire felhőtlen szórakozás vár, azokra is, akik a 150 év letelte után még mindig fontosnak tartják a hagyományt, és azokra is, akik el sem tudják képzelni a nyári sörözéseket koccintás nélkül.

A Kézműves sört a népnek! blog szerint a koccintás 2014-ben teljesen helyénvaló, vannak külföldiek vagy honfitársak akik óvatosan rákérdeznek, de tegyük helyre a dolgokat, a népi?, urbánus legenda 150 évre szólt.

08.jpg

Számunkra a legfontosabb szabály az, hogy a korsókban minőségi sörök legyenek ” – nyilatkozta Kurucz Dániel, a IV. Budavári Sörfesztivál egyik főszervezője, aki szerint a fesztivál 200 sörkülönlegességből álló kínálata még a borkedvelőket is le szokta venni a lábáról.

 

 Te is3.jpgA megkérdezettek 11%-a szerint sörös nemzet vagyunk 

Közel minden második válaszadó
szerint nem lehet ilyen különbséget tenni
bármilyen alkoholos italt örömmel 
megiszunk

 

A kulturált alkoholfogyasztás jegyében erre jó alkalom lesz a négy napos fesztivál, mert a hazai kézműves sörök mellett a szervezők azt ígérik, hogy cseh remekek is megtalálhatóak lesznek, például a prágai Dalešice sörfőzde helyben főzött szűretlen söreit is ki lehet próbálni, addig is a helyszínen megtalálható volt a sztrapacskás csülök mellett a Stari, Kapucinus, Rotburger és a cseh Postřižinské.

WIN_20140529_180600.JPGA Budavári poharak az idén egy kicsit öblösebbek lettek

 

WIN_20140529_181626.JPGKöleses sör

 

WIN_20140529_181553.JPGStari is eljött a gyümölcsös söreivel

WIN_20140529_183957.JPGStari szűretlen világos

WIN_20140529_194211.JPGJáki András, Rotburger

WIN_20140529_182817.JPGKovács Gábor, a maláta könyvek főszerkesztője mondja a rendezvény prológját

WIN_20140529_181732.JPGRegina, Köleses sör

WIN_20140529_180759.JPGSörblogger kollégák