Csúcsra tör a HopTop Brewery

...minőség, quality, qualité, qualität, laatu...

A HopTop Brewery fiatal főzde, alig pár hónapja telepedett le Kőbányán a Maglódi 47.-ben és máris öt jó -értékeléseket elérő sörrel rukkolt elő. Hogyan lehetséges ez?

A HopTop név csúcs komlót jelent, ehhez mérten tette is le a névjegyét: A HopTop Brewery a Főzdepark formáció egyik oszlopos tagjává vált, sörei elképesztő magabiztossággal, minőségben készülnek. A kiváló sör pedig eredeti dizájnnal jelent meg az induláskor a nagyközönség előtt. (Első Kraft Sörfesztivál, Aug 19-20.)

untitled5.jpg

Blog: A HopTop Brewery alapítójával, vezetőjével Ali Rawech Szami-val beszélgettem. Adódik a kérdés, különleges hangzású neved honnan ered?

untitled7_jo_a.jpgSzami: Édesapám Jemeni származású, diákként idejárt egyetemre, édesanyámmal itt ismerkedtek meg, én már itt születtem Magyarországon.

Mi volt az első erős impulzus aminek a hatására biztosan érezted, hogy a sörfőzés lesz a hivatásod?

Szami: Sok mindennel foglalkoztam már, véletlenek sorozata volt, hogy ide kerültem és most sörfőzéssel foglalkozom. Az első sörömet amit konzervként készítettem - az anyaggal amit kaptam - problémám akadt, még nem ismertem senkit, felhívtam a boltot, ott mondták, hogy ők nem értenek hozzá, hívjam inkább a bolt tulaját az „Olaszt”.  Vele abban maradtunk, hogy vigyem be a mintát a Szlovák útra és majd ő megnézi. Bementem és ott láttam először sörfőzdét. Szerintem ott dőlt el a dolog. Ebből a szempontból az Olasznak sokat köszönhetek, hogy sörfőzés felé vettem az irányt. Tetszett a főzde hangulata, Olasz pedig egy rendkívül jószívű segítőkész ember. Igen, ott dőlt el, hogy ezzel akarok a későbbiekben foglalkozni.

A véletlenek sorozata után tanulni kezdtem a folyamatokat, a Focus sörgyártói képzésére iratkoztam be, szerettem volna megérteni, hogy mi miért történik. Eddig jutottam, de messze nincs vége, ez egy végtelen történet.

Tehát kialakult az öt söröd, megvan a szortiment. Miért ezeket a söröket alkottad meg, beszélnél pár szót róluk? A címkék nagyon tetszenek én hasonlót sem nagyon láttam.

Szami: Igyekeztünk egységes, egyedi arculatot adni a söreinknek, ehhez mérten a választás erre a fémgőzölt untitled1.jpgpapírra esett, elegáns megjelenést ad a söreinknek.

Olyan sörökkel terveztünk és kerültek ki a piacra amelyekre jelenleg igény van, de azért próbáltunk valami csavart is belevinni. Egy példa: A Sunset-el az volt a célunk, hogy ne feltétlen erősen aromás, ne feltétlen egy durva ipa legyen, hanem azoknak a fogyasztóknak is élményt nyújthasson, akik még csak ismerkednek a komlósabb sörökkel. Ezt olyanok is szívesen megisszák akik eddig inkább a lágersöröket fogyasztják. Malátásabb, édesebb, nem lett olyan szárazra leerjesztve mint a Greenzone. Abban az aromák és az illatok dominálnak.

Blog: Halljuk akkor most a menedzsert. Milyen volt a kezdet?

Szami: Az értékesítéskor nem csak egyszerűen eladjuk a sört, hanem igyekszem megismerni az embert, legalább pár szót váltani vele és megismerni a helyet is ahol majd árulni fogják a söreinket. Szerintem nagyon fontos, hogy megkérem őket jelezzenek vissza mi a vélemény és a tapasztalat. Ezek a visszajelzések nagyon jók a finomhangoláshoz.

Mivel nekem a gerilla fokozat kimaradt, nem ismertem a szakmában mindenkit, a piaci fogásokat, ebben volt nagy segítségemre a Főzdepark. Itt tényleg van összetartás. Segítünk egymásnak ahogy csak tudunk.  Óriási piaci img_7804.jpgtapasztalata van Németh Antinak, Pein Ádámnak és ezt megosztják velem, ezért nem kellett a szokásos köröket  megfutnom és az erőmmel energiámmal jobban gazdálkodva a termék fejlesztésre tudtam koncentrálni. Az eredmény pedig engem is meglepett. A maximumot szeretném kihozni abból amit tudok és igyekszem jó söröket főzni az embereknek.


Mikrobiológiailag bevizsgált sörök

 

Blog: Van még egy vonala a HopTopnak ami egyelőre nem olyan látványos mint a sörfőzés. Erről is mondanál pár szót?

Szami: Főző berendezéseket szeretnék majd forgalmazni Európában, a gyártóval úgy állapodtam meg, hogy az általam tervezett berendezések HopTop márkanév alatt kerülnek majd értékesítésre, de ez még csak lehetőség, az első és legfontosabb feladatunk a söreinkkel piacra lépni és megvetni a lábunkat. Továbbra is koncentrálni a legszigorúbb minőségre, csak így fogunk tudni eredményeket elérni.

 

Akkor nézzük a sörsort:

DOUBLE CHECK-Imperial IPA

double_allo.png


A piacon meglehetősen ritka,  kevés van a típusból, ezért is került be a repertoárba. Ahogy a neve is jelzi, a hidegkomlózásnak köszönhető összes aroma valamint a felhasznált prémium maláták különleges zamata robban a szánkban. Csak óvatosan a kóstolgatással, mert igen magas az alkoholtartalma.


Kóstolás: Érett konyak szín, enyhe barackos, de mindenképpen kerek illattal. Már a kortyban a számban érezhető a komló keserű, ahogy gördül hátra úgy érkezik meg a malátásabb íz ami igyekszik kompenzálni a temérdek komlótömeget. Korty után maradó a keserű íz, de nem bántó. Imperial IPA. Harmonikus, egyben van a sör.


ABV: 8%
IBU: 66
SRM: 14
Balling: 19,5
Untappd értékelésem: 4,25

 

 

img_7108.JPG

GREENZONE-amerikai IPA


A Green Zone az amerikai újhullámos sörfőzdék által, a huszadik század végén újragondolt India Pale Ale (IPA) típusú sörök egyik tagja. Az amerikai komlóknak: Amarillo, Citra, Tomahawk és a bőséges hidegkomlózásnak köszönhetően kiemelkedően intenzív citrusos, virágos aroma jellemzi. img_7064.JPG


Kóstolás: Illatában szépen kibomlik a virág, citrus és hárs. Izében azonban az erőteljes leerjesztésnek köszönhetően fanyar-fás-földes-citrus ízek dominálnak. Friss és érett illat, a keserűség sokkal visszafogottabb.


ABV: 6,4%
IBU: 48
SRM: 20
Balling: 15
Untappd értékelésem: 4,5

img_7067.JPG 

SUNSET-East coast IPA


Sunset nevű sörünk egy East Cost IPA, melyben nagyobb teret kapnak a malátás jegyek. Bár nincs hidegkomlózva, ízében és illatában mégis felismerhetőek az amerikai komlók. Célunk egy kevésbé alkoholos, könnyed, fiatalos sör megalkotása volt.img_7220.JPG


Kóstolás: Én két ellenpólusnak gondolom a Double check-et és a Greenzone-t és e kettő között helyezkedik el a visszafogottabb, malátásabb, enyhébb komlós Sunset.


ABV: 5,7%
IBU: 55
SRM: 20
Balling: 15
Untappd értékelésem: 3,75

img_7229.JPG

 

ULURU-Ausztrál búza

uluru_allo.png


A sör a misztikus ausztrál vörös szikláról kapta nevét, melyet az ott élő őslakosok Ulurunak neveznek. A kiváló ausztrál komlók előtt tisztelgés ez a sör, melyet az Enigma komló és a búzasöröknél ritkán használt hidegkomlózás tesz izgalmassá. Egyedi aromájú, frissítő búzasör.


Kóstolás: Nagyon érdekes, hogy idén nyáron több olyan búzasörrel  lehetett találkozni ami valami csavarral érkezett, a lényegében citrusos és enyhe banános vonal most a komlózást követően merészen és merőben új irányt alkot. Számomra leginkább már már APA irányba mutat a sör. Ami a lehetőségekből kiválóan hozza ki az új citrusos íz bombát. Korty után fantasztikusan keverednek a szájban az ízek és aromák!


ABV: 4,5%
IBU: 38
SRM: 6
Balling: 13
Untappd értékelésem: 4,25

 

uluru_fekvo.png

 

MIDNIGHT EXPRESS-Foreign Extra Stout

stout_allo.png


Szami: Mindenképpen akartunk egy fekete sört, így került be a szortimentbe.

A cél az út maga: Gyere, és szállj fel a Midnight Express-re! Száguldj az éjszakában, és éld át ennek a fekete, pörkölt ízű sörnek a különleges zamatát, melyet az enyhén kesernyés, mégis krémes íz jellemez. Vigyázz, erről a vonatról, csak reggel van leszállás!


Kóstolás: A sörkedvelőnek a jó stout egy érzelmi állapot, ehhez meg kell érkezni, hozzá kell készülni. Nekem évekbe telt míg eljött a pillanat, hogy a lágeres szocializáció után az újhullámos sörök (ipa, epa, apa, stout stb.) Beérkezzek. Mostanában igencsak hiányzott nekem egy jó stout, ezt a sört eddig (augusztus vége óta kóstolgatom) bevallom egyszerűbbnek érzem az eddigi stoutokhoz képest.

Színe, habja gyönyörű, Ami még pozitívum: hogy nem megy el az édes irányba, a korty pedig markáns, érezni az anyagmennyiséget benne. Illatában azonban nem érzem a maláta felhőt. Nagy meglepetés, hogy ahogy tellik az idő az első kóstolástól ez a stout úgy mozog a jó irányba. A kezdeti 3,25 pont értékelésemet 3,75 pontra változtatom.


ABV: 6%
IBU: 45
SRM: 80
Balling: 15
Untappd értékelésem: 3,75

mid.jpg


A HopTop sörei lenyűgözőek. Jártamban keltemben érdeklődésemre a csaposok elmondják, hogy nem látnak nagy különbséget fogyásban a hasonló szigorúan minőségi de már régebben piacon levő főzdék között. Erre ténylegesen az idő adja majd meg a választ, ha kifut az első főzet és jön a következő.


Idővel mi várható?


Hát csak az, hogy ez volt az első főzet, innentől jön a szokásos finomhangolás, amit Szami esetében szó szerint kell érteni, mert a szuper berendezéseivel tized hőmérsékleteket tud változtatni, alakítani ami a kész sör esetében jobban összehangolt ízeket jelent.

 Amit mindíg is tudni akartál, hogy a kómlóágyú mit jelent pontosan de nem volt kitől megkérdezned.

 A HopTop söreiben fontos a megfelelő komlózottság. Az intenzívebb ízélmény eléréséhez egy spéci tartályban koncentrált és magasabb nyomás alatt sajtolódik be a sörlébe a komlókivonat. Majd ezt az elegyet jól összekeverve vissza szivattyúzzák ("lövik") az erjesztő tartályba.

HopTop kapacitás: 9-10.000 L. Jelenleg 3 nagy (Br. 2.500 L, nettó 2.100 L) és 4 kisebb (Br. 1000 L, nettó 800L) tartály áll a rendelkezésre. A berendezések Szami tervei alapján készültek, többszörös energia ellátás biztosítással (hűtés-fűtés). Az energia rendszer központ sem egyszerűen elektromos, hanem gőzfejlesztő gázkazán, mert Szami kiszámolta, hogy így takarékosabban tud működni az üzem.

Blog: Zárszóként utolsó kérdés: hogyan érzitek magatokat, hogy érzi magát a HopTop kollektíva a bőrében?

Szami: Induló sörfőzdeként rengeteget dolgozunk még hétvégén is, ahol tudunk ott megjelenünk, hogy hírünk, nevünk és persze közönségünk legyen. A mindent jelenti nekünk a közönség szavazata, hiszen a sörpiacon új belépők vagyunk. Ha minden jól alakul akkor idén még két sörrel is ki fogunk jönni amiből az egyik karácsonyi sör lesz.