Visszafogott nyári Permon hopperek és egy intenzív Cryo apa

lazulós nyári Permon sörök

A Permon főzde játszi könnyedséggel nyúl a komlóhoz és malátához.  Az újhullámos sörfőzdének nem találnátok ki, de fontos magyar szála van... Most három Permon sör mutatkozik be. Két szokásos-nem szokásos Hopper: Mandarina Bavaria és Cascade valamint egy vadonatúj főzet, a Cryo Hop Citra.

A Permon sörök igencsak messziről érkeznek hazánkba, Sokolov-ból, ami Karlovy Vary közelében a német terk1.pnghatárnál található. A város régi sörfőzési hagyományokra tekint vissza, mivel feljegyzések alapján 1488-ban főztek már itt sört. A modern sörfőzés alapját Michal Sas (Sás Mihály) és Jan Rada urak  teremtették meg a településen. Az első főzetek elkészítésénél szerencsére maguk mellett tudhatták Josef Krysl-t a cseh söripar jól ismert és megbecsült alakját, aki sok-sok éves Pilsner Urquell-es tapasztalattal a háta mögött sietett segítségükre. Neki köszönhetőek az első saját főzetek receptjei. Az üzem a mai modern cseh mikro-sörgyárak jeles képviselője. Miért különlegesek ezek a sörök? Néha már követhetetlenül sok kis szériás egyedi vagy alkalmi főzetet (lásd Hopper sorozat) bocsát ki a főzde.

Szűretlen-pasztörizálatlan és figyelem KOMLÓZOTABB! sörökről van szó.

Tehát a cél az, hogy az ízekkel-zamatokkal teli söröket minél hamarabb elfogyasszuk, mert tartogatni nem érdemes. Unikálisak azért is, mert kb. 700 km-t utaznak csak ide, hogy kedvünket leljük bennük.

 

img_1299.JPG

Itt a citrus, hol a citrus!

HOPPER MANDARINA BAVARIA, single hop ale

Szín: opálos arany.
Lágy, visszafogott illat, nagyon pici élesztőséggel. Üveg alján lepedék, de ez a tárolás rovására is írható.img_1302.JPG
Nyáriasabb világos szín. Habos korty, halvány citrusos, talán igen, mandarinos illattal. A Permonos szokott édeskés malátás és a keményebb komlózás most eléggé vissza volt fogva, de a korty vége szárazabb. A hangsúly a harmónikus vékonyabb megjelenésre koncentrált. Nem nehéz sör, egy Hopper nyárra.
Szűretlen-pasztörizálatlan
BLS 1°, ALK 6,3 %, IBU 50, (BLS= Balling)
Untappd értékelésem: 3,00

 

img_1320.JPG

Cascade, az illatos komló!

HOPPER CASCADE, single hop ale

img_1312.JPGSötét borostyán szín, sokkal sötétebb mint a MANDARINA.
Nyitáskor komlóünnep illat ami megjegyzem elég gyorsan illanó.
Marcipános jellegzetes Permonos édeskés maláta és a korrekt komlós illat-ízvilág keveréke.
Szűretlen-pasztörizálatlan
BLS 1°, ALK 6,3 %, IBU 50, (BLS= Balling)
Untappd értékelésem: 3,5

 

img_1341.JPG

Egy könnyed apa nyárra!

CRYO HOP CITRA, american pale ale

Színe: mély, tartalmas, sötétarany.
Furcsamód a Citra nem sok sok varázst ad az illathoz, inkább gyümölcsös jelleget érzek. Nagyon ballanszban img_1350.JPGvannak a komlós és édesebb malátás ízek. Egy ponton túl nagyon mély illatok jönnek.
Érezni a könnyedebb testet, de mivel most az árnyékban is 30 fok van ez egyáltalán nem hátrány. Könnyed, illatos, virágos, kicsit kesernyés, nagyon jól iható apa. Természetesen ebben is érezhető a jellegzetese Permonos ízvilág. A háttérben a komló és a maláta játszik. A Citra mindenképpen nagyon jó és friss hatást gyakorol a sörre. Jó a korty érzet, nem habos, kicsit mézes. Utóíz lehelletnyit kesernyés.
Szűretlen-pasztörizálatlan
BLS 13°, ALK 5,6 %, IBU 62, (BLS= Balling)
Untappd értékelésem: 4,25

 

Sörtérkép, ahol Permon söröket találsz.

 első hazai interaktív PERMON sörtérkép

 

Figyelem! A színeknek jelentősége van!


sötétebb korsó, ez Permonos főhadiszállás, csapolt sörük és üveges biztosan van. Prága Sörház (Pest), Csehvegő (Érd).
világosabb korsó: palackban biztosan, esetleg keg.

permon_index_1.jpg