Kézműves sört a népnek!

2017\02\16

Jöjjön ma este hétre a Rizibe!

Kézműves sörházat a népnek!

Nagy nap ez a Rizmajer Sörfőzde életében, óriási mérföldkő, hogy megnyitotta sörházát a Blaha Lujza tértől egy kőhajitásnyira. Nem is ház hanem valósággal palota, ahol 14 sörcsapon kaphat a vendég Rizmajer vagy egyéb kisüzemi vagy gerilla kooprodukciós főzetet. A ház három szintes, az emeleten további három csap áll készenlétben, hogy prepaid vendégkártyával is lehessen csapolni. Az árak nagyon barátságosak. 

A videóban elhangzó nyitási nap, tulajdonképpen a ma estét jelenti: 2017 február 16. Előtte egy hétig teszt üzemben működött a sörház, hogy mára a Grand Openingre már minden flottul menjen.

Lassan aktuális lesz újrarajzolni a budapesti sörtérképet, ahol kialakulóban van egy vaskos a József körúti tengely, illetve azzal párhuzamosan a Kertész utca-Akácfa utca sörlelőhelyei.

Kíváncsian várom beszámolóitokat, élményeiteket. Sörre fel!

Üdv,

Sal Bandy

2016\11\06

MALTeR: étterem malátás felhangokkal

A Kispipa helyén szökkent szárba az új gasztrokocsma.

MALTR néven új sör-étterem nyílt az Akácfa utcában. A hely mondhatni spirituális, hiszen a legendás Kispipa Vendéglő szelleme még itt van köztünk, itt működött közel hatvan (?) évig a vendéglő, ami idén április végén egy "szomorú vasárnap" bezárt családi és egyéb okok miatt. A Kispipa FB oldala azonban még megvan ahol Aubel Ervin tulajdonos búcsúzó pár sora még megtalálható.

("Seress Rezső, eredeti nevén Spitzer Rezső zeneszerző, zongorista. Az egyik leghíresebb örökzöld dal, az egyetlen magyar világsláger, a Szomorú vasárnap szerzője. A dalt több mint 100 nyelven adták elő. Wikipédia". )

Fotók, szöveg: A Múló idő nyomában pdf.

 

Egyes relikviák megmaradtak és felhasználásra kerültek: a székek és a kor oly jellegzetes kőpadlója a pult körüli szinten. Az utcafront felöli részen azonban a kőpadlózat át lett festve, mert ezt melegebbnek hat, fontos a vendég első benyomása. 

 img_8697.JPG

A felújítással megbízott designer pedig a romkocsma feelinget némileg átgondolva olyan elemeket színeket csempészett be ami egy része a Kispipa emlékét idézi illetve ellenpontoz, modernizál. A falakat ezüstszínű simított nemes vakolat borítja, amit nagyszerűen tagol és megtör a rakott téglasor. Ezt kiegészítendő a fekete és a piros színeket választották.

img_8731.JPG

A hely utcafrontja egyelőre szinte semmitmondó, ezért lényeges, hogy a kint legyen a bent, -nyáron meg a bent lesz a kint az oldható-mozgatható bejárati oldal üvegfalakkal.  

A kint legyen a bent és a bent legyen a kint ötlet valahonnan ismerős nekem. :)

 

Úgy látom a MALTR fő sodra az ételek lesznek megfelelő malátás támogatással. Beszéljen erről Révész Róbert aki korábban a Felni Bisztróval kep1.jpgfoglalkozott (A Felniben az érdekeltség most is megvan, ott is bérleményként indult a történet, de most már tulajdonosok, csak jelenleg már más végzi az üzemeltetést). Egyszerűbb streetfood ételeken hogyan lehet csavarni, hogyan lehet az utcáról bevinni a belső térbe és pubfoodként tálalni.

 


"Az étel koncepció az volt, hogy kocsma ételek készüljenek az utca emberének, amely mint definíció üres, ezt mi töltjük meg tartalommal. Szeretnénk olyan ételeket adni amit már láttál valahol de így még nem fogyasztottad el. Valami hagyományos íz ami a Közép-kelet európai kultúrkörből megmaradt benned mélyen de mi ezt meg tudjuk csinálni. Kitaláltunk egy új ételt, például a Malter Wellingtont. Ez a véres hurkának a továbbgondolása göngyölt tésztában. A véres hurkát ugyan nem mi találtuk ki, de ennek a hagyományos egyszerű ételnek a továbbgondolása, újra csomagolása már megfelelő lehet, hogy idecsábítsunk embereket, akik kíváncsiak lesznek rá, ránk és remélhetőleg egyre többször.

Kocsmai étel definíciója az is, hogy jól lakjál egy tányérral, megbízható módon.

 

Nyitott lapokkal játszunk. Ha körbenézel nagy nyitott felületeket látsz mindenhova be lehet látni. A sörcsapokat is úgy alakítottuk ki, hogy nincs semmi takarva minden látványszerűen tud kinézni.

Minden vendég látja-tudja, hogy mit kap. A konyha látványkonyha, be lehet tekinteni egy nagy üveg felületen. A pulthoz ugyan nem lehet odaülni de mindent látsz minden nyitott. Ezek a dolgok bizalomerősítő gesztusok, hogy a vendég láthatja, hogy mit kap és hogyan készül."

Jó helyen vagytok itt az Akácfa utcában?

Azt gondolom, ha jól viszed a helyet, ha olyat adsz ami tetszik vagy érdekes, akkor működik a látogatottság, tehát szerintem ez nem szorosan helyhez köthető. Sőt az igazán jó helyek egy kicsit eldugott helyeken vannak. Nyílván sokkal nemesebb és keményebb feladat ha olyan helyen nyitsz ahol nem sétál el naponta tízezer ember. Ezért kiemelten fontos, hogy odafigyeljünk a konyhára, a hangulatra a design-ra, egyszóval mindenre ami a vendégnél szóba jön, hogy kedvessé váljon számára ez a hely. Például tisztában vagyunk vele, hogy a Gozsdu udvar mindent visz, de az egy teljesen más hangulat.

 

Beszéljünk végre a sörről. Hat sörcsapot láttam, megy mindegyik?

 img_8699.JPG

 

A Hekkelberg Fux sörét fogjuk folyamatosan tartani ivósörként és ezt fogjuk kiegészíteni mindenféle más izgalmas sörökkel. Az persze nem tudjuk megoldani, hogy azt az extrém sörkínálatot produkáljuk mint amit a Felniben, hogy 100 féle sör van a házban. Hat sör lesz csapon és kb. 10-12 palackos kiegészítő ízekkel. Azt gondolom, hogy van jó sör és van kevésbé iható sör, szeretnénk a jó söröket tartani. A csapokon nem hat lágert vagy hat ipát szeretnénk tartani, hanem izgalmas változatos kategóriákat.  

img_8706.JPG

A szórakoztatásról szólva, szeretnénk ha a sarokban fellépne stand upos vagy zenész.

Adódik egy kérdés a  Hopaholic itt van a szomszédban. Jó helyen nyitottatok?

Igen ezt nehéz nem észrevenni, mindig nyithat egy másik hely, ha nem mi akkor valaki más. Ha ugyanazt szeretnénk csinálni amit ők akkor nyílván bizarr lenne a felállás, de a mi terveink más irányúltságuak mint a Hopaholicé így azt hiszem mindenki nyugodtan és lelkiismeretesen végezheti a saját munkáját ahogy eddig.

 

Részemről a kóstolt sörök nem állnak közel az ízlésemhez, az ivósört erősen anyagtalannak találtam. De ez csak a nyitás, biztosan lesz változás. Az ételek viszont meglelpően finomak voltak. El kell ismernem a konyha kitett magáért. Jó kezdés, kíváncsi vagyok a folytatásra. Sok sikert Malter!

 img_8709.JPG

Malter Malt-r Kispipa Révész Róbert

2016\09\26

Sörkóstolás a Csehvegőben

Keresd a Permon söröket

Sörkóstoló csapatunk -csak ide egy ugrásra- Érdre utazott.
A marcona kóstoló csapat: Jocó, Pável, és jómagam (Sal), hogy fényezzük egy kicsit magunkat,
Józsi a Magyarországi Sörcikkgyűjtő Klub alelnöke és doyenje, Pável a Sörbúvár blog alapító tagja, én pedig ezt a blogot jegyzem. Sokat jelent nekünk a jó sör, ezért is vagyunk itt.

 Hová?  Érdre?  Érdre!

 


Irány a Csehvegő!
Kelenföld, buszpályaudvar, 5-ös állás 735 busz, menetidő kb. fél óra. Bem tér után két megálló után leszállás és 10 méter séta  után meg is érkezünk.

 Tudtad, hogy Érd nem is olyan kicsi? 60.000 lélek lakja, ilyen bőséges választékban csapolt cseh sör csak ezen az egy helyen áll rendelkezésükre.


Térjünk a lényegre, végigittuk a csapsort.

Matouš:                               alc. 4,2%  ivósör,         (Černá Hora)
Šerak polotmavý, vörös:  alc. 4,2%, Balling: 11°  (Holba)
Premium dark:                  alc. 4,8%, Balling: 12° (Holba)
Velen, Búza:                      alc. 4,8%, Balling: 12° (Černá Hora)
Nugget IPA:                       alc. 6,3%, Balling: 15° (Permon)

A Nugget IPA.  (Permon)
Hölgyeim és Uraim, ezt a versenyzőt tessenek megjegyezni! Egy nagyon kellemes sörként fogok emlékezni a Nugget-re. Ez egy olyan IPA amiben a nekem leginkább fontos jegyek fedezhetőek fel: finom virág illat, fanyar íz, fűszeres jelleg. Szűretlen, pasztőrizálatlan. Untappd értékelésem: 4,2

 

A Permon Hopper sorozata


Ezután emeltük a tétet a palackos Hopper Permon sorozattal. Hopper: azt jelenti, hogy a főzés a söralap mindegyik típusnál ugyanaz, csak másik komlót használnak hozzá. A sorozatban eddig jó néhány sör szerepelt. Ebből a sorozatból kóstoltunk három üveges tételt.

Hopper Galena

img_8285.JPG

Single Hope Ale: alc. 6,3%, Balling: 15°, IBU 50, (Permon)
A Galena-t a Nugget után kóstoltuk, ehhez képest mindenképpen édesebb, gyümölcsös, ha meg kellene határozni akkor az egzotikusabb ízvilágú gránátalmát neveznénk meg. A komlózása egyértelműen más mint a Nugget ami inkább jobban leerjedt, fanyar. Untappd értékelésem: 3,75


Hopper El Dorado

img_8288.JPG

Single Hope Ale: alc. 6,3%, Balling: 15°, IBU 50, (Permon)
A sör egy szolid IPA, átlagos, nem kiemelkedő íz jegyekkel. Nekem nem jött be. Untappd értékelésem: 3,25.


In Hop We Trust

Single Hope Ale: alc. 5,6%, Balling: 15°, IBU 90!, (Permon)
Itt álljunk meg egy szóra! Ez az IPA akár egy kollab főzet és biztos, hogy komló dúsítóban született. 19 féle komló van benne. Nagyon illatos kezdet, aminek a korty végén jön a komlózuhatag keserű. Ez IPA a javából. Pontozásban mégis a Nugget alá helyeztem, mert a Nuggetben rafináltabb ízeket aromákat éreztem.

 

Összegzés: A Permon sörök nagyon jók, mindegyik szűretlen és pasztőrizálatlan éppen ezért nem tartoznak az olcsónak mondható átlag cseh sör kategóriába. Vígyeljétek a Csehvegő fb. oldalát, mert vannak alkalmi akciók, ami eléggé pénztárca kímélő, ugyanis  800 és 1200 Ft közötti szórású is lehet a normál ár. (0,5 L)

 

Amit tudni szerettél volna a Permon főzdéről de nem volt kitől megkérdezned.

A Permon sörök igencsak messziről érkeznek hazánkba, Sokolov-ból, ami Karlovy Vary közelében a német határnál található. A város régi sörfőzési hagyományokra tekint vissza, mivel feljegyzések alapján 1488-ban főztek már itt sört. A modern sörfőzés alapját Michal Sas (Sás Mihály) és Jan Rada urak  teremtették meg a településen. Az első főzetek elkészítésénél szerencsére maguk mellett tudhatták Josef Krysl-t a cseh söripar jól ismert és megbecsült alakját, aki sok-sok éves Pilsner Urquell-es tapasztalattal a háta mögött sietett segítségükre. Neki köszönhetőek az első saját főzetek receptjei. Az üzem a mai modern cseh mikro-sörgyárak jeles képviselője.

img_8275.JPG

Míg az idősebb cseh korosztály ragaszkodik a hagyományos sörtípusokhoz (Svetly– Polotmavy–Tmavy), addig a fiatalabbak keresik az újat és igénylik a változatosságot. Így sorra jelennek meg a piacon IPA, EPA, APA, búza, stout stb. komlósabb sörök is. Különlegességük miatt érdemes a Permon sörei mellett megállni, vagy akár végleg leragadni.

Mit jelent, hogy kisüzem cseh léptékben?
Általánosságban 10x, 20x nagyobb főzési mennyiségről van szó mint az itthoni kisüzemiek, de Permonban kimondottan limitálják a termelést, évente csak 3.000 Hektolitert főznek. Az biztos, ezzel a limitált mennyiséggel a fő cél a feltétlen minőség. (A Permon sörök szűretlenek és pasztörizálatlanok.)

A magam részéről a Permon sörökkel (Sherpa, Cannabis, stout) tavaly nyáron (2015) a VIII. Budapesti Cseh Sörfesztiválon találkoztam. (Szabadság tér). Már akkor is lenyűgözött az ízviláguk, most a Hopper sorozattal sikerült erre rátenniük még egy lapáttal. (Update: a RED MON IPA-t a V4-en kóstoltam, bátran ajánlom)

terkep2.png


Hol van a Permon főzde?

Sokolov mellett, a Német-Cseh határ közelében. Sörszállítás szempontjából elég messze. Jelentős fuvarköltséggel. Egy oda vissza út 1.400 km.

 

 

 

sör ipa cseh sör Érd Sal Jocó Permon Csehvegő Pável Hopper Nugget Galena El Dorado In Hop We Trust

2016\09\16

A Másik Bolt bemutatja: Másik Sör

Halló! Itt a gépház! Még sört! ...házisörfőző akcióban...

A Másik Bolt egy helyi vállalkozás. Fábi (Wilmann Fábián) alapította; a kispesti Kós Károly térre rittyentett egy olyan fűszer-csemege boltot, hogy öröm nézni. Fábi nem akármilyen árut kínál, a minőség egy masszív rajongói kört hozott létre, amelyre lehet építeni. A Zöldség gyümölcs-fűszerek mellett komoly borválasztékkal indított, de nagy örömömre aztán hamar a kisüzemi sörök is célkeresztbe kerültek.

Most pedig ott tartunk, hogy a Másik Bolt beszállt a sört bizniszbe, Gasztonyi Ádámmal megalkották a Másik Sört és már törik a fejüket, hogyan lehetne folyamatosan kisszériás sörökkel, új ízekkel ellátni a Wekerle lakóit. Melyre igény biztos lesz, hiszen a népek a világon mindenhol  öntudatosan fogyasztják a helyi sört.

Két videót láthattok, az első a Másik Sörről szól, Gasztonyi Ádám kommentálja saját magát. Riport helyszín a Másik Bolt utcafrontja.

 

Ebben a videóban pedig az előzményekről van szó, mert természetesen Ádám már letette a névjegyét sörfronton.

 

Próbáld ki jó lesz!

A sört jól lehűtve ajánlom fogyasztani. A legjobb zamatait és ízeit is kiadja hamar a mostani indián nyárban. Az alap egy Amber Ale, amely komolyabb komló és maláta fűszerezést kapott. Bővebben lásd a videóban sörleírást.
img_7834.JPG

Alkohol: 5,2 % V/V
SRM: 12
IBU:36
0,5L

Untappd értékelésem: 4,0

Egy percet elfilóztam azon, hogy a kategória elérheti e ezt a pontszámot, de arra jutottam, hogy az íz élmény annyira jó, hogy mindenképpen megérdemli. Javaslom kipróbálni.

 Galéria

 

sör sörforradalom amber ale Fábi Etyek Sörvesztivál Másik Sör Másik Bolt Gasztony Ádám

2016\09\11

Csúcsra tör a HopTop Brewery

...minőség, quality, qualité, qualität, laatu...

A HopTop Brewery fiatal főzde, alig pár hónapja telepedett le Kőbányán a Maglódi 47.-ben és máris öt jó -értékeléseket elérő sörrel rukkolt elő. Hogyan lehetséges ez?

A HopTop név csúcs komlót jelent, ehhez mérten tette is le a névjegyét: A HopTop Brewery a Főzdepark formáció egyik oszlopos tagjává vált, sörei elképesztő magabiztossággal, minőségben készülnek. A kiváló sör pedig eredeti dizájnnal jelent meg az induláskor a nagyközönség előtt. (Első Kraft Sörfesztivál, Aug 19-20.)

untitled5.jpg

Blog: A HopTop Brewery alapítójával, vezetőjével Ali Rawech Szami-val beszélgettem. Adódik a kérdés, különleges hangzású neved honnan ered?

untitled7_jo_a.jpgSzami: Édesapám Jemeni származású, diákként idejárt egyetemre, édesanyámmal itt ismerkedtek meg, én már itt születtem Magyarországon.

Mi volt az első erős impulzus aminek a hatására biztosan érezted, hogy a sörfőzés lesz a hivatásod?

Szami: Sok mindennel foglalkoztam már, véletlenek sorozata volt, hogy ide kerültem és most sörfőzéssel foglalkozom. Az első sörömet amit konzervként készítettem - az anyaggal amit kaptam - problémám akadt, még nem ismertem senkit, felhívtam a boltot, ott mondták, hogy ők nem értenek hozzá, hívjam inkább a bolt tulaját az „Olaszt”.  Vele abban maradtunk, hogy vigyem be a mintát a Szlovák útra és majd ő megnézi. Bementem és ott láttam először sörfőzdét. Szerintem ott dőlt el a dolog. Ebből a szempontból az Olasznak sokat köszönhetek, hogy sörfőzés felé vettem az irányt. Tetszett a főzde hangulata, Olasz pedig egy rendkívül jószívű segítőkész ember. Igen, ott dőlt el, hogy ezzel akarok a későbbiekben foglalkozni.

A véletlenek sorozata után tanulni kezdtem a folyamatokat, a Focus sörgyártói képzésére iratkoztam be, szerettem volna megérteni, hogy mi miért történik. Eddig jutottam, de messze nincs vége, ez egy végtelen történet.

Tehát kialakult az öt söröd, megvan a szortiment. Miért ezeket a söröket alkottad meg, beszélnél pár szót róluk? A címkék nagyon tetszenek én hasonlót sem nagyon láttam.

Szami: Igyekeztünk egységes, egyedi arculatot adni a söreinknek, ehhez mérten a választás erre a fémgőzölt untitled1.jpgpapírra esett, elegáns megjelenést ad a söreinknek.

Olyan sörökkel terveztünk és kerültek ki a piacra amelyekre jelenleg igény van, de azért próbáltunk valami csavart is belevinni. Egy példa: A Sunset-el az volt a célunk, hogy ne feltétlen erősen aromás, ne feltétlen egy durva ipa legyen, hanem azoknak a fogyasztóknak is élményt nyújthasson, akik még csak ismerkednek a komlósabb sörökkel. Ezt olyanok is szívesen megisszák akik eddig inkább a lágersöröket fogyasztják. Malátásabb, édesebb, nem lett olyan szárazra leerjesztve mint a Greenzone. Abban az aromák és az illatok dominálnak.

Blog: Halljuk akkor most a menedzsert. Milyen volt a kezdet?

Szami: Az értékesítéskor nem csak egyszerűen eladjuk a sört, hanem igyekszem megismerni az embert, legalább pár szót váltani vele és megismerni a helyet is ahol majd árulni fogják a söreinket. Szerintem nagyon fontos, hogy megkérem őket jelezzenek vissza mi a vélemény és a tapasztalat. Ezek a visszajelzések nagyon jók a finomhangoláshoz.

Mivel nekem a gerilla fokozat kimaradt, nem ismertem a szakmában mindenkit, a piaci fogásokat, ebben volt nagy segítségemre a Főzdepark. Itt tényleg van összetartás. Segítünk egymásnak ahogy csak tudunk.  Óriási piaci img_7804.jpgtapasztalata van Németh Antinak, Pein Ádámnak és ezt megosztják velem, ezért nem kellett a szokásos köröket  megfutnom és az erőmmel energiámmal jobban gazdálkodva a termék fejlesztésre tudtam koncentrálni. Az eredmény pedig engem is meglepett. A maximumot szeretném kihozni abból amit tudok és igyekszem jó söröket főzni az embereknek.


Mikrobiológiailag bevizsgált sörök

 

Blog: Van még egy vonala a HopTopnak ami egyelőre nem olyan látványos mint a sörfőzés. Erről is mondanál pár szót?

Szami: Főző berendezéseket szeretnék majd forgalmazni Európában, a gyártóval úgy állapodtam meg, hogy az általam tervezett berendezések HopTop márkanév alatt kerülnek majd értékesítésre, de ez még csak lehetőség, az első és legfontosabb feladatunk a söreinkkel piacra lépni és megvetni a lábunkat. Továbbra is koncentrálni a legszigorúbb minőségre, csak így fogunk tudni eredményeket elérni.

 

Akkor nézzük a sörsort:

DOUBLE CHECK-Imperial IPA

double_allo.png


A piacon meglehetősen ritka,  kevés van a típusból, ezért is került be a repertoárba. Ahogy a neve is jelzi, a hidegkomlózásnak köszönhető összes aroma valamint a felhasznált prémium maláták különleges zamata robban a szánkban. Csak óvatosan a kóstolgatással, mert igen magas az alkoholtartalma.


Kóstolás: Érett konyak szín, enyhe barackos, de mindenképpen kerek illattal. Már a kortyban a számban érezhető a komló keserű, ahogy gördül hátra úgy érkezik meg a malátásabb íz ami igyekszik kompenzálni a temérdek komlótömeget. Korty után maradó a keserű íz, de nem bántó. Imperial IPA. Harmonikus, egyben van a sör.


ABV: 8%
IBU: 66
SRM: 14
Balling: 19,5
Untappd értékelésem: 4,25

 

 

img_7108.JPG

GREENZONE-amerikai IPA


A Green Zone az amerikai újhullámos sörfőzdék által, a huszadik század végén újragondolt India Pale Ale (IPA) típusú sörök egyik tagja. Az amerikai komlóknak: Amarillo, Citra, Tomahawk és a bőséges hidegkomlózásnak köszönhetően kiemelkedően intenzív citrusos, virágos aroma jellemzi. img_7064.JPG


Kóstolás: Illatában szépen kibomlik a virág, citrus és hárs. Izében azonban az erőteljes leerjesztésnek köszönhetően fanyar-fás-földes-citrus ízek dominálnak. Friss és érett illat, a keserűség sokkal visszafogottabb.


ABV: 6,4%
IBU: 48
SRM: 20
Balling: 15
Untappd értékelésem: 4,5

img_7067.JPG 

SUNSET-East coast IPA


Sunset nevű sörünk egy East Cost IPA, melyben nagyobb teret kapnak a malátás jegyek. Bár nincs hidegkomlózva, ízében és illatában mégis felismerhetőek az amerikai komlók. Célunk egy kevésbé alkoholos, könnyed, fiatalos sör megalkotása volt.img_7220.JPG


Kóstolás: Én két ellenpólusnak gondolom a Double check-et és a Greenzone-t és e kettő között helyezkedik el a visszafogottabb, malátásabb, enyhébb komlós Sunset.


ABV: 5,7%
IBU: 55
SRM: 20
Balling: 15
Untappd értékelésem: 3,75

img_7229.JPG

 

ULURU-Ausztrál búza

uluru_allo.png


A sör a misztikus ausztrál vörös szikláról kapta nevét, melyet az ott élő őslakosok Ulurunak neveznek. A kiváló ausztrál komlók előtt tisztelgés ez a sör, melyet az Enigma komló és a búzasöröknél ritkán használt hidegkomlózás tesz izgalmassá. Egyedi aromájú, frissítő búzasör.


Kóstolás: Nagyon érdekes, hogy idén nyáron több olyan búzasörrel  lehetett találkozni ami valami csavarral érkezett, a lényegében citrusos és enyhe banános vonal most a komlózást követően merészen és merőben új irányt alkot. Számomra leginkább már már APA irányba mutat a sör. Ami a lehetőségekből kiválóan hozza ki az új citrusos íz bombát. Korty után fantasztikusan keverednek a szájban az ízek és aromák!


ABV: 4,5%
IBU: 38
SRM: 6
Balling: 13
Untappd értékelésem: 4,25

 

uluru_fekvo.png

 

MIDNIGHT EXPRESS-Foreign Extra Stout

stout_allo.png


Szami: Mindenképpen akartunk egy fekete sört, így került be a szortimentbe.

A cél az út maga: Gyere, és szállj fel a Midnight Express-re! Száguldj az éjszakában, és éld át ennek a fekete, pörkölt ízű sörnek a különleges zamatát, melyet az enyhén kesernyés, mégis krémes íz jellemez. Vigyázz, erről a vonatról, csak reggel van leszállás!


Kóstolás: A sörkedvelőnek a jó stout egy érzelmi állapot, ehhez meg kell érkezni, hozzá kell készülni. Nekem évekbe telt míg eljött a pillanat, hogy a lágeres szocializáció után az újhullámos sörök (ipa, epa, apa, stout stb.) Beérkezzek. Mostanában igencsak hiányzott nekem egy jó stout, ezt a sört eddig (augusztus vége óta kóstolgatom) bevallom egyszerűbbnek érzem az eddigi stoutokhoz képest.

Színe, habja gyönyörű, Ami még pozitívum: hogy nem megy el az édes irányba, a korty pedig markáns, érezni az anyagmennyiséget benne. Illatában azonban nem érzem a maláta felhőt. Nagy meglepetés, hogy ahogy tellik az idő az első kóstolástól ez a stout úgy mozog a jó irányba. A kezdeti 3,25 pont értékelésemet 3,75 pontra változtatom.


ABV: 6%
IBU: 45
SRM: 80
Balling: 15
Untappd értékelésem: 3,75

mid.jpg


A HopTop sörei lenyűgözőek. Jártamban keltemben érdeklődésemre a csaposok elmondják, hogy nem látnak nagy különbséget fogyásban a hasonló szigorúan minőségi de már régebben piacon levő főzdék között. Erre ténylegesen az idő adja majd meg a választ, ha kifut az első főzet és jön a következő.


Idővel mi várható?


Hát csak az, hogy ez volt az első főzet, innentől jön a szokásos finomhangolás, amit Szami esetében szó szerint kell érteni, mert a szuper berendezéseivel tized hőmérsékleteket tud változtatni, alakítani ami a kész sör esetében jobban összehangolt ízeket jelent.

 Amit mindíg is tudni akartál, hogy a kómlóágyú mit jelent pontosan de nem volt kitől megkérdezned.

 A HopTop söreiben fontos a megfelelő komlózottság. Az intenzívebb ízélmény eléréséhez egy spéci tartályban koncentrált és magasabb nyomás alatt sajtolódik be a sörlébe a komlókivonat. Majd ezt az elegyet jól összekeverve vissza szivattyúzzák ("lövik") az erjesztő tartályba.

HopTop kapacitás: 9-10.000 L. Jelenleg 3 nagy (Br. 2.500 L, nettó 2.100 L) és 4 kisebb (Br. 1000 L, nettó 800L) tartály áll a rendelkezésre. A berendezések Szami tervei alapján készültek, többszörös energia ellátás biztosítással (hűtés-fűtés). Az energia rendszer központ sem egyszerűen elektromos, hanem gőzfejlesztő gázkazán, mert Szami kiszámolta, hogy így takarékosabban tud működni az üzem.

Blog: Zárszóként utolsó kérdés: hogyan érzitek magatokat, hogy érzi magát a HopTop kollektíva a bőrében?

Szami: Induló sörfőzdeként rengeteget dolgozunk még hétvégén is, ahol tudunk ott megjelenünk, hogy hírünk, nevünk és persze közönségünk legyen. A mindent jelenti nekünk a közönség szavazata, hiszen a sörpiacon új belépők vagyunk. Ha minden jól alakul akkor idén még két sörrel is ki fogunk jönni amiből az egyik karácsonyi sör lesz.

sörfőzde Green Zone Szami Sunset Főzdepark Hop Top Hop Top Brewery Double Check Uluru Midnight Express Maglódi 47 Ali Rawech Szami

2016\09\09

Krak'n Town megnyitó avagy Grimm sört a népnek!

Kapitány! Kapitány! Jöhet az új hordó sör?

Józsefváros közepén, a Krak'n Town-ban jártunk, a Grimm sör bemutatójával egybekötve volt a hely megnyitója. A Mecénásnak hála most sem maradt el az ilyenkor szokásos ajándékhordó sör promo, így a Kapitány (Peter Hopsmalt von Corsair) engedélyezte, hogy minden betérő kaphat egy pohárka Grimmet. Mindenesetre rengetegen voltak a meghirdetett nyitásra, a masszív sor kilógott az utcára.
 
img_7765.jpg
Minden valamirevaló kocsma meghatározza önmagát, adja az alapító sztorit a kedves fogyasztónak, aki -mert az ami - nem átall többet vagy kevesebbet hozzátenni az eredetileg hallottakhoz, azaz lehet, hogy innentől fogva sokféle meghatározás fog keringeni a Krak'n Town-ról. Az ellenállás fészke, meg a birodalom ellen szövik a szövetség terveit. Ellenállnak bizony, az alapállás ugyanis az, hogy itt bizony nagyüzemi sört nem szolgálnak fel.
 
 
A hely stílusa valahol a 18. század végén (Viktoriánus) és a 19. elején (Szecesszió) imbolyog. Nemo kapitány Nautilusának pompőz belső berendezése jut elsőre az eszünkbe. Réz csövek, díszítés és titokzatos ketyerék, gőznyomást mérő órák mindenütt. A személyzet nem fecseg, pont annyit beszél amennyit kell. (A kapitány parancsa.) Speckó egyenruhában feszítenek és egy igazán cool heggesztő szemüveg lóg mindenki nyakában vagy homlokán.
Belépve az egységbe, rögtön a pulthoz lehet járulni, vagy nevezhetjük hajóhídnak, itt osztogatják a parancsokat és lehet sört is kérni.
Képgaléria
 
Még beljebb lépve mint egy tengeralattjáró fedélzetén kisebb boxok, kabinok tagolják a teret. A hajó bal oldalán egy hosszabb, valószínűleg a legénység számára fenntartott egybenyitottt egyszerűbb, étkezésre alkalmas.. ..na jó, ez legyen az étterem.
Aki pedig végkép a félhomályban szeretné szopogatni sörét és/vagy smacizni a nőjével az a lépcsősoron menjen fel karzatra. Jó lesz.
img_7780.jpg
Grimm Búza

 

A kapitány: mindenütt ott van, csapol, felszolgál, számláz. Hordókat előre, hátra! -szóval benne van a sűrűjében.

Kapitány! Kapitány! Jöhet az új hordó sör!?


De, hogy semmiképp se flejtsük el hol is vagyunk, a főellenség (gyönyörű szobrászművész installáció rézcsövekből), bizony ott imbolyog a vendégek feje felett, hogy egy váratlan pillanatban lecsaphasson gyanútlan áldozatára.. aki nem biztos, hogy hirtelen ki tudná mondani a nevét. Segítség! Egy Kraken!
 
img_7775.jpg
Akkor most pár szó a sörről. Az alkotó: Pethő Zsombor (Mecénás). zsombor.png
Bajor búza alap. Nekem nagyon ízlett, klasszikus búza megcsavarva egy kis (tényleg csak éppen, hogy) hidegkomlóval és a szárazabb íz felé mentek el. Amerikai komlóval a keserűség felé vitték az alap búzát és a Mozaik adott egy kis trópusi gyümölcsösséget.
A lényeg, hogy a sör nem lett széthúzva a búza a központi élmény.
4,8% ABV
IBU: 15
Balling 11°
Untappd értékelésem: 4,0
Itt pedig olvasható Zsombor érzékletesebb leírása a sörről. ctrlc-ctrlv. :)
 
img_7781.jpg
 

sör megnyitó búzasör Grimm Kapitány! Kapitány! Jöhet az új hordó sör? Krakn Town

2016\09\01

V4 Sörfesztivál

Sörcsap volume max

Az idén először megrendezésre kerülő V4 Sörfesztivál tematikáját az idén huszonöt éves Visegrádi Együttműködés országainak, az úgynevezett visegrádi négyeknek – Csehországnak, Lengyelországnak, Szlovákiának és Magyarországnak – a közös megjelenése adja. A fesztiválon kizárólag ezeknek az országoknak a söreit illetve ezen országok konyhái és párlatai is képviseltetik magukat.

Helyszín: Aréna Pláza közel 6000 négyzetméteres terasza.

 14063749_283901091982738_3876317341901386377_n.jpg

 Nyitva tartás:

Csütörtök 15-24
Péntek     15-02
Szombat  12-02
Vasárnap 12-23

 

A cseh és a szlovák alap sörökkel jobbára tisztában vagyunk, működnek a nagykerek, cseh söröket mérő kocsmák bőven vannak nálunk, ismerősként hangzanak az alábbi cseh nevek: Pilsner Urquell Magyarország, Doktor Blažej - Primátor Pub, Lobkowicz, Two Tales, Lucky Bastard, Purkmister, Pernstejn, Svijany, Bohemia Regent, Bakalar, Chodovar, Krakonos, Cerna Hora

img_7299.JPG

Egzotikumként –leginkább a nagyobb távolság okán - inkább Lengyelország söreit említeném: - Witnica, Namislow, Cornelius, Tribunal, Jagiello.

Szlovákok: Gondolom, bővebben nem kell ecsetelnem ezeket a söröket sem, gyakorlatilag sörös üvegek szegélyezik a Párkány felé vivő kitaposott ösvényt. Sessler, Cassa, Kaltenecker, Urpiner.

És végül de nem utolsó sorban most jöjjenek a magyarok.  A magyar kisüzemi sörök tekintetében az alapot A Főzdepark formáció adja, amit gerillák illetve pár sörös egység egészít ki:
Monyó, Mad Scientist, HopTop és a Horizont valamint a gerillák és egységek- Csupor,  Synthesis Brewlab,  Hübris, Neked Csak Dezső, Neked Csak Nyolc.

img_7304.JPG

A V4 Fesztivál szervezője még ígéri, hogy a sörfelhozatal még bővülhet.

Folyamatosan frissülő infók: https://www.facebook.com/events/1179657052080925/

 

magyar lengyel cseh szlovák visegrádi sörfesztivál Sör V4 Aréna pláza V4 Sörfesztivál Arena Plaza V4 Sörfesztivál

2016\08\29

"Puszi" Saison sör

..fűszeres és egy kicsit fejbekólint.

Az Aprily Craft Beer-t talán nem kell bemutatni, tavaly június óta működik, gerillák még. Korábban a Stanly az APA-val kezdtek (jelenleg a 12. főzetnél tartanak) a Woody BBQ Lager söröket jegyezték még. (ebből jelenleg a negyedik főzetüknél tartanak. A BBQ jelzés itt a kevés pörkölt búza malátára utal)  Most Aprili Zoltán és Léderer Sándor bemutatták a „PUSZI” nevű Saison (búza) sörüket, amit autentikusan akartak megfőzni. Az elképzelésük simán belefér, hiszen a Saison kategória elég tág. Előfordul, hogy van aki évekig kísérletezget vele, van aki pedig rögtön az elején belenyúl a tutiba.

img_20160825_194959.jpgAprily Zoltán: Jó fél éve az a gondolat foglalkoztat, hogy iszonyatosan kezdtem unni, hogy mindenki ezeket a klasszikus sörkategóriákat csinálja, beletesz valami fűszert, valami gyümölcsöt és én ezt nem érzem őszintének, nem érzem a sajátjuknak ezeket a söröket, megint egy 18. portert megint egy 18. apát vagy egy 18. ipát csinálni.
Engem már ez nem motivál, hogy egy újfajta fűszeres ipát iszom és baromi sok komló van benne, vagy 60 féle komló van benne, vagy osztriga van benne, vagy zöld, szóval vegyük észre ez egy szórakoztatóipari kategória.

"Az a gondolat kezdett el foglalkoztatni, hogyan lehet ezeket a söröket ismét autentikussá tenni, mi lehet a sztori a recept mögött, ami összefogja az alapanyagokat. Mert nagyon sok sörnél ezt egyáltalán nem találom meg. Mert most az van, hogy a három nagykerből egy behozott egy új zélandi komlót és azzal főzünk sört, mert még azzal nem főztünk..." (Ezt a témát már feszegettem egy bejegyzésemben: Egy maréknyi komló… /2016 01.17 a szerk. megj.)

"Tehát itt akkor mi deklaráltuk, hogy ez egy arató sör és elképzeltem, hogy egy középkori faluban vagyunk és körbevesznek minket búzamezők meg árpamezők és a kérdés az, hogy miből csinálnál aratósört? Olvastam valahol, hogy a belga Saison aratósör alapból 7-8% alkohol százalékos, de én egy alacsonyabb alkoholfokú sört szerettem volna, hogy ez egy nyári sör legyen. Azaz leszedünk egy marék árpát egy marék búzát, azokat kicsíráztatjuk és még azért került bele ez a csokis búzamaláta, hogy képzeljük el azt is, hogy a pörkölés nem volt tökéletes, néha odaéghetett egy kicsit. Legyen benne egy olyan komló, ami a régióra jellemző és akkor ez összeállt egy olyan receptté amiről azt gondoltam, hogy ezt akár itt is csinálhatták volna."

img_7272.JPG

"A sör három hónapot ért, ez az idő rengeteg, de magán a sörön nagyon sokat javított. Sokáig alkoholos érzete volt, de aztán egyszer csak fogta magát és besimult."

A sörről:
Szűretlen, kicsit áttetsző. Belgás illatvilággal, amit az élesztő hallatlanul erősen tud dominálni. A hosszú erjedési idő és a Saaz komló (keserű és aroma komlózás) szárzzá és fanyarrá tette. A habos kortyban ez a száraz fanyarság adja a fő erősségét, emiatt erőteljesebb a zamat. Nagyon érdekes búza sört alkotottak ebben a valóban nem szűk Saison kategóriában.

Alkohol: 5,0 % V/V
Untappd értékelésem: 3,75

img_20160825_201521a.jpgLéderer Sándor: A cél egy frissítő, fűszeres, száraz sör elkészítése volt, félúton a belga saison és a witbier között. A Puszinál ugyanaz volt a koncepció, mint a Stanley-nél és a Woody-nál is. Olyan sört szerettünk volna főzni, amit mi is tényleg szívesen iszunk, nem csak megkóstolunk, hogy milyen érdekes. A másik két sörrel elég sokat kísérleteztünk, mire összeállt a végleges változat, most egyből a főzdében kezdtünk, mert annyira szimpla receptet talált ki a Zoli, hogy nem tudtuk elképzelni, hogy ne működjön.

img_20160825_200225.jpg

 

sör búzasör saison aprily zoltán aprily craft beer Léderer Sándor

2016\08\28

Kiss me, kiss me Hibiscus

...again, again, again...

Egyszer csak jött az infó, hogy a Jónásban felmarkolhatok egy új amerikai-reketyés kollab sört a jövő heti premier előtt. Persze, miért is ne?  :)
Naz Drebot az egyik alkotó, aki a 42 North Brewing company-nál főző, a tudomány másik felét pedig Varsányi Viktória, a Reketye főzője adta hozzá.

-Akkor most kóstolok egy búzasört.img_20160825_193126_1.jpg
...blup-blup...
-Nahát, ez meg mi?!


Aki már kicsit is szimatolt a sörfőzdék háza táján, az tudhatja, hogy a kollab sörök mind szerelem gyerekek. Ha a főzésben van jammelés, akkor ezek a főzetek azok. Érezni a sörben a közös munka örömét a játékot és a másik fél tiszteletét. Az esszenciáját a főzők szellemi spiritualitása a nyitottság az új dolgok iránt, az alapanyagok minősége és persze a rutin adja.

Ezek után gyerünk a sörhöz: Hibiscus Kiss

Minden van benne van egy üvegben a virágosrétről, a kokofóniát azonban messze elkerülték. A kulcsszó az enyhe és összesimuló illatok és ízek. A konkrétumoknál: ez egy belga gyümölcsös dupla búza, amiben a leírás szerint: árpamaláta, búzamaláta, rozs, komló, hibiszkuszvirág, naranycshéj szerepel.
Komló:
Hellertau Blanc és Citra. Az élesztőkről pedig csak annyit, hogy háromféle van benne, kettő a főerjesztéshez egy pedig az üvegben való utó erjedéshez. Kb. két hónapja palackozták, tehát aminek le kellett tisztulni az letisztult.

img_7251.JPG

Ez egy nagyon finom kézműves munka, Kulcsszó: Harmonikus
Színe: Szép narancsos, a szűretlenség és pasztőrizálatlansága miatt opálos, de hát így az igazi. Illata virágoskert, enyhén gyümölcsös-narancsos. Még jó, hogy oda van írva, hogy hibiszkusz, mert ezt nem tudtam volna kitalálni. A szájban nagyon finoman lubickolnak a harmónikus de sűrű ízek: narancshéj, koriander, a finomabbik komló, amin a korty után az eddigiekhez képest brutálisat dob a komló keserű, de az édesebb íz ezt szerencsére tompítja. 

Semmilyen alkotó eleme nem emelkedik extrán ki, mert a sör nagyon egyben van, de azért már a komló is jelzi, hogy ez bizony erős versenyző.  Nem csak egy szimpla kosárka mezei virág, ez már egy turbó szerszám, ami térd alá ér. Ez bizony egy jó erős sör 7,7 % ABV.

A búza söröknél mostanság divatos csavargatni, komlózni, hidegkomlózni. Ez most a legújabb és felséges csavar, ami nagyon komplex ebben a háromféle élesztő, ami teljesen durván el tudná vinni a fókuszt, de itt most nagyszerűen muzsikál.

img_20160825_193217_1.jpg

Jó a sör! Jó az ősszhang, a blog ajánlja!
Gratulálunk az alkotóknak, szép munka!

Untappd értékelésem: 4,25
Alkohol: 7,7% V/V
IBU: 45-50

kiss jónás double búzasör wit belgian Reketye sörfőzde Varsányi Viktória Reketye Zoltán Hibiskus

2016\08\17

Én kraft bier, Te craft beer, Karcsi kraft sört iszik

...és akkor elfogyott a muníció!

Remek dolgok történtek sörfronton ebben az évben, Indoor sörfeszt volt az első, aztán májusig meg sem állt a random sörvirágzás. Kéthetente került elő valamilyen új kisüzemi vagy gerilla sör a piacra. Szigorúan minimum 450 literes kiszerelésben, mert alább egyszerűen nem jön ki a matek. Aztán jött május végén a szenzáció: végre megrendezésre került a - sajnos csak kétnapos - Kisüzemi Sörfesztivál Óbudán.

Majd egy esőnapos-foghíjas látogatós -de szerintem épp ezért fantasztikus hangulatúra sikeredett Főzdefeszt, aki-ami kínjában a LÁGER szót lőtte ki az űrbe... mert a jobb hívó szavakat elvesztette a Scrabble-n... Majd megint kisebb nagyobb hírek jöttek, volt csiki-miki és most 'gusztus húsz' -előtt 19-re lapot húzott négy főzde (Monyo Brewing Co., a Mad Scientist, a Horizont Sörök és a HopTop Brewery) megalapította a Főzdepark formációt. (Nekem jobban tetszik a militánsabb M47 az 'M' mint Maglódi és 47 a házszám.) A srácok ezután már nem teketóriáztak és bedobták a a sörforradalom fel-fel habzó örvényébe és a köztudatba a kraft sör fogalmát.

guf1.gif

Többekkel ellentétben most nem is a "kraft" szó értelmezésére mennék rá (szerintem szép magyar nyelvünkbe nem most lesz bele verve egy százas szög) hanem az ami mögötte lehet.

... és akkor jesszus, kivették a kézműves szót a szótárukból!

Mi történt? Hétköznapi forradalom? Egy csoport alkotó közzé tett egy KIÁLTVÁNYT, hogy tartozni akar valahová és a kézműves szó és a mögöttes elhasznált értelem ellenében akarja meghatározni magát. A Kraft modern, világos, robog, energikus, erőt áraszt és árad.

Akik pedig követni akarják őket azok is magukra tudják húzni ezt a zászlót, ami messziről hirdeti: ez most itten az új-modern világ. A kézműves punnyadás uncsi, a kraftos lendület és precízitás a jövő.

Hm.

Az Alkotás--Művészet--Termék--Fogyasztó--Zsozsó -koordináta dzsungelben (kihagytam valamit?) kell lavírozni mindenkinek. Ha a Kraftizmusnak az a mottója, hogy tessék minden sörfőzdének tisztességesen sört főzni és nincs olyan, hogy nem kiváló minőségű sört kapjon a fogyasztó. Akkor én azt mondom rá, hogy Ámen. Különben csak vihar lenne a biliben.

A kedves fogyasztó természetesen maga is szavazhat itt lejjebb és persze a pénztárcájával is, ugyanis a Főzdepark meghírdette a maga spontán buliját: aug 19-20. Maglódi út 47. Jelen lesz még a RothBeer, a Hedon, a Balkezes, az Uradalmi Sörmanufaktúra és a Kentucky Ale.

Nincs belépő, nincs pénzért pohár. Free mosdó, és Ingyenes busz a Blaháról (A Különc Főzdepark busz minden óra félkor indul a Corvintol, visszafele pedig a Főzdeparkból minden óra egészkor.)

Szavazás!

 

 

 

 

 

sör kézműves craft M47 Én kraft bier Te craft beer Karcsi kraft sört iszik és akkor elfogyott a muníció! főzdepark craft beer for the people Kraftizmus

Tetszett a bejegyzés? Kövesd a blogot!

blog.hu