Kézműves sört a népnek!

2017\03\08

SugarDaddy a desszert stout

...belga csokit nyalogatva...

img_9804.JPGA TuffBuzz Craft Beers előállt egy kollab sörrel. Fogta a receptjét és megfőzte a Mad Scientistnél. Az eredmény egy 11 százalékos (Alc/Vol) Imperial Mocha-Toffee Brownie Milk Stout lett.

 

Miért éppen Sugar Daddy?

Jelképes névválasztás, jelzi, hogy van itt egy durva dolog, de el is akartuk ütni az élét.

Ez egy vastagabb, magas alkohol tartalmú sör. Némi kávé kivonattal, de a benne lévő maláta is támogatja a kávés ízeket, aromákat. A Toffee karamellt jelent, édesíti a sört, ugyanis az élesztő nem bontja alkohollá a tejcukrot.  Valójában ez egy desszert sör. Ebből nem valószínű, hogy megiszol egy egész korsót.

Mit akartok ezzel a sörrel üzenni a fogyasztónak?

Minél inkább a prémium felé toljuk a dolgokat, üzenni pedig azt, hogy ne ijedjenek meg az árától, inkább kevesebbet, de abból a jobb minőségűt válasszák.  Ezekkel az extrém sörökkel nyilvánvalóan túllépünk a klasszikus sörökön:  láger, pilsner, most már az IPA-t is ide sorolhatnám. Még egyelőre nincs igazi felvevő piaca ezeknek az extrém söröknek. Lépegetünk előre, kísérletezünk.

img_9756.JPG

A palack nyakán az a vörös anyag az pecsétviasz? Ki találta ki?

Ezt momentán én, pontosabban egy Mikkeller videóban láttam és arra gondoltam, hogy erre a palackra ráfér, pontosabban illene hozzá, ez is azt üzeni, hogy  ez egy különlegesebb sör.

Ez nem egy komló centrikus sör, maláta azért van benne. Minden azt a célt szolgálja, hogy legyen testes, édes és 01.jpgkrémes. Van benne búzapehely és búzamaláta  is ami szintén segíti, hogy krémesebb legyen.  Itt most nitróval van fent a csapon ami szintén a habos krémes érzést segíti. (palack fotó: Mad Scientist)

 

 

A sör nekem kimondottan édeskés, a felszolgált hurkapálcára tűzött belga csokoládéval parádésan illett, de nem tudom hova tenni. Ez az a sör amire azt mondanám, hogy eltenném a pincébe és két év múlva venném csak elő. A pecsétviasz a butélia forma is ezt sugallja. Untappd értékelésem: 3,50


Összetevők: víz, malátázott árpa / búza, élesztő, kávé, kakaó, falked búza, narancsvirág kivonat, vanília, sötét muscovado, karamellel, laktóz, komló (centenárium lemondrop, pacifica, Ahtanum)

 

via GIPHY

sör beer craft imperial stout kézműves sört a népnek Brownie Toffee Milk Stout Mocha craft beer for the people SugarDaddy SugarDaddy a desszert stout

2017\02\27

A Fűtőház sörfőzde mozdonyos sörei: palackozott erőmű

... és csak lapátoltuk a malátát és csak lapátoltuk...

Rétságon jártunk a FŰTŐHÁZ SÖRFŐZDE söreit kóstoltuk. Pif, Csaba és én. A nagy vendéglátós retro busz járat után vagyunk kb. két hónappal. Hava Istvánnal -tuladonos és egyben a sörfőző- beszélgettünk.

surface2_win_20170218_193936.JPGHava István, kezében a főzde kis életképei montázsban. Én azt mondom: aki ilyen, igazán jó kiállású malátás söröket készít az a barátunk. (A fotót az Indoor II-n készítettem.)

 

Mit kell tudni előzetesen a FŰTŐHÁZ SÖRFŐZDÉRŐL?


Kb. 3-4 éve indult a vállalkozás. A kezdetektől, tehát egy vadonatúj épület és felszerelés lett fel és beépítve. A Fűtőház név és a főzde kicsiny irodája a Sörváróterem ami egyben az iroda és bolt, szóval itt minden arra utal, hogy nagy rajongás és szeretet övezi a régi magyar (magyar-nem magyar, de itthon szolgálatba állított) vasúti mozdonyokat. Az itt főzött sörök is ennek megfelelően a régen volt szolgálati számmal elnevezett mozdonyokról vannak elnevezve.

 

Hogy hol van Rétság? Itt ni.

Blog: Fűtőház mit is jelent pontosan? Ahol a mozdony vizet, szenet tud felvenni?

FŰTŐHÁZ: Nem, ahol ahol a mozdonyokon komplett javításokat, karbantartásokat végeztek.

Blog: Itt Rétság város közepén mi akkor a telepítő tényezője a Fűtőháznak? Miért éppen itt?

FŰTŐHÁZ: Itt lakom a szomszédban! :)

Blog: Milyen itt a viz?

FŰTŐHÁZ: A vizünk olyan amilyen a sörfőzéshez kell: hét nullás, ez azt jelenti, hogy a bakterológiai vizsgálat hét paraméterének kiválóan megfelel. Ivóvíz minőség, ez jó a sörfőzéshez. Keménységi foka: 18,8 nk. Ez a közepesen kemény és a kemény víz között határeset.

Akkor beszéjünk a komló és maláta lapátolásról

FŰTŐHÁZ: A kezdetekben gondolkoztam rajta, hogy kezelem, lágyítom a vizet, de inkább abban maradtam, hogy visszanyúlok a gyökerekig és jelentősebb mennyiségű belga és német árpamalátát használok a söreimhez mint szokásos, ami a sörfőzésnek inkább a lényege. Drágább megoldás, de a söreimnek sokkal jobbat tesz mint a vízkezelés. A megemelt szárazanyag tartalom (Balling, B°) a maláta és komló valódi menyiségét jelzi, a söreim valóban vastagok, anyagosabbak, ez mágnesként vonza az igazi sörfogyasztókat.img_9570.JPG

Blog: Ezzel maximálisan egyetértünk. Beszéljünk akkor a sörökről.

FŰTŐHÁZ: Általánosságban 10 B° alatt lábvízről beszélhetünk. Ez nem igazán sör, 10 B° alatti sörből nem lehet 4 % V/V alkoholfokú sört csinálni.
Nekünk a beugró, induló sörünk a SZILI, 10,7 B° és ehhez egy 4,7 % V/V alkoholfok társul. A másik véglet a BULLDOG ami 19,2 B° és ennek megfelelően 8,5 % V/V alkoholfokos. Továbbá a megfelelő technológiát használjuk, ami mögött az Agrometál baromi jó rendszere van.

img_9483.JPG

A FŰTŐHÁZ a piacon.

FŰTŐHÁZ: A mottónk, illetve azt gondolom, hogy ez lesz a jó út, hogy én nem a 98-dik akarok lenni sorban, hanem azt szeretném, hogy tudják az emberek, hogy ezek azok a bitang jó mozdonyos sörök. Mi úgy gondolkodunk, hogy az a minőség amit tudunk csinálni az nagyon jó, ennek meg ára van.

Leginkább palackozott sörökkel szeretnének jelen lenni, mert -okkal- tartani lehet, hogy a nem megfelelő sterilitással kezelt rendszerekben a hórdós kiszerelés veszélybe kerül. Továbbá az itt ott csapolt söreik nem fogják megkapni azt a Fűtőház image-et ami minden egyes sörükhöz milliméterre ki lett találva és pontosan megfogalmazva.img_9478.JPG

Beszéljünk a sörökről!

Jelen pillanatban négyféle sörről van szó, pontosabban ötről (ez a 250 napos érlelt V43). Illatban visszafogottság jellemzi ezeket a söröket és a közös élesztő kultúrának és a magas malátázottságnak köszönhetően visszaköszön egyfajta közös íztónus, de az eltérő főzési eljárások és a különösen hosszú érlelési idő egyedi ízvilágúvá formálják ezeket a söröket.
Ha különlegesen extra malátásságot kerestek a sörökben akkor ezek azok lesznek.

V43 SZILI, egy keserűbb summer ale


Nagyon malátás, de érzek a korty végén egy kis szárazabbat, savanyúbbat. Ez egy szép könnyedebb nyári sör.img_9661.JPG
A habja szép barnásfehér. Színe erős borostyán. Egy 5 hónapos erjesztést kóstoltunk a főzdében. Ugyanennek a sörnek van egy 250 napos verziója. Több mint 8 hónap! Ezt a verziót sokkal letisztultabb, kerekebb, harmonikusabb ízek jellemzik.
Alkohol: 4,7 % V/V,
Balling: 10,7°
IBU: 18,7
SRM: 9
Untappd értékelésem: 3,5
A 250 napos V43 nincs fent az Untappdon egyelőre, de a magasabb 3,75 pontot adnám neki.

img_9662.JPG

 606a4c6d985348e4d9dccfdf784cdc5b_640x640.jpg

M61 NOHAB, ipa

Kedvenc, ötféle malátássága és a háromféle komló hangsúlyos, testes sörré teszi.  img_9665.JPG A habja a pohár falán szépen megmarad. Az ipás jegyeket hozza, szépen ki van egyensúlyozva a malátás édesség a komlós keserűséggel. Továbbá a hidegkomlózásnak köszönhetően egyedi komlós aroma jut a sörlébe (0 C°-on). A főzdében a sörökre minimum három hónap érlelési idő van meghatározva..

Alkohol: 6,5 % V/V,
Balling: 18,4 °
IBU: 50,3
SRM: 10
Untappd értékelésem: 3,75 img_9667.JPG

 

M-63 BULLDOG, belgian golden strong ale

Teljesen hozza a belgás ízvilágot, édeskés whiskys ízt érzek benne.
Erős sör, de a magas alkoholfok mégsem lóg ki belőle. img_9671.JPG

Alkohol: 8,5 %  V/V,
Balling: 18,1 °
IBU: 50,3
SRM: 8
Untappd értékelésem: 4,00

 

 

 

327-139, stout

Az igazi nagyágyú!

Hét maláta és kétféle komló. A hétféle malátából legalább hatfajta ízt lehet érezni: attól függüen, hogy a korty hol jár a img_9677.JPGszájüregben. Egyszerre érzed a vastag krémes, kávés habot és ez a domináns. Kávés, karamellás, füstös, malátás, édes, kicsit keserű, ezek mind mind jelen vannak. Nagyon tetszik a száraz kesernyésebb fősodor. Amikor isszom akkor: jön az édes, de a korty végén ott a keserű csokoládés. Ajánlott fogyasztásra: 10-12 C°-on.

Alkohol: 6,7 %  V/V,
Balling: 15,6 °
IBU: 38
SRM: 34
Untappd értékelésem: 4,00

img_9678.JPG

 

Szép jövőt jósolok a FŰTŐHÁZNAK, mert következetesen járja az útját az alapanyagok minőségére odafigyelve. Nekem a személyes kedvencem a NOHAB és a 327-139, ugyanakkor a cikk zárásakor jött a nagyszerű hír, hogy az első igazi nemzetközi megmérettetésük eredménye - az ALE sörök hazájában Írországban - Dublinban:
327-139 ARANY ÉREM,
M63 BULLDOG EZÜST ÉREM!

http://eu.alltechbrewsandfood.com/dublin-cup

Hol lehet kapni? Folyamatosan keresik a lehetőséget: Budapesten több helyen, Vácott, legkeletebbre a Kőkapui Károlyi Vadászkastély, legnyugatabbra Badacsonytördemic. Amint lehetséges hírt adok erről is.

maláta Fűtőház Fűtőház sörfőzde A Fűtőház sörök mozdonyos sörei: palackozott erőmű V43 SZILI M61 NOHAB M-63 BULLDOG 327-139

2017\02\05

Prága sörház

A Blaha bulikörnyék egy új sörös hellyel gyarapodott. Megnyitott a Prága Sörház a Kertész utcában, ami korábban London Stone Music Pubként volt ismert.
Nyolc sörcsap van, és jelentős mennyiségben üveges cseh sör. Biztos vagyok benne, hogy a Holba, Cerna Hora és persze a Permon alapokon nyugvó kínálat megtalálja a saját vevőkörét. Az árak nem gyengék, a sörház azonban erőteljesen alapoz az élőzene vonzerejére.

A sörház egy pincehelységben rendezkedett be, ablak csak illusztráció, de ígéret van rá, hogy hamarosan komolyabb szellőztető és elszívó rendszer fog működni. Továbbá már egy különterem is be van tervezve. Addig is a Permon kínálatot érdemes sasolni, most éppen Hopper Euréka és egy nitrós Svetly van tőlük csapon.

prága sör cseh sörház kertész utca cerna hora permon holba Prága Sörház

2017\01\24

Savanyú sör ősbemutató!

… útkeresés… gondolatkísérlettől a Flamand Vörösig és tovább!

Ha nem lenne savanyú sör, már-már hiányozna- modhatnád: ugyan kinek!?  :D
Pedig bocsi, 2017 ettől lesz hangos! Ha nem tetszik, lesz rá esély, hogy ez megváltozzon. Történelmet írunk, van valami a levegőben! Reggelre szétszed! :

Klubesemény. A Dezsőben a karzaton tizen valahány emberke várta a szent grál bemutatását. Szóval vágom a lényeget. Régi-új sör kategória van kibontakozóban! Ami a lehetőségeknek a végtelen variációját ígéri. Az hogy nem ízlik a te kompetenciád, az hogy kikerülhet a poharadba az az alkotó óriási felelőssége, hiszen ezzel a sörrel gyakorlatilag napi szinten orosz rulettet pörget, a kockázat a főzőé.


Sal Bandy:
A Mad Scientist összetrombitált egy igazán izgalmas klub eseményt, ahova történelmi ősbemutatóval készült. Bejelentették, hogy felfedezték a savanyú sört..
Na jó, ez így ebben a formában nem igaz :D ezért induljunk el a kályhától majd folytassuk a tényekkel.

-Egy UFO: Á, ők csak tudósok!
-NEM!

ŐK őrült tudósok, miről ismerhetőek fel? Arról, hogy hisznek a számitásaikban, mindent a felfedezéseikbe invesztálnak aminek valljuk meg mi egyszerű halandók csak örülhetünk, a sok jóságnak.

Sal Bandy: a felfedezést az eseményen Szilágyi Tamás vezette fel. (Mad Scientist)

Szilágyi Tamás pszicho hangon: „Alapvetően két évvel ezelőtt egyikünk sem volt sem volt egy nagyon profi savanyított sörkészítő. Viszont anno a Gergő, (Závodszky Gergő-most már Mad Scientist) nyert a házi sörfőzők versenyén egy aranyérmet a RÖS nevű vörös sörével, amit egy olyan főzdében készített el, ahol a higiéniai viszonyok nem voltak túlságosan komolyan véve. Sokat gondolkodtunk ezen, hogy hogyan mondjuk el neketek, hiszen mégiscsak olyan emberek jöttek el, akik leginkább sör geekek, sörfőzők, meg bloggerek és úgy döntöttünk, hogy talán pont ez a pillanat amikor ezt nem szégyenkezünk elmondani, hogy ez a sör valójában nem Flamand Vörösnek indult… „ Hanem megfertőződött…
…Kimostuk, elmostuk, de a tartályban megmaradt sört Gergő évekig aszalta, visszajárt kóstolgatta…

Sal Bandy: Drágaszágom!…

Szilágyi Tamás pszicho hangon: egy év múlva kibaszott rossz volt, másfél év után is viszonylag rossz volt és aztán jött egy pillanat, amikor Gergő azt mondta, hogy: -Gyerekek ebből valami jó lesz! Kezd jó lenni. Aztán majdnem két éves lett a sör amikor azt mondta Gergő: -Pöpec!
500 liter indult erjedni és 4 rekesz lett belőle ami túlélte az atrocitást.

Sal Bandy: Ránézésre. Mert ízre inkább boros feelinget mutatott. Olyan pezsgős íz, hab és némi tokaji boros fianszé beütés. Ízre kimondottan nem tetszett. De! - Tanulhatunk ebből valamit mi sörfogyasztók?

-Ízlett a sör? Ragadd meg az alkalmat és spájzolj el belőle annyi élményt, amennyit csak lehet, mert holnap már egy másik arcát mutathatja. Nincs elmosva a sörcsap, másik hordó lett begurítva, ami esetleg a tartály vége ezért megint mást mutat mint az előtte való. Savanyú sörnél még inkább előfordulhat, hogy a baktérium kultúra azt mondja amit a holló. -Soha már! Megjósolható, hogy savanyú sört kétszer ugyanúgy nem lehet lefőzni.

Szilágyi Tamás pszicho hangon: A sörről is szólva: nagyon bizarr aromakomponensek változtak át egészen élhető dolgokká, tehát ami majdnem hányásszerű dolgok voltak, fél év után azok elkezdtek átváltozni gyümölcsös ízekké. Egy idő után elkezdett kicsit ananászos, banán, erjedt meggyes meg kekszes aromába átváltani és mostanra talán nekem még a pezsgős jelleg érkezett meg. Ez után egy egészen különleges dolog alakult ki.

Ami fontos, hogy ez a sör inspiráció lehet számunkra és más sörfőzdék számára is, hogy a most 2017-ben elkezdődő hordós projektek több főzdében is el fog indulni, ennek a keretein belül próbáljuk meg ezeket a dolgokat már irányítottan és nem véletlenszerűen megvalósítani, mert ez egy új színfoltot fog tudni adni a hazai sörpiacnak.

Sal Bandy: ez Flamad Vörös, vagy savanyú vörös vagy mi ez?

Szilágyi Tamás pszicho hangon: végül is a stilusát azért a Flamand Vörösnek állapítottuk meg, mert a Falamad Vörös ami az Ír Vörös sörökhöz hasonló alapokkal kezd elkészülni. Borszerű élményt ad.

Sal Bandy: Aki nem hiszi járjon utána, leginkább az official Mad Scientist - WildCard IPA eseményen. Ilyen összerakott sörleírást élvezet olvasni! Inni, meglátjuk. :)

2017\01\22

Még egy Szarvasi sörmestert Lacikám?

A favágó vágjon inkább fát...

A gyerekrajznak tűnő színes címkék akár jelezhették is volna, hogy milyen lesz ez a sör, de mégis a pohár felé nyúltam...
Így szokott kezdődni minden vicces vagy rettenetes, utólag elmesélt alkoholos sztori, ez sem kivétel.

Nincs rá jobb szó: kamu.

Special Hoplager Beer

img_9189.JPG

Illat: valami sör
Szín: bíztató
Íz: malátás felhangokkal igyekvés, de a tapadós buta hosszan forralt komló keserű, az elejétől a végéig elkíséri a kortyot. Na itt bukott el nálam a projekt.
Nincs karaktere, vizes, nem érzek semmilyen tartalmat. Friss élesztős jelleget annál inkább.

A sör gerincét a komlózás adná. Ilyen-olyan-amolyan malátássággal. De üssük csak fel egy kicsit a Sernevelés szótárat: Keserűkomlózás

"Az első, legkorábban a forrásban lévő sörléhez adott komló célja a sör keserűség „gerincének” beállítása, ezért ezt keserűkomlózásnak nevezzük. 60 perc forralás után a kioldható keserűanyag tartalom nagy része beleoldódik a sörbe, viszont ennyi idő alatt az íz és aromaanyagok elpárolognak."

Na ez a komló alaposan túl volt tolva ezen a forralási limiten, innentől olyan károsodást szenvedett a sör, ami helyrehozhatatlan.

img_9186.JPG

Olcsó-nem olcsó, bárhogyan is nézzük a blog nem ajánlja.
-szűretlensége:opálos
-Alkohol: 5,1 % V/V
Untappd értékelésem: 0,5 lenne ha fent lenne a sör.


 

kamu sör hoplager Még egy Szarvasi sörmestert Lacikám? Szarvasi sörmester

2016\11\07

Pumpkin Ale a la' Permon

Mumusok, zsákos emberek, töklámpások figyelem!

Várakozás, hányattatás, reklamálás :) után végre győzött a logisztika és eljutott hozzám -sajnos csak Helloween után jó pár nappal- egy palack ebből remekből. A la' Permon.
Ilyenkor minden gyártó igyekszik valami aktuálisat a piacra dobni, de Permonéknál az az érzésem, hogy még erreis rátesznek egy lapáttal, a mókacsomagokat és csillagszórókat a két végén gyújtva dobálják a főzőüstből...folyamatosan.

A sör mindennel tele van ami jóság és varázslat. American Pale Ale, azaz nem egy durva ijesztgető komló IPA szörnyeteg, hanem egy kifinomult simogató és melengető APA. Nem is gondoltam, hogy ennek az iránynak ilyen mélysége van és ilyen finom.

A videóban inkább hangulati elemek találhatóak. Inspired by Helloween. :)

Ez egy töksör, ami a Permonos szokott vadkomlós vonalon innen szedegeti a rétről a virágot. Na de azért 15° Balling megvan.

img_8810.JPG

Szín: Borostyánon túli sötét, de ha egy csak újjnyi van a pohárban akkor inkább narancsost mondanék.

Illat: Akác mézes súlyos bódító, finoman selymesen mandarinos, haloványan tökös.

Hab: Jó kis hab keletkezik öntéskor, ami hamar leülepszik, de maradós a habfátyol. A hab színe itt már új dimenziókat ígér: barnásabb mint egy átlag ale.img_8817.JPG

Íz: Mandarinos-narancsos-tökös, a szűretlensége okán megvan a pürés érzet is ami szerintem fantasztikus. A korty vége kesernyésen gördül le. Remek telt, kerek íztömegként.

Alkohol: 5,8% V/V
Balling: 15°
5 féle érlelt maláta és kétféle komló, tökpüré
Untappd értékelésem: 4,25

A sör természetesen már elfogyott, ne is keressétek itthon, mert csak 300-400 palack érkezett a Helloween szezonra...az utolsó darabok egyikét hozta nekem a zsákos ember.  :)

image1.jpg

 

10708591_10152723268195469_1538138967252581149_o.jpg

 

APA Helloween Permon Pumpkin ale

2016\11\06

MALTeR: étterem malátás felhangokkal

A Kispipa helyén szökkent szárba az új gasztrokocsma.

MALTR néven új sör-étterem nyílt az Akácfa utcában. A hely mondhatni spirituális, hiszen a legendás Kispipa Vendéglő szelleme még itt van köztünk, itt működött közel hatvan (?) évig a vendéglő, ami idén április végén egy "szomorú vasárnap" bezárt családi és egyéb okok miatt. A Kispipa FB oldala azonban még megvan ahol Aubel Ervin tulajdonos búcsúzó pár sora még megtalálható.

("Seress Rezső, eredeti nevén Spitzer Rezső zeneszerző, zongorista. Az egyik leghíresebb örökzöld dal, az egyetlen magyar világsláger, a Szomorú vasárnap szerzője. A dalt több mint 100 nyelven adták elő. Wikipédia". )

Fotók, szöveg: A Múló idő nyomában pdf.

 

Egyes relikviák megmaradtak és felhasználásra kerültek: a székek és a kor oly jellegzetes kőpadlója a pult körüli szinten. Az utcafront felöli részen azonban a kőpadlózat át lett festve, mert ezt melegebbnek hat, fontos a vendég első benyomása. 

 img_8697.JPG

A felújítással megbízott designer pedig a romkocsma feelinget némileg átgondolva olyan elemeket színeket csempészett be ami egy része a Kispipa emlékét idézi illetve ellenpontoz, modernizál. A falakat ezüstszínű simított nemes vakolat borítja, amit nagyszerűen tagol és megtör a rakott téglasor. Ezt kiegészítendő a fekete és a piros színeket választották.

img_8731.JPG

A hely utcafrontja egyelőre szinte semmitmondó, ezért lényeges, hogy a kint legyen a bent, -nyáron meg a bent lesz a kint az oldható-mozgatható bejárati oldal üvegfalakkal.  

A kint legyen a bent és a bent legyen a kint ötlet valahonnan ismerős nekem. :)

 

Úgy látom a MALTR fő sodra az ételek lesznek megfelelő malátás támogatással. Beszéljen erről Révész Róbert aki korábban a Felni Bisztróval kep1.jpgfoglalkozott (A Felniben az érdekeltség most is megvan, ott is bérleményként indult a történet, de most már tulajdonosok, csak jelenleg már más végzi az üzemeltetést). Egyszerűbb streetfood ételeken hogyan lehet csavarni, hogyan lehet az utcáról bevinni a belső térbe és pubfoodként tálalni.

 


"Az étel koncepció az volt, hogy kocsma ételek készüljenek az utca emberének, amely mint definíció üres, ezt mi töltjük meg tartalommal. Szeretnénk olyan ételeket adni amit már láttál valahol de így még nem fogyasztottad el. Valami hagyományos íz ami a Közép-kelet európai kultúrkörből megmaradt benned mélyen de mi ezt meg tudjuk csinálni. Kitaláltunk egy új ételt, például a Malter Wellingtont. Ez a véres hurkának a továbbgondolása göngyölt tésztában. A véres hurkát ugyan nem mi találtuk ki, de ennek a hagyományos egyszerű ételnek a továbbgondolása, újra csomagolása már megfelelő lehet, hogy idecsábítsunk embereket, akik kíváncsiak lesznek rá, ránk és remélhetőleg egyre többször.

Kocsmai étel definíciója az is, hogy jól lakjál egy tányérral, megbízható módon.

 

Nyitott lapokkal játszunk. Ha körbenézel nagy nyitott felületeket látsz mindenhova be lehet látni. A sörcsapokat is úgy alakítottuk ki, hogy nincs semmi takarva minden látványszerűen tud kinézni.

Minden vendég látja-tudja, hogy mit kap. A konyha látványkonyha, be lehet tekinteni egy nagy üveg felületen. A pulthoz ugyan nem lehet odaülni de mindent látsz minden nyitott. Ezek a dolgok bizalomerősítő gesztusok, hogy a vendég láthatja, hogy mit kap és hogyan készül."

Jó helyen vagytok itt az Akácfa utcában?

Azt gondolom, ha jól viszed a helyet, ha olyat adsz ami tetszik vagy érdekes, akkor működik a látogatottság, tehát szerintem ez nem szorosan helyhez köthető. Sőt az igazán jó helyek egy kicsit eldugott helyeken vannak. Nyílván sokkal nemesebb és keményebb feladat ha olyan helyen nyitsz ahol nem sétál el naponta tízezer ember. Ezért kiemelten fontos, hogy odafigyeljünk a konyhára, a hangulatra a design-ra, egyszóval mindenre ami a vendégnél szóba jön, hogy kedvessé váljon számára ez a hely. Például tisztában vagyunk vele, hogy a Gozsdu udvar mindent visz, de az egy teljesen más hangulat.

 

Beszéljünk végre a sörről. Hat sörcsapot láttam, megy mindegyik?

 img_8699.JPG

 

A Hekkelberg Fux sörét fogjuk folyamatosan tartani ivósörként és ezt fogjuk kiegészíteni mindenféle más izgalmas sörökkel. Az persze nem tudjuk megoldani, hogy azt az extrém sörkínálatot produkáljuk mint amit a Felniben, hogy 100 féle sör van a házban. Hat sör lesz csapon és kb. 10-12 palackos kiegészítő ízekkel. Azt gondolom, hogy van jó sör és van kevésbé iható sör, szeretnénk a jó söröket tartani. A csapokon nem hat lágert vagy hat ipát szeretnénk tartani, hanem izgalmas változatos kategóriákat.  

img_8706.JPG

A szórakoztatásról szólva, szeretnénk ha a sarokban fellépne stand upos vagy zenész.

Adódik egy kérdés a  Hopaholic itt van a szomszédban. Jó helyen nyitottatok?

Igen ezt nehéz nem észrevenni, mindig nyithat egy másik hely, ha nem mi akkor valaki más. Ha ugyanazt szeretnénk csinálni amit ők akkor nyílván bizarr lenne a felállás, de a mi terveink más irányúltságuak mint a Hopaholicé így azt hiszem mindenki nyugodtan és lelkiismeretesen végezheti a saját munkáját ahogy eddig.

 

Részemről a kóstolt sörök nem állnak közel az ízlésemhez, az ivósört erősen anyagtalannak találtam. De ez csak a nyitás, biztosan lesz változás. Az ételek viszont meglelpően finomak voltak. El kell ismernem a konyha kitett magáért. Jó kezdés, kíváncsi vagyok a folytatásra. Sok sikert Malter!

 img_8709.JPG

Malter Malt-r Kispipa Révész Róbert

2016\11\01

Szentölt víz a Szent András főzdéből

Lebukott egy emberünk Alaszkában.. Kár érte! Kiváló ügynök volt!

Az alábbi írás nem vicces akar lenni, csalódásomnak kívánok hangot adni, hogy az általam megvett nyolc tételbe hogyan tud bekerülni olyan három-négy, amit nem lenne szabad a fogyasztó elé tenni. A Szent András főzde válaszát szeretném kérni, hogy mi történhetett és kommentálja az alábbiakban tapasztaltakat. Milyen lépéseket kíván tenni.

Múlt héten az őszi nyárban kiruccantunk Gyulára és útközben kiváló alkalom nyílt, hogy beugorjak Békésszentandrásra a Szent András sörfőzde kiskocsmájába (balra a 44-esen a kínai táblánál).

A kezemben egy Bandibá

 

Rövid töprengés után 8 db. palackos sört vételeztem. (Vári nővérek, Bandibá, Betyár Király, Fekete, Black Rose, Szent András Könnye, Meggyes, Szilvás)

A lényeg:
Az érkezés után lázas kicsomagolás és bontogatás után a következő megdöbbentő felfedezést tettem. Ez bizony így csak szentölt víz. Íz hibák, redukált aromák és elillant CO2 tartalom… A Bűnvadászok klasszikus benyögése jut az eszembe: …egy ügynökünk lebukott Alaszkában.. Kiváló ügynök volt!

A sörök érzékszervi leírását és Untappd értékelését a keretes részekben találjátok. Eltérően a gyakorlatomtól leírtam minden egyes tétel lejárati dátumát (címke). Ugyanis minimum palackozási/ kupakzár hibára azaz oxidációra gyanakszom.

 

Vári nővérek '16 (Summer Pale Ale): Kővári Gergő kollab sörét először idén nyáron az emlékezetes esős Főzdefeszten kóstoltam és nagyon megtetszett. A főző zseni többször is bizonyította, hogy kiváló érzékkel tud sört főzni.

Most: Ízhibát érzékelek, a Mandarina Bavaria és az Equinox aroma komlók adnák a finom gyümölcsös img_8403.JPGcitrusos ízt. De az aromák hihetetlenül le vannak tompulva.

Milyennek kellene lennie?
Nagyon finom virágos illat egy APA-s íz világgal, amihez jól illik a szokottnál keserűbb komlózás.


Alkohol: 4,9 % V/V
IBU: 77 (tavalyi főzet: 45)
EBC: 14 (ez a színt jelöli. SRM vagy EBC. bővebben)
Untappd értékelésem: most: 1,5  (Korábban: 4,25)

Címkén levő eltarthatósági idő nap/hónap/év: 28/01/2017

 

Bandibá' (IPA): Csupor Marci vadonatúj kollab söre, tönkretéve. Kóstoltam két-három hónappal korábban: jó volt. Érezni a Csuport benne. Szép hársfavirággal indul és azután jön a komló keserű.  Komlók: Polaris, Chimnok, Huell Melon. Maláták: Pilzeni, Bécsi, Cara Amber.

Most: Illat megvan, íz is nagyjából, szénsav viszont semmi. Kupakzár hiba? Innen egyenes út vezet az img_8405.JPGoxidációig. Mégis a Bandibá most a legkevésbé rossz tétel. Talán az erős komlózás, talán a magas alkohol tartalom, talán ez a legfrissebb tétel és még nem volt elég idő, hogy tönkre menjen.


Alkohol: 7,0 % V/V
IBU: 55
EBC: 18
Untappd értékelésem: most: 1,5  (Korábban: 3,75)

Címkén levő eltarthatósági idő nap/hónap/év: 05/04/2017

 

Black Rose (Duplabak): Ezt a sört korábban még nem kóstoltam. Erősen malátázott (Pilzeni, karamell és festőmaláták), 90 napig ászokolt duplabak. Komló: kevés Hallertau.

Most: Illat: némi pörköltmaláta, íz: erős édeskés-tejes kakaós jelleg. Hiba: Kilóg a karamellmaláta. Az íz img_8400.JPGés illat nagyon gyenge. Halovány CO2 tartalom.

Alkohol: 9,0 % V/V
IBU: 18
EBC: 72
Untappd értékelésem: most: 1,5 

Címkén levő eltarthatósági idő nap/hónap/év: 21/09/2017

 

 

 

Fekete (Tradicionális baksör): Ezt a sört korábban még nem kóstoltam. A kóstolt tételek közül ez már hozta az alapvető sör formát (hab). Palackoztásról: a kollab vagy a magasabb árfekvésű Szent András söröknél 0,33 üvegbe palackozzák. Ez a sör 0,5 L.  Maláták: Pilzeni, karamell, festőmaláták. Komló: Hallertau.

Most: Illat: némi pörköltmaláta, habja végre van: halvány barnás. Íz: gyengén kakaós-kávés. Fontos, img_8417.JPGhogy nem édeskés. Az íztömege alacsonyabb mint a duplabaké. De szerencsére nem az édes irányba indul el. Talán ez az erőssége is.

Alkohol: 7,0 % V/V
IBU: 19
EBC: 78
Untappd értékelésem: most: 3,5 

Címkén levő eltarthatósági idő nap/hónap/év: 08/04/2017

 

Betyár Király (gyümölcsös fekete sör): Ezt a sört korábban még nem kóstoltam. (címkén írva vagyon: szilva, meggy, fekete csersznye, áfonya adja. Ez a koncepció?

Most: Illat: végre van illata de milyen?! Kávés-kólás beütés, de semmi komoly.. némi pörköltmaláta. Íz: img_8431.JPGcsokis savanykás. Valami mintha lenne benne az áfonyából vagy horribile dictu a szilvából. Belehajigáltak mindent ami a főzdében volt?! Katyvasz.

Alkohol: 7,0 % V/V
IBU: 19
EBC: 78
Untappd értékelésem: most: 2,0

Címkén levő eltarthatósági idő nap/hónap/év: 19/03/2017

 

 

 

Szent András Könnye (áfonyás duplabak):  Áfonya ágyon érlelt. Maláták: Pilseni, festő, karamell maláták. Komló: a jó öreg Hallertau.

Most: Illat: tömény áfonya robban ki a palackból. Íz: Erős áfonya-csokis íz. Olyan mint a likőrös erős img_8423.JPGSzilvás sör. Dicséretes módon a kesernyés felé megy el. Harmónikus. Nem híg. Az erős testhez jól megy amagasabb alkohol fok. Ma este a legjobb amit kóstolok. Erre nem is számítottam. Van hab! értsd: végre van hab.

Alkohol: 9,0 % V/V
IBU: 16
EBC: 72
Untappd értékelésem: most: 3,5

Címkén levő eltarthatósági idő nap/hónap/év: 21/09/2017

 

Szilvás és Meggyes sör: Az ízekre itt nem térnék ki. Szilvás és Meggyes. Ezek 0,5 Literesek, nincs alapvető ízhibájuk. A Fekete bak is 0,5L.

 

Konklúzió:
A Szent András sörfőzde nem jó irányba megy ha nem tud odafigyelni alaposan a gyártás minden apró és fontos mozzanatára. Ha 12 féle sörét nem tudja kordában tartani akkor kisebb választékot kellene tartania.

index_1.jpg

csalódás Fekete Meggyes Békésszentandrás Szilvás Szent András főzde Black Rose Szentölt víz a Szent András főzdéből Szentölt víz Szentölt Lebukott Vári nővérek Bandibá Betyár Király Szent András Könnye Untappd Summer Pale Ale

2016\09\26

Sörkóstolás a Csehvegőben

Keresd a Permon söröket

Sörkóstoló csapatunk -csak ide egy ugrásra- Érdre utazott.
A marcona kóstoló csapat: Jocó, Pável, és jómagam (Sal), hogy fényezzük egy kicsit magunkat,
Józsi a Magyarországi Sörcikkgyűjtő Klub alelnöke és doyenje, Pável a Sörbúvár blog alapító tagja, én pedig ezt a blogot jegyzem. Sokat jelent nekünk a jó sör, ezért is vagyunk itt.

 Hová?  Érdre?  Érdre!

 


Irány a Csehvegő!
Kelenföld, buszpályaudvar, 5-ös állás 735 busz, menetidő kb. fél óra. Bem tér után két megálló után leszállás és 10 méter séta  után meg is érkezünk.

 Tudtad, hogy Érd nem is olyan kicsi? 60.000 lélek lakja, ilyen bőséges választékban csapolt cseh sör csak ezen az egy helyen áll rendelkezésükre.


Térjünk a lényegre, végigittuk a csapsort.

Matouš:                               alc. 4,2%  ivósör,         (Černá Hora)
Šerak polotmavý, vörös:  alc. 4,2%, Balling: 11°  (Holba)
Premium dark:                  alc. 4,8%, Balling: 12° (Holba)
Velen, Búza:                      alc. 4,8%, Balling: 12° (Černá Hora)
Nugget IPA:                       alc. 6,3%, Balling: 15° (Permon)

A Nugget IPA.  (Permon)
Hölgyeim és Uraim, ezt a versenyzőt tessenek megjegyezni! Egy nagyon kellemes sörként fogok emlékezni a Nugget-re. Ez egy olyan IPA amiben a nekem leginkább fontos jegyek fedezhetőek fel: finom virág illat, fanyar íz, fűszeres jelleg. Szűretlen, pasztőrizálatlan. Untappd értékelésem: 4,2

 

A Permon Hopper sorozata


Ezután emeltük a tétet a palackos Hopper Permon sorozattal. Hopper: azt jelenti, hogy a főzés a söralap mindegyik típusnál ugyanaz, csak másik komlót használnak hozzá. A sorozatban eddig jó néhány sör szerepelt. Ebből a sorozatból kóstoltunk három üveges tételt.

Hopper Galena

img_8285.JPG

Single Hope Ale: alc. 6,3%, Balling: 15°, IBU 50, (Permon)
A Galena-t a Nugget után kóstoltuk, ehhez képest mindenképpen édesebb, gyümölcsös, ha meg kellene határozni akkor az egzotikusabb ízvilágú gránátalmát neveznénk meg. A komlózása egyértelműen más mint a Nugget ami inkább jobban leerjedt, fanyar. Untappd értékelésem: 3,75


Hopper El Dorado

img_8288.JPG

Single Hope Ale: alc. 6,3%, Balling: 15°, IBU 50, (Permon)
A sör egy szolid IPA, átlagos, nem kiemelkedő íz jegyekkel. Nekem nem jött be. Untappd értékelésem: 3,25.


In Hop We Trust

Single Hope Ale: alc. 5,6%, Balling: 15°, IBU 90!, (Permon)
Itt álljunk meg egy szóra! Ez az IPA akár egy kollab főzet és biztos, hogy komló dúsítóban született. 19 féle komló van benne. Nagyon illatos kezdet, aminek a korty végén jön a komlózuhatag keserű. Ez IPA a javából. Pontozásban mégis a Nugget alá helyeztem, mert a Nuggetben rafináltabb ízeket aromákat éreztem.

 

Összegzés: A Permon sörök nagyon jók, mindegyik szűretlen és pasztőrizálatlan éppen ezért nem tartoznak az olcsónak mondható átlag cseh sör kategóriába. Vígyeljétek a Csehvegő fb. oldalát, mert vannak alkalmi akciók, ami eléggé pénztárca kímélő, ugyanis  800 és 1200 Ft közötti szórású is lehet a normál ár. (0,5 L)

 

Amit tudni szerettél volna a Permon főzdéről de nem volt kitől megkérdezned.

A Permon sörök igencsak messziről érkeznek hazánkba, Sokolov-ból, ami Karlovy Vary közelében a német határnál található. A város régi sörfőzési hagyományokra tekint vissza, mivel feljegyzések alapján 1488-ban főztek már itt sört. A modern sörfőzés alapját Michal Sas (Sás Mihály) és Jan Rada urak  teremtették meg a településen. Az első főzetek elkészítésénél szerencsére maguk mellett tudhatták Josef Krysl-t a cseh söripar jól ismert és megbecsült alakját, aki sok-sok éves Pilsner Urquell-es tapasztalattal a háta mögött sietett segítségükre. Neki köszönhetőek az első saját főzetek receptjei. Az üzem a mai modern cseh mikro-sörgyárak jeles képviselője.

img_8275.JPG

Míg az idősebb cseh korosztály ragaszkodik a hagyományos sörtípusokhoz (Svetly– Polotmavy–Tmavy), addig a fiatalabbak keresik az újat és igénylik a változatosságot. Így sorra jelennek meg a piacon IPA, EPA, APA, búza, stout stb. komlósabb sörök is. Különlegességük miatt érdemes a Permon sörei mellett megállni, vagy akár végleg leragadni.

Mit jelent, hogy kisüzem cseh léptékben?
Általánosságban 10x, 20x nagyobb főzési mennyiségről van szó mint az itthoni kisüzemiek, de Permonban kimondottan limitálják a termelést, évente csak 3.000 Hektolitert főznek. Az biztos, ezzel a limitált mennyiséggel a fő cél a feltétlen minőség. (A Permon sörök szűretlenek és pasztörizálatlanok.)

A magam részéről a Permon sörökkel (Sherpa, Cannabis, stout) tavaly nyáron (2015) a VIII. Budapesti Cseh Sörfesztiválon találkoztam. (Szabadság tér). Már akkor is lenyűgözött az ízviláguk, most a Hopper sorozattal sikerült erre rátenniük még egy lapáttal. (Update: a RED MON IPA-t a V4-en kóstoltam, bátran ajánlom)

terkep2.png


Hol van a Permon főzde?

Sokolov mellett, a Német-Cseh határ közelében. Sörszállítás szempontjából elég messze. Jelentős fuvarköltséggel. Egy oda vissza út 1.400 km.

 

 

 

sör ipa cseh sör Érd Sal Jocó Permon Csehvegő Pável Hopper Nugget Galena El Dorado In Hop We Trust