Kézműves sört a népnek!

2016\11\06

MALTeR: étterem malátás felhangokkal

A Kispipa helyén szökkent szárba az új gasztrokocsma.

MALTR néven új sör-étterem nyílt az Akácfa utcában. A hely mondhatni spirituális, hiszen a legendás Kispipa Vendéglő szelleme még itt van köztünk, itt működött közel hatvan (?) évig a vendéglő, ami idén április végén egy "szomorú vasárnap" bezárt családi és egyéb okok miatt. A Kispipa FB oldala azonban még megvan ahol Aubel Ervin tulajdonos búcsúzó pár sora még megtalálható.

("Seress Rezső, eredeti nevén Spitzer Rezső zeneszerző, zongorista. Az egyik leghíresebb örökzöld dal, az egyetlen magyar világsláger, a Szomorú vasárnap szerzője. A dalt több mint 100 nyelven adták elő. Wikipédia". )

Fotók, szöveg: A Múló idő nyomában pdf.

 

Egyes relikviák megmaradtak és felhasználásra kerültek: a székek és a kor oly jellegzetes kőpadlója a pult körüli szinten. Az utcafront felöli részen azonban a kőpadlózat át lett festve, mert ezt melegebbnek hat, fontos a vendég első benyomása. 

 img_8697.JPG

A felújítással megbízott designer pedig a romkocsma feelinget némileg átgondolva olyan elemeket színeket csempészett be ami egy része a Kispipa emlékét idézi illetve ellenpontoz, modernizál. A falakat ezüstszínű simított nemes vakolat borítja, amit nagyszerűen tagol és megtör a rakott téglasor. Ezt kiegészítendő a fekete és a piros színeket választották.

img_8731.JPG

A hely utcafrontja egyelőre szinte semmitmondó, ezért lényeges, hogy a kint legyen a bent, -nyáron meg a bent lesz a kint az oldható-mozgatható bejárati oldal üvegfalakkal.  

A kint legyen a bent és a bent legyen a kint ötlet valahonnan ismerős nekem. :)

 

Úgy látom a MALTR fő sodra az ételek lesznek megfelelő malátás támogatással. Beszéljen erről Révész Róbert aki korábban a Felni Bisztróval kep1.jpgfoglalkozott (A Felniben az érdekeltség most is megvan, ott is bérleményként indult a történet, de most már tulajdonosok, csak jelenleg már más végzi az üzemeltetést). Egyszerűbb streetfood ételeken hogyan lehet csavarni, hogyan lehet az utcáról bevinni a belső térbe és pubfoodként tálalni.

 


"Az étel koncepció az volt, hogy kocsma ételek készüljenek az utca emberének, amely mint definíció üres, ezt mi töltjük meg tartalommal. Szeretnénk olyan ételeket adni amit már láttál valahol de így még nem fogyasztottad el. Valami hagyományos íz ami a Közép-kelet európai kultúrkörből megmaradt benned mélyen de mi ezt meg tudjuk csinálni. Kitaláltunk egy új ételt, például a Malter Wellingtont. Ez a véres hurkának a továbbgondolása göngyölt tésztában. A véres hurkát ugyan nem mi találtuk ki, de ennek a hagyományos egyszerű ételnek a továbbgondolása, újra csomagolása már megfelelő lehet, hogy idecsábítsunk embereket, akik kíváncsiak lesznek rá, ránk és remélhetőleg egyre többször.

Kocsmai étel definíciója az is, hogy jól lakjál egy tányérral, megbízható módon.

 

Nyitott lapokkal játszunk. Ha körbenézel nagy nyitott felületeket látsz mindenhova be lehet látni. A sörcsapokat is úgy alakítottuk ki, hogy nincs semmi takarva minden látványszerűen tud kinézni.

Minden vendég látja-tudja, hogy mit kap. A konyha látványkonyha, be lehet tekinteni egy nagy üveg felületen. A pulthoz ugyan nem lehet odaülni de mindent látsz minden nyitott. Ezek a dolgok bizalomerősítő gesztusok, hogy a vendég láthatja, hogy mit kap és hogyan készül."

Jó helyen vagytok itt az Akácfa utcában?

Azt gondolom, ha jól viszed a helyet, ha olyat adsz ami tetszik vagy érdekes, akkor működik a látogatottság, tehát szerintem ez nem szorosan helyhez köthető. Sőt az igazán jó helyek egy kicsit eldugott helyeken vannak. Nyílván sokkal nemesebb és keményebb feladat ha olyan helyen nyitsz ahol nem sétál el naponta tízezer ember. Ezért kiemelten fontos, hogy odafigyeljünk a konyhára, a hangulatra a design-ra, egyszóval mindenre ami a vendégnél szóba jön, hogy kedvessé váljon számára ez a hely. Például tisztában vagyunk vele, hogy a Gozsdu udvar mindent visz, de az egy teljesen más hangulat.

 

Beszéljünk végre a sörről. Hat sörcsapot láttam, megy mindegyik?

 img_8699.JPG

 

A Hekkelberg Fux sörét fogjuk folyamatosan tartani ivósörként és ezt fogjuk kiegészíteni mindenféle más izgalmas sörökkel. Az persze nem tudjuk megoldani, hogy azt az extrém sörkínálatot produkáljuk mint amit a Felniben, hogy 100 féle sör van a házban. Hat sör lesz csapon és kb. 10-12 palackos kiegészítő ízekkel. Azt gondolom, hogy van jó sör és van kevésbé iható sör, szeretnénk a jó söröket tartani. A csapokon nem hat lágert vagy hat ipát szeretnénk tartani, hanem izgalmas változatos kategóriákat.  

img_8706.JPG

A szórakoztatásról szólva, szeretnénk ha a sarokban fellépne stand upos vagy zenész.

Adódik egy kérdés a  Hopaholic itt van a szomszédban. Jó helyen nyitottatok?

Igen ezt nehéz nem észrevenni, mindig nyithat egy másik hely, ha nem mi akkor valaki más. Ha ugyanazt szeretnénk csinálni amit ők akkor nyílván bizarr lenne a felállás, de a mi terveink más irányúltságuak mint a Hopaholicé így azt hiszem mindenki nyugodtan és lelkiismeretesen végezheti a saját munkáját ahogy eddig.

 

Részemről a kóstolt sörök nem állnak közel az ízlésemhez, az ivósört erősen anyagtalannak találtam. De ez csak a nyitás, biztosan lesz változás. Az ételek viszont meglelpően finomak voltak. El kell ismernem a konyha kitett magáért. Jó kezdés, kíváncsi vagyok a folytatásra. Sok sikert Malter!

 img_8709.JPG

Malter Malt-r Kispipa Révész Róbert

2016\09\26

Sörkóstolás a Csehvegőben

Keresd a Permon söröket

Sörkóstoló csapatunk -csak ide egy ugrásra- Érdre utazott.
A marcona kóstoló csapat: Jocó, Pável, és jómagam (Sal), hogy fényezzük egy kicsit magunkat,
Józsi a Magyarországi Sörcikkgyűjtő Klub alelnöke és doyenje, Pável a Sörbúvár blog alapító tagja, én pedig ezt a blogot jegyzem. Sokat jelent nekünk a jó sör, ezért is vagyunk itt.

 Hová?  Érdre?  Érdre!

 


Irány a Csehvegő!
Kelenföld, buszpályaudvar, 5-ös állás 735 busz, menetidő kb. fél óra. Bem tér után két megálló után leszállás és 10 méter séta  után meg is érkezünk.

 Tudtad, hogy Érd nem is olyan kicsi? 60.000 lélek lakja, ilyen bőséges választékban csapolt cseh sör csak ezen az egy helyen áll rendelkezésükre.


Térjünk a lényegre, végigittuk a csapsort.

Matouš:                               alc. 4,2%  ivósör,         (Černá Hora)
Šerak polotmavý, vörös:  alc. 4,2%, Balling: 11°  (Holba)
Premium dark:                  alc. 4,8%, Balling: 12° (Holba)
Velen, Búza:                      alc. 4,8%, Balling: 12° (Černá Hora)
Nugget IPA:                       alc. 6,3%, Balling: 15° (Permon)

A Nugget IPA.  (Permon)
Hölgyeim és Uraim, ezt a versenyzőt tessenek megjegyezni! Egy nagyon kellemes sörként fogok emlékezni a Nugget-re. Ez egy olyan IPA amiben a nekem leginkább fontos jegyek fedezhetőek fel: finom virág illat, fanyar íz, fűszeres jelleg. Szűretlen, pasztőrizálatlan. Untappd értékelésem: 4,2

 

A Permon Hopper sorozata


Ezután emeltük a tétet a palackos Hopper Permon sorozattal. Hopper: azt jelenti, hogy a főzés a söralap mindegyik típusnál ugyanaz, csak másik komlót használnak hozzá. A sorozatban eddig jó néhány sör szerepelt. Ebből a sorozatból kóstoltunk három üveges tételt.

Hopper Galena

img_8285.JPG

Single Hope Ale: alc. 6,3%, Balling: 15°, IBU 50, (Permon)
A Galena-t a Nugget után kóstoltuk, ehhez képest mindenképpen édesebb, gyümölcsös, ha meg kellene határozni akkor az egzotikusabb ízvilágú gránátalmát neveznénk meg. A komlózása egyértelműen más mint a Nugget ami inkább jobban leerjedt, fanyar. Untappd értékelésem: 3,75


Hopper El Dorado

img_8288.JPG

Single Hope Ale: alc. 6,3%, Balling: 15°, IBU 50, (Permon)
A sör egy szolid IPA, átlagos, nem kiemelkedő íz jegyekkel. Nekem nem jött be. Untappd értékelésem: 3,25.


In Hop We Trust

Single Hope Ale: alc. 5,6%, Balling: 15°, IBU 90!, (Permon)
Itt álljunk meg egy szóra! Ez az IPA akár egy kollab főzet és biztos, hogy komló dúsítóban született. 19 féle komló van benne. Nagyon illatos kezdet, aminek a korty végén jön a komlózuhatag keserű. Ez IPA a javából. Pontozásban mégis a Nugget alá helyeztem, mert a Nuggetben rafináltabb ízeket aromákat éreztem.

 

Összegzés: A Permon sörök nagyon jók, mindegyik szűretlen és pasztőrizálatlan éppen ezért nem tartoznak az olcsónak mondható átlag cseh sör kategóriába. Vígyeljétek a Csehvegő fb. oldalát, mert vannak alkalmi akciók, ami eléggé pénztárca kímélő, ugyanis  800 és 1200 Ft közötti szórású is lehet a normál ár. (0,5 L)

 

Amit tudni szerettél volna a Permon főzdéről de nem volt kitől megkérdezned.

A Permon sörök igencsak messziről érkeznek hazánkba, Sokolov-ból, ami Karlovy Vary közelében a német határnál található. A város régi sörfőzési hagyományokra tekint vissza, mivel feljegyzések alapján 1488-ban főztek már itt sört. A modern sörfőzés alapját Michal Sas (Sás Mihály) és Jan Rada urak  teremtették meg a településen. Az első főzetek elkészítésénél szerencsére maguk mellett tudhatták Josef Krysl-t a cseh söripar jól ismert és megbecsült alakját, aki sok-sok éves Pilsner Urquell-es tapasztalattal a háta mögött sietett segítségükre. Neki köszönhetőek az első saját főzetek receptjei. Az üzem a mai modern cseh mikro-sörgyárak jeles képviselője.

img_8275.JPG

Míg az idősebb cseh korosztály ragaszkodik a hagyományos sörtípusokhoz (Svetly– Polotmavy–Tmavy), addig a fiatalabbak keresik az újat és igénylik a változatosságot. Így sorra jelennek meg a piacon IPA, EPA, APA, búza, stout stb. komlósabb sörök is. Különlegességük miatt érdemes a Permon sörei mellett megállni, vagy akár végleg leragadni.

Mit jelent, hogy kisüzem cseh léptékben?
Általánosságban 10x, 20x nagyobb főzési mennyiségről van szó mint az itthoni kisüzemiek, de Permonban kimondottan limitálják a termelést, évente csak 3.000 Hektolitert főznek. Az biztos, ezzel a limitált mennyiséggel a fő cél a feltétlen minőség. (A Permon sörök szűretlenek és pasztörizálatlanok.)

A magam részéről a Permon sörökkel (Sherpa, Cannabis, stout) tavaly nyáron (2015) a VIII. Budapesti Cseh Sörfesztiválon találkoztam. (Szabadság tér). Már akkor is lenyűgözött az ízviláguk, most a Hopper sorozattal sikerült erre rátenniük még egy lapáttal. (Update: a RED MON IPA-t a V4-en kóstoltam, bátran ajánlom)

terkep2.png


Hol van a Permon főzde?

Sokolov mellett, a Német-Cseh határ közelében. Sörszállítás szempontjából elég messze. Jelentős fuvarköltséggel. Egy oda vissza út 1.400 km.

 

 

 

sör ipa cseh sör Érd Sal Jocó Permon Csehvegő Pável Hopper Nugget Galena El Dorado In Hop We Trust

2016\09\16

A Másik Bolt bemutatja: Másik Sör

Halló! Itt a gépház! Még sört! ...házisörfőző akcióban...

A Másik Bolt egy helyi vállalkozás. Fábi (Wilmann Fábián) alapította; a kispesti Kós Károly térre rittyentett egy olyan fűszer-csemege boltot, hogy öröm nézni. Fábi nem akármilyen árut kínál, a minőség egy masszív rajongói kört hozott létre, amelyre lehet építeni. A Zöldség gyümölcs-fűszerek mellett komoly borválasztékkal indított, de nagy örömömre aztán hamar a kisüzemi sörök is célkeresztbe kerültek.

Most pedig ott tartunk, hogy a Másik Bolt beszállt a sört bizniszbe, Gasztonyi Ádámmal megalkották a Másik Sört és már törik a fejüket, hogyan lehetne folyamatosan kisszériás sörökkel, új ízekkel ellátni a Wekerle lakóit. Melyre igény biztos lesz, hiszen a népek a világon mindenhol  öntudatosan fogyasztják a helyi sört.

Két videót láthattok, az első a Másik Sörről szól, Gasztonyi Ádám kommentálja saját magát. Riport helyszín a Másik Bolt utcafrontja.

 

Ebben a videóban pedig az előzményekről van szó, mert természetesen Ádám már letette a névjegyét sörfronton.

 

Próbáld ki jó lesz!

A sört jól lehűtve ajánlom fogyasztani. A legjobb zamatait és ízeit is kiadja hamar a mostani indián nyárban. Az alap egy Amber Ale, amely komolyabb komló és maláta fűszerezést kapott. Bővebben lásd a videóban sörleírást.
img_7834.JPG

Alkohol: 5,2 % V/V
SRM: 12
IBU:36
0,5L

Untappd értékelésem: 4,0

Egy percet elfilóztam azon, hogy a kategória elérheti e ezt a pontszámot, de arra jutottam, hogy az íz élmény annyira jó, hogy mindenképpen megérdemli. Javaslom kipróbálni.

 Galéria

 

sör sörforradalom amber ale Fábi Etyek Sörvesztivál Másik Sör Másik Bolt Gasztony Ádám

2016\09\01

V4 Sörfesztivál

Sörcsap volume max

Az idén először megrendezésre kerülő V4 Sörfesztivál tematikáját az idén huszonöt éves Visegrádi Együttműködés országainak, az úgynevezett visegrádi négyeknek – Csehországnak, Lengyelországnak, Szlovákiának és Magyarországnak – a közös megjelenése adja. A fesztiválon kizárólag ezeknek az országoknak a söreit illetve ezen országok konyhái és párlatai is képviseltetik magukat.

Helyszín: Aréna Pláza közel 6000 négyzetméteres terasza.

 14063749_283901091982738_3876317341901386377_n.jpg

 Nyitva tartás:

Csütörtök 15-24
Péntek     15-02
Szombat  12-02
Vasárnap 12-23

 

A cseh és a szlovák alap sörökkel jobbára tisztában vagyunk, működnek a nagykerek, cseh söröket mérő kocsmák bőven vannak nálunk, ismerősként hangzanak az alábbi cseh nevek: Pilsner Urquell Magyarország, Doktor Blažej - Primátor Pub, Lobkowicz, Two Tales, Lucky Bastard, Purkmister, Pernstejn, Svijany, Bohemia Regent, Bakalar, Chodovar, Krakonos, Cerna Hora

img_7299.JPG

Egzotikumként –leginkább a nagyobb távolság okán - inkább Lengyelország söreit említeném: - Witnica, Namislow, Cornelius, Tribunal, Jagiello.

Szlovákok: Gondolom, bővebben nem kell ecsetelnem ezeket a söröket sem, gyakorlatilag sörös üvegek szegélyezik a Párkány felé vivő kitaposott ösvényt. Sessler, Cassa, Kaltenecker, Urpiner.

És végül de nem utolsó sorban most jöjjenek a magyarok.  A magyar kisüzemi sörök tekintetében az alapot A Főzdepark formáció adja, amit gerillák illetve pár sörös egység egészít ki:
Monyó, Mad Scientist, HopTop és a Horizont valamint a gerillák és egységek- Csupor,  Synthesis Brewlab,  Hübris, Neked Csak Dezső, Neked Csak Nyolc.

img_7304.JPG

A V4 Fesztivál szervezője még ígéri, hogy a sörfelhozatal még bővülhet.

Folyamatosan frissülő infók: https://www.facebook.com/events/1179657052080925/

 

magyar lengyel cseh szlovák visegrádi sörfesztivál Sör V4 Aréna pláza V4 Sörfesztivál Arena Plaza V4 Sörfesztivál

2016\08\29

"Puszi" Saison sör

..fűszeres és egy kicsit fejbekólint.

Az Aprily Craft Beer-t talán nem kell bemutatni, tavaly június óta működik, gerillák még. Korábban a Stanly az APA-val kezdtek (jelenleg a 12. főzetnél tartanak) a Woody BBQ Lager söröket jegyezték még. (ebből jelenleg a negyedik főzetüknél tartanak. A BBQ jelzés itt a kevés pörkölt búza malátára utal)  Most Aprili Zoltán és Léderer Sándor bemutatták a „PUSZI” nevű Saison (búza) sörüket, amit autentikusan akartak megfőzni. Az elképzelésük simán belefér, hiszen a Saison kategória elég tág. Előfordul, hogy van aki évekig kísérletezget vele, van aki pedig rögtön az elején belenyúl a tutiba.

img_20160825_194959.jpgAprily Zoltán: Jó fél éve az a gondolat foglalkoztat, hogy iszonyatosan kezdtem unni, hogy mindenki ezeket a klasszikus sörkategóriákat csinálja, beletesz valami fűszert, valami gyümölcsöt és én ezt nem érzem őszintének, nem érzem a sajátjuknak ezeket a söröket, megint egy 18. portert megint egy 18. apát vagy egy 18. ipát csinálni.
Engem már ez nem motivál, hogy egy újfajta fűszeres ipát iszom és baromi sok komló van benne, vagy 60 féle komló van benne, vagy osztriga van benne, vagy zöld, szóval vegyük észre ez egy szórakoztatóipari kategória.

"Az a gondolat kezdett el foglalkoztatni, hogyan lehet ezeket a söröket ismét autentikussá tenni, mi lehet a sztori a recept mögött, ami összefogja az alapanyagokat. Mert nagyon sok sörnél ezt egyáltalán nem találom meg. Mert most az van, hogy a három nagykerből egy behozott egy új zélandi komlót és azzal főzünk sört, mert még azzal nem főztünk..." (Ezt a témát már feszegettem egy bejegyzésemben: Egy maréknyi komló… /2016 01.17 a szerk. megj.)

"Tehát itt akkor mi deklaráltuk, hogy ez egy arató sör és elképzeltem, hogy egy középkori faluban vagyunk és körbevesznek minket búzamezők meg árpamezők és a kérdés az, hogy miből csinálnál aratósört? Olvastam valahol, hogy a belga Saison aratósör alapból 7-8% alkohol százalékos, de én egy alacsonyabb alkoholfokú sört szerettem volna, hogy ez egy nyári sör legyen. Azaz leszedünk egy marék árpát egy marék búzát, azokat kicsíráztatjuk és még azért került bele ez a csokis búzamaláta, hogy képzeljük el azt is, hogy a pörkölés nem volt tökéletes, néha odaéghetett egy kicsit. Legyen benne egy olyan komló, ami a régióra jellemző és akkor ez összeállt egy olyan receptté amiről azt gondoltam, hogy ezt akár itt is csinálhatták volna."

img_7272.JPG

"A sör három hónapot ért, ez az idő rengeteg, de magán a sörön nagyon sokat javított. Sokáig alkoholos érzete volt, de aztán egyszer csak fogta magát és besimult."

A sörről:
Szűretlen, kicsit áttetsző. Belgás illatvilággal, amit az élesztő hallatlanul erősen tud dominálni. A hosszú erjedési idő és a Saaz komló (keserű és aroma komlózás) szárzzá és fanyarrá tette. A habos kortyban ez a száraz fanyarság adja a fő erősségét, emiatt erőteljesebb a zamat. Nagyon érdekes búza sört alkotottak ebben a valóban nem szűk Saison kategóriában.

Alkohol: 5,0 % V/V
Untappd értékelésem: 3,75

img_20160825_201521a.jpgLéderer Sándor: A cél egy frissítő, fűszeres, száraz sör elkészítése volt, félúton a belga saison és a witbier között. A Puszinál ugyanaz volt a koncepció, mint a Stanley-nél és a Woody-nál is. Olyan sört szerettünk volna főzni, amit mi is tényleg szívesen iszunk, nem csak megkóstolunk, hogy milyen érdekes. A másik két sörrel elég sokat kísérleteztünk, mire összeállt a végleges változat, most egyből a főzdében kezdtünk, mert annyira szimpla receptet talált ki a Zoli, hogy nem tudtuk elképzelni, hogy ne működjön.

img_20160825_200225.jpg

 

sör búzasör saison aprily zoltán aprily craft beer Léderer Sándor

2016\08\17

Én kraft bier, Te craft beer, Karcsi kraft sört iszik

...és akkor elfogyott a muníció!

Remek dolgok történtek sörfronton ebben az évben, Indoor sörfeszt volt az első, aztán májusig meg sem állt a random sörvirágzás. Kéthetente került elő valamilyen új kisüzemi vagy gerilla sör a piacra. Szigorúan minimum 450 literes kiszerelésben, mert alább egyszerűen nem jön ki a matek. Aztán jött május végén a szenzáció: végre megrendezésre került a - sajnos csak kétnapos - Kisüzemi Sörfesztivál Óbudán.

Majd egy esőnapos-foghíjas látogatós -de szerintem épp ezért fantasztikus hangulatúra sikeredett Főzdefeszt, aki-ami kínjában a LÁGER szót lőtte ki az űrbe... mert a jobb hívó szavakat elvesztette a Scrabble-n... Majd megint kisebb nagyobb hírek jöttek, volt csiki-miki és most 'gusztus húsz' -előtt 19-re lapot húzott négy főzde (Monyo Brewing Co., a Mad Scientist, a Horizont Sörök és a HopTop Brewery) megalapította a Főzdepark formációt. (Nekem jobban tetszik a militánsabb M47 az 'M' mint Maglódi és 47 a házszám.) A srácok ezután már nem teketóriáztak és bedobták a a sörforradalom fel-fel habzó örvényébe és a köztudatba a kraft sör fogalmát.

guf1.gif

Többekkel ellentétben most nem is a "kraft" szó értelmezésére mennék rá (szerintem szép magyar nyelvünkbe nem most lesz bele verve egy százas szög) hanem az ami mögötte lehet.

... és akkor jesszus, kivették a kézműves szót a szótárukból!

Mi történt? Hétköznapi forradalom? Egy csoport alkotó közzé tett egy KIÁLTVÁNYT, hogy tartozni akar valahová és a kézműves szó és a mögöttes elhasznált értelem ellenében akarja meghatározni magát. A Kraft modern, világos, robog, energikus, erőt áraszt és árad.

Akik pedig követni akarják őket azok is magukra tudják húzni ezt a zászlót, ami messziről hirdeti: ez most itten az új-modern világ. A kézműves punnyadás uncsi, a kraftos lendület és precízitás a jövő.

Hm.

Az Alkotás--Művészet--Termék--Fogyasztó--Zsozsó -koordináta dzsungelben (kihagytam valamit?) kell lavírozni mindenkinek. Ha a Kraftizmusnak az a mottója, hogy tessék minden sörfőzdének tisztességesen sört főzni és nincs olyan, hogy nem kiváló minőségű sört kapjon a fogyasztó. Akkor én azt mondom rá, hogy Ámen. Különben csak vihar lenne a biliben.

A kedves fogyasztó természetesen maga is szavazhat itt lejjebb és persze a pénztárcájával is, ugyanis a Főzdepark meghírdette a maga spontán buliját: aug 19-20. Maglódi út 47. Jelen lesz még a RothBeer, a Hedon, a Balkezes, az Uradalmi Sörmanufaktúra és a Kentucky Ale.

Nincs belépő, nincs pénzért pohár. Free mosdó, és Ingyenes busz a Blaháról (A Különc Főzdepark busz minden óra félkor indul a Corvintol, visszafele pedig a Főzdeparkból minden óra egészkor.)

Szavazás!

 

 

 

 

 

sör kézműves craft M47 Én kraft bier Te craft beer Karcsi kraft sört iszik és akkor elfogyott a muníció! főzdepark craft beer for the people Kraftizmus

2016\07\31

Spider Mild nyárra

Helló SörPók!

Míg a Green Sheep Bar teljes vezérkara Keszthelyen pörgette a fesztivál ipart, addig itthon sem állhatott le az élet. Sörpremierről tudósítok: az Asterisk Mountain Brewers büszkén mutatta be első kisüzemi sörét, a Spider Mild-ot a Green Sheep Bar-ban. Azt nem tudjuk, hogy Pókember iszik e sört a Marvel univerzumban, valószínűleg nem, mert akkor kevés lenne a 12-es karika. 

Az elkövető lelkes házisörfőző: „Chuck” néven mutatkozott be, vele beszélgettem. A pálya íve tipikus, házi sörfőzőként kezdte. Külön öröm ilyen fazonokkal találkozni, mert példa értékű, hogy nem kell sodródni az árral, nem kell megrettenni a házi sörfőzéstől.

img_20160722_180651_1_1.jpgFehér pólóban: Chuck, sötétben: László Gergely: Skyland

 

Blog: Ha jól értettem katona vagy?img_20160722_180608_1_1.jpg

Chuck: Igen.

Blog: Miféle harsona és dobpergés késztetett arra, hogy sört főzz?

Chuck: Két éve egy barátom hatására a kézműves (kisüzemi- craft, ahogy az olvasónak jobban esik.  a szerk.) sörök irányába kezdtem  el érdeklődni. Közösen kóstolgattunk, keresgéltünk és arra jutottunk, hogy milyen jó lenne magunknak is főzni. El is jutottunk a házisörfőzők mekkájába a Legendába, ahol minden szükséges felszerelést megvettünk és nekiláttunk. Egyetlenegy főzést csináltunk közösen-azóta is jó haverok vagyunk- de attól kezdve teljesen egyedül a saját megérzéseimre és repcetjeimre hagyatkozom.

Szerencsémre a kertemben van egy sufni amiben ki tudok bontakozni, itt tartom a hűtőimet és az eszközeimet, különben a feleségem nem nagyon tolerálná a hobbimat.

Blog: Hogyan született a sör neve?

Chuck: A kategória adta magát, a gyerek meg szereti a Pókembert. Hát így.

img_6839.JPGA sört kipróbáltam egy grillezett padlizsán, paprika, paradicsom, szilva kombóval. A jósága a sörnek abban van, hogy ehhez az ételkompozícióhoz a savanykássága jól passzolt.

 

A sör címkéjéhez illő narancs szín kupak dukál, ha Chuck nem talált volna ilyet le sem palackozza, de szerencsére a Legenda talált rá megoldást. Vadonatúj 300 darab fél literes palack invesztíció után megtörtént a palackozás. Így könnyebb biztosabbra menni és csökkenteni az íz romlás lehetőségeit. (A többi KEG.)

A sör.

A kategória neve: Mild.  Angol Ale, alacsony, 4% körüli alkoholtartalommal. Jellemzőjük a felhasznált kevés komló, í­gy hiányzik a kesernyés, komlós í­z. Szí­nük változatos, az egészen világos aranytól a bronzig terjed.

Illata nem nagyon van. Habja sem sok. Komlót érezni ugyan benne de kevés.
A recept több házi fözés alapján tökélesedett. Maris Otter alap malátára jött egy kis karamell, csokoládé és festő maláta. A komló némi East Kent Goldings.
Nekem a sör túlságosan vékony (10-es balling) és egy kicsit savanykás mintha ízhibája lenne ami a magasabb hőmérsékleten történt erjesztés okozhat, ez a konstelláció nálam túl is tolta az ivósör kategórián. Ami leginkább tetszett az a színe volt. 450 liter készült, 1,5 hónapig erjedt a sör.
Alk.: kb: 4,5% V/V
IBU:20
SRM:28
Untappd értékelésem: 2,5


A címke design: Morvai Péter „Póver” munka!
A Spidermild a Skyland Sörök gondozásában jelenik meg, és a Legenda Sörfőzdében készült.

sör kézműves komló maláta nyárra kisüzemi házisör mild Chuck Spider

2016\07\29

Sörárium nyílott Szolnokon

Ufókat ne engedjétek már a sör közelébe!

Na kérem megnyitott Szolnokon a Sörárium.  Egy olvasónk küldte be az infókat a képeket, videókat Magyar Máté készítette - nem  kis dolog ez, mert a fényviszonyokra egy szó van: hálátlan- én csak összeraktam.

A helyről: Meglepő, hogy pont Szolnokon születik egy ilyen alkotás, nem pedig a vízfej Budapesten. Látszik, van benne pénz bőven, nem sajnálva  apait-anyait meg pár raklap uniós pénzt is belebetonoztak  és bár korábbra tervezték  most lett készen a mű.  Másfelől öröm és boldogság, hogy vidéken is van minőségi sörélet. Még pontosabban minden olyan kezdeményezést mellszélességgel támogatunk és népszerűsítünk ami a sör kultúrát építheti.

A projekt kommunikációja pfff: ez egy ekézős bullshit  szagú bekezdés:  tekerj nyugodtan tovább a videóig.  Szóval az image egy bugyuta gyerek rajzoskodó és vicceskedő –kb. a Sir Lancelot –étterem színvonalú étlap leírás, kamu mese figurákkal.

Virítsd a lóvét!
Megérne egy oknyomozást, hogy mennyi tenger pénz is lett itt elköltve, de elégedjünk meg annyival, hogy van egy honlap ahol nem lehet simán egyszerűen megtudni mennyi a belépő, mert a Tekintsd meg jegyinformációinkat ezen a linken nem a szokásos módon működő link, hanem egy pdf-et töltesz le automatikusan. Aztán ki vígyeli a letöltés ikont.. Nah a lényeg: átlagos pógárnak egy ropi, de pl. nekem -agysérült informatikai- fogyatékosnak ingyenes lenne a belépő és egy hatéves gyereknek szintén. Van ugyane imidzsemmelt blog és persze fb oldal is, miért ne?

Update :!!!  "száz százalékban Európai Uniós forrásból finanszírozott projekt nem titkolt célja, hogy izgalmas gasztronómiai elemmel bővítse Szolnok főterét, ezzel is növelve a városközpont vonzerejét. írd és mond 500.000.000.- forintos európai uniós támogatásból...

Na de jöjjön a tárlat.

 

Az első terem gyerekfoglalkoztató rész. a másodikban a tv-n elvileg kézmozgással lehet a térképen navigálni, ha ráközelítesz egy országra, meg tudod nézni milyen nagyüzemi sörök vannak ott (sajnos itt a fények nem voltak túl jók - valamint maga az eszköz sem akart túl jól működni)

Van még itt egy interaktív asztal, amin sörtörténeti érdekességeket tudsz olvasni (működése ugyanaz, mint a 5. teremben, az szerepel az egyik videón). ezen kívül egy tvn egy színész tolmácsolásában szintén sörtörténet megy
a 3. terem pihenős, ki van téve két üveg komló, zsákban gabona... :DDDD

a 4-hez nincs sok hozzáfűzni való, ivóeszközök különböző korokból, üres üvegek, pár eszköz meg sok dekoráció
az 5.ben szintén egy interaktív asztal, a sörcímketervező, ami nem működött, egy érintőképernyős plakátnézegető. utána van még pár eszköz. meg a folyosókon plakátok. ennyi a kiállítás...
...az étterminél az üvegfal mögött pedig a sörfőző tartályok.

 

Olvasónktól az infó, ami felpiszkált, hogy legyen belőle bejegyzés:

"Sörárium Szolnok - Ma nyit! A Weboldalon nincs még fent az élménysöröző és az étterem kínálata. Sebaj, írok üzenetet, hátha kiderül. A válasz: "hamarosan elkés...zül új weboldalunk, ahol a teljes étlap szerepelni fog, illetve ide Facebookra is feltesszük a kínálatot, amint az ételfotók elkészültek. A jövő héten ez biztosan meglesz már."
Persze, attól még megnézzük ma, éjfélig úgyis nyitva. Az ajtóban kedves hölgyek közlik, hogy a nyitva tartás holnaptól érvényes csak, de a városháza udvarába be lehet menni, csapolnak sört ott is.
Érdeklődünk, milyen sörök vannak, Van világos, az a Szőke Tisza, Szolnoki Olaj - az a barna, meg Rigó, ha egyszerre innád mindkettőt. Meg valami búzaféle, de mondják, akik kóstolták, az nem annyira sör.
5 percet sorban álltunk, kétkorsónyit haladtunk addig. Feladtuk. Majd holnap. De az étterem italkínálata, mint közben megtudtuk: presszókávé 490, hosszú kávé 590, Arany fácán 750, Heineken talán 800, üdítő 400. Biztató, nem? Mégiscsak Söráriumról beszélünk."

 ----------VÉGE-----------

sör videó Szolnok Ufo Sörárium

2016\07\02

Cseh sör fesztivál az EB árnyékában

Cseh sörbázis Pesten

Egy kicsit vegyesfelvágottal (Belga, Csiki, Dezső, Fröccs, stb. szükségmegoldásokra gondolok) indult az idei Cseh Sörfesztivál, ugyanis a szervezésre szűkös volt a felkészülési idő. A belváros teljesen EB kivetítő kompatibilissé alakult oda még egy gombostűt is beszúrni képtelenség, nemhogy fesztivált, ezért alakultak a dolgok ilyentén.

Ha kialakul egy stabil helyszín, akkor Martin Imre "vendéglős" (rendezvény igazgató) már építeni és tervezni tud, nem pedig improvozálni és újraszervezni, hogy a nagyérdemű vendég remekül érezze magát. Így sem lett káosz, a dolgok működtek, a sörök nagyon jók voltak.

Kiemelni söröket képtelenség az óriási felhozatalból: Nekem leginkább a Ferdinánd MAX 12-es jött be. Jó volt a Tankovna is (Pilsner Urquell), csak méregdrága és szombatra ki is fog fogyni, ittam egy kis Kozel "Papát" de most érzésem szerint a lágysága mintha vizességet adna neki. A Bernard új nitrogénes sör a Lavina, ízre teljesen tejeskávés. Inkább látványkategória.

SÖRLISTA:
Bakalař, Bernard, Budweiser, Černa Hora, Clock, Ferdinand, Holba, Klaster Praha, Kocour, Konrad, Kozel, Krušovice, Litovel, Lobkowicz, Lucky Bastard, Maxmillian, Nova Paka, Opat, Permon, Pernštejn, Pilsner Urquell, Platán, Postřižinské, Primátor, Purkmistr, Rebel, Rohozec, Staropramen, Svijany, Žatec, Zubr.

SÖRÁRAK
Az idei sörfesztiválon a korsó sörök 600-tól 900-ig forintos áron lesznek kaphatók. A korsó űrmértéke fél liter. A pohár (háromdeci)  400-600 forintért lesz megvásárolható. Minden pavilonnál lesz lehetőség egy decis kóstolót kérni ez a sör márkájától függetlenül 200 forint. A kóstoláshoz műanyagpoharat adnak, de lehetőség van üvegkorsót venni, vagy sajátot hozni. Az üveg korsókat-poharat kérésre ellötykölik ásványvízzel, vagy kijelölt helyen a vendég maga alaposan elöblítheti.

A fesztivál ingyenes, a fesztivál wc használat ingyenes.
2016 június 24-Július 3-ig a rendezvény mindennap 12:00 órától 24:00 óráig tart nyitva.
Mindent egybevéve ez a fesztivál a hagyományos cseh sörök kedvelőinek valóságos oázis a város tikkasztó sivatagában.

sör cseh cseh sör Cseh Sörfesztivál

2016\06\12

A Főzdefesztet mosta eső, de jelentem a Grabanc megmentette

A söröm mellettem hever, hej!

A FF rendezvényfolyam immár tizenegyedik (11.) alkalommal terelte össze egy helyre a sörkedvelőket. A meghirdetett mottó: vissza a lágerhez, pont egy koholmány, bármi más is jobb lehetett volna. A FF-ről azért tudjuk, hogy a felhajtás érdekében mindent és az ellenkezőjét is megmagyarázza, úgyhogy ezt hagyjuk is.

A ligetben a Gyertyánosnál kezdtem, ahol okosan végigkóstoltam az összes virág és gyümölcs illatú lágert majd az erős Kazamatával (Imperial lager) felvértezve szétnéztem. Számos  jósör volt (55 főzde) de számomra a Szent András „Vári Nővérek” Summer Pale Ale-je kiemelkedően ízlett. (idén 77 IBU-s lett a tavalyi 55-höz képest.) Fanyar száraz és citrusos, keserű, de mégsem méreg erős IPA.

Jó a helyszín a Városligetben, mert egy ekkora fesztiválnak –ha jó az idő- egészen be lehet lakni a sörös bódékkal körbevett nagy teret. Friss levegő, lőporszag, jó sörök mi kell még? (jó idő)

Az official pohár nem visszaváltható, drága (1200 pénz indokolatlanul sok érte). Enélkül viszont elvileg nem kaphatsz sört. A tavalyi pohár sem használható. Akit megkérdeztem, hogy mi erről a véleménye, azt mondta, hogy ez szokatlanul drága. A pohár mint fesztivál poharat, jól meg lehet markolni  és igy - az  elég hidegre beállított sörcsapok miatt- a tenyeredben felmelegszik.

Ez azonban időjárásfüggő, negyven fok árnyékban ez nyílván nem így van. A központilag telepített pohármosó szigetek jók, csak a pohár olyan gyenge és silányan vékonka, hogy aki csak úgy rányomja, annak eltörik. A megoldás, a vízköpőt kézzel kell lenyomni és a vízsugár fölé kell tartani a poharat így biztonságos az öblítés. Akinek eltört a pohara cserélték. A pohár otthoni elmosása kézzel azonban rémálom.

Időjárás: Ez bizony nagyon kemény faktor, mert fesztiválozni rossz időben nem nyerő. Rengeteg ember hiányzott szombaton a fesztről és a vasárnapi szottyan induló idő sem kedvezett a tömegek áramlásának.

Én magam szombaton mentem ki. Mindenre elszántan, mint Zrínyi, kirohantam tocsogni a napozórétre és jól tettem. Egy kemény mag ugyanis a zord idő ellenére ott volt, remekül éreztem magam velük, jól szórakoztam, jót beszélgettem ismerősökkel és ismeretlenekkel.

A gallérok alá csöpögő esőt a Grabanc nevű formáció  állította el, olyan remek hangulatot teremtett, hogy nem volt ember aki az időre  figyelt volna.

Aki nem hiszi, járjon utána.

Mondjunk jót a Főzdefesztről: Magyarországon ez a formáció találta ki a kisüzemi sörök-minőségi sörök (romantikusabb lelkeknek: kézműves sörök) iránti kereslet építését. A FF lelkesedése és energiái mozgósították az újhullámos főzők vonalát. A lehetőségre nyitott vállalkozók belátták, hogy nekik nem a multik borzalmasan rossz lágereivel kell versenyezni, mert nekik teljesen más irányban kell minőséget produkálva piacot szerezni. 
Offtopic: az indulás és piacszerzés azonban az elején nem ment könnyen. A vendéglátóhelyeken a kizárólagosságért folyó küzdelemben a multiktól bekapott gyomrosok és könyökösök azonban mára boldog egyetértéssé nemesültek.  Lásd Sörmitöbb kampány.  A lényeg: a jobb minőségű sör fogy és ez jó vala (mindenkinek). A pénztárgép csilingel és mindenkinek lenni nagy boldogság.

sör kézműves söröző söröm sörfesztivál sörforradalom Főzdefeszt Grabanc

Tetszett a bejegyzés? Kövesd a blogot!

blog.hu