Kézműves sört a népnek!

2017\07\29

Craftsör gyűrű a Balaton körül

Új kollab-bérfőzet sör a Balatonon

Néha néha benézünk a Másik boltba, van e valami sör újdonság, (tavaly nagy durranás volt Gasztonyi Ádám  Másik Söre, egy amber ale, (erről bővebben itt: http://kezmuvessortanepnek.blog.hu/2017/07/29/a_masik_bolt_bemutatja_masik_sor). Most egy igen érdekes kollab sör kollekcióra bukkantunk. A projekt (recept) gazda a Balaton17 Brewery, a sör pedig a Fehér nyúl és a Hoptop üstjeiben készült.

cropped-img_5990.jpg

Balaton17 Brewing Co.fotó.
Hogy-hogy főzde és nem a saját főzőtt söre? Nagyon egyszerű, a főzde még épül Balatonalmádiban. Most kísérletezik. Illetve ezek a kísérletek nagyon is ütősek. A Balaton17 szortimentje négy sör, ebből most csak három kapható a Másik boltban. (A negyedik egy Blond ale.)

 

BRÍZ, Amerikai SMaSH IPA, béta verzió
Citra komlóból és pale ale malátából főzve.

Illat: Nagyon finom kellemes Citra komló-maláta illat
Színe:
világos, opálos.
Ízérzet:
telt íz, habos korty. Friss kellemes, könnyed, harmonikus és lágy. Annyi jóság, hogy egy induló sörfőzdétől elképzelni is lehetetlenség. A címke részletesebb tanulmányozása után jöttünk rá, hogy ezek a főzetek bizony kollab sörök, mégpedig a javából! A könnyed jelzőt kiemelném, amita szénsav visszafogottsága is támogat.
IBU 34  SRM 3   Ball.12,9˙  Alk. 5,6 % V/V
Untappd értékelésem: 4,25 

 

Dingi17, Amerikai IPA, Finn vitorlásokról kapta nevét.
Citra komlóból és Magnum komlóból főzve.

Illat: erős malátásság és Citra komló illat.
Színe: sötétebb borostyán, opálos. Szép krémes habbal.
Ízérzet: Itt is habos korty a jellemző. Az erőteljes kesernyésséget tolja a hidegkomlózott friss komlóerő és a közepesen testes malátázottság. Gyümölcsjegyeket nem érzek inkább bizsergető robosztus pörkölt kávésságot.
IBU 60  SRM 14   Ball.16,3˙  Alk. 6,9 % V/V
Untappd értékelésem: 4,00

 

KORMORÁN, Amerikai BLACK IPA,
Citra
komlóból és Magnum komlóból főzve.

Illat: Kesernyés mély illat
Színe:
sörtest fekete. Gyönyörű szép barnás hab.
Ízérzet: telt íz, erőteljesebb komló kererű érzettel. Habos korty kávés ízzel. Egyáltalán nem édes. Leerjedt száraz ízérzet. Korty után érezni a kakaós száraz csokoládás ízt.
IBU 60  SRM 114   Ball.16,5˙  Alk. 6,8 % V/V
Untappd értékelésem: 4,5

Mindent összevéve a söröknél nagyon kedvemre való volt az a frissesség ami egyébként csak a csapolt sörök sajátossága.

 

sör craft Kormorán kézműves sört a népnek craft beer for the people Craftsör gyűrű a Balaton körül Új kollab sör a Balatonon Balaton17 Dingi17 Bríz

2017\05\20

II. Kraft Sörfesztiválról vágatlan riport

ahogy a blogger látja

A négy kraft sörműhely: a Monyo, Mad Scientist, Hop Top, Horizont és a velük főző gerillák egy  helyre vonultak, hogy egy nagy közös dzsemburin a sörkedvelők meglehetősen nagy választékhoz jussanak. A FŐZDEPARK (bővebben a résztvevőkről, a programokról ITT olvashatsz) tehát ismét megnyitotta a kapuit, hogy a sör Mekkája legyen erre a három napra.
Kőbánya. Valaha irdatlan mennyiségű jól faragható mészkövet termeltek ki a főváros építéséhez. A szétfurdalt, alagutakkal, nagy barlngszerű képződményekkel szabdalt városrészben tehát létrejött egy olyan telepítő tényező mely vonzó volt a nagy raktár helyiségekre igényt tartó cégeknek. Innen már történelem, a Főzdeparkban valaha működött a Királyi Serfőzde, a Deutsch-féle Kőbányai Malátagyár, a Fővárosi sörfőzde, főzött sört itt a Dréher és a háború után a Glóbus is itt tevékenykedett.
A fesztivál fotóiból készült "vágatlan" anyag

A fesztivált Kovács Róbert Kőbánya polgármestere, Dudok Ádám, Horizont és Pein Ádám, Monyo nyitották meg.
Kraft. Mi az hogy kraft? Ez egy alkotói filozófia a sörről, mely az alapanyagok, az eljárás tisztaságáról szól, hogy a sörkedvelő közönség maximálisan elégedett legyen a minőséggel.

Van meglepetésvendég, a Cerveses La Pirata és az Edge Brewing (utóbbit 2014-ben a RateBeer sörértékelő portál a világ legjobb új főzdéjének választotta meg.)

Számomra újdonság volt a Balkezes és az Uradalmi sörmanufaktúra döbbenetesen jó sörei, személyesen még nem találkoztunk, majd riport is készül velük. Nézzétek a Monyo standját, "ellopták" az őrült tudósok technokrata show feelingjét, rengeteget pepecseltek vele, de végre elkészült. Az első fotókon látszik, hogy délben a megnyitón még csak kevesen, de amikor már nem bírtam többet inni :D akkor szépen alakult a közönség szám.


Vadi új cuccok:
Horizont Sörök limitált szériás csak a feszt idején elérhető meglepetés sör: ez a HOPMASTER (40gr/Liter komló, de ha nem hiszitek kérdezzétek meg :) )
MONYO Brewing Co. & Egy füst alatt - BBQ PopUp / Deep Pit / ESB / 5,1%
HopTop Brewery / Tropical Swinger Club / Gyümölcsös IPA  -ez állati finom.
Uradalmi Sörmanufaktúra / Lumen / American IPA / 6,8% -friss harapós, remek komlós illat
Balkezes - kétszer hidegkomlózott -komló menyország, nagyon jó,
Mad Scientist / Transfusion / Blood Orange IPA
A vendégek premierjei:
armando_otchoa / Deep Throat Irish Bitchies / Foreign Stout / 7,5%
Masters Brewing & Distribution Co. / Juicy IPA

 

Szóval jó kis buli ez!

És végül egy kis szolgálati közlemény: általában sörfesztiválra víz nélkül ne menj, vagy vegyél a helyszínen, szerezz, kérj, mert bizony vizet inni kell, vagy... egyhamar nem mész haza. :D

 

Frisstés: 2017 05.20. 21.17

!!!FONTOS!!! VÁLTOZOTT AZ INGYENES FŐZDEJÁRAT INDULÓ/VÉGPONTJA!
A Blaha Lujza téren nem állhat meg többet a busz, a Műcsarnok melletti buszparkolóból fognak indulni és érkezni a buszok! Elnézéseteket és megértéseket kérjük!
Aki jelenleg a Blahán van és esetleg olvassa, a 28-as villamossal ki tudtok jönni. (Kocka utcai megálló)!

Frisstés: 2017 05.25. 23.42
A New England ipáról beszél Csanád Márton (Hara'punk). Itt: II Kraft Sörfesztivál

A cikk még frissülni fog!

 

Sör armando otchoa Kraft Balkezes Horizont HaraPunk Főzdepark Uradalmi Sörmanufaktúra Monyo II. Kraft Sörfesztivál HopTop Mad Scientist Dimbo Lab Gólem Sör Burlesque Brewery

2017\05\02

Sörtérkép - Permon sör lelőhely kereső

Tudom mit ittál mostanában! - Igen... de hol?

Amit tudni szerettél volna a Permon sörökről de nem volt kitől megkérdezned.

A Permon sörök Csehországból származnak, a német határ menti Sokolovból. Miért különlegesek ezek a sörök? Néha már követhetetlenül sok kis szériás egyedi vagy alkalmi főzetet (lásd Hopper sorozat) bocsát ki a főzde.

Szűretlen-pasztörizálatlan és figyelem KOMLÓZOTABB! sörökről van szó.
Tehát a cél az, hogy az ízekkel-zamatokkal teli söröket minél hamarabb elfogyasszuk, mert tartogatni nem érdemes. Unikálisak azért is, mert kb. 700 km-t utaznak csak ide, hogy kedvünket leljük bennük.

A Permon sörös kóstolásaim itt találhatóak időrendben. A cikkek alá írom a benne szereplő söröket. A cikkekben pedig az értékelések.

Visszafogott nyári Permon hopperek és egy intenzív Cryo apa 2017\06\26
HOPPER MANDARINA BAVARIA, single hop ale

HOPPER CASCADE, single hop ale
CRYO HOP CITRA, american pale ale

Don Habanero ipa és társai 2017\04\24
DON HABANERO CHILI ipa
CALIFORNIA ipa
WHITE HOPPER double ipa

Any ipa, Any ale és Calypso hopper a Permontól 2017\03\05
ANY IPA
ANY ALE
CALYPSO HOPPER


Hardcore Permon sörteszt a Malterban 2016\12\14
WINTER ALE apa
AUTUMN BROWN ALE brown ale
HOPPER CENTENIEL ipa
HOPPER NELSON SAUVIN ipa
HOPPER EUREKA ipa
IKKONA NEXT SUNRISE ipa

Pumpkin Ale a la' Permon 2016\11\07
PUMPKIN ALE american pale ale

Sörkóstolás a Csehvegőben 2016\09\26
HOPPER GALENA ipa
HOPPER EL DORADO ipa
IN HOP WE TRUST multihop ipa

 

Sörtérkép, ahol Permon söröket találsz.

 első hazai interaktív PERMON sörtérkép

Figyelem! A színeknek jelentősége van!


sötétebb korsó, ez Permonos főhadiszállás, csapolt sörük és üveges biztosan van. Prága Sörház (Pest), Csehvegő (Érd).
világosabb korsó: palackban biztosan, esetleg keg.

permon_index.jpg

ez csak egy kép

terkep_mint_kep.png

 

magyar sör térkép cseh komló ipa hopper sörtérkép permon Sörtérkép - Permon sör lelőhely kereső

2017\04\24

Don Habanero ipa és társai

A három ipa éneke

A Permon sörökben az a jó, hogy szinte végtelenített a csillagszórózás. Csak dobálják és dobálják a malátát és a komlót a söreikbe. Van egy eléggé rájuk jellemző ízvilág és ezen belül képesek olyan csavarásokra vagy szellemi kooperációkra más főzdékkel, amelyekkel a legjobb formát hozzák ki a söreikből.

A Permon sörök Csehországból származnak, a német határ menti Sokolovból. Miért különlegesek ezek a sörök? Néha már követhetetlenül sok kis szériás egyedi vagy alkalmi főzetet (lásd Hopper sorozat) bocsát ki a főzde.

Szűretlen-pasztörizálatlan és figyelem KOMLÓZOTABB! sörökről van szó.
Tehát a cél az, hogy az ízekkel-zamatokkal teli söröket minél hamarabb elfogyasszuk, mert tartogatni nem érdemes. Unikálisak azért is, mert kb. 700 km-t utaznak csak ide, hogy kedvünket leljük bennük.

img_0143.JPG

Jó napot kívánok  és most chilit fogok inni!

DON HABANERO CHILI IPA

Kellemes fanyar komlós illat. img_0240.JPG
Orrba vágó határozottan karcos csípős íz. Korty után is érezhető, de nem erőltetett. Ott marad azonban egy melengető érzés. A kortyban ott marad még valami édes. Gasztro sör? (értsd sütni-főzni vele) Lehet. De nem erőltetném rá ezt a címkét. Permonos jellegzetes édeskés komló, a chili orrba is felhúzódik.
Szűretlen-pasztörizálatlan
BLS 16°, ALK 6,6 %, IBU 60, (BLS= Balling)
Untappd értékelésem: 4,00

 img_0153.JPG

 

CALIFORNIA, ipa


Mézes illata határozottabb mint az előző ipa. img_0241.JPG
Ízben malátásabb. Mindig tudtuk a hippik az édesre mennek, a puhányok... :) Érezni rajta egyfajta átható mosolyogtató melegséget. Lágy és kerekebb ízek jellemzik.
Szűretlen-pasztörizálatlan
BLS 16°, ALK 6,6 %, IBU 60, (BLS= Balling)
Untappd értékelésem: 3,25

 

img_0167.JPG

 

WHITE HOPPER, double ipa


Permon és a cseh Raven sörfőzdék kollab söre. img_0242.JPG
Nagyon finom illat, sűrű tartalmas, lágy és krémes. Színe aranyló,
A citra komló teszi a dolgát. Ízben trópusi gyümölcsös, grapefruit, mangó, ananász érezhető megfelelő keserűséggel balanszírozva. Kellemes, jól összesimult ízek.
Szűretlen-pasztörizálatlan
BLS 19°, ALK 6,3 %, IBU 60, (BLS= Balling)
Untappd értékelésem: 4,25 Ez a mai top sör nekem.

permon_index.jpg

A söröket a prémium cseh sör forgalmazó a Beer Board bocsátotta rendelkezésünkre

Sörtérkép, ahol Permon söröket találsz.

Figyelem! A színeknek jelentősége van!


sötétebb korsó, ez Permonos főhadiszállás, csapolt sörük és üveges biztosan van. Prága Sörház (Pest), Csehvegő (Érd).
világosabb korsó: palackban biztosan, esetleg keg.

 


 

sör cseh komló maláta ipa citra sörtérkép California kézműves sört a népnek Kézműves sört a népnek blog dupla ipa permon Permon Don habanero White Hopper

2017\04\09

A sör neve Sabotage

...sabotado, sabotaje, саботаж, ukuketula, diversija, sabotage...

Kelemen Ottót nem kell bemutatni, a sörkedvelőknek, de mostanában nem sokat hallottunk róla. Kb. egy éve volt utoljára gerilla söre. Most januárban kezdett el dolgozni a Brewie-nál félállásban és mellette mester képzést is csinál a BME-n. A saját márka (O.K. Brewery) a suli és a Brewie, ebből kellett választania kettőt, hogy beleférjen az idejébe. Így a saját sört adta fel.

A parttalan örömködésben-vegyészkedésben ami az ízek és aromák orgiáját jelenti, mostanában észrevehető egy egyszerűbb vonal. Észre kell vennünk ugyanis, hogy ivósörökre is van igény. Illetve leginkább ezekre van igény. Kelemen Ottó sörbemutatóján jártunk a Sörsajtban: Sabotage

Akkor most hol is vagy?

img_0118.JPGJött egy lehetőség, hogy a Bázis Sörfőzdénél nem mindent nekem kell csinálnom, hanem segítenek nekem és így mégiscsak könnyebb. Ott voltam a főzésnél a hidegkomlózásnál, segítek az értékesítésben, tehát nem egy teljes állás, a fontosabb dolgokban segítek csak.

img_0115.JPG

Sabotage. Mit akartok szabotálni?

A tradíciókat akartuk szabotálni. Ez egy egyszerű bécsi láger, aminek le kellene tisztulnia viszont a hidegkomlótól elég zavaros. Amerikai és német komlókkal van hidegkomlózva, két hónapot töltött tartályban nulla fok körül. Német Hallertau Mittlefruh és amerikai Citra komló van benne.

Szűretlen és opálos, vagy ténylegesen zavaros, használható ez a terminológiai meghatározás?

Ténylegesen szűretlen, de a hidegkomlózás adja leginkább azt az opálos zavarosságát. Amit ha kivettünk volna belőle akkor ízeket és aromákat vesztünk. A láger alap tükrös volt.

Ahogy iszom, érzem az édes malátás ízeket.img_0177.JPG

Egyrészt sok karamell maláta van benne, ahhoz képest, hogy ez egy egyszerű bécsi láger és elég sokat forraltuk így egyszerűen karamellizálódik a cukor. Január végén, február elején főztük, tehát most olyan két hónapos a sör. Nem nyárra készült, hanem belevágtunk és amikor időnk volt rá megfőztük.

Mennyi főzet készült most ebből a Sabotage-ból?

450-500 liter között. A Bázisnak ezer literesek a tartályai.

Ez szerinted ki fog tartani egy olyan másfél hónapig?

Neeem, ez szerintem két hét. De ez olyan próba, hogyha bejön és szeretik az emberek, akkor főzök még. Ha nem jön be akkor főzök mást.

Nevezted ezt a sört a házisörfőzők versenyén?

img_0124.JPGIgen, de nem ért el eredményt. Kb. 6-7-8 nevezett sör volt ebben a kategóriában, mivel kevés induló volt, ezért csak az első helyet hirdették meg. Beszéltem utólag az egyik bírálóval Takács Péterrel aki azt mondta, hogy zavaros, kevés benne a szénsav és ez hiba, de amúgy egy korrekt sör. De lehetne jobb is.

BJCP szerint egy láger ne is legyen zavaros, de a zsűri úgy látszik ebben nem ismer tréfát, nekik ez nem volt jó pont, pedig a test izei zamatai így jobban előjönnek. A test picit lehetne több, de ízében hoz valami újat és jót, a szénsavasságra pedig ha odafigyelnek nem várt magasságokba repíti a sört. Jó a recept, csak finomítani kell rajta. Nekem picit volt egy kis savanykás íz is benne.

Untappd értékelésem: 3,5 pont.
ABV: 5,3%  IBU: 35

img_0132.JPG

bázis sabotage láger Kelemen Ottó O.K. Brewery

2017\03\05

Any ipa, Any ale és Calypso hopper a Permontól

In hop we trust!

Most, hogy megnyitott a Prága Sörház nagy öröm, hogy napi szinten van könnyebben elérhető Permon sör. Ez nagy szó, mert rendkívűl kényes sörökről van szó - ezek élő sörök -  az általam kóstolt üveges tételek a legújabb beszerzésből származnak. Miért? Könnyebb és egyszerűbb nagyobb választékot tartani az üvegesből mint csapoltból. Ha egyszer csapra tetted meg kell inni mihamarabb. Ezek a sörök nem szeretik a tárolást.

A Permon sörök Csehországból származnak, a német határ menti Sokolovból. Miért különlegesek ezek a sörök? Néha már követhetetlenül sok kis szériás egyedi vagy alkalmi főzetet (lásd Hopper sorozat) bocsát ki a főzde. Szűretlen, pasztörizálatlan és figyelem! KOMLÓZOTABB sörökről van szó. Tehát a cél az, hogy az ízekkel-zamatokkal teli söröket minél hamarabb elfogyasszuk, mert tartogatni nem érdemes. Unikálisak is, mert kb. 700 km-t utaznak csak ide, hogy kedvünket leljük bennük.

 

img_9701.JPG

Any Ale, -american pale ale

Illat: Permonos szép tiszta komló felhős, visszafogott hárs mézes felhangokkal.
Szín: világos szín, már már láger szerű, világos akác méz, a szokásos opálossággal.
Íz: a test elég vékony, de komlóval bőven megtámogaták. Az ízek nagyon tisztán és intenzíven jönnek. Korty eleje édesebb, a korty végén azonban túlzott a keserű íz. A leírás szerint aroma komlók: Citra, Cascade, Columbus, Simcoe, de nyílván hosszasan forralták. Ekkor adja ezt az optimálison túli keserű ízt a komló. Nem túl bonyolult szerethető sör. Tiszta ízekkel operál. Jól csúszik, a vékonyabb testhez képest feltünő az intenzív ízvilág.

Balling: 13°, Alkohol: 5,7 % V/V, EBU 50 European Bittering Units, vagy IBU,
Untappd értékelésem: 3,75

 ***

img_9714.JPG

Any IPA, -ipa

Illat: mély malátás illat, kicsit pörkölt illatot is éreztem.
Szín: elég világos színű egy ipához.
Íz: elsőre jön a komló: citrusos, narancsos, grapefruitos felhangokkal. Érezni benne a testesebb ízt, nem spórolták ki a malátát. Aroma komlók ugyanazok: Citra, Cascade, Columbus, Simcoe, itt probléma nélkül hozzák az ízeiket, aromáikat.

Balling: 16°, Alkohol: 7,1 % V/V, EBU 70 European Bittering Units, vagy IBU,
Untappd értékelésem: 3,5.
Lejjebb pontoztam, mert a másik két sörben sokal izgalmasabb játékot vagy értékesebb ízeket-aromákat éreztem. Kellemes meglepetés az Any ale, még feljebb is kerülhetett volna, ha a komlókeserűt nem tolták volna túl.

 ***
img_9709.JPG

Hopper Calypso, -ipa

Illat: sokkal enyhébb, száraz kesernyésebb, fanyar dohány illatokat éreztem.
Szín: közép méz szín, ez már jobban illik egy ipához, de ez még lehetne sötétebb.
Íz: szétolvadó, hömpölygő, mindent elárasztó malátásság-komlósság. Jelen van mindenütt a maláta harmonikusan kiegyensúlyozva a komlóssággal. Korty végén halvány marcipánosságot éreztem.
Alapvetően én ezt egy lazulós sörnek érzem, amit lassan ízlelgetve érdemes inni.

Balling: 15°, Alkohol: 6,3 % V/V, EBU 50 (European Bittering Units, vagy IBU)
Untappd értékelésem: 3,75

 

 index_2.jpg

A söröket a prémium cseh sör forgalmazó Beer Board bocsátotta rendelkezésünkre.

craft permon craft beer for the people Any ipa Any ale Calypso hopper

2017\02\27

A Fűtőház sörfőzde mozdonyos sörei: palackozott erőmű

... és csak lapátoltuk a malátát és csak lapátoltuk...

Rétságon jártunk a FŰTŐHÁZ SÖRFŐZDE söreit kóstoltuk. Pif, Csaba és én. A nagy vendéglátós retro busz járat után vagyunk kb. két hónappal. Hava Istvánnal -tuladonos és egyben a sörfőző- beszélgettünk.

surface2_win_20170218_193936.JPGHava István, kezében a főzde kis életképei montázsban. Én azt mondom: aki ilyen, igazán jó kiállású malátás söröket készít az a barátunk. (A fotót az Indoor II-n készítettem.)

 

Mit kell tudni előzetesen a FŰTŐHÁZ SÖRFŐZDÉRŐL?


Kb. 3-4 éve indult a vállalkozás. A kezdetektől, tehát egy vadonatúj épület és felszerelés lett fel és beépítve. A Fűtőház név és a főzde kicsiny irodája a Sörváróterem ami egyben az iroda és bolt, szóval itt minden arra utal, hogy nagy rajongás és szeretet övezi a régi magyar (magyar-nem magyar, de itthon szolgálatba állított) vasúti mozdonyokat. Az itt főzött sörök is ennek megfelelően a régen volt szolgálati számmal elnevezett mozdonyokról vannak elnevezve.

 

Hogy hol van Rétság? Itt ni.

Blog: Fűtőház mit is jelent pontosan? Ahol a mozdony vizet, szenet tud felvenni?

FŰTŐHÁZ: Nem, ahol ahol a mozdonyokon komplett javításokat, karbantartásokat végeztek.

Blog: Itt Rétság város közepén mi akkor a telepítő tényezője a Fűtőháznak? Miért éppen itt?

FŰTŐHÁZ: Itt lakom a szomszédban! :)

Blog: Milyen itt a viz?

FŰTŐHÁZ: A vizünk olyan amilyen a sörfőzéshez kell: hét nullás, ez azt jelenti, hogy a bakterológiai vizsgálat hét paraméterének kiválóan megfelel. Ivóvíz minőség, ez jó a sörfőzéshez. Keménységi foka: 18,8 nk. Ez a közepesen kemény és a kemény víz között határeset.

Akkor beszéjünk a komló és maláta lapátolásról

FŰTŐHÁZ: A kezdetekben gondolkoztam rajta, hogy kezelem, lágyítom a vizet, de inkább abban maradtam, hogy visszanyúlok a gyökerekig és jelentősebb mennyiségű belga és német árpamalátát használok a söreimhez mint szokásos, ami a sörfőzésnek inkább a lényege. Drágább megoldás, de a söreimnek sokkal jobbat tesz mint a vízkezelés. A megemelt szárazanyag tartalom (Balling, B°) a maláta és komló valódi menyiségét jelzi, a söreim valóban vastagok, anyagosabbak, ez mágnesként vonza az igazi sörfogyasztókat.img_9570.JPG

Blog: Ezzel maximálisan egyetértünk. Beszéljünk akkor a sörökről.

FŰTŐHÁZ: Általánosságban 10 B° alatt lábvízről beszélhetünk. Ez nem igazán sör, 10 B° alatti sörből nem lehet 4 % V/V alkoholfokú sört csinálni.
Nekünk a beugró, induló sörünk a SZILI, 10,7 B° és ehhez egy 4,7 % V/V alkoholfok társul. A másik véglet a BULLDOG ami 19,2 B° és ennek megfelelően 8,5 % V/V alkoholfokos. Továbbá a megfelelő technológiát használjuk, ami mögött az Agrometál baromi jó rendszere van.

img_9483.JPG

A FŰTŐHÁZ a piacon.

FŰTŐHÁZ: A mottónk, illetve azt gondolom, hogy ez lesz a jó út, hogy én nem a 98-dik akarok lenni sorban, hanem azt szeretném, hogy tudják az emberek, hogy ezek azok a bitang jó mozdonyos sörök. Mi úgy gondolkodunk, hogy az a minőség amit tudunk csinálni az nagyon jó, ennek meg ára van.

Leginkább palackozott sörökkel szeretnének jelen lenni, mert -okkal- tartani lehet, hogy a nem megfelelő sterilitással kezelt rendszerekben a hórdós kiszerelés veszélybe kerül. Továbbá az itt ott csapolt söreik nem fogják megkapni azt a Fűtőház image-et ami minden egyes sörükhöz milliméterre ki lett találva és pontosan megfogalmazva.img_9478.JPG

Beszéljünk a sörökről!

Jelen pillanatban négyféle sörről van szó, pontosabban ötről (ez a 250 napos érlelt V43). Illatban visszafogottság jellemzi ezeket a söröket és a közös élesztő kultúrának és a magas malátázottságnak köszönhetően visszaköszön egyfajta közös íztónus, de az eltérő főzési eljárások és a különösen hosszú érlelési idő egyedi ízvilágúvá formálják ezeket a söröket.
Ha különlegesen extra malátásságot kerestek a sörökben akkor ezek azok lesznek.

V43 SZILI, egy keserűbb summer ale


Nagyon malátás, de érzek a korty végén egy kis szárazabbat, savanyúbbat. Ez egy szép könnyedebb nyári sör.img_9661.JPG
A habja szép barnásfehér. Színe erős borostyán. Egy 5 hónapos erjesztést kóstoltunk a főzdében. Ugyanennek a sörnek van egy 250 napos verziója. Több mint 8 hónap! Ezt a verziót sokkal letisztultabb, kerekebb, harmonikusabb ízek jellemzik.
Alkohol: 4,7 % V/V,
Balling: 10,7°
IBU: 18,7
SRM: 9
Untappd értékelésem: 3,5
A 250 napos V43 nincs fent az Untappdon egyelőre, de a magasabb 3,75 pontot adnám neki.

img_9662.JPG

 606a4c6d985348e4d9dccfdf784cdc5b_640x640.jpg

M61 NOHAB, ipa

Kedvenc, ötféle malátássága és a háromféle komló hangsúlyos, testes sörré teszi.  img_9665.JPG A habja a pohár falán szépen megmarad. Az ipás jegyeket hozza, szépen ki van egyensúlyozva a malátás édesség a komlós keserűséggel. Továbbá a hidegkomlózásnak köszönhetően egyedi komlós aroma jut a sörlébe (0 C°-on). A főzdében a sörökre minimum három hónap érlelési idő van meghatározva..

Alkohol: 6,5 % V/V,
Balling: 18,4 °
IBU: 50,3
SRM: 10
Untappd értékelésem: 3,75 img_9667.JPG

 

M-63 BULLDOG, belgian golden strong ale

Teljesen hozza a belgás ízvilágot, édeskés whiskys ízt érzek benne.
Erős sör, de a magas alkoholfok mégsem lóg ki belőle. img_9671.JPG

Alkohol: 8,5 %  V/V,
Balling: 18,1 °
IBU: 50,3
SRM: 8
Untappd értékelésem: 4,00

 

 

 

327-139, stout

Az igazi nagyágyú!

Hét maláta és kétféle komló. A hétféle malátából legalább hatfajta ízt lehet érezni: attól függüen, hogy a korty hol jár a img_9677.JPGszájüregben. Egyszerre érzed a vastag krémes, kávés habot és ez a domináns. Kávés, karamellás, füstös, malátás, édes, kicsit keserű, ezek mind mind jelen vannak. Nagyon tetszik a száraz kesernyésebb fősodor. Amikor isszom akkor: jön az édes, de a korty végén ott a keserű csokoládés. Ajánlott fogyasztásra: 10-12 C°-on.

Alkohol: 6,7 %  V/V,
Balling: 15,6 °
IBU: 38
SRM: 34
Untappd értékelésem: 4,00

img_9678.JPG

 

Szép jövőt jósolok a FŰTŐHÁZNAK, mert következetesen járja az útját az alapanyagok minőségére odafigyelve. Nekem a személyes kedvencem a NOHAB és a 327-139, ugyanakkor a cikk zárásakor jött a nagyszerű hír, hogy az első igazi nemzetközi megmérettetésük eredménye - az ALE sörök hazájában Írországban - Dublinban:
327-139 ARANY ÉREM,
M63 BULLDOG EZÜST ÉREM!

http://eu.alltechbrewsandfood.com/dublin-cup

Hol lehet kapni? Folyamatosan keresik a lehetőséget: Budapesten több helyen, Vácott, legkeletebbre a Kőkapui Károlyi Vadászkastély, legnyugatabbra Badacsonytördemic. Amint lehetséges hírt adok erről is.

maláta Fűtőház Fűtőház sörfőzde A Fűtőház sörök mozdonyos sörei: palackozott erőmű V43 SZILI M61 NOHAB M-63 BULLDOG 327-139

2017\02\16

Jöjjön ma este hétre a Rizibe!

Kézműves sörházat a népnek!

Nagy nap ez a Rizmajer Sörfőzde életében, óriási mérföldkő, hogy megnyitotta sörházát a Blaha Lujza tértől egy kőhajitásnyira. Nem is ház hanem valósággal palota, ahol 14 sörcsapon kaphat a vendég Rizmajer vagy egyéb kisüzemi vagy gerilla kooprodukciós főzetet. A ház három szintes, az emeleten további három csap áll készenlétben, hogy prepaid vendégkártyával is lehessen csapolni. Az árak nagyon barátságosak. 

A videóban elhangzó nyitási nap, tulajdonképpen a ma estét jelenti: 2017 február 16. Előtte egy hétig teszt üzemben működött a sörház, hogy mára a Grand Openingre már minden flottul menjen.

Lassan aktuális lesz újrarajzolni a budapesti sörtérképet, ahol kialakulóban van egy vaskos a József körúti tengely, illetve azzal párhuzamosan a Kertész utca-Akácfa utca sörlelőhelyei.

Kíváncsian várom beszámolóitokat, élményeiteket. Sörre fel!

Üdv,

Sal Bandy

2017\02\05

Prága sörház

A Blaha bulikörnyék egy új sörös hellyel gyarapodott. Megnyitott a Prága Sörház a Kertész utcában, ami korábban London Stone Music Pubként volt ismert.
Nyolc sörcsap van, és jelentős mennyiségben üveges cseh sör. Biztos vagyok benne, hogy a Holba, Cerna Hora és persze a Permon alapokon nyugvó kínálat megtalálja a saját vevőkörét. Az árak nem gyengék, a sörház azonban erőteljesen alapoz az élőzene vonzerejére.

A sörház egy pincehelységben rendezkedett be, ablak csak illusztráció, de ígéret van rá, hogy hamarosan komolyabb szellőztető és elszívó rendszer fog működni. Továbbá már egy különterem is be van tervezve. Addig is a Permon kínálatot érdemes sasolni, most éppen Hopper Euréka és egy nitrós Svetly van tőlük csapon.

prága sör cseh sörház kertész utca cerna hora permon holba Prága Sörház

2017\01\24

Savanyú sör ősbemutató!

… útkeresés… gondolatkísérlettől a Flamand Vörösig és tovább!

Ha nem lenne savanyú sör, már-már hiányozna- modhatnád: ugyan kinek!?  :D
Pedig bocsi, 2017 ettől lesz hangos! Ha nem tetszik, lesz rá esély, hogy ez megváltozzon. Történelmet írunk, van valami a levegőben! Reggelre szétszed! :

Klubesemény. A Dezsőben a karzaton tizen valahány emberke várta a szent grál bemutatását. Szóval vágom a lényeget. Régi-új sör kategória van kibontakozóban! Ami a lehetőségeknek a végtelen variációját ígéri. Az hogy nem ízlik a te kompetenciád, az hogy kikerülhet a poharadba az az alkotó óriási felelőssége, hiszen ezzel a sörrel gyakorlatilag napi szinten orosz rulettet pörget, a kockázat a főzőé.


Sal Bandy:
A Mad Scientist összetrombitált egy igazán izgalmas klub eseményt, ahova történelmi ősbemutatóval készült. Bejelentették, hogy felfedezték a savanyú sört..
Na jó, ez így ebben a formában nem igaz :D ezért induljunk el a kályhától majd folytassuk a tényekkel.

-Egy UFO: Á, ők csak tudósok!
-NEM!

ŐK őrült tudósok, miről ismerhetőek fel? Arról, hogy hisznek a számitásaikban, mindent a felfedezéseikbe invesztálnak aminek valljuk meg mi egyszerű halandók csak örülhetünk, a sok jóságnak.

Sal Bandy: a felfedezést az eseményen Szilágyi Tamás vezette fel. (Mad Scientist)

Szilágyi Tamás pszicho hangon: „Alapvetően két évvel ezelőtt egyikünk sem volt sem volt egy nagyon profi savanyított sörkészítő. Viszont anno a Gergő, (Závodszky Gergő-most már Mad Scientist) nyert a házi sörfőzők versenyén egy aranyérmet a RÖS nevű vörös sörével, amit egy olyan főzdében készített el, ahol a higiéniai viszonyok nem voltak túlságosan komolyan véve. Sokat gondolkodtunk ezen, hogy hogyan mondjuk el neketek, hiszen mégiscsak olyan emberek jöttek el, akik leginkább sör geekek, sörfőzők, meg bloggerek és úgy döntöttünk, hogy talán pont ez a pillanat amikor ezt nem szégyenkezünk elmondani, hogy ez a sör valójában nem Flamand Vörösnek indult… „ Hanem megfertőződött…
…Kimostuk, elmostuk, de a tartályban megmaradt sört Gergő évekig aszalta, visszajárt kóstolgatta…

Sal Bandy: Drágaszágom!…

Szilágyi Tamás pszicho hangon: egy év múlva kibaszott rossz volt, másfél év után is viszonylag rossz volt és aztán jött egy pillanat, amikor Gergő azt mondta, hogy: -Gyerekek ebből valami jó lesz! Kezd jó lenni. Aztán majdnem két éves lett a sör amikor azt mondta Gergő: -Pöpec!
500 liter indult erjedni és 4 rekesz lett belőle ami túlélte az atrocitást.

Sal Bandy: Ránézésre. Mert ízre inkább boros feelinget mutatott. Olyan pezsgős íz, hab és némi tokaji boros fianszé beütés. Ízre kimondottan nem tetszett. De! - Tanulhatunk ebből valamit mi sörfogyasztók?

-Ízlett a sör? Ragadd meg az alkalmat és spájzolj el belőle annyi élményt, amennyit csak lehet, mert holnap már egy másik arcát mutathatja. Nincs elmosva a sörcsap, másik hordó lett begurítva, ami esetleg a tartály vége ezért megint mást mutat mint az előtte való. Savanyú sörnél még inkább előfordulhat, hogy a baktérium kultúra azt mondja amit a holló. -Soha már! Megjósolható, hogy savanyú sört kétszer ugyanúgy nem lehet lefőzni.

Szilágyi Tamás pszicho hangon: A sörről is szólva: nagyon bizarr aromakomponensek változtak át egészen élhető dolgokká, tehát ami majdnem hányásszerű dolgok voltak, fél év után azok elkezdtek átváltozni gyümölcsös ízekké. Egy idő után elkezdett kicsit ananászos, banán, erjedt meggyes meg kekszes aromába átváltani és mostanra talán nekem még a pezsgős jelleg érkezett meg. Ez után egy egészen különleges dolog alakult ki.

Ami fontos, hogy ez a sör inspiráció lehet számunkra és más sörfőzdék számára is, hogy a most 2017-ben elkezdődő hordós projektek több főzdében is el fog indulni, ennek a keretein belül próbáljuk meg ezeket a dolgokat már irányítottan és nem véletlenszerűen megvalósítani, mert ez egy új színfoltot fog tudni adni a hazai sörpiacnak.

Sal Bandy: ez Flamad Vörös, vagy savanyú vörös vagy mi ez?

Szilágyi Tamás pszicho hangon: végül is a stilusát azért a Flamand Vörösnek állapítottuk meg, mert a Falamad Vörös ami az Ír Vörös sörökhöz hasonló alapokkal kezd elkészülni. Borszerű élményt ad.

Sal Bandy: Aki nem hiszi járjon utána, leginkább az official Mad Scientist - WildCard IPA eseményen. Ilyen összerakott sörleírást élvezet olvasni! Inni, meglátjuk. :)