Kézműves sört a népnek!

2017\05\02

Sörtérkép - Permon sör lelőhely kereső

Tudom mit ittál mostanában! - Igen... de hol?

Amit tudni szerettél volna a Permon sörökről de nem volt kitől megkérdezned.

A Permon sörök Csehországból származnak, a német határ menti Sokolovból. Miért különlegesek ezek a sörök? Néha már követhetetlenül sok kis szériás egyedi vagy alkalmi főzetet (lásd Hopper sorozat) bocsát ki a főzde.

Szűretlen-pasztörizálatlan és figyelem KOMLÓZOTABB! sörökről van szó.
Tehát a cél az, hogy az ízekkel-zamatokkal teli söröket minél hamarabb elfogyasszuk, mert tartogatni nem érdemes. Unikálisak azért is, mert kb. 700 km-t utaznak csak ide, hogy kedvünket leljük bennük.

A Permon sörös kóstolásaim itt találhatóak időrendben. A cikkek alá írom a benne szereplő söröket. A cikkekben pedig az értékelések.


Don Habanero ipa és társai 2017\04\24
DON HABANERO CHILI ipa
CALIFORNIA ipa
WHITE HOPPER double ipa

Any ipa, Any ale és Calypso hopper a Permontól 2017\03\05
ANY IPA
ANY ALE
CALYPSO HOPPER


Hardcore Permon sörteszt a Malterban 2016\12\14
WINTER ALE apa
AUTUMN BROWN ALE brown ale
HOPPER CENTENIEL ipa
HOPPER NELSON SAUVIN ipa
HOPPER EUREKA ipa
IKKONA NEXT SUNRISE ipa

Pumpkin Ale a la' Permon 2016\11\07
PUMPKIN ALE american pale ale

Sörkóstolás a Csehvegőben 2016\09\26
HOPPER GALENA ipa
HOPPER EL DORADO ipa
IN HOP WE TRUST multihop ipa

 

Sörtérkép, ahol Permon söröket találsz.

 első hazai interaktív PERMON sörtérkép

Figyelem! A színeknek jelentősége van!


sötétebb korsó, ez Permonos főhadiszállás, csapolt sörük és üveges biztosan van. Prága Sörház (Pest), Csehvegő (Érd).
világosabb korsó: palackban biztosan, esetleg keg.

permon_index.jpg

ez csak egy kép

terkep_mint_kep.png

 

magyar sör térkép cseh komló ipa hopper sörtérkép permon Sörtérkép - Permon sör lelőhely kereső

2017\04\24

Don Habanero ipa és társai

A három ipa éneke

A Permon sörökben az a jó, hogy szinte végtelenített a csillagszórózás. Csak dobálják és dobálják a malátát és a komlót a söreikbe. Van egy eléggé rájuk jellemző ízvilág és ezen belül képesek olyan csavarásokra vagy szellemi kooperációkra más főzdékkel, amelyekkel a legjobb formát hozzák ki a söreikből.

A Permon sörök Csehországból származnak, a német határ menti Sokolovból. Miért különlegesek ezek a sörök? Néha már követhetetlenül sok kis szériás egyedi vagy alkalmi főzetet (lásd Hopper sorozat) bocsát ki a főzde.

Szűretlen-pasztörizálatlan és figyelem KOMLÓZOTABB! sörökről van szó.
Tehát a cél az, hogy az ízekkel-zamatokkal teli söröket minél hamarabb elfogyasszuk, mert tartogatni nem érdemes. Unikálisak azért is, mert kb. 700 km-t utaznak csak ide, hogy kedvünket leljük bennük.

img_0143.JPG

Jó napot kívánok  és most chilit fogok inni!

DON HABANERO CHILI IPA

Kellemes fanyar komlós illat. img_0240.JPG
Orrba vágó határozottan karcos csípős íz. Korty után is érezhető, de nem erőltetett. Ott marad azonban egy melengető érzés. A kortyban ott marad még valami édes. Gasztro sör? (értsd sütni-főzni vele) Lehet. De nem erőltetném rá ezt a címkét. Permonos jellegzetes édeskés komló, a chili orrba is felhúzódik.
Szűretlen-pasztörizálatlan
BLS 16°, ALK 6,6 %, IBU 60, (BLS= Balling)
Untappd értékelésem: 4,00

 img_0153.JPG

 

CALIFORNIA, ipa


Mézes illata határozottabb mint az előző ipa. img_0241.JPG
Ízben malátásabb. Mindig tudtuk a hippik az édesre mennek, a puhányok... :) Érezni rajta egyfajta átható mosolyogtató melegséget. Lágy és kerekebb ízek jellemzik.
Szűretlen-pasztörizálatlan
BLS 16°, ALK 6,6 %, IBU 60, (BLS= Balling)
Untappd értékelésem: 3,25

 

img_0167.JPG

 

WHITE HOPPER, double ipa


Permon és a cseh Raven sörfőzdék kollab söre. img_0242.JPG
Nagyon finom illat, sűrű tartalmas, lágy és krémes. Színe aranyló,
A citra komló teszi a dolgát. Ízben trópusi gyümölcsös, grapefruit, mangó, ananász érezhető megfelelő keserűséggel balanszírozva. Kellemes, jól összesimult ízek.
Szűretlen-pasztörizálatlan
BLS 19°, ALK 6,3 %, IBU 60, (BLS= Balling)
Untappd értékelésem: 4,25 Ez a mai top sör nekem.

permon_index.jpg

A söröket a prémium cseh sör forgalmazó a Beer Board bocsátotta rendelkezésünkre

Sörtérkép, ahol Permon söröket találsz.

Figyelem! A színeknek jelentősége van!


sötétebb korsó, ez Permonos főhadiszállás, csapolt sörük és üveges biztosan van. Prága Sörház (Pest), Csehvegő (Érd).
világosabb korsó: palackban biztosan, esetleg keg.

 


 

sör cseh komló maláta ipa citra sörtérkép California kézműves sört a népnek Kézműves sört a népnek blog dupla ipa permon Permon Don habanero White Hopper

2017\04\09

A sör neve Sabotage

...sabotado, sabotaje, саботаж, ukuketula, diversija, sabotage...

Kelemen Ottót nem kell bemutatni, a sörkedvelőknek, de mostanában nem sokat hallottunk róla. Kb. egy éve volt utoljára gerilla söre. Most januárban kezdett el dolgozni a Brewie-nál félállásban és mellette mester képzést is csinál a BME-n. A saját márka (O.K. Brewery) a suli és a Brewie, ebből kellett választania kettőt, hogy beleférjen az idejébe. Így a saját sört adta fel.

A parttalan örömködésben-vegyészkedésben ami az ízek és aromák orgiáját jelenti, mostanában észrevehető egy egyszerűbb vonal. Észre kell vennünk ugyanis, hogy ivósörökre is van igény. Illetve leginkább ezekre van igény. Kelemen Ottó sörbemutatóján jártunk a Sörsajtban: Sabotage

Akkor most hol is vagy?

img_0118.JPGJött egy lehetőség, hogy a Bázis Sörfőzdénél nem mindent nekem kell csinálnom, hanem segítenek nekem és így mégiscsak könnyebb. Ott voltam a főzésnél a hidegkomlózásnál, segítek az értékesítésben, tehát nem egy teljes állás, a fontosabb dolgokban segítek csak.

img_0115.JPG

Sabotage. Mit akartok szabotálni?

A tradíciókat akartuk szabotálni. Ez egy egyszerű bécsi láger, aminek le kellene tisztulnia viszont a hidegkomlótól elég zavaros. Amerikai és német komlókkal van hidegkomlózva, két hónapot töltött tartályban nulla fok körül. Német Hallertau Mittlefruh és amerikai Citra komló van benne.

Szűretlen és opálos, vagy ténylegesen zavaros, használható ez a terminológiai meghatározás?

Ténylegesen szűretlen, de a hidegkomlózás adja leginkább azt az opálos zavarosságát. Amit ha kivettünk volna belőle akkor ízeket és aromákat vesztünk. A láger alap tükrös volt.

Ahogy iszom, érzem az édes malátás ízeket.img_0177.JPG

Egyrészt sok karamell maláta van benne, ahhoz képest, hogy ez egy egyszerű bécsi láger és elég sokat forraltuk így egyszerűen karamellizálódik a cukor. Január végén, február elején főztük, tehát most olyan két hónapos a sör. Nem nyárra készült, hanem belevágtunk és amikor időnk volt rá megfőztük.

Mennyi főzet készült most ebből a Sabotage-ból?

450-500 liter között. A Bázisnak ezer literesek a tartályai.

Ez szerinted ki fog tartani egy olyan másfél hónapig?

Neeem, ez szerintem két hét. De ez olyan próba, hogyha bejön és szeretik az emberek, akkor főzök még. Ha nem jön be akkor főzök mást.

Nevezted ezt a sört a házisörfőzők versenyén?

img_0124.JPGIgen, de nem ért el eredményt. Kb. 6-7-8 nevezett sör volt ebben a kategóriában, mivel kevés induló volt, ezért csak az első helyet hirdették meg. Beszéltem utólag az egyik bírálóval Takács Péterrel aki azt mondta, hogy zavaros, kevés benne a szénsav és ez hiba, de amúgy egy korrekt sör. De lehetne jobb is.

BJCP szerint egy láger ne is legyen zavaros, de a zsűri úgy látszik ebben nem ismer tréfát, nekik ez nem volt jó pont, pedig a test izei zamatai így jobban előjönnek. A test picit lehetne több, de ízében hoz valami újat és jót, a szénsavasságra pedig ha odafigyelnek nem várt magasságokba repíti a sört. Jó a recept, csak finomítani kell rajta. Nekem picit volt egy kis savanykás íz is benne.

Untappd értékelésem: 3,5 pont.
ABV: 5,3%  IBU: 35

img_0132.JPG

bázis sabotage láger Kelemen Ottó O.K. Brewery

2017\04\03

Forrásban a Csupor Craft Beer

Majd ha megnyit a First rendes sört főzők…ÁÁ! bevetted! :D

A Valamipa sör bemutatóján  Csupor Marcival beszélgettem, a Krak’n-ben.
Vanília, lassi, milkshake+ipa.
Eredetileg nem is így akarta, de aztán útközben jött, hogy ez annyira Csupor, hogy meg kellett tartania.

Ez tehát most akkor a First-ön kívüli Csupor.

img_9968.JPGIgen, majd lesznek események és hírek később a Firstről, most azonban kicsit megbolondulok a Csuporral, elmegyek még experimentálisabb irányba amíg a First meg nem nyit, hiszen azokat a söröket amiket állandóan fogok tartani nem fogom újrafőzni csak a nyitás után (Paripa, Bunny). Ezek a sörök a legismertebb, legmegbecsültebb Csupor sörök, ezeket állandóan akarom tartani, állandó minőségben. Ehhez pedig elengedhetetlennek érzem a First nyújtotta technológiai és higiéniai biztonságot ezért úgy döntöttem, hogy mostanában kísérleti jellegű söröket recepteket főzők inkább.

Valamipa:  25% búza, 5% zabpehely, 8,2 alk. % V/V ipa alapra helyezve.

Elvittem belőle egy kis részt haza, hogy ne a főzdében kelljen csinálnom a tejsav baktériumos erjedést, amit a joghurt baktérium csinál. Kicsit meg is lepett, mert annyira tisztán leerjedt, mintha sima sörélesztővel csináltam volna. Direkt be is oltottam az egyik vödröt laktobacillussal, ettől egy kicsit be is savanyodott. Ezután kapta meg a laktózt. Ettől milkshake, mert laktóz van benne. A Lassi pedig egy indiai fűszeres joghurtos ital.

img_9959.JPG

Nagyon szép a test, szűretlen. Miért kell bele a búza és a zabpehely?

Abszolút szűretlen jellegű, a búza miatt és a zab miatt egy kicsit zavarosnak is mondható. (a búza fehérjéje okozza). Ettől ugyanis megnő a teste a sörnek és sokkal több aromát tud kihozni a sörből. Mert nem egy lapos, szűrt vagy letisztult sör hozza az illatokat, aromákat, hanem a sűrűbb lé.

Egyébként kapott egy hidegkomlót, mert azelőtt olyan volt mint egy sima búza, erre kapott 10 gramm/L hidegkomlót és ettől meg is jött az IPA karaktere.

A búza miatt elég sokáig tartott az érlelés, január 29.-én főztem meg és most (márc. 17.-én) fejtettem le, mert búzánál az ülepedési idő hosszabb. Hagytam állni, letisztulni, hogy ne az élesztő domináljon benne, hanem a búza sajátossága.

Van értelme a magasabb búzás, zab tartalom miatt nagyobb Ballingról beszélni?

Végül is igen, mert a sör sűrűségét befolyásolja. 22-23 °-ról indult a Balling és 3,5 ° -nél állt meg az erjedés. Ami így egy jó leszáradt sör. A búza miatt alapból testesebb lesz egy kicsit több lesz benne a szárazanyag emiatt magasabb a Balling, viszont az alapsör maga egy eléggé száraz ízű sör volt, ehhez jól illett az édeskés ízért felelő laktóz a vanília és a joghurt.

A sör nekem nagyon kellemes vonal, nagyon jól érzem magam egy hidegkomlóval bolondított búza sörrel. Az édeskés íz kicsit idegen volt, de a testessége, és ízkombinációja miatt összességében az Untappd értékelésem: 4,25 pont.

 

Mostanában mivel foglalkozol? Stout mikor fog jönni?

Ez még félig titkos-félig nem titkos projekt, orosz sörfőző barátaink jöttek hozzánk akikkel megfőztem egy Russian Imperial Stoutot, ami igazából egy Russian Hungarian Imperial Stout lett, merthogy 12 %-os lett. Nagyon-nagyon fekete, nagyon robusztus. A poharat forgatva szinte sárga marad a pohár annyira sok benne a festőmaláta.

Kap elég érési időt?

Ezt január 19-20.-a körül főztük és a júniusi Főzdefeszten lesz bemutatva. Az még az extra benne, hogy egy 1000 literes tartályban 2,5 kg tölgyfa chips-et beáztattuk Csupor sör párlatba. A sör már le van szűrve és ezen a sörpárlatos tölgyfa chips ágyon érik a sör. Ami remélhetőleg sok bourbonos, sherry-s, tölgyes ízeket fog hozni a sörben.

First. Amikor láttam, hogy készültök kihozni a fémdobozos csomagolással nem hittem a szememnek. Ti lesztek akkor ebben az elsők itthon?

Reméljük, hogy ez így lesz, mert már többen készülnek rá. A piac már megértette a lényegét és reagálni fog a dologra. Mert, hogy a doboz lényegében több aromát tart meg, bizonyos íz hibák kiküszöbölhetőek, nem kap fényt a sör a dobozban.  Annakidején amikor bevezették az olcsósága miatt a dobozt, nem gondolták volna, hogy a szakma fogja isteníteni, mert sokkal minőségibb, frissebb terméket lehet vele kihozni.

A doboz felülete olyan mint egy nagy címke, nagy a felület, óriási lehetőség adódik egy grafikus számára a brand vagy a termék kifejezésére, én őszintén szemet gyönyörködtető alkotásokat várok.

Június első felére van betervezve az indulás, addig még sok minden történhet, de nem akarunk félkészen megnyitni és stresszelni az esetleges hibák miatt. Mindent hagyunk kiérni, a profizmust szeretnénk előtérbe helyezni, hogy több oldalról is legyen ellenőrizve a rendszer.
Egy dolog biztos, ha megjelenünk dobozzal, nekünk lesz elsőként saját nyomtatott dobozunk, a többieké biztosan címkézve lesz, mert ez nagyon drága mulatság: 150.000 dobozt kell megrendelni előre, hogy saját design legyen rajta. Ezt a költséget egyszer be kell nyelni és onnantól lehet tolni .

A szerk: A First egyébként négy féle sörrel azaz négyféle design dobozzal fog indulni.

doboz_uveg.png

A design meglehetősen visszafogott. Miért?

A First-nek az a célja és ez egy jó háromnegyed éve érik már bennünk, hogy olyan emberekkel szeretnénk megismertetni a craft beert akiknek abszolúte esélytelen lenne találkozniuk vele, mert mondjuk nem Pesten laknak, nem mennek be egy kézműves sörözőbe, stb. emiatt egy érthetőbb arculatot is kellett neki választani, mert valószínűleg egy pl. Mikkelller vonallal nem lenne érthető a sör megjelenése egy csomó embernek és emiatt az ízek és illatok is olyanok lesznek, hogy nem akarjuk a határokat feszegetni. Lesznek extrém sörök, lesznek nagyon extrém sörök is, erre vannak tervek is, járjuk a különböző országokban a főzdéket, rengeteget kóstolunk, hogy mi az a tiszta vonal ami a First-be illik.

Gyakorlatilag a First azt akarja képviselni, mint ahogy Angliában is lehet tapasztalni, hogy a legkisebb bódéban, boltban  is lehet kapni egy jó kézműves-craft sört, ugyanúgy mi is szeretnénk ha a First-el olyan helyeken is hozzá lehessen jutni a söreinkhez ahol eddig ez nem volt lehetséges. Tehát ha egy boltban lehet kapni söröket akkor nekünk meg kell oldani, hogy ott kapni lehessen First sört is.

Mi lesz a kapacitása a Firstnek?

Na ez most jó nehéz kérdés, mert most gondolkodunk kisebb szériás szezonális sörökhöz való kisebb tartályok vásárlásában, de valószínűleg egy olyan 50-60 ezer liter lesz havonta a terveink szerint. Ez még az induláskor, de még az idén sem fog megvalósulni. Piciben indulunk el és nagyon komolyan rákészülünk a minőségi reprodukciós vonalra. Elsőrendű a tisztaság és a berendezések kapacitásának maximális kihasználása.

A Firstnél a tulajdonosok elkötelezett hozzáállása engem is megdöbbentett, hogy én aki 2-3 éve gyakorló főzőként láttam már külföldön is itthon is nagyon sok főzdét és Gergő-ék akik 2-3 éve csak a sör szeretete miatt csinálták a Budavári sörfesztivált, hogyan mélyültek el nagyon komolyan ebbe a dologba és milyen magas igényeket akarnak megvalósítani ami engem is egyébként jól nevel és formában tart. Ez egy tök jó dolog és ahogy te is mondtad- van a Csupor vonal az az én vonalam, azt nem adtam el és nem is fogom eladni és  a Firstben is fogom csinálni amit elfogadtak  a tulajdonosok és még tetszik is nekik –bár tudják, hogy vannak megosztó dolgai a Csupornak, de hát ez is én vagyok.

img_9982.JPG

A First azért is jó, mert nyílván próbálkozhatok saját újabb és újabb típusú sörökkel, -de az hihetetlen nagy kihívás volt, amikor azt mondták nekem, hogy főzzek nekik négy alapsört: Pilsner, APA, IPA és egy meggysör. Na ez utóbbi volt a legnagyobb kunszt, - ez még egy alakuló receptúra- hogyan tudunk egy természetes alapanyagokból, tartósítószer, pasztőrözés és mindenféle egyéb nélkül előállítani egy olyan meggysört ami érthető és mégis az a belgásabb vonal ahol édeskésebb-savanykásabb  az íz és nem az a száraz –már szinte gyümölcsös boros vonal- amit  sokan csinálnak.

craft First Csupor Márton Csupor Valamipa

2017\03\08

SugarDaddy a desszert stout

...belga csokit nyalogatva...

img_9804.JPGA TuffBuzz Craft Beers előállt egy kollab sörrel. Fogta a receptjét és megfőzte a Mad Scientistnél. Az eredmény egy 11 százalékos (Alc/Vol) Imperial Mocha-Toffee Brownie Milk Stout lett.

 

Miért éppen Sugar Daddy?

Jelképes névválasztás, jelzi, hogy van itt egy durva dolog, de el is akartuk ütni az élét.

Ez egy vastagabb, magas alkohol tartalmú sör. Némi kávé kivonattal, de a benne lévő maláta is támogatja a kávés ízeket, aromákat. A Toffee karamellt jelent, édesíti a sört, ugyanis az élesztő nem bontja alkohollá a tejcukrot.  Valójában ez egy desszert sör. Ebből nem valószínű, hogy megiszol egy egész korsót.

Mit akartok ezzel a sörrel üzenni a fogyasztónak?

Minél inkább a prémium felé toljuk a dolgokat, üzenni pedig azt, hogy ne ijedjenek meg az árától, inkább kevesebbet, de abból a jobb minőségűt válasszák.  Ezekkel az extrém sörökkel nyilvánvalóan túllépünk a klasszikus sörökön:  láger, pilsner, most már az IPA-t is ide sorolhatnám. Még egyelőre nincs igazi felvevő piaca ezeknek az extrém söröknek. Lépegetünk előre, kísérletezünk.

img_9756.JPG

A palack nyakán az a vörös anyag az pecsétviasz? Ki találta ki?

Ezt momentán én, pontosabban egy Mikkeller videóban láttam és arra gondoltam, hogy erre a palackra ráfér, pontosabban illene hozzá, ez is azt üzeni, hogy  ez egy különlegesebb sör.

Ez nem egy komló centrikus sör, maláta azért van benne. Minden azt a célt szolgálja, hogy legyen testes, édes és 01.jpgkrémes. Van benne búzapehely és búzamaláta  is ami szintén segíti, hogy krémesebb legyen.  Itt most nitróval van fent a csapon ami szintén a habos krémes érzést segíti. (palack fotó: Mad Scientist)

 

 

A sör nekem kimondottan édeskés, a felszolgált hurkapálcára tűzött belga csokoládéval parádésan illett, de nem tudom hova tenni. Ez az a sör amire azt mondanám, hogy eltenném a pincébe és két év múlva venném csak elő. A pecsétviasz a butélia forma is ezt sugallja. Untappd értékelésem: 3,50


Összetevők: víz, malátázott árpa / búza, élesztő, kávé, kakaó, falked búza, narancsvirág kivonat, vanília, sötét muscovado, karamellel, laktóz, komló (centenárium lemondrop, pacifica, Ahtanum)

 

via GIPHY

sör beer craft imperial stout kézműves sört a népnek Brownie Toffee Milk Stout Mocha craft beer for the people SugarDaddy SugarDaddy a desszert stout

2017\03\05

Any ipa, Any ale és Calypso hopper a Permontól

In hop we trust!

Most, hogy megnyitott a Prága Sörház nagy öröm, hogy napi szinten van könnyebben elérhető Permon sör. Ez nagy szó, mert rendkívűl kényes sörökről van szó - ezek élő sörök -  az általam kóstolt üveges tételek a legújabb beszerzésből származnak. Miért? Könnyebb és egyszerűbb nagyobb választékot tartani az üvegesből mint csapoltból. Ha egyszer csapra tetted meg kell inni mihamarabb. Ezek a sörök nem szeretik a tárolást.

A Permon sörök Csehországból származnak, a német határ menti Sokolovból. Miért különlegesek ezek a sörök? Néha már követhetetlenül sok kis szériás egyedi vagy alkalmi főzetet (lásd Hopper sorozat) bocsát ki a főzde. Szűretlen, pasztörizálatlan és figyelem! KOMLÓZOTABB sörökről van szó. Tehát a cél az, hogy az ízekkel-zamatokkal teli söröket minél hamarabb elfogyasszuk, mert tartogatni nem érdemes. Unikálisak is, mert kb. 700 km-t utaznak csak ide, hogy kedvünket leljük bennük.

 

img_9701.JPG

Any Ale, -american pale ale

Illat: Permonos szép tiszta komló felhős, visszafogott hárs mézes felhangokkal.
Szín: világos szín, már már láger szerű, világos akác méz, a szokásos opálossággal.
Íz: a test elég vékony, de komlóval bőven megtámogaták. Az ízek nagyon tisztán és intenzíven jönnek. Korty eleje édesebb, a korty végén azonban túlzott a keserű íz. A leírás szerint aroma komlók: Citra, Cascade, Columbus, Simcoe, de nyílván hosszasan forralták. Ekkor adja ezt az optimálison túli keserű ízt a komló. Nem túl bonyolult szerethető sör. Tiszta ízekkel operál. Jól csúszik, a vékonyabb testhez képest feltünő az intenzív ízvilág.

Balling: 13°, Alkohol: 5,7 % V/V, EBU 50 European Bittering Units, vagy IBU,
Untappd értékelésem: 3,75

 ***

img_9714.JPG

Any IPA, -ipa

Illat: mély malátás illat, kicsit pörkölt illatot is éreztem.
Szín: elég világos színű egy ipához.
Íz: elsőre jön a komló: citrusos, narancsos, grapefruitos felhangokkal. Érezni benne a testesebb ízt, nem spórolták ki a malátát. Aroma komlók ugyanazok: Citra, Cascade, Columbus, Simcoe, itt probléma nélkül hozzák az ízeiket, aromáikat.

Balling: 16°, Alkohol: 7,1 % V/V, EBU 70 European Bittering Units, vagy IBU,
Untappd értékelésem: 3,5.
Lejjebb pontoztam, mert a másik két sörben sokal izgalmasabb játékot vagy értékesebb ízeket-aromákat éreztem. Kellemes meglepetés az Any ale, még feljebb is kerülhetett volna, ha a komlókeserűt nem tolták volna túl.

 ***
img_9709.JPG

Hopper Calypso, -ipa

Illat: sokkal enyhébb, száraz kesernyésebb, fanyar dohány illatokat éreztem.
Szín: közép méz szín, ez már jobban illik egy ipához, de ez még lehetne sötétebb.
Íz: szétolvadó, hömpölygő, mindent elárasztó malátásság-komlósság. Jelen van mindenütt a maláta harmonikusan kiegyensúlyozva a komlóssággal. Korty végén halvány marcipánosságot éreztem.
Alapvetően én ezt egy lazulós sörnek érzem, amit lassan ízlelgetve érdemes inni.

Balling: 15°, Alkohol: 6,3 % V/V, EBU 50 (European Bittering Units, vagy IBU)
Untappd értékelésem: 3,75

 

 index_2.jpg

A söröket a prémium cseh sör forgalmazó Beer Board bocsátotta rendelkezésünkre.

craft permon craft beer for the people Any ipa Any ale Calypso hopper

2017\02\16

Jöjjön ma este hétre a Rizibe!

Kézműves sörházat a népnek!

Nagy nap ez a Rizmajer Sörfőzde életében, óriási mérföldkő, hogy megnyitotta sörházát a Blaha Lujza tértől egy kőhajitásnyira. Nem is ház hanem valósággal palota, ahol 14 sörcsapon kaphat a vendég Rizmajer vagy egyéb kisüzemi vagy gerilla kooprodukciós főzetet. A ház három szintes, az emeleten további három csap áll készenlétben, hogy prepaid vendégkártyával is lehessen csapolni. Az árak nagyon barátságosak. 

A videóban elhangzó nyitási nap, tulajdonképpen a ma estét jelenti: 2017 február 16. Előtte egy hétig teszt üzemben működött a sörház, hogy mára a Grand Openingre már minden flottul menjen.

Lassan aktuális lesz újrarajzolni a budapesti sörtérképet, ahol kialakulóban van egy vaskos a József körúti tengely, illetve azzal párhuzamosan a Kertész utca-Akácfa utca sörlelőhelyei.

Kíváncsian várom beszámolóitokat, élményeiteket. Sörre fel!

Üdv,

Sal Bandy

2017\02\05

Prága sörház

A Blaha bulikörnyék egy új sörös hellyel gyarapodott. Megnyitott a Prága Sörház a Kertész utcában, ami korábban London Stone Music Pubként volt ismert.
Nyolc sörcsap van, és jelentős mennyiségben üveges cseh sör. Biztos vagyok benne, hogy a Holba, Cerna Hora és persze a Permon alapokon nyugvó kínálat megtalálja a saját vevőkörét. Az árak nem gyengék, a sörház azonban erőteljesen alapoz az élőzene vonzerejére.

A sörház egy pincehelységben rendezkedett be, ablak csak illusztráció, de ígéret van rá, hogy hamarosan komolyabb szellőztető és elszívó rendszer fog működni. Továbbá már egy különterem is be van tervezve. Addig is a Permon kínálatot érdemes sasolni, most éppen Hopper Euréka és egy nitrós Svetly van tőlük csapon.

prága sör cseh sörház kertész utca cerna hora permon holba Prága Sörház

2017\01\24

Savanyú sör ősbemutató!

… útkeresés… gondolatkísérlettől a Flamand Vörösig és tovább!

Ha nem lenne savanyú sör, már-már hiányozna- modhatnád: ugyan kinek!?  :D
Pedig bocsi, 2017 ettől lesz hangos! Ha nem tetszik, lesz rá esély, hogy ez megváltozzon. Történelmet írunk, van valami a levegőben! Reggelre szétszed! :

Klubesemény. A Dezsőben a karzaton tizen valahány emberke várta a szent grál bemutatását. Szóval vágom a lényeget. Régi-új sör kategória van kibontakozóban! Ami a lehetőségeknek a végtelen variációját ígéri. Az hogy nem ízlik a te kompetenciád, az hogy kikerülhet a poharadba az az alkotó óriási felelőssége, hiszen ezzel a sörrel gyakorlatilag napi szinten orosz rulettet pörget, a kockázat a főzőé.


Sal Bandy:
A Mad Scientist összetrombitált egy igazán izgalmas klub eseményt, ahova történelmi ősbemutatóval készült. Bejelentették, hogy felfedezték a savanyú sört..
Na jó, ez így ebben a formában nem igaz :D ezért induljunk el a kályhától majd folytassuk a tényekkel.

-Egy UFO: Á, ők csak tudósok!
-NEM!

ŐK őrült tudósok, miről ismerhetőek fel? Arról, hogy hisznek a számitásaikban, mindent a felfedezéseikbe invesztálnak aminek valljuk meg mi egyszerű halandók csak örülhetünk, a sok jóságnak.

Sal Bandy: a felfedezést az eseményen Szilágyi Tamás vezette fel. (Mad Scientist)

Szilágyi Tamás pszicho hangon: „Alapvetően két évvel ezelőtt egyikünk sem volt sem volt egy nagyon profi savanyított sörkészítő. Viszont anno a Gergő, (Závodszky Gergő-most már Mad Scientist) nyert a házi sörfőzők versenyén egy aranyérmet a RÖS nevű vörös sörével, amit egy olyan főzdében készített el, ahol a higiéniai viszonyok nem voltak túlságosan komolyan véve. Sokat gondolkodtunk ezen, hogy hogyan mondjuk el neketek, hiszen mégiscsak olyan emberek jöttek el, akik leginkább sör geekek, sörfőzők, meg bloggerek és úgy döntöttünk, hogy talán pont ez a pillanat amikor ezt nem szégyenkezünk elmondani, hogy ez a sör valójában nem Flamand Vörösnek indult… „ Hanem megfertőződött…
…Kimostuk, elmostuk, de a tartályban megmaradt sört Gergő évekig aszalta, visszajárt kóstolgatta…

Sal Bandy: Drágaszágom!…

Szilágyi Tamás pszicho hangon: egy év múlva kibaszott rossz volt, másfél év után is viszonylag rossz volt és aztán jött egy pillanat, amikor Gergő azt mondta, hogy: -Gyerekek ebből valami jó lesz! Kezd jó lenni. Aztán majdnem két éves lett a sör amikor azt mondta Gergő: -Pöpec!
500 liter indult erjedni és 4 rekesz lett belőle ami túlélte az atrocitást.

Sal Bandy: Ránézésre. Mert ízre inkább boros feelinget mutatott. Olyan pezsgős íz, hab és némi tokaji boros fianszé beütés. Ízre kimondottan nem tetszett. De! - Tanulhatunk ebből valamit mi sörfogyasztók?

-Ízlett a sör? Ragadd meg az alkalmat és spájzolj el belőle annyi élményt, amennyit csak lehet, mert holnap már egy másik arcát mutathatja. Nincs elmosva a sörcsap, másik hordó lett begurítva, ami esetleg a tartály vége ezért megint mást mutat mint az előtte való. Savanyú sörnél még inkább előfordulhat, hogy a baktérium kultúra azt mondja amit a holló. -Soha már! Megjósolható, hogy savanyú sört kétszer ugyanúgy nem lehet lefőzni.

Szilágyi Tamás pszicho hangon: A sörről is szólva: nagyon bizarr aromakomponensek változtak át egészen élhető dolgokká, tehát ami majdnem hányásszerű dolgok voltak, fél év után azok elkezdtek átváltozni gyümölcsös ízekké. Egy idő után elkezdett kicsit ananászos, banán, erjedt meggyes meg kekszes aromába átváltani és mostanra talán nekem még a pezsgős jelleg érkezett meg. Ez után egy egészen különleges dolog alakult ki.

Ami fontos, hogy ez a sör inspiráció lehet számunkra és más sörfőzdék számára is, hogy a most 2017-ben elkezdődő hordós projektek több főzdében is el fog indulni, ennek a keretein belül próbáljuk meg ezeket a dolgokat már irányítottan és nem véletlenszerűen megvalósítani, mert ez egy új színfoltot fog tudni adni a hazai sörpiacnak.

Sal Bandy: ez Flamad Vörös, vagy savanyú vörös vagy mi ez?

Szilágyi Tamás pszicho hangon: végül is a stilusát azért a Flamand Vörösnek állapítottuk meg, mert a Falamad Vörös ami az Ír Vörös sörökhöz hasonló alapokkal kezd elkészülni. Borszerű élményt ad.

Sal Bandy: Aki nem hiszi járjon utána, leginkább az official Mad Scientist - WildCard IPA eseményen. Ilyen összerakott sörleírást élvezet olvasni! Inni, meglátjuk. :)

2017\01\22

Még egy Szarvasi sörmestert Lacikám?

A favágó vágjon inkább fát...

A gyerekrajznak tűnő színes címkék akár jelezhették is volna, hogy milyen lesz ez a sör, de mégis a pohár felé nyúltam...
Így szokott kezdődni minden vicces vagy rettenetes, utólag elmesélt alkoholos sztori, ez sem kivétel.

Nincs rá jobb szó: kamu.

Special Hoplager Beer

img_9189.JPG

Illat: valami sör
Szín: bíztató
Íz: malátás felhangokkal igyekvés, de a tapadós buta hosszan forralt komló keserű, az elejétől a végéig elkíséri a kortyot. Na itt bukott el nálam a projekt.
Nincs karaktere, vizes, nem érzek semmilyen tartalmat. Friss élesztős jelleget annál inkább.

A sör gerincét a komlózás adná. Ilyen-olyan-amolyan malátássággal. De üssük csak fel egy kicsit a Sernevelés szótárat: Keserűkomlózás

"Az első, legkorábban a forrásban lévő sörléhez adott komló célja a sör keserűség „gerincének” beállítása, ezért ezt keserűkomlózásnak nevezzük. 60 perc forralás után a kioldható keserűanyag tartalom nagy része beleoldódik a sörbe, viszont ennyi idő alatt az íz és aromaanyagok elpárolognak."

Na ez a komló alaposan túl volt tolva ezen a forralási limiten, innentől olyan károsodást szenvedett a sör, ami helyrehozhatatlan.

img_9186.JPG

Olcsó-nem olcsó, bárhogyan is nézzük a blog nem ajánlja.
-szűretlensége:opálos
-Alkohol: 5,1 % V/V
Untappd értékelésem: 0,5 lenne ha fent lenne a sör.


 

kamu sör hoplager Még egy Szarvasi sörmestert Lacikám? Szarvasi sörmester