Kézműves sört a népnek!

2017\06\18

Meghalt a Budavári, éljen a Belvárosi sörfeszt!

sörfeszt napok a belvárosban

Nna akkor nagyon gyorsan címszavakban, nem húzva az időt, milyen volt a tegnapi sörfesztivál a belvárosban? Milyen sörfesztivál is ez?

Az egyértelmű, hogy tudjukki ott pöffeszkedik a Budavárban így ott sörfesztivál immár nem lehetséges. De most akkor "Budavári" vagy Belvárosi vagy mi ez a mostani? Valaki nagyon marketinges döntse már el. Ugyanis nekem nem nagyon akar működni a "Belvárosi" néven a tag bejelentkezés a Szabadság térre csak Budavári néven.

Az egész fesztivált fizikai korlátaim miatt nem tudtam bejárni.
Mit Ittam?

 

Brew Your Mind: Yellow Haze. Ez egy NE APA, tele trópusi gyümölcs ízekkel aromákkal, fantasztikus, bombasztikus, mintha a gyümölcs rostokat is éreznéd a szádban..Januárban 4,5 pontot, később már jóval kevesebbet kapott, most is 4 pont alatt zárt, egy kicsit megfáradt. Untappd értékelésem: 3,25  (5,4% ABV , - IBU)

Hübris: újdonsága a kisPéntek, APA. Karamellmalátának köszönhetően sötétebb és malátásabb ízek amit a hidegkomló fanyarít és fűszerez. Untappd értékelésem: 3,75  (4.5% ABV , 33 IBU)

Gyertyános: Tekila's IPA, Aranyszínű IPA, agávé kivonat ad neki egy fanyar, gyógynövényes ízt. Az Amarillo és Mozaik komlók pedig tolják az egészet a Maris Otter vetett ágyra (maláta). Nagyon el van dolgozva az alkohol benne, nagyon ütős! Untappd értékelésem: 3,75  (8 % ABV , - IBU)

Gyertyános: Gesztenyés, Világos Ale. Engem egyszerűen egy cukormentes gesztenyepürére emlékeztet, amibe finoman benne van a bourbon vanília. Nagyon jól tolja a szolíd de mindent uraló gesztenyés ízt. Untappd értékelésem: 3,75  (5,5 % ABV , - IBU)

Gyertyános: Kazamata, Imperial lager, majdnem az egyetlen láger sörük, kollabként indult a Hatodik ízzel. A truvájról itt olvashattok egy korábbi tudósításomban:  http://kezmuvessortanepnek.blog.hu/2017/06/18/kazamata_az_imperial_lager  Untappd értékelésem: 4,0  (8 % ABV , - IBU)

Gyertyános: Barna Gyémánt, sötét lager, malátával alaposan megtömött láger. Hatféle. Annyira nem tudtam élvezni, mert rettentően hideg volt és nem tudta kiadni a legjobb aromáit. Erre még rárepülök, mert ez így most kevés infó. Untappd értékelésem: 3,5  (5,5 % ABV , - IBU)

First: IPA, IPA. Illatra alig valamit érzek, nagyon hideg, ízre viszont jobb. Nem érezni benne annyira komplex és erős ízeket aromákat mint egy ipában lehetne. A színe inkább apás jellegű. *Csupor szerint a béta főzet lett kihozva, a mostani jobb lesz. Meglátjuk. Untappd értékelésem: 3,25  (7 % ABV , 55 IBU)

Csupor: Kvass Ale, Ale. Uborkás íz és egy "fejmagas illat" jellemzi. Nemkedvenc. Ételhez inkább, magában nem ajánlanám. Érdekesség, hogy Marci "lakossági" felhívására kb. 25 liter otthoni uborkalét adtak le a sörhöz. Untappd értékelésem: 1,75  (6,5 % ABV , 3 IBU)

Csupor: Matryoshka, Stout - Russian Imperial.  Fél évig Csupor sörpárlattal átitatott tölgyfa csipszen érlelt. Nagyon malátás, édes, nagyon alkoholos.   Untappd értékelésem: 3,75  (12 % ABV , 40 IBU)

Csupor: PEARmanent, Gyümölcsös Ale. Ez egy körtés belga búza. A búza illatos a Vilmos körtétől, meg egy kis szénsavas íz. Untappd értékelésem: 3,5  (4,5 % ABV , 20 IBU)

Csupor: BONSAI DUBBEL, Belga dupla. Belga stílus, japán whiskhis tölgyfadarabokon érlelve. A recept a Dezsővel közös recept. Savanykás íllat, kicsit samponszerű. Untappd értékelésem: 3,5  (6,5 % ABV , 17 IBU)

Itt most álljunk meg egy szóra. Utoljára a Kecskeméti Manufaktúra söreivel a II. Indoor sörfeszten találkoztam a Gellért Hotelben. Akkor minőségen alulinak éreztem a felhozatalt. A héten volt egy hozzászólás a Craft Beer for the People csoportban, hogy ezek a sörök már nem azok a sörök. Teljesen jók. A hozzászólást nem tudtam figyelembe venni, mert nem a saját kóstolását posztolta ki az illető. Így most utánajártam, megragadtam az alkalmat és végkóstoltam a repertoárt. Olvassátok. többnyire szűretlen és pasztörizálatlan sörök.

Kecskeméti Sörmanufaktúra: Búza,  Teljesen jó az illata, kicsit savanykásabb íz, de teljesen jól hozza a búzát. Kicsit a citrusos (citromos?) aromából többet éreztem mint kellett volna.
Untappd értékelésem: 3,25  (4,5 % ABV , 22 IBU)

Kecskeméti Sörmanufaktúra: Ászok,  Német pilseni láger. A típusnak megfelel, de kicsit pezsgős az íz.
Untappd értékelésem: 2,5  (4,2 % ABV , 22 IBU)

Kecskeméti Sörmanufaktúra: Dry Stout,  stout, Én keveslem benne az anyagosságot és a járulékos alkoholt. Így ez nekem egy enyhébb, könnyedebb porter. A kávéssága kevéssé érződik, illatban a malátásság dominál.
Untappd értékelésem: 2,5  (4 % ABV , 22 IBU)

Kecskeméti Sörmanufaktúra: Pils 12,  Kicsit opálos, kicsit édeskés. Szűrtelen, pasztőrizálatlan. Untappd értékelésem: 3  (4,8 % ABV , 40 IBU)

Kecskeméti Sörmanufaktúra: APA,  Apa. Új sör. Illatban semmivel sem több mint eg átlagsör. Édeskés savanykás íz. Nem tetszik. Untappd értékelésem: 2,5 (nincs adatom % ABV , nincs adatom IBU)

Kecskeméti Sörmanufaktúra: IPA,  Apa. Illatos! Sokkal jobban hozza a kategóriája jegyeit -illat, íz-mint az eddigi söreik. Annyira emlékezetes egyéb jellemzőt most nem tudok rá mondani. 
Untappd értékelésem: 3,5  (5,8 % ABV , 48 IBU)

Kecskeméti Sörmanufaktúra: Málnás, angol ale. Illatban cukros málnás, ízben nagyon málnás. Vettem egy példányt otthonra, lehet, hogy több részlet is kihámozható belőle.
Untappd értékelésem: 3,25  (4 % ABV , 23 IBU)

Kecskeméti Sörmanufaktúra: Meggyes, ale. Illatban nagyon savas, ízben korrekt meggyes.
Untappd értékelésem: 3,25  (nincs adatom % ABV , nincs adatom IBU)

Zip's: Dirty 42, Búza. Vicces: dirty double dozen :D. Cascara kávé. (9:1) 9 a héja és egy a kávé. Tejsavas erjesztéssel készült. Savanyú íz.  Bocs emberek, de itt már a saját kéírásomat sem tudom elovasni. Nem tudom értékelni. :)   (4,2 % ABV , 4 IBU)

Képek. 

A hely adottságai kitűnőek. Itt aztán lehet lélegezni, nézelődni, van elég zöld. Jó a sörfelhozatal is. Akinek nem olvasható, meg egyébként is ezen a linken egy főzdére kattintás után a főzde sörei láthatóvá válnak.
A szervezők azért mégiscsak járatosak a média világában, a'la nature a 'sörfesztivál.hu' domaint szőröstűl bőröstül megvették.  http://www.sorfesztival.hu/

sorkinalat_3.png

 A jó sör legyen veletek!

 

 

index képwin_20170617_201614.JPG

sör szabadság tér Kraft craft beer for the people Meghalt a Budavári éljen a Belvárosi sörfeszt! belvárosi sörfesztivál

2017\06\10

Kisüzem 2017

Kisüzem2

Kisüzem néven, második alkalommal nyitotta meg sörfesztiválját a Kisüzemi Sörfőzdék Egyesülete a talán már hagyományosnak mondható helyszínen, a Szentlélek téren. Óbudán.

26 Kisüzemi Sörfőzde kínálja söreit, emellett burgerek és streetfood ételek, valamint színpadi és szakmai programok is lesznek. Utóbbi  azt jelenti, hogy a sörfőzde képviselője a söreikről és a főzési elképzeléseikről fog beszélni.

img_1444.JPG

 

Bár kicsit foghíjas a sörfőzdék serege, jó sörben nincs hiány. Mindenképpen javasolt körbejárni és poharakkal kóstolni. A nagy meleg miatt hangsúlyozom, hogy ne csak sört hanem vizet is igyál.

Programok:http://www.gasztrobuda.hu/ kattints a linkre, ha nem olvasható a szöveg.leporello_kicsi.png

index11.jpg

2017\06\06

Hopfanatic újra indul

Kapitány a hajónaplónak

Hajónapló 20170523

 

 

 

 

index képindex2.png

sör Hopfanatic Kiss Tamás Hopfanatic újra indul

2017\05\20

II. Kraft Sörfesztiválról vágatlan riport

ahogy a blogger látja

A négy kraft sörműhely: a Monyo, Mad Scientist, Hop Top, Horizont és a velük főző gerillák egy  helyre vonultak, hogy egy nagy közös dzsemburin a sörkedvelők meglehetősen nagy választékhoz jussanak. A FŐZDEPARK (bővebben a résztvevőkről, a programokról ITT olvashatsz) tehát ismét megnyitotta a kapuit, hogy a sör Mekkája legyen erre a három napra.
Kőbánya. Valaha irdatlan mennyiségű jól faragható mészkövet termeltek ki a főváros építéséhez. A szétfurdalt, alagutakkal, nagy barlngszerű képződményekkel szabdalt városrészben tehát létrejött egy olyan telepítő tényező mely vonzó volt a nagy raktár helyiségekre igényt tartó cégeknek. Innen már történelem, a Főzdeparkban valaha működött a Királyi Serfőzde, a Deutsch-féle Kőbányai Malátagyár, a Fővárosi sörfőzde, főzött sört itt a Dréher és a háború után a Glóbus is itt tevékenykedett.
A fesztivál fotóiból készült "vágatlan" anyag

A fesztivált Kovács Róbert Kőbánya polgármestere, Dudok Ádám, Horizont és Pein Ádám, Monyo nyitották meg.
Kraft. Mi az hogy kraft? Ez egy alkotói filozófia a sörről, mely az alapanyagok, az eljárás tisztaságáról szól, hogy a sörkedvelő közönség maximálisan elégedett legyen a minőséggel.

Van meglepetésvendég, a Cerveses La Pirata és az Edge Brewing (utóbbit 2014-ben a RateBeer sörértékelő portál a világ legjobb új főzdéjének választotta meg.)

Számomra újdonság volt a Balkezes és az Uradalmi sörmanufaktúra döbbenetesen jó sörei, személyesen még nem találkoztunk, majd riport is készül velük. Nézzétek a Monyo standját, "ellopták" az őrült tudósok technokrata show feelingjét, rengeteget pepecseltek vele, de végre elkészült. Az első fotókon látszik, hogy délben a megnyitón még csak kevesen, de amikor már nem bírtam többet inni :D akkor szépen alakult a közönség szám.


Vadi új cuccok:
Horizont Sörök limitált szériás csak a feszt idején elérhető meglepetés sör: ez a HOPMASTER (40gr/Liter komló, de ha nem hiszitek kérdezzétek meg :) )
MONYO Brewing Co. & Egy füst alatt - BBQ PopUp / Deep Pit / ESB / 5,1%
HopTop Brewery / Tropical Swinger Club / Gyümölcsös IPA  -ez állati finom.
Uradalmi Sörmanufaktúra / Lumen / American IPA / 6,8% -friss harapós, remek komlós illat
Balkezes - kétszer hidegkomlózott -komló menyország, nagyon jó,
Mad Scientist / Transfusion / Blood Orange IPA
A vendégek premierjei:
armando_otchoa / Deep Throat Irish Bitchies / Foreign Stout / 7,5%
Masters Brewing & Distribution Co. / Juicy IPA

 

Szóval jó kis buli ez!

És végül egy kis szolgálati közlemény: általában sörfesztiválra víz nélkül ne menj, vagy vegyél a helyszínen, szerezz, kérj, mert bizony vizet inni kell, vagy... egyhamar nem mész haza. :D

 

Frisstés: 2017 05.20. 21.17

!!!FONTOS!!! VÁLTOZOTT AZ INGYENES FŐZDEJÁRAT INDULÓ/VÉGPONTJA!
A Blaha Lujza téren nem állhat meg többet a busz, a Műcsarnok melletti buszparkolóból fognak indulni és érkezni a buszok! Elnézéseteket és megértéseket kérjük!
Aki jelenleg a Blahán van és esetleg olvassa, a 28-as villamossal ki tudtok jönni. (Kocka utcai megálló)!

Frisstés: 2017 05.25. 23.42
A New England ipáról beszél Csanád Márton (Hara'punk). Itt: II Kraft Sörfesztivál

A cikk még frissülni fog!

 

Sör armando otchoa Kraft Balkezes Horizont HaraPunk Főzdepark Uradalmi Sörmanufaktúra Monyo II. Kraft Sörfesztivál HopTop Mad Scientist Dimbo Lab Gólem Sör Burlesque Brewery

2017\05\18

II. Kraft Sörfesztivál

sörnapok

Várunk szeretettel!

18485256_1896534637255868_1629048255695990391_n.png


https://www.facebook.com/events/454075084924209
Főzdepark -1106 Budapest, Maglódi út 47.
Időpont: 2017. 05. 19-21.
Péntek: 14.00-02.00
Szombat: 12.00 - 02.00
Vasárnap: 12.00 - 23.00


Alapinfók: A fesztivál mindenki számára ingyenes. A fesztiválon lehetőség lesz néhány
főzdénél a saját logós üvegpohár megvásárlására, azonban ez nem kötelező. A fesztiválon a
WC-k használata ingyenes. A fesztiválon alapvető fizetési eszköz a készpénz, de lesz
bankkártyás fizetés pl. Monyonál.


Programok a fesztivál ideje alatt:
1. Szakmai sátor:
05.19. PÉNTEK:
▶ 15:00 Élesztőmenedzsment adaptálása kisüzemi sörfőzdékre - Tihanyi Fülöp (Hedon) -
Laboratóriumi és üzemi színtenyészet a Hedonban.
▶ 16:00 A gerillasörfőzés romantikája - Nyaras Tamás (Balkezes) - Sztorik és tények
azoknak, akik kacérkodnak a gerillázás gondolatával.
▶ 17:00 Saját komlóból sört? Komlótermesztés és a Harvest Ale - Vígh Dávid (Uradalmi
Sörmanufaktúraa) - Hogyan legyen saját komlód? Mit kell tudni a Harvest Ale-ről?
05.20. SZOMBAT:
▶ 13:00 Vízkezelés a sörfőzésben - Tarján Csaba (Mad Scientist) - Különböző ásványianyagösszetételű
vizek elkészítése és alkalmazása a sörkészítésnél ('vízkóstolással')
▶ 14:00 Érleljünk fahordóban sört! - Németh Antal, (MONYO Brewing Co.) - Milyen hordót
válasszunk? Trendek a világban? Barrel Aging a gyakorlatban, a fa megmunkálásától a
palackig.
▶ 15:00 Alapítsunk sörfőzdét, vagy ne? - Ali Rawech Szami (HopTop Brewery) - Egy
sörfőzde alapításának az előnyei és buktatói. Magyar piaci helyzet egy kis nemzetközi
kitekintéssel.
05.21. VASÁRNAP
▶ 13:00: "Én is egy lábosban kezdtem." Így főzz otthon sört! -Róth Zoltán (RothBeer) -
Közösen fogunk sört főzni egyszerű konyhai eszközökkel, amik nálad is megtalálhatóak
otthon.
▶ 14:00: Egy kisüzemi sörfőzde működése a mindennapokban - Ábrahám Máté (Horizont
Sörök) - Nyerj "bepillantást" egy kisüzemi sörfőzde mindennapjaiba, az alapanyag
beszerzéstől egészen a kiszállításig.


2. Főzdelátogatások:
Pénteken (15.00; 16.00; 17.00-tól), szombaton és vasárnap (13.00; 14.00; 15.00-tól) indulnak
az előzetesen regisztrált 15 fős csoportok az üzemlátogatásokra.
3. Egyéb programok: csocsó, kártya, gyereksarok, gasztronómia stb. 
Sörökkel kapcsolatos infók:
1. Résztvevő sörfőzdék:
MONYO Brewing Co.
HopTop Brewery
Horizont Sörök
Mad Scientist
Hedon
Balkezes
Uradalmi Sörmanufaktúra
RothBeer


2. Külföldről meghívott vendég sörök:
Cerveses La Pirata és az Edge Brewing (utóbbit 2014-ben a RateBeer sörértékelő portál a
világ legjobb új főzdéjének választotta meg.)


3. Sörpremierek:
Horizont Sörök limitált szériás csak a feszt idején elérhető meglepetés sör
MONYO Brewing Co. & Egy füst alatt - BBQ PopUp / Deep Pit / ESB / 5,1%
HopTop Brewery / Tropical Swinger Club / Gyümölcsös IPA
Uradalmi Sörmanufaktúra / Lumen / American IPA / 6,8%
Balkezes - kétszer hidegkomlózott
Mad Scientist / Transfusion / Blood Orange IPA
A vendégek premierjei:
armando_otchoa / Deep Throat Irish Bitchies / Foreign Stout / 7,5%
Masters Brewing & Distribution Co. / Juicy IPA


4. Friends:
Az idei fesztiválon jelen lesznek azok a gerillák (bérfőzők) is, akiknek a Kraft sörfőzdék
valamelyikében készült a sörük, Ők a Friends-ek:
Dimbo Lab - HopTop Brewery
Hara'Punk – Mad Scientist
Gólem Sör - Horizont
Masters Brewing & Distribution Co. - Hedon
Burlesque Brewery - Monyo
armando_otchoa
Egyéb gasztronómiai szereplők:
Krak'n Town – angol konyha
PolaPola food truck – lepény és hús
Zing Burger - hamburger
Waffel-Land - gofri


Fesztiválbusszal kapcsolatos infók:
Minden nap 50 fős buszok indulnak a Blaha Lujza térről, a Corvin Áruház előtti parkolóból,
illetve visszafele a Főzdepark elöl. A buszok használata ingyenes.
Péntek:
Blaha Lujza térről a Főzdeparkba: 17:00, 18:00, 19:00, 20:00, 21:00, 22:00.
Főzdeparkból a Blaha Lujza térre: 17:30, 18:30, 19:30, 20:30, 21:30, 22:30, 23:30, 24:30,
01:30.
Szombat:
Blaha Lujza térről a Főzdeparkba: 15:00, 16:00, 17:00, 18:00, 19:00, 20:00, 21:00, 22:00.
Főzdeparkból a Blaha Lujza térre: 15:30, 16:30, 17:30, 18:30, 19:30, 20:30, 21:30, 22:30,
23:30, 24:30, 01:30.
Vasárnap:
Blaha Lujza térről a Főzdeparkba: 15:00, 16:00, 17:00, 18:00, 19:00, 20:00, 21:00.
Főzdeparkból a Blaha Lujza térre: 15:30, 16:30, 17:30, 18:30, 19:30, 20:30, 21:30.
Amennyiben esetleg nem férsz fel a buszra, akkor a 28-as villamost ajánljuk, amely szintén a
Blaháról (Népszínház utca) indul és itt tesz le pár percre a Főzdeparktól! (Kocka utcai
megálló).
Várunk szeretettel! :)

sör kraft armando otchoa Balkezes Horizont MONYO HaraPunk Uradalmi Sörmanufaktúra II. Kraft Sörfesztivál HopTop Mad Scientist Masters Brewing & Distribution Co. Dimbo Lab Gólem Sör Burlesque Brewery

2017\04\03

Forrásban a Csupor Craft Beer

Majd ha megnyit a First rendes sört főzők…ÁÁ! bevetted! :D

A Valamipa sör bemutatóján  Csupor Marcival beszélgettem, a Krak’n-ben.
Vanília, lassi, milkshake+ipa.
Eredetileg nem is így akarta, de aztán útközben jött, hogy ez annyira Csupor, hogy meg kellett tartania.

Ez tehát most akkor a First-ön kívüli Csupor.

img_9968.JPGIgen, majd lesznek események és hírek később a Firstről, most azonban kicsit megbolondulok a Csuporral, elmegyek még experimentálisabb irányba amíg a First meg nem nyit, hiszen azokat a söröket amiket állandóan fogok tartani nem fogom újrafőzni csak a nyitás után (Paripa, Bunny). Ezek a sörök a legismertebb, legmegbecsültebb Csupor sörök, ezeket állandóan akarom tartani, állandó minőségben. Ehhez pedig elengedhetetlennek érzem a First nyújtotta technológiai és higiéniai biztonságot ezért úgy döntöttem, hogy mostanában kísérleti jellegű söröket recepteket főzők inkább.

Valamipa:  25% búza, 5% zabpehely, 8,2 alk. % V/V ipa alapra helyezve.

Elvittem belőle egy kis részt haza, hogy ne a főzdében kelljen csinálnom a tejsav baktériumos erjedést, amit a joghurt baktérium csinál. Kicsit meg is lepett, mert annyira tisztán leerjedt, mintha sima sörélesztővel csináltam volna. Direkt be is oltottam az egyik vödröt laktobacillussal, ettől egy kicsit be is savanyodott. Ezután kapta meg a laktózt. Ettől milkshake, mert laktóz van benne. A Lassi pedig egy indiai fűszeres joghurtos ital.

img_9959.JPG

Nagyon szép a test, szűretlen. Miért kell bele a búza és a zabpehely?

Abszolút szűretlen jellegű, a búza miatt és a zab miatt egy kicsit zavarosnak is mondható. (a búza fehérjéje okozza). Ettől ugyanis megnő a teste a sörnek és sokkal több aromát tud kihozni a sörből. Mert nem egy lapos, szűrt vagy letisztult sör hozza az illatokat, aromákat, hanem a sűrűbb lé.

Egyébként kapott egy hidegkomlót, mert azelőtt olyan volt mint egy sima búza, erre kapott 10 gramm/L hidegkomlót és ettől meg is jött az IPA karaktere.

A búza miatt elég sokáig tartott az érlelés, január 29.-én főztem meg és most (márc. 17.-én) fejtettem le, mert búzánál az ülepedési idő hosszabb. Hagytam állni, letisztulni, hogy ne az élesztő domináljon benne, hanem a búza sajátossága.

Van értelme a magasabb búzás, zab tartalom miatt nagyobb Ballingról beszélni?

Végül is igen, mert a sör sűrűségét befolyásolja. 22-23 °-ról indult a Balling és 3,5 ° -nél állt meg az erjedés. Ami így egy jó leszáradt sör. A búza miatt alapból testesebb lesz egy kicsit több lesz benne a szárazanyag emiatt magasabb a Balling, viszont az alapsör maga egy eléggé száraz ízű sör volt, ehhez jól illett az édeskés ízért felelő laktóz a vanília és a joghurt.

A sör nekem nagyon kellemes vonal, nagyon jól érzem magam egy hidegkomlóval bolondított búza sörrel. Az édeskés íz kicsit idegen volt, de a testessége, és ízkombinációja miatt összességében az Untappd értékelésem: 4,25 pont.

 

Mostanában mivel foglalkozol? Stout mikor fog jönni?

Ez még félig titkos-félig nem titkos projekt, orosz sörfőző barátaink jöttek hozzánk akikkel megfőztem egy Russian Imperial Stoutot, ami igazából egy Russian Hungarian Imperial Stout lett, merthogy 12 %-os lett. Nagyon-nagyon fekete, nagyon robusztus. A poharat forgatva szinte sárga marad a pohár annyira sok benne a festőmaláta.

Kap elég érési időt?

Ezt január 19-20.-a körül főztük és a júniusi Főzdefeszten lesz bemutatva. Az még az extra benne, hogy egy 1000 literes tartályban 2,5 kg tölgyfa chips-et beáztattuk Csupor sör párlatba. A sör már le van szűrve és ezen a sörpárlatos tölgyfa chips ágyon érik a sör. Ami remélhetőleg sok bourbonos, sherry-s, tölgyes ízeket fog hozni a sörben.

First. Amikor láttam, hogy készültök kihozni a fémdobozos csomagolással nem hittem a szememnek. Ti lesztek akkor ebben az elsők itthon?

Reméljük, hogy ez így lesz, mert már többen készülnek rá. A piac már megértette a lényegét és reagálni fog a dologra. Mert, hogy a doboz lényegében több aromát tart meg, bizonyos íz hibák kiküszöbölhetőek, nem kap fényt a sör a dobozban.  Annakidején amikor bevezették az olcsósága miatt a dobozt, nem gondolták volna, hogy a szakma fogja isteníteni, mert sokkal minőségibb, frissebb terméket lehet vele kihozni.

A doboz felülete olyan mint egy nagy címke, nagy a felület, óriási lehetőség adódik egy grafikus számára a brand vagy a termék kifejezésére, én őszintén szemet gyönyörködtető alkotásokat várok.

Június első felére van betervezve az indulás, addig még sok minden történhet, de nem akarunk félkészen megnyitni és stresszelni az esetleges hibák miatt. Mindent hagyunk kiérni, a profizmust szeretnénk előtérbe helyezni, hogy több oldalról is legyen ellenőrizve a rendszer.
Egy dolog biztos, ha megjelenünk dobozzal, nekünk lesz elsőként saját nyomtatott dobozunk, a többieké biztosan címkézve lesz, mert ez nagyon drága mulatság: 150.000 dobozt kell megrendelni előre, hogy saját design legyen rajta. Ezt a költséget egyszer be kell nyelni és onnantól lehet tolni .

A szerk: A First egyébként négy féle sörrel azaz négyféle design dobozzal fog indulni.

doboz_uveg.png

A design meglehetősen visszafogott. Miért?

A First-nek az a célja és ez egy jó háromnegyed éve érik már bennünk, hogy olyan emberekkel szeretnénk megismertetni a craft beert akiknek abszolúte esélytelen lenne találkozniuk vele, mert mondjuk nem Pesten laknak, nem mennek be egy kézműves sörözőbe, stb. emiatt egy érthetőbb arculatot is kellett neki választani, mert valószínűleg egy pl. Mikkelller vonallal nem lenne érthető a sör megjelenése egy csomó embernek és emiatt az ízek és illatok is olyanok lesznek, hogy nem akarjuk a határokat feszegetni. Lesznek extrém sörök, lesznek nagyon extrém sörök is, erre vannak tervek is, járjuk a különböző országokban a főzdéket, rengeteget kóstolunk, hogy mi az a tiszta vonal ami a First-be illik.

Gyakorlatilag a First azt akarja képviselni, mint ahogy Angliában is lehet tapasztalni, hogy a legkisebb bódéban, boltban  is lehet kapni egy jó kézműves-craft sört, ugyanúgy mi is szeretnénk ha a First-el olyan helyeken is hozzá lehessen jutni a söreinkhez ahol eddig ez nem volt lehetséges. Tehát ha egy boltban lehet kapni söröket akkor nekünk meg kell oldani, hogy ott kapni lehessen First sört is.

Mi lesz a kapacitása a Firstnek?

Na ez most jó nehéz kérdés, mert most gondolkodunk kisebb szériás szezonális sörökhöz való kisebb tartályok vásárlásában, de valószínűleg egy olyan 50-60 ezer liter lesz havonta a terveink szerint. Ez még az induláskor, de még az idén sem fog megvalósulni. Piciben indulunk el és nagyon komolyan rákészülünk a minőségi reprodukciós vonalra. Elsőrendű a tisztaság és a berendezések kapacitásának maximális kihasználása.

A Firstnél a tulajdonosok elkötelezett hozzáállása engem is megdöbbentett, hogy én aki 2-3 éve gyakorló főzőként láttam már külföldön is itthon is nagyon sok főzdét és Gergő-ék akik 2-3 éve csak a sör szeretete miatt csinálták a Budavári sörfesztivált, hogyan mélyültek el nagyon komolyan ebbe a dologba és milyen magas igényeket akarnak megvalósítani ami engem is egyébként jól nevel és formában tart. Ez egy tök jó dolog és ahogy te is mondtad- van a Csupor vonal az az én vonalam, azt nem adtam el és nem is fogom eladni és  a Firstben is fogom csinálni amit elfogadtak  a tulajdonosok és még tetszik is nekik –bár tudják, hogy vannak megosztó dolgai a Csupornak, de hát ez is én vagyok.

img_9982.JPG

A First azért is jó, mert nyílván próbálkozhatok saját újabb és újabb típusú sörökkel, -de az hihetetlen nagy kihívás volt, amikor azt mondták nekem, hogy főzzek nekik négy alapsört: Pilsner, APA, IPA és egy meggysör. Na ez utóbbi volt a legnagyobb kunszt, - ez még egy alakuló receptúra- hogyan tudunk egy természetes alapanyagokból, tartósítószer, pasztőrözés és mindenféle egyéb nélkül előállítani egy olyan meggysört ami érthető és mégis az a belgásabb vonal ahol édeskésebb-savanykásabb  az íz és nem az a száraz –már szinte gyümölcsös boros vonal- amit  sokan csinálnak.

craft First Csupor Márton Csupor Valamipa

2017\03\05

Any ipa, Any ale és Calypso hopper a Permontól

In hop we trust!

Most, hogy megnyitott a Prága Sörház nagy öröm, hogy napi szinten van könnyebben elérhető Permon sör. Ez nagy szó, mert rendkívűl kényes sörökről van szó - ezek élő sörök -  az általam kóstolt üveges tételek a legújabb beszerzésből származnak. Miért? Könnyebb és egyszerűbb nagyobb választékot tartani az üvegesből mint csapoltból. Ha egyszer csapra tetted meg kell inni mihamarabb. Ezek a sörök nem szeretik a tárolást.

A Permon sörök Csehországból származnak, a német határ menti Sokolovból. Miért különlegesek ezek a sörök? Néha már követhetetlenül sok kis szériás egyedi vagy alkalmi főzetet (lásd Hopper sorozat) bocsát ki a főzde. Szűretlen, pasztörizálatlan és figyelem! KOMLÓZOTABB sörökről van szó. Tehát a cél az, hogy az ízekkel-zamatokkal teli söröket minél hamarabb elfogyasszuk, mert tartogatni nem érdemes. Unikálisak is, mert kb. 700 km-t utaznak csak ide, hogy kedvünket leljük bennük.

 

img_9701.JPG

Any Ale, -american pale ale

Illat: Permonos szép tiszta komló felhős, visszafogott hárs mézes felhangokkal.
Szín: világos szín, már már láger szerű, világos akác méz, a szokásos opálossággal.
Íz: a test elég vékony, de komlóval bőven megtámogaták. Az ízek nagyon tisztán és intenzíven jönnek. Korty eleje édesebb, a korty végén azonban túlzott a keserű íz. A leírás szerint aroma komlók: Citra, Cascade, Columbus, Simcoe, de nyílván hosszasan forralták. Ekkor adja ezt az optimálison túli keserű ízt a komló. Nem túl bonyolult szerethető sör. Tiszta ízekkel operál. Jól csúszik, a vékonyabb testhez képest feltünő az intenzív ízvilág.

Balling: 13°, Alkohol: 5,7 % V/V, EBU 50 European Bittering Units, vagy IBU,
Untappd értékelésem: 3,75

 ***

img_9714.JPG

Any IPA, -ipa

Illat: mély malátás illat, kicsit pörkölt illatot is éreztem.
Szín: elég világos színű egy ipához.
Íz: elsőre jön a komló: citrusos, narancsos, grapefruitos felhangokkal. Érezni benne a testesebb ízt, nem spórolták ki a malátát. Aroma komlók ugyanazok: Citra, Cascade, Columbus, Simcoe, itt probléma nélkül hozzák az ízeiket, aromáikat.

Balling: 16°, Alkohol: 7,1 % V/V, EBU 70 European Bittering Units, vagy IBU,
Untappd értékelésem: 3,5.
Lejjebb pontoztam, mert a másik két sörben sokal izgalmasabb játékot vagy értékesebb ízeket-aromákat éreztem. Kellemes meglepetés az Any ale, még feljebb is kerülhetett volna, ha a komlókeserűt nem tolták volna túl.

 ***
img_9709.JPG

Hopper Calypso, -ipa

Illat: sokkal enyhébb, száraz kesernyésebb, fanyar dohány illatokat éreztem.
Szín: közép méz szín, ez már jobban illik egy ipához, de ez még lehetne sötétebb.
Íz: szétolvadó, hömpölygő, mindent elárasztó malátásság-komlósság. Jelen van mindenütt a maláta harmonikusan kiegyensúlyozva a komlóssággal. Korty végén halvány marcipánosságot éreztem.
Alapvetően én ezt egy lazulós sörnek érzem, amit lassan ízlelgetve érdemes inni.

Balling: 15°, Alkohol: 6,3 % V/V, EBU 50 (European Bittering Units, vagy IBU)
Untappd értékelésem: 3,75

 

 index_2.jpg

A söröket a prémium cseh sör forgalmazó Beer Board bocsátotta rendelkezésünkre.

craft permon craft beer for the people Any ipa Any ale Calypso hopper

2017\02\27

A Fűtőház sörfőzde mozdonyos sörei: palackozott erőmű

... és csak lapátoltuk a malátát és csak lapátoltuk...

Rétságon jártunk a FŰTŐHÁZ SÖRFŐZDE söreit kóstoltuk. Pif, Csaba és én. A nagy vendéglátós retro busz járat után vagyunk kb. két hónappal. Hava Istvánnal -tuladonos és egyben a sörfőző- beszélgettünk.

surface2_win_20170218_193936.JPGHava István, kezében a főzde kis életképei montázsban. Én azt mondom: aki ilyen, igazán jó kiállású malátás söröket készít az a barátunk. (A fotót az Indoor II-n készítettem.)

 

Mit kell tudni előzetesen a FŰTŐHÁZ SÖRFŐZDÉRŐL?


Kb. 3-4 éve indult a vállalkozás. A kezdetektől, tehát egy vadonatúj épület és felszerelés lett fel és beépítve. A Fűtőház név és a főzde kicsiny irodája a Sörváróterem ami egyben az iroda és bolt, szóval itt minden arra utal, hogy nagy rajongás és szeretet övezi a régi magyar (magyar-nem magyar, de itthon szolgálatba állított) vasúti mozdonyokat. Az itt főzött sörök is ennek megfelelően a régen volt szolgálati számmal elnevezett mozdonyokról vannak elnevezve.

 

Hogy hol van Rétság? Itt ni.

Blog: Fűtőház mit is jelent pontosan? Ahol a mozdony vizet, szenet tud felvenni?

FŰTŐHÁZ: Nem, ahol ahol a mozdonyokon komplett javításokat, karbantartásokat végeztek.

Blog: Itt Rétság város közepén mi akkor a telepítő tényezője a Fűtőháznak? Miért éppen itt?

FŰTŐHÁZ: Itt lakom a szomszédban! :)

Blog: Milyen itt a viz?

FŰTŐHÁZ: A vizünk olyan amilyen a sörfőzéshez kell: hét nullás, ez azt jelenti, hogy a bakterológiai vizsgálat hét paraméterének kiválóan megfelel. Ivóvíz minőség, ez jó a sörfőzéshez. Keménységi foka: 18,8 nk. Ez a közepesen kemény és a kemény víz között határeset.

Akkor beszéjünk a komló és maláta lapátolásról

FŰTŐHÁZ: A kezdetekben gondolkoztam rajta, hogy kezelem, lágyítom a vizet, de inkább abban maradtam, hogy visszanyúlok a gyökerekig és jelentősebb mennyiségű belga és német árpamalátát használok a söreimhez mint szokásos, ami a sörfőzésnek inkább a lényege. Drágább megoldás, de a söreimnek sokkal jobbat tesz mint a vízkezelés. A megemelt szárazanyag tartalom (Balling, B°) a maláta és komló valódi menyiségét jelzi, a söreim valóban vastagok, anyagosabbak, ez mágnesként vonza az igazi sörfogyasztókat.img_9570.JPG

Blog: Ezzel maximálisan egyetértünk. Beszéljünk akkor a sörökről.

FŰTŐHÁZ: Általánosságban 10 B° alatt lábvízről beszélhetünk. Ez nem igazán sör, 10 B° alatti sörből nem lehet 4 % V/V alkoholfokú sört csinálni.
Nekünk a beugró, induló sörünk a SZILI, 10,7 B° és ehhez egy 4,7 % V/V alkoholfok társul. A másik véglet a BULLDOG ami 19,2 B° és ennek megfelelően 8,5 % V/V alkoholfokos. Továbbá a megfelelő technológiát használjuk, ami mögött az Agrometál baromi jó rendszere van.

img_9483.JPG

A FŰTŐHÁZ a piacon.

FŰTŐHÁZ: A mottónk, illetve azt gondolom, hogy ez lesz a jó út, hogy én nem a 98-dik akarok lenni sorban, hanem azt szeretném, hogy tudják az emberek, hogy ezek azok a bitang jó mozdonyos sörök. Mi úgy gondolkodunk, hogy az a minőség amit tudunk csinálni az nagyon jó, ennek meg ára van.

Leginkább palackozott sörökkel szeretnének jelen lenni, mert -okkal- tartani lehet, hogy a nem megfelelő sterilitással kezelt rendszerekben a hórdós kiszerelés veszélybe kerül. Továbbá az itt ott csapolt söreik nem fogják megkapni azt a Fűtőház image-et ami minden egyes sörükhöz milliméterre ki lett találva és pontosan megfogalmazva.img_9478.JPG

Beszéljünk a sörökről!

Jelen pillanatban négyféle sörről van szó, pontosabban ötről (ez a 250 napos érlelt V43). Illatban visszafogottság jellemzi ezeket a söröket és a közös élesztő kultúrának és a magas malátázottságnak köszönhetően visszaköszön egyfajta közös íztónus, de az eltérő főzési eljárások és a különösen hosszú érlelési idő egyedi ízvilágúvá formálják ezeket a söröket.
Ha különlegesen extra malátásságot kerestek a sörökben akkor ezek azok lesznek.

V43 SZILI, egy keserűbb summer ale


Nagyon malátás, de érzek a korty végén egy kis szárazabbat, savanyúbbat. Ez egy szép könnyedebb nyári sör.img_9661.JPG
A habja szép barnásfehér. Színe erős borostyán. Egy 5 hónapos erjesztést kóstoltunk a főzdében. Ugyanennek a sörnek van egy 250 napos verziója. Több mint 8 hónap! Ezt a verziót sokkal letisztultabb, kerekebb, harmonikusabb ízek jellemzik.
Alkohol: 4,7 % V/V,
Balling: 10,7°
IBU: 18,7
SRM: 9
Untappd értékelésem: 3,5
A 250 napos V43 nincs fent az Untappdon egyelőre, de a magasabb 3,75 pontot adnám neki.

img_9662.JPG

 606a4c6d985348e4d9dccfdf784cdc5b_640x640.jpg

M61 NOHAB, ipa

Kedvenc, ötféle malátássága és a háromféle komló hangsúlyos, testes sörré teszi.  img_9665.JPG A habja a pohár falán szépen megmarad. Az ipás jegyeket hozza, szépen ki van egyensúlyozva a malátás édesség a komlós keserűséggel. Továbbá a hidegkomlózásnak köszönhetően egyedi komlós aroma jut a sörlébe (0 C°-on). A főzdében a sörökre minimum három hónap érlelési idő van meghatározva..

Alkohol: 6,5 % V/V,
Balling: 18,4 °
IBU: 50,3
SRM: 10
Untappd értékelésem: 3,75 img_9667.JPG

 

M-63 BULLDOG, belgian golden strong ale

Teljesen hozza a belgás ízvilágot, édeskés whiskys ízt érzek benne.
Erős sör, de a magas alkoholfok mégsem lóg ki belőle. img_9671.JPG

Alkohol: 8,5 %  V/V,
Balling: 18,1 °
IBU: 50,3
SRM: 8
Untappd értékelésem: 4,00

 

 

 

327-139, stout

Az igazi nagyágyú!

Hét maláta és kétféle komló. A hétféle malátából legalább hatfajta ízt lehet érezni: attól függüen, hogy a korty hol jár a img_9677.JPGszájüregben. Egyszerre érzed a vastag krémes, kávés habot és ez a domináns. Kávés, karamellás, füstös, malátás, édes, kicsit keserű, ezek mind mind jelen vannak. Nagyon tetszik a száraz kesernyésebb fősodor. Amikor isszom akkor: jön az édes, de a korty végén ott a keserű csokoládés. Ajánlott fogyasztásra: 10-12 C°-on.

Alkohol: 6,7 %  V/V,
Balling: 15,6 °
IBU: 38
SRM: 34
Untappd értékelésem: 4,00

img_9678.JPG

 

Szép jövőt jósolok a FŰTŐHÁZNAK, mert következetesen járja az útját az alapanyagok minőségére odafigyelve. Nekem a személyes kedvencem a NOHAB és a 327-139, ugyanakkor a cikk zárásakor jött a nagyszerű hír, hogy az első igazi nemzetközi megmérettetésük eredménye - az ALE sörök hazájában Írországban - Dublinban:
327-139 ARANY ÉREM,
M63 BULLDOG EZÜST ÉREM!

http://eu.alltechbrewsandfood.com/dublin-cup

Hol lehet kapni? Folyamatosan keresik a lehetőséget: Budapesten több helyen, Vácott, legkeletebbre a Kőkapui Károlyi Vadászkastély, legnyugatabbra Badacsonytördemic. Amint lehetséges hírt adok erről is.

maláta Fűtőház Fűtőház sörfőzde A Fűtőház sörök mozdonyos sörei: palackozott erőmű V43 SZILI M61 NOHAB M-63 BULLDOG 327-139

2017\02\05

Prága sörház

A Blaha bulikörnyék egy új sörös hellyel gyarapodott. Megnyitott a Prága Sörház a Kertész utcában, ami korábban London Stone Music Pubként volt ismert.
Nyolc sörcsap van, és jelentős mennyiségben üveges cseh sör. Biztos vagyok benne, hogy a Holba, Cerna Hora és persze a Permon alapokon nyugvó kínálat megtalálja a saját vevőkörét. Az árak nem gyengék, a sörház azonban erőteljesen alapoz az élőzene vonzerejére.

A sörház egy pincehelységben rendezkedett be, ablak csak illusztráció, de ígéret van rá, hogy hamarosan komolyabb szellőztető és elszívó rendszer fog működni. Továbbá már egy különterem is be van tervezve. Addig is a Permon kínálatot érdemes sasolni, most éppen Hopper Euréka és egy nitrós Svetly van tőlük csapon.

prága sör cseh sörház kertész utca cerna hora permon holba Prága Sörház

2017\01\24

Savanyú sör ősbemutató!

… útkeresés… gondolatkísérlettől a Flamand Vörösig és tovább!

Ha nem lenne savanyú sör, már-már hiányozna- modhatnád: ugyan kinek!?  :D
Pedig bocsi, 2017 ettől lesz hangos! Ha nem tetszik, lesz rá esély, hogy ez megváltozzon. Történelmet írunk, van valami a levegőben! Reggelre szétszed! :

Klubesemény. A Dezsőben a karzaton tizen valahány emberke várta a szent grál bemutatását. Szóval vágom a lényeget. Régi-új sör kategória van kibontakozóban! Ami a lehetőségeknek a végtelen variációját ígéri. Az hogy nem ízlik a te kompetenciád, az hogy kikerülhet a poharadba az az alkotó óriási felelőssége, hiszen ezzel a sörrel gyakorlatilag napi szinten orosz rulettet pörget, a kockázat a főzőé.


Sal Bandy:
A Mad Scientist összetrombitált egy igazán izgalmas klub eseményt, ahova történelmi ősbemutatóval készült. Bejelentették, hogy felfedezték a savanyú sört..
Na jó, ez így ebben a formában nem igaz :D ezért induljunk el a kályhától majd folytassuk a tényekkel.

-Egy UFO: Á, ők csak tudósok!
-NEM!

ŐK őrült tudósok, miről ismerhetőek fel? Arról, hogy hisznek a számitásaikban, mindent a felfedezéseikbe invesztálnak aminek valljuk meg mi egyszerű halandók csak örülhetünk, a sok jóságnak.

Sal Bandy: a felfedezést az eseményen Szilágyi Tamás vezette fel. (Mad Scientist)

Szilágyi Tamás pszicho hangon: „Alapvetően két évvel ezelőtt egyikünk sem volt sem volt egy nagyon profi savanyított sörkészítő. Viszont anno a Gergő, (Závodszky Gergő-most már Mad Scientist) nyert a házi sörfőzők versenyén egy aranyérmet a RÖS nevű vörös sörével, amit egy olyan főzdében készített el, ahol a higiéniai viszonyok nem voltak túlságosan komolyan véve. Sokat gondolkodtunk ezen, hogy hogyan mondjuk el neketek, hiszen mégiscsak olyan emberek jöttek el, akik leginkább sör geekek, sörfőzők, meg bloggerek és úgy döntöttünk, hogy talán pont ez a pillanat amikor ezt nem szégyenkezünk elmondani, hogy ez a sör valójában nem Flamand Vörösnek indult… „ Hanem megfertőződött…
…Kimostuk, elmostuk, de a tartályban megmaradt sört Gergő évekig aszalta, visszajárt kóstolgatta…

Sal Bandy: Drágaszágom!…

Szilágyi Tamás pszicho hangon: egy év múlva kibaszott rossz volt, másfél év után is viszonylag rossz volt és aztán jött egy pillanat, amikor Gergő azt mondta, hogy: -Gyerekek ebből valami jó lesz! Kezd jó lenni. Aztán majdnem két éves lett a sör amikor azt mondta Gergő: -Pöpec!
500 liter indult erjedni és 4 rekesz lett belőle ami túlélte az atrocitást.

Sal Bandy: Ránézésre. Mert ízre inkább boros feelinget mutatott. Olyan pezsgős íz, hab és némi tokaji boros fianszé beütés. Ízre kimondottan nem tetszett. De! - Tanulhatunk ebből valamit mi sörfogyasztók?

-Ízlett a sör? Ragadd meg az alkalmat és spájzolj el belőle annyi élményt, amennyit csak lehet, mert holnap már egy másik arcát mutathatja. Nincs elmosva a sörcsap, másik hordó lett begurítva, ami esetleg a tartály vége ezért megint mást mutat mint az előtte való. Savanyú sörnél még inkább előfordulhat, hogy a baktérium kultúra azt mondja amit a holló. -Soha már! Megjósolható, hogy savanyú sört kétszer ugyanúgy nem lehet lefőzni.

Szilágyi Tamás pszicho hangon: A sörről is szólva: nagyon bizarr aromakomponensek változtak át egészen élhető dolgokká, tehát ami majdnem hányásszerű dolgok voltak, fél év után azok elkezdtek átváltozni gyümölcsös ízekké. Egy idő után elkezdett kicsit ananászos, banán, erjedt meggyes meg kekszes aromába átváltani és mostanra talán nekem még a pezsgős jelleg érkezett meg. Ez után egy egészen különleges dolog alakult ki.

Ami fontos, hogy ez a sör inspiráció lehet számunkra és más sörfőzdék számára is, hogy a most 2017-ben elkezdődő hordós projektek több főzdében is el fog indulni, ennek a keretein belül próbáljuk meg ezeket a dolgokat már irányítottan és nem véletlenszerűen megvalósítani, mert ez egy új színfoltot fog tudni adni a hazai sörpiacnak.

Sal Bandy: ez Flamad Vörös, vagy savanyú vörös vagy mi ez?

Szilágyi Tamás pszicho hangon: végül is a stilusát azért a Flamand Vörösnek állapítottuk meg, mert a Falamad Vörös ami az Ír Vörös sörökhöz hasonló alapokkal kezd elkészülni. Borszerű élményt ad.

Sal Bandy: Aki nem hiszi járjon utána, leginkább az official Mad Scientist - WildCard IPA eseményen. Ilyen összerakott sörleírást élvezet olvasni! Inni, meglátjuk. :)