Kézműves sört a népnek!

Sörkultúra: vissza az alapokhoz - A sör közügy - Az igazság a korsódban van - Mindenkinek joga és lehetősége megvilágosulni, elmerülni a kisüzemi sörfőzdék kínálatában.

A sör története

Face

Cseh sör fesztivál az EB árnyékában

2016.07.02. 00:52 :: Sal Bandy

Egy kicsit vegyesfelvágottal (Belga, Csiki, Dezső, Fröccs, stb. szükségmegoldásokra gondolok) indult az idei Cseh Sörfesztivál, ugyanis a szervezésre szűkös volt a felkészülési idő. A belváros teljesen EB kivetítő kompatibilissé alakult oda még egy gombostűt is beszúrni képtelenség, nemhogy fesztivált, ezért alakultak a dolgok ilyentén.

Ha kialakul egy stabil helyszín, akkor Martin Imre "vendéglős" (rendezvény igazgató) már építeni és tervezni tud, nem pedig improvozálni és újraszervezni, hogy a nagyérdemű vendég remekül érezze magát. Így sem lett káosz, a dolgok működtek, a sörök nagyon jók voltak.

Kiemelni söröket képtelenség az óriási felhozatalból: Nekem leginkább a Ferdinánd MAX 12-es jött be. Jó volt a Tankovna is (Pilsner Urquell), csak méregdrága és szombatra ki is fog fogyni, ittam egy kis Kozel "Papát" de most érzésem szerint a lágysága mintha vizességet adna neki. A Bernard új nitrogénes sör a Lavina, ízre teljesen tejeskávés. Inkább látványkategória.

SÖRLISTA:
Bakalař, Bernard, Budweiser, Černa Hora, Clock, Ferdinand, Holba, Klaster Praha, Kocour, Konrad, Kozel, Krušovice, Litovel, Lobkowicz, Lucky Bastard, Maxmillian, Nova Paka, Opat, Permon, Pernštejn, Pilsner Urquell, Platán, Postřižinské, Primátor, Purkmistr, Rebel, Rohozec, Staropramen, Svijany, Žatec, Zubr.

SÖRÁRAK
Az idei sörfesztiválon a korsó sörök 600-tól 900-ig forintos áron lesznek kaphatók. A korsó űrmértéke fél liter. A pohár (háromdeci)  400-600 forintért lesz megvásárolható. Minden pavilonnál lesz lehetőség egy decis kóstolót kérni ez a sör márkájától függetlenül 200 forint. A kóstoláshoz műanyagpoharat adnak, de lehetőség van üvegkorsót venni, vagy sajátot hozni. Az üveg korsókat-poharat kérésre ellötykölik ásványvízzel, vagy kijelölt helyen a vendég maga alaposan elöblítheti.

A fesztivál ingyenes, a fesztivál wc használat ingyenes.
2016 június 24-Július 3-ig a rendezvény mindennap 12:00 órától 24:00 óráig tart nyitva.
Mindent egybevéve ez a fesztivál a hagyományos cseh sörök kedvelőinek valóságos oázis a város tikkasztó sivatagában.

Szólj hozzá! · 1 trackback

Címkék: sör cseh cseh sör Cseh Sörfesztivál

A Főzdefesztet mosta eső, de jelentem a Grabanc megmentette

2016.06.12. 20:16 :: Sal Bandy

A FF rendezvényfolyam immár tizenegyedik (11.) alkalommal terelte össze egy helyre a sörkedvelőket. A meghirdetett mottó: vissza a lágerhez, pont egy koholmány, bármi más is jobb lehetett volna. A FF-ről azért tudjuk, hogy a felhajtás érdekében mindent és az ellenkezőjét is megmagyarázza, úgyhogy ezt hagyjuk is.

A ligetben a Gyertyánosnál kezdtem, ahol okosan végigkóstoltam az összes virág és gyümölcs illatú lágert majd az erős Kazamatával (Imperial lager) felvértezve szétnéztem. Számos  jósör volt (55 főzde) de számomra a Szent András „Vári Nővérek” Summer Pale Ale-je kiemelkedően ízlett. (idén 77 IBU-s lett a tavalyi 55-höz képest.) Fanyar száraz és citrusos, keserű, de mégsem méreg erős IPA.

Jó a helyszín a Városligetben, mert egy ekkora fesztiválnak –ha jó az idő- egészen be lehet lakni a sörös bódékkal körbevett nagy teret. Friss levegő, lőporszag, jó sörök mi kell még? (jó idő)

Az official pohár nem visszaváltható, drága (1200 pénz indokolatlanul sok érte). Enélkül viszont elvileg nem kaphatsz sört. A tavalyi pohár sem használható. Akit megkérdeztem, hogy mi erről a véleménye, azt mondta, hogy ez szokatlanul drága. A pohár mint fesztivál poharat, jól meg lehet markolni  és igy - az  elég hidegre beállított sörcsapok miatt- a tenyeredben felmelegszik.

Ez azonban időjárásfüggő, negyven fok árnyékban ez nyílván nem így van. A központilag telepített pohármosó szigetek jók, csak a pohár olyan gyenge és silányan vékonka, hogy aki csak úgy rányomja, annak eltörik. A megoldás, a vízköpőt kézzel kell lenyomni és a vízsugár fölé kell tartani a poharat így biztonságos az öblítés. Akinek eltört a pohara cserélték. A pohár otthoni elmosása kézzel azonban rémálom.

Időjárás: Ez bizony nagyon kemény faktor, mert fesztiválozni rossz időben nem nyerő. Rengeteg ember hiányzott szombaton a fesztről és a vasárnapi szottyan induló idő sem kedvezett a tömegek áramlásának.

Én magam szombaton mentem ki. Mindenre elszántan, mint Zrínyi, kirohantam tocsogni a napozórétre és jól tettem. Egy kemény mag ugyanis a zord idő ellenére ott volt, remekül éreztem magam velük, jól szórakoztam, jót beszélgettem ismerősökkel és ismeretlenekkel.

A gallérok alá csöpögő esőt a Grabanc nevű formáció  állította el, olyan remek hangulatot teremtett, hogy nem volt ember aki az időre  figyelt volna.

Aki nem hiszi, járjon utána.

Mondjunk jót a Főzdefesztről: Magyarországon ez a formáció találta ki a kisüzemi sörök-minőségi sörök (romantikusabb lelkeknek: kézműves sörök) iránti kereslet építését. A FF lelkesedése és energiái mozgósították az újhullámos főzők vonalát. A lehetőségre nyitott vállalkozók belátták, hogy nekik nem a multik borzalmasan rossz lágereivel kell versenyezni, mert nekik teljesen más irányban kell minőséget produkálva piacot szerezni. 
Offtopic: az indulás és piacszerzés azonban az elején nem ment könnyen. A vendéglátóhelyeken a kizárólagosságért folyó küzdelemben a multiktól bekapott gyomrosok és könyökösök azonban mára boldog egyetértéssé nemesültek.  Lásd Sörmitöbb kampány.  A lényeg: a jobb minőségű sör fogy és ez jó vala (mindenkinek). A pénztárgép csilingel és mindenkinek lenni nagy boldogság.

Szólj hozzá!

Címkék: sör kézműves söröző söröm sörfesztivál sörforradalom Főzdefeszt Grabanc

Sör az irodában

2016.06.05. 21:40 :: Sal Bandy

A sörvirágzás szó úgy megtetszett mostanában, hogy majd minden írásomban felhasználom a májusi-júniusi sörös eseményekkel kapcsolatban. Sör ügyben tehát jelentem most is van új a nap alatt, új sörformáció alakult Beeroda néven. A vállalkozás több oldalról is foglalkozik a sörrel. Cégekhez kihelyezett sörkóstolást – sörcsapolással - is vállal, utóbbi lényeges momentum, mert így sokkal közelebb lehet kerülni olyan emberekhez, akik még életükben nem találkoztak a lágeren kívül más sörrel, netán azt sem tudja, hogy mi az, hogy IPA, vagy egyáltalán: mi az, hogy ALE sörök.

Dobi Zoltánnal a Beeroda „arcával” beszélgettem.

img_5348.jpg

Blog: A legutóbbi rendezvényetekről említetted, hogy a 70 ember közül egyvalaki egy 50 éves néni (sicc!) tudta csak azt, hogy mi az, hogy IPA (mert a férje éppen kedveli).

Beeroda: Ez egyrészről egyáltalában nem baj, mert fel lehet vállalni egyfajta edukációs munkát is, hogy figyeljenek oda a népek, hogy mit igyanak. A minőségi sörök egyre jobban beszivárognak a közgondolkodásba, a gasztronómiába. A csapatépítő tréningeken, vagy spéci céges rendezvények alkalmával rendkívüli a nyitottság az unikális különleges étel vagy italfogyasztás iránt. (Aki volt már csapatépítőn tudja, hogy miről beszélek) kereslet tehát van, csak helybe kell vinni a minőségi árut.

Blog: Az ilyen kivonulós céges bulikon gondolom mindig minden előre fixálva van, akár egy cateringnél, a mennyiség és a sörtípusok.

Beeroda: Igénytől függő, hogy mennyi csapolt sör szokott lenni, az üveges szortiment is változó, próbálunk minél szélesebb sörtípusokat bemutatni. Általában 8 -10-es sör szortimentet kínálunk. Bárki aki odajön a pulthoz csapolunk neki és közben elmondjuk amit erről vagy arról a sörről tudni érdemes, esetleg még a főzdéről pár szót. Közben próbálunk egy kicsit ízlést is formálni, amire az AHA élmény után mindig van esély, de igazából elültetjük az érdeklődés magvait, amelyek lehet, hogy csak később fognak kicsírázni és szárba szökkenni, de úgy érzem már ezekkel az impulzusokkal is nagyban segítjük a minőségi sörfogyasztás kultúráját.

 dobi.png

Blog: Milyen söröket visztek magatokkal?

Beeroda: A szortimentben alapvetően magyar kisüzemi vagy gerillák sörei szerepelnek, de fel tudunk venni természetesen a palettára olyan amerikai vagy egyéb tőlünk nyugatabbra főzött nevesebb söröket is amik így együtt magasabb (és biztonságosabb) szintet képviselhetnek egy kóstoláson. Az alap kezdősör mindig a láger, ahogy a bor kóstolóknál sem érdemes rögtön kezdeni a nagyborokkal. A lágert mindenki ismeri, utána jöhetne egy session IPA, egy IPA, white IPA, szezon sörök, belga sörök, porter, stout és a vége lehet egy árpabor. Egy 10-es szortiment általában szükséges.

dobi_n.jpg

Mi lenne a végszó?

Beeroda: A Beeroda egy működő ötlet kezdete, rendkívül rugalmasan akár további lábakat is tudunk növeszteni ha kell, mert képviselhetünk olyan főzdéket is, akik nem akarnak fesztiválozni, ilyen olyan okokból, leginkább azért mert ők a főzéssel szeretnének foglalkozni amihez a legjobban értenek, mi meg kimegyünk felépítjük a standot és eladjuk az összes sört. Például így képviseltük a Hopfanatic Sörfőzdét a Kisüzem2016 óbudai fesztiválon (korábbi cikkünk a fesztiválról itt). De más cégek előtt is nyitva áll az ajtónk.

13342064_10209668216445014_1260054732_n.jpg

További ötleteink is vannak: többek között saját márkás sört szeretnénk piacra vinni aminek már készen vannak a címkéi. (4.5% session IPA klasszik ivósör). A próba főzet előkészítése már halad, ha minden rendben lesz, jelentkezni fogunk.

13392984_10209668216485015_1147939917_n.png

Szólj hozzá! · 1 trackback

Egy sörfesztivál diszkrét bája - Kisüzem 2016

2016.05.29. 17:54 :: Sal Bandy

A kisüzemi sörök alkotják a magyar minőségi sörök gerincét. Ahova ők mennek, csoportosulnak oda kell figyelni. Idén évek óta először a Kisüzemi Sörfőzdék Egyesülete megrendezte a saját önálló fesztiválját, a Kisüzem 2016-ot. Az önállóság felé vezető út végre egy letisztult, kedvezőbb árú, fesztivál környezetet teremtett. 

Az ős Mikszáth téri hangulatot próbálta visszaadni a szervezői koncepció, a célpontban a sörök és néhány kiegészítő ételes stand. Határozott volt az elképzelés, hogy nem vurstlit akarnak létrehozni. 33 sörfőzde állított ki, melyből csak kettő nem kisüzemi: Csíki- Csíkszentsimon és Kaltenecker-Rozsnyó.

Konkrétumok fogyasztói oldalról: nem volt fesztiválkártya, korsódíj, wc használati díj, a főzdék számára: a kitelepülésnek nincsenek extra feláras költségei, a sörfőzdék végre sáp mentesen tudnak sört eladni, több marad a zsebükben. Ezért végső soron a fogyasztó járt jól, mert nem kellett egekbe emelt árakat fizetnie végre.

Észrevételek a gépházban: A Kisüzem 2016 két napja (szombat-vasárnap) közül a szombat volt a húzó nap. Az előre beharangozott sörfőzőkkel való találkozási lehetőség, beszélgetés is leginkább szombaton volt megoldható. Vasárnap a látogató szám kicsit foghíjas volt napközben, de estefelé ismét megtelt a Szentlélek tér. Várható, hogy még idén (nyáron?!) lesz folytatása a Kisüzem fesztivál sorozatnak, de ezután a péntek-szo-vasárnap nyitvatartást biztosan megoldják.

Sörök-konklúzió: a piac még messze nem telítődött, ha egy főzde valamiben meg tudja magát különböztatni a piacon akkor már félig nyert ügye van, ugyanis a fogyasztók messze nem tudatosak. Egy-két helyen a kínálatban csapolt helyett becsúszott a palackos sör, ami igen takarékos megoldás. Szinte minden főzde folyamatosan terméket fejleszt, mondván a piac igényli a változatosságot. Ennek legjobban talán csak a gyűjtők örülnek, mert rendszeresen új címke kerülhet be a gyűjteménybe.

Mit mondhatnék még? Rotyog a sörforradalom.. Kóstoljatok sokszor!

Újdonságok nekem:
- Reketye: Cabrio, ez egy Rozsos Ale, áprilisban volt a bemutatója, 3 hónapig lesz még kapható.
- Bigfoot: Brand Ale Junior. 6% alk. hidegkomlós.
- Stari: Feketeribizlis sör és Hop Star (ez egy komlózott láger, de javítva lesz hatféle komlóval).
- Gyertyános: A miskolciak ténykedését lelkesen figyelem a banános és meggyes sör óta, azóta az öt-hat sörük huszon valahányra duzzadt. A Gesztenyés-gesztenyés ízű, a Whiskeys Búza-azonban nem az én világom, majd kérésemre jött egy Kazamata, ami szerintem mindent visz.
- Horizont: Düsseldorf altbier.
-Takács Péter, Hatodik íz: Pest Ctrl, IPA.
-Hopaholic: Albino Rasta 6,5% alk. IPA (Armando)
- Kissler: - itt már külön kértem valami gyengébb nem komlóbomba sört - Limeler: lime, csipkebogyó, menta a főzés során kerül hozzáadásra. Alkohol tartalom. 5,7 %. Összetevők: víz, pilseni maláta, zöldcitrom sürítmény, menta, gyömbér, komló.
Első ízre nagyon citromos, utána jön felszabadító hadseregként a menta és megmenti a sört.
- Kapucinus: eddig nem volt szerencsém a Frau Lutherhez, ezt kóstoltam, ez egy vörös hidegkomlózott láger. Enyhe, de hozza a keserű komló jegyeket. Remek illattal.
- Etyek: Bohém Pilzni, egyedi hoplager, egy remek láger.

Szólj hozzá!

Címkék: báj diszkrét kisüzemi Óbuda kisüzemi sör Kisüzem 2016

Sörös antikvárius a város szívében

2016.05.25. 09:30 :: Sal Bandy

Gombkötő György "Gomba" 15 évvel ezelött antikváriumot vezetett a Népszínház utcában. Akkor arról is álmodozott, hogy egyszer saját sörös üzlete lesz. Több alkalommal is találkozott olyan példákkal ami megerősítette benne az elhatározást, hogy életképes lehet ez a vállalkozás. Ebben az üzletben le lehet venni egy könyvet a polcról, ugyanúgy eladó mint a sör a hűtőböl. Le lehet ülni olvasni. Ez meglehetősen szokatlan így együtt, legalábbis idehaza.

Blog: Jó párosítás lesz ez így a sör és a könyv?

A visszajelzések nagyon jók, bejönnek és azt mondják, hogy tetszik nekik. Pl. bejött egy könyvet rendelt vevőm és vett még két sört.

Blog: Mért cseh söröket tartasz? Lehetett volna annyi minden más.

Igen, valóban, de mivel ehhez a részéhez nem értek a barátaim pedig igen kitűnő tanácsokkal láttak el, így Vétek Gyuri és Kovács Gábor erősített meg benne, hogy cseh söröket tartsak. Ez persze késöbb bővülhet.

Blog: Ez egy üzleti vállalkozás. Miben látod a bolt jóságát? Negyedmilliós sör készlet az nem kevés, gondolom mihamarabb szeretnéd kipörgetni.

Azt gondolom, hogy a sör másodlagos lesz a bevétel szempontjából, alapvetően én a régiségekhez, antik könyvekhez értek. Leginkább ezen a vonalon szeretnék nagyot lépni előre. A sör és a régiség, a két dolog kombinációja csak erősíteni fogják egymást. Ebben bízok.

Blog: Az régiségek árait hogyan határozod meg?

Nekem is utána kell néznem a neten, hogy up to date legyek. Szeretek nem csak régi könyveket tartani, hanem gyüjtök, veszek régi sörös plakátokat, egyedi korsókat, háború előtti üvegeket és egyéb sörös relikviákat amelyeknek gyűjtői piaca van. Alátét, címke, sörcikkek. Minden ami a sörkultúrához tartozhat.

Blog: Mi legyen a végszó?

A sör megtalálta a maga helyét és szerepét a kultúránkban és köszöni szépen jól van.

https://www.facebook.com/Beers-Books-Kft

 

Szólj hozzá!

A Mecénás Sörműhely

2016.04.21. 22:27 :: Sal Bandy

A Mecénás Sörműhely a Fekete Arany Klubba hirdette meg tegnap a sörbemutatóját. A FAK nincs egy éve, hogy megnyitott, így adott volt a pont, hogy a Mecénás mint a legfrissebb sörformáció itt tartsa –hogy szalad az idő! –második sörbemutatóját.  Nautilus Stout.

Nagy Amigó Csabával alapító tulajdonostárssal beszélgettem a dolgok mikéntjéről. Majd Pethő Zsombor főzőmestert kérdeztem a sörről.

A Mecénás alapvetően egy új üzleti filozófiát visz, kimondottan egyes projektekre szerveződő sörös vállalkozás, amely különböző sörfőzdék szabad kapacitásait veszi bérbe. Jelen pillanatban egy állandó főzőmesterük van: Zsombor, de gondolkoznak olyan kollab főzetek készítésében, amelyben független házi vagy gerilla sörfőzőkkel állnak majd csak össze egy-egy főzet erejéig.
A későbbiekben Zsombor fogja koordinálni a folyamatokat és ha kiváló lesz a sör, igyekszenek piacon tartani.

img_4983.JPGAmigó: Az első Mecénás sörrel tavaly decemberben jöttünk ki. Brick (tégla) néven egy ír vörös sörrel. Az ősbemutatóra kb. 150 ember jött el, három hordó sör elfogyott, többször álltak sorba az emberek. Ízlett nekik, pozitív visszajelzések jöttek.

Nincs is annál jobb fogyasztói visszajezés, ha aznap elfogy a kiszállított sör. De beszéljünk a Nautilusról. Hol készült?

Amigó: A Legendánál főztük, de a következő sör már a Mad Scientist-ben fog készülni a megjelenése májusban várható. Gravity lesz a neve. Dry stout lesz, sokkal ivósabbra tervezzük és nyárra pedig készülünk egy búzával és egy APA-val.

Van értelme ilyen gyorsan kijönni több sörrel?

Amigó: Egy kicsit fel kell pörgetni a motorokat, mi vagyunk a legújabbak. Itt Magyarországon olyan söröket szeretnénk előállítani, amelyek nemcsak ízükben páratlanok, hanem magas minőséget is képviselnek. Én abban hiszek, ami a borászoknál már köztudott, hogy a jó termék megtalálja a helyét.

A Főzdefeszten kint leszünk az új  -Gravity-sörünkkel, mint vendégfőzők az Élesztő standján. Általánosságban pedig Budát céloztuk meg, mert itt relatíve kevés hely van, ahol jó minőségű kisüzemi sört lehet inni, ezért is esett a választásunka FAK-ra. Mi a négy alapító tagok közül hárman villamos mérnökök vagyunk és ezt a nagyon precíz vonalat szeretnénk a Mecénásra is átvinni. Üzleti krédónk: Üzleti vállalkozásként, nagy elszántsággal kell csinálni amit csinálsz és magadban hinned kell. Ha ugyanazt csinálod amit mások akkor csak egy leszel a szürke nyulak közül.

img_4961.JPG

A sör neve: Nautilus
Zsombor: Egy imperial stoutot terveztünk.

Ez a stout nem édes, hanem meglepően száraz.

Zsombor: Mert az én ízlésemnek ez felel meg leginkább. Nem akartam egy a szájat eltömítő, tömény korty érzetet adni, hanem egy ivósabb szárazabb íz felé indultam el. A koncepció az volt, hogy ugyan egy nehéz Imperial Soutról van szó de mégis a korty érzet legyen könnyű és ellentétes pólust képviseljen a másikkal szemben.

Amit mindíg is kérdezni szerettél volna egy sörfőzőtől...

Mitől Imperial és mi van a sörben? 

Zsombor: Egy magasabb induló 17-18° Balling fok és magasabb 8,2% V/V alkoholfok miatt lesz stout. img_4989.JPGTízféle maláta illetve gabona van benne. Kiemelhető közölük a zabpehely, a stoutoknak van ugyanis egy olyan külön kategóriája, hogy zabpelyhes stout. Egy jellegzetes krémességet ad a kortyérzetnek ami nagyon üdvös tud lenni ha egy ilyen nehezebb sörről van szó. Egy kicsit javítja a habtartósságot is. Az alapja egy pale ale maláta, emellett rengeteg 4-5 féle festőmaláta, csoki maláta, kristály maláta kevés karamell maláta van benne amely egy összetett pörkölt malátás-csokis-kávés ízt ad.

 Mit csinál Pethő Zsombor amikor nem áll a Legendában egy 800 Literes tartály mellett? 

Zsombor: A mindennapjaim azzal telnek, hogy otthon új söröket kísérletezek ki és addig tökéletesítem amíg nagyban megvalósítható lesz.
Három és féle éve foglalkozom ezzel. Én is házi sörfőzőként kezdtem. igyekszem tudatosan és tudományosan megközelíteni a feladatot és ennek az eredménye, hogy egyre jobban sikerülnek a sörök. Zsombor eredmény

 

Nautilus Imperial Stout -személyes benyomásaim:

A sör elég száraz, valószínűleg ivósabb sört akartak mint egy testesebb édesebb stout. A pörköltmalátás markáns keserűséggel azonban nem tudok mit kezdeni. A szervírozott sör nagyon be volt hűtve, ebben az állapotban nagyon fals vagy semmilyen ízeket produkálnak a nagy sörök. Nem beszéltünk az érlelésről, ami szintén ad vagy elvesz az ízekből. A hab gyorsan leül, szénsavnak kicsit hiányát érzem, de ennek majd inkább az üveges verzióban lesz majd jelentősége. Pável kollégával okoskodtunk kicsit a Sörbúvárban említett málnás, gyümölcsös izjegyekről, de ahogy melegedett a sör halványan valóban megjelent.
Csapon
Balling: 17-18°
Alkohol: 8,2% V/V
Untappd értékelésem 4,0 de inkább 3,75 és 4,0 közé tenném.

 

img_4965.JPG

Szólj hozzá!

Címkék: sör stout Nautilus Pethő Zsombor

Kisüzemi Sörfőzdék Egyesületének XI. Nemzetközi Sörversenye

2016.04.07. 22:43 :: Sal Bandy

A Kisüzemi Sörfőzdék Egyesülete húsz éve minden második évben megrendezi nemzetközi sörversenyét. Ez alatt az időszak alatt a hagyományosan Miskolcon tartott verseny a kelet-közép-európai régió egyik legjelentősebb sörversenyévé fejlődött. Az első megmérettetéseken jellemzően negyvennél kevesebb sört neveztek három kategóriába a sörfőzdék, 2012-ben azonban már hatvanhat, két évvel később pedig közel kilencven nevezés érkezett öt kategóriába.

Ezen a két legutóbbi versenyen már egyértelműen lehetett érezni az Amerikai Egyesült Államokból kiindult sörforradalom hatását, nem csak több, hanem többféle sörrel is jelentkeztek a versenyzők. Épp ezért a Kisüzemi Sörfőzdék Egyesülete – felismerve a változtatás szükségességét – a 2016-os versenyt már a BJCP (2008) típusbesorolásai alapján hirdette meg.

 Mi az a BJCP?
A BJCP (Beer Judge Certification Program) az amerikai homebrewerek által kidolgozott típusbesorolási és bírálati rendszer, amely alapján az elmúlt közel harminc évben világszerte már körülbelül 6000 hivatalos nemzetközi versenyt rendeztek, többek között a magyar házisörfőzők egyesületének nemzetközi versenyeit is. A versenypontozásokban közös, hogy súlyozottan veszik figyelembe az ízre és illatra adott pontokat.

A BJCP 2008-as verziója 24 fő-, és azokon belül 2-6 alkategóriába sorolja a söröket. A bírálat fő szempontja az, mennyire felel meg az adott sör a nevezett kategóriájának. Minden egyes (al)kategóriához tartozik egy típusleíró lap, ami a bírálati szempontok szerint leírja a típus jellemzőit. Milyen illatok, ízek fordulhatnak elő, mi az, aminek lennie kell a sörben és mi számít kifejezetten ízhibának stb. 2015-ben a BJCP új táblázatot adott ki, tovább finomítva a típusfelosztást.

 

A versenyre idén minden eddiginél több, közel százötven nevezés érkezett, nemcsak Magyarországról, hanem Romániából, Ukrajnából, Szlovákiából és Csehországból is. Külön érdekesség, hogy az idén hazai nagy sörgyár is beszáll a versenybe. A BJCP (2008) 24 fő, és ezeken belül több altípust különböztet meg. A kisüzemi sörfőzés változatosságát szépen illusztrálja, hogy ezek közül 21 fő- és 45 alkategóriába érkezett nevezés. Legtöbb az utóbbi évek kedvenc típusába, az IPA-ba, de szép számmal lesznek búzasörök, porterek és pilsenik is.

A bírálatot 35-36 fős zsűri – hat csoportra osztva – fogja végezni. Az értékelés és a pontozás némileg eltér a BJCP rendszerétől, az elérhető maximális pontszám 20. A legalább 17 pontot elérő sörök arany-, a 14-et ezüst-, a 11-et elérők pedig bronzérmet kapnak. Tehát könnyen előfordulhat, hogy ugyanabban a kategóriában több sör is aranyérmes lesz. Gyémántdiplomát a kategória legmagasabb pontszámot elérő aranyérmes söre kap.

A bírálatot a zsűri tagjai a vakteszt szabályai szerint végzik, tehát nem tudják, melyik sörfőzde sörét értékelik, csak azt, hogy melyik kategóriába nevezték. Ezért is fontos, hogy a sörfőzdék a megfelelő kategóriába nevezzék a söreiket, mert legyen az bármennyire is jó, ha nem felel meg az adott típus jellemzőinek, a zsűrinek kötelezően hátra kell sorolnia azt.

A verseny időpontja: 2016. április 13. 9ó

Helyszíne: 3530 Miskolc, Rákóczi F. u. 2., Miskolci Galéria

Kisüzemi Sörfőzdék Egyesülete (háttér információ)

Az egyesület szervezése 1993-ban kezdődött, majd 1994. február 1-én Kerekegyházán 18 sörfőzde tulajdonosa hivatalosan is megalapította a Kisüzemi Sörfőzdék Egyesületét, amely azóta is képviseli a magyarországi sörfőzdéket.

Az egyesület az első években segítette tagjait a sörfőző szakmunkás képesítés megszerzésében, szakmai oktatásokat, sörtechnikai kiállításokat, szakmai szimpóziumokat, külföldi üzemlátogatásokat szervezett. Jó kapcsolatot tartott a szakmai és felügyeleti szervezetekkel. Sör szakbizottsági tagsággal részt vállalt az Élelmiszerkönyv előkészítésében, javaslattevő szerepe volt a Jövedéki törvény módosításaiban.

Az egyesület taglétszáma az 1990-es évek közepe táján már elérte a 140-et, majd a sörfőzdék száma különböző okok miatt drasztikusan csökkent, emiatt a tagok létszáma is megfogyatkozott. Ez a csökkenés egészen 2007-2008-ig tartott, amikor már alig 30 sörfőzde alkotta az egyesületet. Az ezután következő években azonban fordulat állt be, a taglétszám ismét növekedni kezdett, az újonnan alakuló sörfőzdék sorra csatlakoznak az egyesülethez, közöttük gerillafőzdék is, vagyis olyan sörfőző vállalkozások, amelyeknek nincs saját sörfőzdéjük.

Az egyesület 1996 óta kétévente megrendezi nemzetközi sörversenyét. Az idei versenyre eddig közel 150 nevezés érkezett.

A Kisüzemi Sörfőzdék Egyesülete – az Óbudai Önkormányzattal közösen – 2016. május 21-22-én rendezi meg első sörfesztiválját az óbudai Fő téren. 

További információk:

Kiss-Orosz Dalma
+36 30 651 1939

Vétek György
kse.sorverseny.2016@gmail.com

Szólj hozzá!

Címkék: sör verseny kisüzemi Kisüzemi Sörfőzdék Egyesülete

Megkóstoltuk! Jézus Ale!

2016.03.28. 20:35 :: Sal Bandy

Szem elekerekedik, hang fennakad. Jesszus! A két punk (Hara'Punk) fenegyerek ismét alkotott. Homlokon tókcsókolni a sok vásott ínyű kispolgárt. Egy svanykás ízvilágú sörrel.
- A sör: savanyú-gyógynövényes szájvízre hajaz, határozottan ellenpontozza a sok mézes puszedlit, édességet, tortát.

Illatában is savanykás, pinceszag. Az alkotók kora középkort emlegetik, nekem rögtön beugrott a lábszagú kínzókamrák, rozsdás bilincsek -...bilincs az egyetlen!... -TOCC!!. világa.
De kicsit szálljunk magunkba és gondoljunk arra Jézus ha ivott volna sört akkor biztos komló nélkülit ivott, de mondjuk akkor is kézenfekvő a datolya ízesítés.
 
Ugyanis a sör EGY SZEM KOMLÓT SEM tartalmaz.
Palack: 0,33l
Balling: 12°
Alkohol: 5% V/V
Untappd értékelésem: 2
Csinálnak ők sokkal jobbakat is. Csak hát valamit össze kellett barkácsolni húsvétra. Ez vót a projekt.
 
..és utolsó szó jogán itt az alkotók nem banális közleménye:
"Tádááám! Kitojtuk a tojásokat, vagyis elkészült a húsvéti sörünk, a Jézus Ale!
 
Egy igen trükkös darabról van szó, hiszen a típusa gruit, ami még az edzett sörivók számára is tartogathat meglepetéseket. A gruit sörök a 11. századtól egészen a 16. századig, a komlózás általános elterjedéséig élték fénykorukat. A korra jellemző, füstös és fanyar stílusjegyeket számtalan fűszer használatával egészítették ki. Ebből következik tehát, hogy a sör egy gramm komlót sem látott. Rendkívül sokféle fűszer van viszont benne, nevezetesen borókabogyó, borsikafű, fehér és fekete üröm, cickafark, szegfűszeg, szőlőmag, vad rozmaring és zsálya.
 
Tekintsetek rá időutazásként, élvezzétek a sötét középkor gasztronómiáját!"

1 komment

Címkék: sör húsvét kézműves sört a népnek HaraPunk Jézus Ale

Kapucinus -Secundus búza sör

2016.03.05. 22:35 :: Sal Bandy

A Kis Kapucinusban jártunk a SecunduS Premieren. Szeretjük az ilyen "szakmai" tájékoztatókat, mert mindig lehet számítani a főzőmesterre vagy el lehet csípni egy bennfentest a sörfőzde stábjából és olyan hírmorzsákhoz lehet hozzájutni majd közzétenni ami egyébként nem kerülne a felszínre.

 

img_4631.JPGKésmárky Kata, Késmárky Attila (férj-feleség), Kapucinus Sörfőzde

 

img_4632.JPG
Előtérben balról jobbra: Bölöny József, alelnök, Kovács András, elnök, Kovács Tamás, tag. Magyarországi Sörcikkgyűjtő Klub. Tulajdonképpen így lesznek érdekesek ezek a premierek, találkozók. Ami ránézésre csak hörpölgetés-bólogatás és címke és alátét kötegek beszerzése lenne. :D

 

Mindenképpen ki kell emelnem, hogy a Secundus búzasör a Kapucinus Főzde (Magyarhertelend) első ale söre.

sec.png

Kapucinus „SECUNDUS” Világos búzasör,
Szűretlen,világos felsőerjesztésű búzasör. Enyhén kesernyés könnyed banános –vaníliás íz jegyekkel, citromos-citrusos –banános illattal.
Nincs pasztörizálva.
Alkohol: 5% V/V
Balling: 11,6°
Maláták: bécsi maláta, búzamaláta
kétféle komló, narancshéj
Untappd értékelésem: 3,25. Túl sok a savanykás citrusosság, kicsit éretlennek, nagyon frissnek, pattogónak érzem a sört. A narancshéj keserűség -a terv szerint- nagyon haloványan érezhető. Ha 12 fok körül lett volna csapolva akkor jobban megnyílik a sör búzás íze-zamata. Biztos vagyok benne, hogy lesz erre megoldás.

Blog: Az  egyébként alsó erjesztésű technológiára kitalált és bejáratott főzdében elkészíteni ezt az ale búzát gondolom több volt mint egyszerű feladat.

img_4659.JPGKésmárky Kata főzőmester: Igen ezt kihívásként vettem, az egyetemi tanulmányaim alapján képesnek éreztem magam arra, hogy új dolgokat is kipróbáljak, ne kooprodukcióban főzzem meg a sört, hanem önállóan, ismerve persze a főzdénk korlátait, határait.
Nagyon régóta szerettük volna ezt a búza sört megfőzni, tehát azt találtam ki, -mivel a búzasörbe nem kell sok keserű komló-, hogy hozzáteszek valamit ehhez a  gyümölcsös ízvilághoz, pontosabban a búzasör egyedi banános ízét adó észterhez. Arra gondoltam, hogy kiegészítem narancshéjjal, így ez adja az aromakomló nagy részét. Kb. 40 kilót reszeltem bele.

Nem az volt a cél, hogy elvigye a narancsos citrusos világba, hiszen a búzának nem ez a karakteres jegye csak picit akartam hozzáadni. Tehát nem a komló adja a keserűség tömegét hanem a narancshéj a komlóforralás során. Ezt persze nem hagytuk rajta, img_4665.JPGforrás után lecefréztük.

Általánosságban a visszafogottabb, letisztultabb dolgoknak vagyok a híve. Nem kedvelem az erősen komlózott vagy fűszerezett söröket. Amikor iszom egy erősen hidegkomlózott sört, akkor egy-három deci után telítődök. A jó ivó sör kategóriába szeretünk versenyezni.
                                                                            Netter Dániel, Kis Kapucinus

Blog: Mik az új tervek?

Kata: Mivel ez a sör úgy néz ki, hogy jól sikerült ezért azt tervezem, hogy mindig legyen egy tartályom amiben mindig valami újat fogok főzni. Erjesztőben 6 tartály van az ászoklóban 13 tartály. Mivel most már van 10 féle sörünk ezért döntenünk kell mi lesz a repertoár. Most a Söröstyén erősebb sörünknek van a szezonja, tavasztól pedig a Frau Luthert fogjuk megint elkészíteni ami szintén egy vörös sör, egy ivóbb egy könnyedebb ami szintén hideg komlós eljárással készül.

Blog: Melyek a húzó söreitek?

Kata: Szeplőtelen (4,3), Nem vagyok én Apáca (5,4) , Illuminátor (7,2), Barna (5,4) Alkohol % V/V.  Ezeket keresik a leggyakrabban.

img_4667.JPG

Plusz egy kis főző tudomány: Amit tudni akartál a búzasörről, de nem volt kitől megkérdezni.

Blog: Miből készül a búzasör?

Kata: Meglepő módon nem tiszta búzából. Erre teljes mértékben a technológia szab irányt. Ugyanis a búzának teljesen más a héjszerkezete mint az árpamalátának. Gyakorlatilag nem lehet megszűrni. Ezért

img_4629.JPG

hozzá kell tenni az árpamalátát (bécsi, pilzeni) majd az 50% búzát. Ez azért kell, mert amikor szűrjük a sört a maláta héjszerkezete úgy áll össze, hogy kis csatornákat ún. kapillárisokat képez.

Csak az árpamaláta képes erre, a búza nem, mert teljesen más a héjszerkezete. Így gyakorlatilag az árpamalátán keresztül szűrjük le a sörlevet. Nem használunk plusz szűrőt. Ha nem tennénk bele árpamalátát egy kezelhetetlen nagy kásává dagadna meg.

 

Szólj hozzá!

Címkék: sör búzasör Kapucinus sör Secundus

Extrém streetworkout sörkóstoló: Brewdog és Camba

2016.03.05. 13:20 :: Sal Bandy

Olyan rendhagyó ízű söröket próbálok most bemutatni, melyek mindenképpen rászolgálhatnak a #veszettkutya #dekadens jelzőkre. Megosztó sörök.  Lehet, hogy sorozat lesz belőle, de lehet, hogy semmi, mert a sörök időutazással és logisztikai manőverekkel a bolti premier előtt érkeznek be, így a lelőhely rendkívűl korlátos. Különleges, extrém sörök ezek, de az extrémitásoknak van helyük a nap alatt. A főzőmestereknek is kell szabadság, hogy kísérletezzenek.  Mi meg jól megmondjuk a véleményünket.

Figura 1# Browdog az utcán!
A kóstolást egy pubban próbáltuk megejteni de a késői érkezésünk miatt már nagy volt a zsivaj és a tömeg, így kiszorultunk az utcára...

img_4720.JPG
Első versenyző: Brewdog:
Jet Black Heart, ez egy Milk Stout.
Illata nem sok. Simulós testes fekete sör, pörkölt maláta, csokoládé, kávé ízekkel. Nekem egy kicsit tompák voltak az ízek. Magnum és Sorachi Ace komlókkal. Bogyós citrusos gyümölcsösség ami egy feketénél elég meglepő. Tejcukor hozzáadásával készült, ami arra jó, hogy nem bontja le az élesztő és így édeskésebb ízt működtetne, de próbáld ki, igyál egy korty tejet, ugye, hogy savanyú íz marad a szájban utána. Szóval ez nem egy édes stout.
Alc.: 4,7%
IBU: 30
Maláták: Black , Brown, Crystal, Dark Crystal, Extra Pale, Flaked Oats, Highly Kilned, Wheat
Untappd értékelésem: 3,75

ss.pngFigura 2# Browdog az utcán!
Brewdog: Arcade Nation, Ez egy Black IPA.
Lehengerlően, hipnotikusan illatos, friss gyantás fenyő illat, citrusos valami. A Simcoe, Amarillo és Citra komlók teszik a dolgukat. Könnyű test de intenzív ízérzet. Pörkölt csokoládés-kávés. Nagyon összetett kavargó ízorgia, lehet, hogy a kevesebb több lenne. Minden kortynál mást érezhetsz.
Alc.: 5,2%
IBU: 50
Maláták: Cara, Carafa, Crystal, Pale
Untappd értékelésem: 3,75

 

 

 

img_4727.JPG

Figura 3# Utolsó tétel egy német exkluzív sör: Heller Bock - Limousin (Camba)
Tölgyfahordóban érlelt sör, 0,25 L-es extravagáns palackban kerül forgalomba. A weben azt találtam róla, hogy a hordóban előtte legalább két évig Lantenhammer gyümölcs pálinkát tároltak (!)  utána kerül bele a Heller Bock. Ami kijön az meg már Limousin. :D
Ez egy alsó erjesztésű ászoksörrel (lager) készül, amihez az említett pálinka, méz és citromos ízek kerültek. A sör nekem kicsit vad és tolakodóan felmászik az orromba pattintva a buborékokat, agresszív fanyar és vad íz. Nem igazán harmonikus.
Alc.: 8,1%
IBU: 21
Untappd értékelésem: 3,25

img_4728.JPGMindent összevetve a söröket inkább érdekesnek,vagy őrültnek vagy pszicho ízvilágúnak titulálnám mint sokszori ivós kategóriának. Maradjunk annyiban, hogy a saját ízlésemhez képest túl #dekadens, főleg, hogy a Heller Bock alulról súrolja a 2K-t.

Szólj hozzá!

Címkék: sör brewdog Camba Heller Bock Arcade Nation Jet Black Heart Heller Bock Limousin Milk Stout Black IPA