Kézműves sört a népnek!

2016\09\01

V4 Sörfesztivál

Sörcsap volume max

Az idén először megrendezésre kerülő V4 Sörfesztivál tematikáját az idén huszonöt éves Visegrádi Együttműködés országainak, az úgynevezett visegrádi négyeknek – Csehországnak, Lengyelországnak, Szlovákiának és Magyarországnak – a közös megjelenése adja. A fesztiválon kizárólag ezeknek az országoknak a söreit illetve ezen országok konyhái és párlatai is képviseltetik magukat.

Helyszín: Aréna Pláza közel 6000 négyzetméteres terasza.

 14063749_283901091982738_3876317341901386377_n.jpg

 Nyitva tartás:

Csütörtök 15-24
Péntek     15-02
Szombat  12-02
Vasárnap 12-23

 

A cseh és a szlovák alap sörökkel jobbára tisztában vagyunk, működnek a nagykerek, cseh söröket mérő kocsmák bőven vannak nálunk, ismerősként hangzanak az alábbi cseh nevek: Pilsner Urquell Magyarország, Doktor Blažej - Primátor Pub, Lobkowicz, Two Tales, Lucky Bastard, Purkmister, Pernstejn, Svijany, Bohemia Regent, Bakalar, Chodovar, Krakonos, Cerna Hora

img_7299.JPG

Egzotikumként –leginkább a nagyobb távolság okán - inkább Lengyelország söreit említeném: - Witnica, Namislow, Cornelius, Tribunal, Jagiello.

Szlovákok: Gondolom, bővebben nem kell ecsetelnem ezeket a söröket sem, gyakorlatilag sörös üvegek szegélyezik a Párkány felé vivő kitaposott ösvényt. Sessler, Cassa, Kaltenecker, Urpiner.

És végül de nem utolsó sorban most jöjjenek a magyarok.  A magyar kisüzemi sörök tekintetében az alapot A Főzdepark formáció adja, amit gerillák illetve pár sörös egység egészít ki:
Monyó, Mad Scientist, HopTop és a Horizont valamint a gerillák és egységek- Csupor,  Synthesis Brewlab,  Hübris, Neked Csak Dezső, Neked Csak Nyolc.

img_7304.JPG

A V4 Fesztivál szervezője még ígéri, hogy a sörfelhozatal még bővülhet.

Folyamatosan frissülő infók: https://www.facebook.com/events/1179657052080925/

 

magyar lengyel cseh szlovák visegrádi sörfesztivál Sör V4 Aréna pláza V4 Sörfesztivál Arena Plaza V4 Sörfesztivál

2016\07\31

Spider Mild nyárra

Helló SörPók!

Míg a Green Sheep Bar teljes vezérkara Keszthelyen pörgette a fesztivál ipart, addig itthon sem állhatott le az élet. Sörpremierről tudósítok: az Asterisk Mountain Brewers büszkén mutatta be első kisüzemi sörét, a Spider Mild-ot a Green Sheep Bar-ban. Azt nem tudjuk, hogy Pókember iszik e sört a Marvel univerzumban, valószínűleg nem, mert akkor kevés lenne a 12-es karika. 

Az elkövető lelkes házisörfőző: „Chuck” néven mutatkozott be, vele beszélgettem. A pálya íve tipikus, házi sörfőzőként kezdte. Külön öröm ilyen fazonokkal találkozni, mert példa értékű, hogy nem kell sodródni az árral, nem kell megrettenni a házi sörfőzéstől.

img_20160722_180651_1_1.jpgFehér pólóban: Chuck, sötétben: László Gergely: Skyland

 

Blog: Ha jól értettem katona vagy?img_20160722_180608_1_1.jpg

Chuck: Igen.

Blog: Miféle harsona és dobpergés késztetett arra, hogy sört főzz?

Chuck: Két éve egy barátom hatására a kézműves (kisüzemi- craft, ahogy az olvasónak jobban esik.  a szerk.) sörök irányába kezdtem  el érdeklődni. Közösen kóstolgattunk, keresgéltünk és arra jutottunk, hogy milyen jó lenne magunknak is főzni. El is jutottunk a házisörfőzők mekkájába a Legendába, ahol minden szükséges felszerelést megvettünk és nekiláttunk. Egyetlenegy főzést csináltunk közösen-azóta is jó haverok vagyunk- de attól kezdve teljesen egyedül a saját megérzéseimre és repcetjeimre hagyatkozom.

Szerencsémre a kertemben van egy sufni amiben ki tudok bontakozni, itt tartom a hűtőimet és az eszközeimet, különben a feleségem nem nagyon tolerálná a hobbimat.

Blog: Hogyan született a sör neve?

Chuck: A kategória adta magát, a gyerek meg szereti a Pókembert. Hát így.

img_6839.JPGA sört kipróbáltam egy grillezett padlizsán, paprika, paradicsom, szilva kombóval. A jósága a sörnek abban van, hogy ehhez az ételkompozícióhoz a savanykássága jól passzolt.

 

A sör címkéjéhez illő narancs szín kupak dukál, ha Chuck nem talált volna ilyet le sem palackozza, de szerencsére a Legenda talált rá megoldást. Vadonatúj 300 darab fél literes palack invesztíció után megtörtént a palackozás. Így könnyebb biztosabbra menni és csökkenteni az íz romlás lehetőségeit. (A többi KEG.)

A sör.

A kategória neve: Mild.  Angol Ale, alacsony, 4% körüli alkoholtartalommal. Jellemzőjük a felhasznált kevés komló, í­gy hiányzik a kesernyés, komlós í­z. Szí­nük változatos, az egészen világos aranytól a bronzig terjed.

Illata nem nagyon van. Habja sem sok. Komlót érezni ugyan benne de kevés.
A recept több házi fözés alapján tökélesedett. Maris Otter alap malátára jött egy kis karamell, csokoládé és festő maláta. A komló némi East Kent Goldings.
Nekem a sör túlságosan vékony (10-es balling) és egy kicsit savanykás mintha ízhibája lenne ami a magasabb hőmérsékleten történt erjesztés okozhat, ez a konstelláció nálam túl is tolta az ivósör kategórián. Ami leginkább tetszett az a színe volt. 450 liter készült, 1,5 hónapig erjedt a sör.
Alk.: kb: 4,5% V/V
IBU:20
SRM:28
Untappd értékelésem: 2,5


A címke design: Morvai Péter „Póver” munka!
A Spidermild a Skyland Sörök gondozásában jelenik meg, és a Legenda Sörfőzdében készült.

sör kézműves komló maláta nyárra kisüzemi házisör mild Chuck Spider

2016\07\02

Cseh sör fesztivál az EB árnyékában

Cseh sörbázis Pesten

Egy kicsit vegyesfelvágottal (Belga, Csiki, Dezső, Fröccs, stb. szükségmegoldásokra gondolok) indult az idei Cseh Sörfesztivál, ugyanis a szervezésre szűkös volt a felkészülési idő. A belváros teljesen EB kivetítő kompatibilissé alakult oda még egy gombostűt is beszúrni képtelenség, nemhogy fesztivált, ezért alakultak a dolgok ilyentén.

Ha kialakul egy stabil helyszín, akkor Martin Imre "vendéglős" (rendezvény igazgató) már építeni és tervezni tud, nem pedig improvozálni és újraszervezni, hogy a nagyérdemű vendég remekül érezze magát. Így sem lett káosz, a dolgok működtek, a sörök nagyon jók voltak.

Kiemelni söröket képtelenség az óriási felhozatalból: Nekem leginkább a Ferdinánd MAX 12-es jött be. Jó volt a Tankovna is (Pilsner Urquell), csak méregdrága és szombatra ki is fog fogyni, ittam egy kis Kozel "Papát" de most érzésem szerint a lágysága mintha vizességet adna neki. A Bernard új nitrogénes sör a Lavina, ízre teljesen tejeskávés. Inkább látványkategória.

SÖRLISTA:
Bakalař, Bernard, Budweiser, Černa Hora, Clock, Ferdinand, Holba, Klaster Praha, Kocour, Konrad, Kozel, Krušovice, Litovel, Lobkowicz, Lucky Bastard, Maxmillian, Nova Paka, Opat, Permon, Pernštejn, Pilsner Urquell, Platán, Postřižinské, Primátor, Purkmistr, Rebel, Rohozec, Staropramen, Svijany, Žatec, Zubr.

SÖRÁRAK
Az idei sörfesztiválon a korsó sörök 600-tól 900-ig forintos áron lesznek kaphatók. A korsó űrmértéke fél liter. A pohár (háromdeci)  400-600 forintért lesz megvásárolható. Minden pavilonnál lesz lehetőség egy decis kóstolót kérni ez a sör márkájától függetlenül 200 forint. A kóstoláshoz műanyagpoharat adnak, de lehetőség van üvegkorsót venni, vagy sajátot hozni. Az üveg korsókat-poharat kérésre ellötykölik ásványvízzel, vagy kijelölt helyen a vendég maga alaposan elöblítheti.

A fesztivál ingyenes, a fesztivál wc használat ingyenes.
2016 június 24-Július 3-ig a rendezvény mindennap 12:00 órától 24:00 óráig tart nyitva.
Mindent egybevéve ez a fesztivál a hagyományos cseh sörök kedvelőinek valóságos oázis a város tikkasztó sivatagában.

sör cseh cseh sör Cseh Sörfesztivál

2016\06\12

A Főzdefesztet mosta eső, de jelentem a Grabanc megmentette

A söröm mellettem hever, hej!

A FF rendezvényfolyam immár tizenegyedik (11.) alkalommal terelte össze egy helyre a sörkedvelőket. A meghirdetett mottó: vissza a lágerhez, pont egy koholmány, bármi más is jobb lehetett volna. A FF-ről azért tudjuk, hogy a felhajtás érdekében mindent és az ellenkezőjét is megmagyarázza, úgyhogy ezt hagyjuk is.

A ligetben a Gyertyánosnál kezdtem, ahol okosan végigkóstoltam az összes virág és gyümölcs illatú lágert majd az erős Kazamatával (Imperial lager) felvértezve szétnéztem. Számos  jósör volt (55 főzde) de számomra a Szent András „Vári Nővérek” Summer Pale Ale-je kiemelkedően ízlett. (idén 77 IBU-s lett a tavalyi 55-höz képest.) Fanyar száraz és citrusos, keserű, de mégsem méreg erős IPA.

Jó a helyszín a Városligetben, mert egy ekkora fesztiválnak –ha jó az idő- egészen be lehet lakni a sörös bódékkal körbevett nagy teret. Friss levegő, lőporszag, jó sörök mi kell még? (jó idő)

Az official pohár nem visszaváltható, drága (1200 pénz indokolatlanul sok érte). Enélkül viszont elvileg nem kaphatsz sört. A tavalyi pohár sem használható. Akit megkérdeztem, hogy mi erről a véleménye, azt mondta, hogy ez szokatlanul drága. A pohár mint fesztivál poharat, jól meg lehet markolni  és igy - az  elég hidegre beállított sörcsapok miatt- a tenyeredben felmelegszik.

Ez azonban időjárásfüggő, negyven fok árnyékban ez nyílván nem így van. A központilag telepített pohármosó szigetek jók, csak a pohár olyan gyenge és silányan vékonka, hogy aki csak úgy rányomja, annak eltörik. A megoldás, a vízköpőt kézzel kell lenyomni és a vízsugár fölé kell tartani a poharat így biztonságos az öblítés. Akinek eltört a pohara cserélték. A pohár otthoni elmosása kézzel azonban rémálom.

Időjárás: Ez bizony nagyon kemény faktor, mert fesztiválozni rossz időben nem nyerő. Rengeteg ember hiányzott szombaton a fesztről és a vasárnapi szottyan induló idő sem kedvezett a tömegek áramlásának.

Én magam szombaton mentem ki. Mindenre elszántan, mint Zrínyi, kirohantam tocsogni a napozórétre és jól tettem. Egy kemény mag ugyanis a zord idő ellenére ott volt, remekül éreztem magam velük, jól szórakoztam, jót beszélgettem ismerősökkel és ismeretlenekkel.

A gallérok alá csöpögő esőt a Grabanc nevű formáció  állította el, olyan remek hangulatot teremtett, hogy nem volt ember aki az időre  figyelt volna.

Aki nem hiszi, járjon utána.

Mondjunk jót a Főzdefesztről: Magyarországon ez a formáció találta ki a kisüzemi sörök-minőségi sörök (romantikusabb lelkeknek: kézműves sörök) iránti kereslet építését. A FF lelkesedése és energiái mozgósították az újhullámos főzők vonalát. A lehetőségre nyitott vállalkozók belátták, hogy nekik nem a multik borzalmasan rossz lágereivel kell versenyezni, mert nekik teljesen más irányban kell minőséget produkálva piacot szerezni. 
Offtopic: az indulás és piacszerzés azonban az elején nem ment könnyen. A vendéglátóhelyeken a kizárólagosságért folyó küzdelemben a multiktól bekapott gyomrosok és könyökösök azonban mára boldog egyetértéssé nemesültek.  Lásd Sörmitöbb kampány.  A lényeg: a jobb minőségű sör fogy és ez jó vala (mindenkinek). A pénztárgép csilingel és mindenkinek lenni nagy boldogság.

sör kézműves söröző söröm sörfesztivál sörforradalom Főzdefeszt Grabanc

2016\06\05

Sör az irodában

Beeroda

A sörvirágzás szó úgy megtetszett mostanában, hogy majd minden írásomban felhasználom a májusi-júniusi sörös eseményekkel kapcsolatban. Sör ügyben tehát jelentem most is van új a nap alatt, új sörformáció alakult Beeroda néven. A vállalkozás több oldalról is foglalkozik a sörrel. Cégekhez kihelyezett sörkóstolást – sörcsapolással - is vállal, utóbbi lényeges momentum, mert így sokkal közelebb lehet kerülni olyan emberekhez, akik még életükben nem találkoztak a lágeren kívül más sörrel, netán azt sem tudja, hogy mi az, hogy IPA, vagy egyáltalán: mi az, hogy ALE sörök.

Dobi Zoltánnal a Beeroda „arcával” beszélgettem.

img_5348.jpg

Blog: A legutóbbi rendezvényetekről említetted, hogy a 70 ember közül egyvalaki egy 50 éves néni (sicc!) tudta csak azt, hogy mi az, hogy IPA (mert a férje éppen kedveli).

Beeroda: Ez egyrészről egyáltalában nem baj, mert fel lehet vállalni egyfajta edukációs munkát is, hogy figyeljenek oda a népek, hogy mit igyanak. A minőségi sörök egyre jobban beszivárognak a közgondolkodásba, a gasztronómiába. A csapatépítő tréningeken, vagy spéci céges rendezvények alkalmával rendkívüli a nyitottság az unikális különleges étel vagy italfogyasztás iránt. (Aki volt már csapatépítőn tudja, hogy miről beszélek) kereslet tehát van, csak helybe kell vinni a minőségi árut.

Blog: Az ilyen kivonulós céges bulikon gondolom mindig minden előre fixálva van, akár egy cateringnél, a mennyiség és a sörtípusok.

Beeroda: Igénytől függő, hogy mennyi csapolt sör szokott lenni, az üveges szortiment is változó, próbálunk minél szélesebb sörtípusokat bemutatni. Általában 8 -10-es sör szortimentet kínálunk. Bárki aki odajön a pulthoz csapolunk neki és közben elmondjuk amit erről vagy arról a sörről tudni érdemes, esetleg még a főzdéről pár szót. Közben próbálunk egy kicsit ízlést is formálni, amire az AHA élmény után mindig van esély, de igazából elültetjük az érdeklődés magvait, amelyek lehet, hogy csak később fognak kicsírázni és szárba szökkenni, de úgy érzem már ezekkel az impulzusokkal is nagyban segítjük a minőségi sörfogyasztás kultúráját.

 dobi.png

Blog: Milyen söröket visztek magatokkal?

Beeroda: A szortimentben alapvetően magyar kisüzemi vagy gerillák sörei szerepelnek, de fel tudunk venni természetesen a palettára olyan amerikai vagy egyéb tőlünk nyugatabbra főzött nevesebb söröket is amik így együtt magasabb (és biztonságosabb) szintet képviselhetnek egy kóstoláson. Az alap kezdősör mindig a láger, ahogy a bor kóstolóknál sem érdemes rögtön kezdeni a nagyborokkal. A lágert mindenki ismeri, utána jöhetne egy session IPA, egy IPA, white IPA, szezon sörök, belga sörök, porter, stout és a vége lehet egy árpabor. Egy 10-es szortiment általában szükséges.

dobi_n.jpg

Mi lenne a végszó?

Beeroda: A Beeroda egy működő ötlet kezdete, rendkívül rugalmasan akár további lábakat is tudunk növeszteni ha kell, mert képviselhetünk olyan főzdéket is, akik nem akarnak fesztiválozni, ilyen olyan okokból, leginkább azért mert ők a főzéssel szeretnének foglalkozni amihez a legjobban értenek, mi meg kimegyünk felépítjük a standot és eladjuk az összes sört. Például így képviseltük a Hopfanatic Sörfőzdét a Kisüzem2016 óbudai fesztiválon (korábbi cikkünk a fesztiválról itt). De más cégek előtt is nyitva áll az ajtónk.

13342064_10209668216445014_1260054732_n.jpg

További ötleteink is vannak: többek között saját márkás sört szeretnénk piacra vinni aminek már készen vannak a címkéi. (4.5% session IPA klasszik ivósör). A próba főzet előkészítése már halad, ha minden rendben lesz, jelentkezni fogunk.

13392984_10209668216485015_1147939917_n.png

2016\05\29

Egy sörfesztivál diszkrét bája - Kisüzem 2016

Kisüzem 2016 Óbuda

A kisüzemi sörök alkotják a magyar minőségi sörök gerincét. Ahova ők mennek, csoportosulnak oda kell figyelni. Idén évek óta először a Kisüzemi Sörfőzdék Egyesülete megrendezte a saját önálló fesztiválját, a Kisüzem 2016-ot. Az önállóság felé vezető út végre egy letisztult, kedvezőbb árú, fesztivál környezetet teremtett. 

Az ős Mikszáth téri hangulatot próbálta visszaadni a szervezői koncepció, a célpontban a sörök és néhány kiegészítő ételes stand. Határozott volt az elképzelés, hogy nem vurstlit akarnak létrehozni. 33 sörfőzde állított ki, melyből csak kettő nem kisüzemi: Csíki- Csíkszentsimon és Kaltenecker-Rozsnyó.

Konkrétumok fogyasztói oldalról: nem volt fesztiválkártya, korsódíj, wc használati díj, a főzdék számára: a kitelepülésnek nincsenek extra feláras költségei, a sörfőzdék végre sáp mentesen tudnak sört eladni, több marad a zsebükben. Ezért végső soron a fogyasztó járt jól, mert nem kellett egekbe emelt árakat fizetnie végre.

Észrevételek a gépházban: A Kisüzem 2016 két napja (szombat-vasárnap) közül a szombat volt a húzó nap. Az előre beharangozott sörfőzőkkel való találkozási lehetőség, beszélgetés is leginkább szombaton volt megoldható. Vasárnap a látogató szám kicsit foghíjas volt napközben, de estefelé ismét megtelt a Szentlélek tér. Várható, hogy még idén (nyáron?!) lesz folytatása a Kisüzem fesztivál sorozatnak, de ezután a péntek-szo-vasárnap nyitvatartást biztosan megoldják.

Sörök-konklúzió: a piac még messze nem telítődött, ha egy főzde valamiben meg tudja magát különböztatni a piacon akkor már félig nyert ügye van, ugyanis a fogyasztók messze nem tudatosak. Egy-két helyen a kínálatban csapolt helyett becsúszott a palackos sör, ami igen takarékos megoldás. Szinte minden főzde folyamatosan terméket fejleszt, mondván a piac igényli a változatosságot. Ennek legjobban talán csak a gyűjtők örülnek, mert rendszeresen új címke kerülhet be a gyűjteménybe.

Mit mondhatnék még? Rotyog a sörforradalom.. Kóstoljatok sokszor!

Újdonságok nekem:
- Reketye: Cabrio, ez egy Rozsos Ale, áprilisban volt a bemutatója, 3 hónapig lesz még kapható.
- Bigfoot: Brand Ale Junior. 6% alk. hidegkomlós.
- Stari: Feketeribizlis sör és Hop Star (ez egy komlózott láger, de javítva lesz hatféle komlóval).
- Gyertyános: A miskolciak ténykedését lelkesen figyelem a banános és meggyes sör óta, azóta az öt-hat sörük huszon valahányra duzzadt. A Gesztenyés-gesztenyés ízű, a Whiskeys Búza-azonban nem az én világom, majd kérésemre jött egy Kazamata, ami szerintem mindent visz.
- Horizont: Düsseldorf altbier.
-Takács Péter, Hatodik íz: Pest Ctrl, IPA.
-Hopaholic: Albino Rasta 6,5% alk. IPA (Armando)
- Kissler: - itt már külön kértem valami gyengébb nem komlóbomba sört - Limeler: lime, csipkebogyó, menta a főzés során kerül hozzáadásra. Alkohol tartalom. 5,7 %. Összetevők: víz, pilseni maláta, zöldcitrom sürítmény, menta, gyömbér, komló.
Első ízre nagyon citromos, utána jön felszabadító hadseregként a menta és megmenti a sört.
- Kapucinus: eddig nem volt szerencsém a Frau Lutherhez, ezt kóstoltam, ez egy vörös hidegkomlózott láger. Enyhe, de hozza a keserű komló jegyeket. Remek illattal.
- Etyek: Bohém Pilzni, egyedi hoplager, egy remek láger.

báj diszkrét kisüzemi Óbuda kisüzemi sör Kisüzem 2016

2016\05\25

Sörös antikvárius a város szívében

Beers & Books

Gombkötő György "Gomba" 15 évvel ezelött antikváriumot vezetett a Népszínház utcában. Akkor arról is álmodozott, hogy egyszer saját sörös üzlete lesz. Több alkalommal is találkozott olyan példákkal ami megerősítette benne az elhatározást, hogy életképes lehet ez a vállalkozás. Ebben az üzletben le lehet venni egy könyvet a polcról, ugyanúgy eladó mint a sör a hűtőböl. Le lehet ülni olvasni. Ez meglehetősen szokatlan így együtt, legalábbis idehaza.

Blog: Jó párosítás lesz ez így a sör és a könyv?

A visszajelzések nagyon jók, bejönnek és azt mondják, hogy tetszik nekik. Pl. bejött egy könyvet rendelt vevőm és vett még két sört.

Blog: Mért cseh söröket tartasz? Lehetett volna annyi minden más.

Igen, valóban, de mivel ehhez a részéhez nem értek a barátaim pedig igen kitűnő tanácsokkal láttak el, így Vétek Gyuri és Kovács Gábor erősített meg benne, hogy cseh söröket tartsak. Ez persze késöbb bővülhet.

Blog: Ez egy üzleti vállalkozás. Miben látod a bolt jóságát? Negyedmilliós sör készlet az nem kevés, gondolom mihamarabb szeretnéd kipörgetni.

Azt gondolom, hogy a sör másodlagos lesz a bevétel szempontjából, alapvetően én a régiségekhez, antik könyvekhez értek. Leginkább ezen a vonalon szeretnék nagyot lépni előre. A sör és a régiség, a két dolog kombinációja csak erősíteni fogják egymást. Ebben bízok.

Blog: Az régiségek árait hogyan határozod meg?

Nekem is utána kell néznem a neten, hogy up to date legyek. Szeretek nem csak régi könyveket tartani, hanem gyüjtök, veszek régi sörös plakátokat, egyedi korsókat, háború előtti üvegeket és egyéb sörös relikviákat amelyeknek gyűjtői piaca van. Alátét, címke, sörcikkek. Minden ami a sörkultúrához tartozhat.

Blog: Mi legyen a végszó?

A sör megtalálta a maga helyét és szerepét a kultúránkban és köszöni szépen jól van.

https://www.facebook.com/Beers-Books-Kft

 

2016\04\21

A Mecénás Sörműhely

Nautilus Imperial Stout

A Mecénás Sörműhely a Fekete Arany Klubba hirdette meg tegnap a sörbemutatóját. A FAK nincs egy éve, hogy megnyitott, így adott volt a pont, hogy a Mecénás mint a legfrissebb sörformáció itt tartsa –hogy szalad az idő! –második sörbemutatóját.  Nautilus Stout.

Nagy Amigó Csabával alapító tulajdonostárssal beszélgettem a dolgok mikéntjéről. Majd Pethő Zsombor főzőmestert kérdeztem a sörről.

A Mecénás alapvetően egy új üzleti filozófiát visz, kimondottan egyes projektekre szerveződő sörös vállalkozás, amely különböző sörfőzdék szabad kapacitásait veszi bérbe. Jelen pillanatban egy állandó főzőmesterük van: Zsombor, de gondolkoznak olyan kollab főzetek készítésében, amelyben független házi vagy gerilla sörfőzőkkel állnak majd csak össze egy-egy főzet erejéig.
A későbbiekben Zsombor fogja koordinálni a folyamatokat és ha kiváló lesz a sör, igyekszenek piacon tartani.

img_4983.JPGAmigó: Az első Mecénás sörrel tavaly decemberben jöttünk ki. Brick (tégla) néven egy ír vörös sörrel. Az ősbemutatóra kb. 150 ember jött el, három hordó sör elfogyott, többször álltak sorba az emberek. Ízlett nekik, pozitív visszajelzések jöttek.

Nincs is annál jobb fogyasztói visszajezés, ha aznap elfogy a kiszállított sör. De beszéljünk a Nautilusról. Hol készült?

Amigó: A Legendánál főztük, de a következő sör már a Mad Scientist-ben fog készülni a megjelenése májusban várható. Gravity lesz a neve. Dry stout lesz, sokkal ivósabbra tervezzük és nyárra pedig készülünk egy búzával és egy APA-val.

Van értelme ilyen gyorsan kijönni több sörrel?

Amigó: Egy kicsit fel kell pörgetni a motorokat, mi vagyunk a legújabbak. Itt Magyarországon olyan söröket szeretnénk előállítani, amelyek nemcsak ízükben páratlanok, hanem magas minőséget is képviselnek. Én abban hiszek, ami a borászoknál már köztudott, hogy a jó termék megtalálja a helyét.

A Főzdefeszten kint leszünk az új  -Gravity-sörünkkel, mint vendégfőzők az Élesztő standján. Általánosságban pedig Budát céloztuk meg, mert itt relatíve kevés hely van, ahol jó minőségű kisüzemi sört lehet inni, ezért is esett a választásunka FAK-ra. Mi a négy alapító tagok közül hárman villamos mérnökök vagyunk és ezt a nagyon precíz vonalat szeretnénk a Mecénásra is átvinni. Üzleti krédónk: Üzleti vállalkozásként, nagy elszántsággal kell csinálni amit csinálsz és magadban hinned kell. Ha ugyanazt csinálod amit mások akkor csak egy leszel a szürke nyulak közül.

img_4961.JPG

A sör neve: Nautilus
Zsombor: Egy imperial stoutot terveztünk.

Ez a stout nem édes, hanem meglepően száraz.

Zsombor: Mert az én ízlésemnek ez felel meg leginkább. Nem akartam egy a szájat eltömítő, tömény korty érzetet adni, hanem egy ivósabb szárazabb íz felé indultam el. A koncepció az volt, hogy ugyan egy nehéz Imperial Soutról van szó de mégis a korty érzet legyen könnyű és ellentétes pólust képviseljen a másikkal szemben.

Amit mindíg is kérdezni szerettél volna egy sörfőzőtől...

Mitől Imperial és mi van a sörben? 

Zsombor: Egy magasabb induló 17-18° Balling fok és magasabb 8,2% V/V alkoholfok miatt lesz stout. img_4989.JPGTízféle maláta illetve gabona van benne. Kiemelhető közölük a zabpehely, a stoutoknak van ugyanis egy olyan külön kategóriája, hogy zabpelyhes stout. Egy jellegzetes krémességet ad a kortyérzetnek ami nagyon üdvös tud lenni ha egy ilyen nehezebb sörről van szó. Egy kicsit javítja a habtartósságot is. Az alapja egy pale ale maláta, emellett rengeteg 4-5 féle festőmaláta, csoki maláta, kristály maláta kevés karamell maláta van benne amely egy összetett pörkölt malátás-csokis-kávés ízt ad.

 Mit csinál Pethő Zsombor amikor nem áll a Legendában egy 800 Literes tartály mellett? 

Zsombor: A mindennapjaim azzal telnek, hogy otthon új söröket kísérletezek ki és addig tökéletesítem amíg nagyban megvalósítható lesz.
Három és féle éve foglalkozom ezzel. Én is házi sörfőzőként kezdtem. igyekszem tudatosan és tudományosan megközelíteni a feladatot és ennek az eredménye, hogy egyre jobban sikerülnek a sörök. Zsombor eredmény

 

Nautilus Imperial Stout -személyes benyomásaim:

A sör elég száraz, valószínűleg ivósabb sört akartak mint egy testesebb édesebb stout. A pörköltmalátás markáns keserűséggel azonban nem tudok mit kezdeni. A szervírozott sör nagyon be volt hűtve, ebben az állapotban nagyon fals vagy semmilyen ízeket produkálnak a nagy sörök. Nem beszéltünk az érlelésről, ami szintén ad vagy elvesz az ízekből. A hab gyorsan leül, szénsavnak kicsit hiányát érzem, de ennek majd inkább az üveges verzióban lesz majd jelentősége. Pável kollégával okoskodtunk kicsit a Sörbúvárban említett málnás, gyümölcsös izjegyekről, de ahogy melegedett a sör halványan valóban megjelent.
Csapon
Balling: 17-18°
Alkohol: 8,2% V/V
Untappd értékelésem 4,0 de inkább 3,75 és 4,0 közé tenném.

 

img_4965.JPG

sör stout Nautilus Pethő Zsombor

2016\04\07

Kisüzemi Sörfőzdék Egyesületének XI. Nemzetközi Sörversenye

Sajtóanyag

A Kisüzemi Sörfőzdék Egyesülete húsz éve minden második évben megrendezi nemzetközi sörversenyét. Ez alatt az időszak alatt a hagyományosan Miskolcon tartott verseny a kelet-közép-európai régió egyik legjelentősebb sörversenyévé fejlődött. Az első megmérettetéseken jellemzően negyvennél kevesebb sört neveztek három kategóriába a sörfőzdék, 2012-ben azonban már hatvanhat, két évvel később pedig közel kilencven nevezés érkezett öt kategóriába.

Ezen a két legutóbbi versenyen már egyértelműen lehetett érezni az Amerikai Egyesült Államokból kiindult sörforradalom hatását, nem csak több, hanem többféle sörrel is jelentkeztek a versenyzők. Épp ezért a Kisüzemi Sörfőzdék Egyesülete – felismerve a változtatás szükségességét – a 2016-os versenyt már a BJCP (2008) típusbesorolásai alapján hirdette meg.

 Mi az a BJCP?
A BJCP (Beer Judge Certification Program) az amerikai homebrewerek által kidolgozott típusbesorolási és bírálati rendszer, amely alapján az elmúlt közel harminc évben világszerte már körülbelül 6000 hivatalos nemzetközi versenyt rendeztek, többek között a magyar házisörfőzők egyesületének nemzetközi versenyeit is. A versenypontozásokban közös, hogy súlyozottan veszik figyelembe az ízre és illatra adott pontokat.

A BJCP 2008-as verziója 24 fő-, és azokon belül 2-6 alkategóriába sorolja a söröket. A bírálat fő szempontja az, mennyire felel meg az adott sör a nevezett kategóriájának. Minden egyes (al)kategóriához tartozik egy típusleíró lap, ami a bírálati szempontok szerint leírja a típus jellemzőit. Milyen illatok, ízek fordulhatnak elő, mi az, aminek lennie kell a sörben és mi számít kifejezetten ízhibának stb. 2015-ben a BJCP új táblázatot adott ki, tovább finomítva a típusfelosztást.

 

A versenyre idén minden eddiginél több, közel százötven nevezés érkezett, nemcsak Magyarországról, hanem Romániából, Ukrajnából, Szlovákiából és Csehországból is. Külön érdekesség, hogy az idén hazai nagy sörgyár is beszáll a versenybe. A BJCP (2008) 24 fő, és ezeken belül több altípust különböztet meg. A kisüzemi sörfőzés változatosságát szépen illusztrálja, hogy ezek közül 21 fő- és 45 alkategóriába érkezett nevezés. Legtöbb az utóbbi évek kedvenc típusába, az IPA-ba, de szép számmal lesznek búzasörök, porterek és pilsenik is.

A bírálatot 35-36 fős zsűri – hat csoportra osztva – fogja végezni. Az értékelés és a pontozás némileg eltér a BJCP rendszerétől, az elérhető maximális pontszám 20. A legalább 17 pontot elérő sörök arany-, a 14-et ezüst-, a 11-et elérők pedig bronzérmet kapnak. Tehát könnyen előfordulhat, hogy ugyanabban a kategóriában több sör is aranyérmes lesz. Gyémántdiplomát a kategória legmagasabb pontszámot elérő aranyérmes söre kap.

A bírálatot a zsűri tagjai a vakteszt szabályai szerint végzik, tehát nem tudják, melyik sörfőzde sörét értékelik, csak azt, hogy melyik kategóriába nevezték. Ezért is fontos, hogy a sörfőzdék a megfelelő kategóriába nevezzék a söreiket, mert legyen az bármennyire is jó, ha nem felel meg az adott típus jellemzőinek, a zsűrinek kötelezően hátra kell sorolnia azt.

A verseny időpontja: 2016. április 13. 9ó

Helyszíne: 3530 Miskolc, Rákóczi F. u. 2., Miskolci Galéria

Kisüzemi Sörfőzdék Egyesülete (háttér információ)

Az egyesület szervezése 1993-ban kezdődött, majd 1994. február 1-én Kerekegyházán 18 sörfőzde tulajdonosa hivatalosan is megalapította a Kisüzemi Sörfőzdék Egyesületét, amely azóta is képviseli a magyarországi sörfőzdéket.

Az egyesület az első években segítette tagjait a sörfőző szakmunkás képesítés megszerzésében, szakmai oktatásokat, sörtechnikai kiállításokat, szakmai szimpóziumokat, külföldi üzemlátogatásokat szervezett. Jó kapcsolatot tartott a szakmai és felügyeleti szervezetekkel. Sör szakbizottsági tagsággal részt vállalt az Élelmiszerkönyv előkészítésében, javaslattevő szerepe volt a Jövedéki törvény módosításaiban.

Az egyesület taglétszáma az 1990-es évek közepe táján már elérte a 140-et, majd a sörfőzdék száma különböző okok miatt drasztikusan csökkent, emiatt a tagok létszáma is megfogyatkozott. Ez a csökkenés egészen 2007-2008-ig tartott, amikor már alig 30 sörfőzde alkotta az egyesületet. Az ezután következő években azonban fordulat állt be, a taglétszám ismét növekedni kezdett, az újonnan alakuló sörfőzdék sorra csatlakoznak az egyesülethez, közöttük gerillafőzdék is, vagyis olyan sörfőző vállalkozások, amelyeknek nincs saját sörfőzdéjük.

Az egyesület 1996 óta kétévente megrendezi nemzetközi sörversenyét. Az idei versenyre eddig közel 150 nevezés érkezett.

A Kisüzemi Sörfőzdék Egyesülete – az Óbudai Önkormányzattal közösen – 2016. május 21-22-én rendezi meg első sörfesztiválját az óbudai Fő téren. 

További információk:

Kiss-Orosz Dalma
+36 30 651 1939

Vétek György
kse.sorverseny.2016@gmail.com

sör verseny kisüzemi Kisüzemi Sörfőzdék Egyesülete

2016\03\28

Megkóstoltuk! Jézus Ale!

Szem elekerekedik, hang fennakad. Jesszus! A két punk (Hara'Punk) fenegyerek ismét alkotott. Homlokon tókcsókolni a sok vásott ínyű kispolgárt. Egy svanykás ízvilágú sörrel.
- A sör: savanyú-gyógynövényes szájvízre hajaz, határozottan ellenpontozza a sok mézes puszedlit, édességet, tortát.

Illatában is savanykás, pinceszag. Az alkotók kora középkort emlegetik, nekem rögtön beugrott a lábszagú kínzókamrák, rozsdás bilincsek -...bilincs az egyetlen!... -TOCC!!. világa.
De kicsit szálljunk magunkba és gondoljunk arra Jézus ha ivott volna sört akkor biztos komló nélkülit ivott, de mondjuk akkor is kézenfekvő a datolya ízesítés.
 
Ugyanis a sör EGY SZEM KOMLÓT SEM tartalmaz.
Palack: 0,33l
Balling: 12°
Alkohol: 5% V/V
Untappd értékelésem: 2
Csinálnak ők sokkal jobbakat is. Csak hát valamit össze kellett barkácsolni húsvétra. Ez vót a projekt.
 
..és utolsó szó jogán itt az alkotók nem banális közleménye:
"Tádááám! Kitojtuk a tojásokat, vagyis elkészült a húsvéti sörünk, a Jézus Ale!
 
Egy igen trükkös darabról van szó, hiszen a típusa gruit, ami még az edzett sörivók számára is tartogathat meglepetéseket. A gruit sörök a 11. századtól egészen a 16. századig, a komlózás általános elterjedéséig élték fénykorukat. A korra jellemző, füstös és fanyar stílusjegyeket számtalan fűszer használatával egészítették ki. Ebből következik tehát, hogy a sör egy gramm komlót sem látott. Rendkívül sokféle fűszer van viszont benne, nevezetesen borókabogyó, borsikafű, fehér és fekete üröm, cickafark, szegfűszeg, szőlőmag, vad rozmaring és zsálya.
 
Tekintsetek rá időutazásként, élvezzétek a sötét középkor gasztronómiáját!"

sör húsvét kézműves sört a népnek HaraPunk Jézus Ale

Tetszett a bejegyzés? Kövesd a blogot!

blog.hu