Kézműves sört a népnek!

2018\05\10

Diósgyőri vár: sörverseny és sörmustra

Az év legromantikusabb interkontinentális sörös rendezvény helyszíne

A kies, diósgyőri vár adott helyszínt a Kisüzemi Sörfőzdék Egyesülete (KSE) által szervezett XII. sörversenynek és a zsűrizés utáni sörmustrának (2018. ápr. 13-14.), mely most előszőr a nagyközönségnek is elérhetővé, fogyaszthatóvá teszi az egyesületbe tömörült kisüzemi sörfözdék söreit.


belepo.png

Ebből az alkalomból a KSN blog is itt járt, az alábbi riport Gyenge Zsolttal készült a KSE vezetőjével.

kse_oldalrol.jpgA kép a KSE oldaláról átvéve (a szerk.)

 

Először vagytok itt?

zsolt.pngA Diósgyőri várban először, de gyakorlatilag a 25 éves egyesületünknek ez már a 12. miskolci sörversenye. Korábban a Herman Ottó Múzeumban vagy a Városi Galériában voltunk, de ezeket sorban kinőttük, kellett keresni egy új helyszínt ahol a megnövekedett mintaszámot a zsűri kényelmesen és jól el tudja kóstolni, bírálni. Pont jókor érkezett Miskolc város felajánlása, hogy csináljuk meg ezt a rendezvényt a Diósgyőri várban, pontosabban a lovagteremben. Szerdán-csütörtökön 268 sört bírált el a zsűri.

Ebből mennyi volt magyar nevezés és mennyi külföldi?

Hát én inkább azt mondanám, hogy 90%-ban magyar sörök voltak, de jöttek cseh, szlovák, román nevezések is, sőt még érkezett egy Azerbajdzsánból is. (interkontinentális sörmustra :) a szerk.)  

 

Akkor ez az első eset, hogy a sörverseny mellett van sörmustra is?

Igen, úgy voltunk vele, hogyha már ekkora a nevezési érdeklődés, ilyen szép a helyszín, akkor csináljunk egy sörmustrát is, mutatkozzanak be a sörfőzdék. Ünnepeljük egymást, ünnepeljük magunkat.

Tegnapi volt a nyílt nap? (Szombaton készült a riport, tehát péntekre vonatkozott a kérdés)

Nem a tegnapi szakmai nap volt, 16,30-ig tartott, és az ünnepélyes eredményhirdetést követően indult a sörmustra.

Kisüzemi sör jövője?

Én úgy látom, hogy felfelé ívelő pályán vannak a kisüzemi sörök. Jelenleg 48 tagja van az egyesületnek, melynek a száma biztosan img_20180414_161022.jpgnövekedni fog. Az elmúlt három hétben három új taggal gyarapodtunk.

Ha a nívót is tudják tartani…

Az mindenkinek a saját dolga, a mi egyesületünk nem azért van, hogy az ő nívójukkal foglalkozzunk, ez egy érdekvédelmi egyesület.

A KSE rendezvény szervezése unikális volt, a Sörmustrára a napi belépő elővételben 3260 Ft-volt korlátlan sörkostolással, valamint járt egy különleges 1 dl-es szintvonallal rendelkező KSE logózott kóstolópohár. A szisztéma újszerű és nagyszerű, ilyen még nem volt, remélem lesz folytatás!

Tanulság, hogy a rendezvény első napjára érdemes kimenni, mert a sörkedvelők, bizony alaposan leapasztják a készleteket. Egy darab "kraftos főzde" maradt csak mutatóba: a Fehér nyúl, de neki is alaposan foghíjas volt a választéka. Nonszensz, hogy levezetek Budapestről 250 kilométert és úgymond kraft sör a szombati napon szinte nincs. Az itt látható sörökön kívűl volt még számos kóstolásom, de nem ütötte meg a mércét nálam.

 


Robi, az elnyűhetetlen sörkartárs :)

 

 

kisuzem_1460061636.jpg


A XII. KSE Sörverseny díjazottjai:

gratulálunk az eredményekhez!

 


Grand Champion: 
Mad Scientist – Cookie Monster

Gyémánt Diploma: 
Fehér Nyúl Sörfőzde – Fehér Nyúl Apa 
Monyo – Boris the Blade 2017

Arany Diploma: 
Hopfanatic – Oatcake Juice
Horizont – Pilot Series #7 Coconut Stout
Fehér Nyúl Sörfőzde – Fehér Nyúl RIS
Hop-Top – Double Check

Ezüst Diploma: 
Monyo – Franky Four Fingers 2017
Horizont – Gentle Bastard Ipa
Ugar Brewery – Burzsuj
Mad Scientist – Liquid Cocaine
Fehér Nyúl Sörfőzde – Fehér Nyúl Rafa, sour Ipa
Bors Sörfőzde – Sevens Sins -Green
Pivovar Mazák – Oimperial Stout
Zip’s – Smoke in the Water
Horizont – American Pale Ale
Fehér Nyúl Sörfőzde – Szikra espresso-tonik Apa
Rizmajer – Rizmajer búza
Spirit Brewery – Druid Superfluid
Fóti Kézműves Sörfőzde – Hammurapi
Monyo – Flying rabbit
Szent András Sörfőzde – Fekete
Monyo – Beard Doesn’t make you a brewer
Bere A La Cluja – Gavra Neagra
Fehér Nyúl Sörfőzde – Fehér Nyúl Stout
First – First hocolate vanilia imperial stout
Fehér Nyúl Sörfőzde – Lazy Ipa session Ipa
Ugar Brewery – Flexman
Guri Sörfőzde – Black Ball
ELF Kisüzemi Sörfőzde – Huncutka
Pivovar Kaltenecker – Tokaj Ipa
Kőszegi Sör – Köszegi sör- Belgian Dubbel
Zentus Craft Beer – Zentus Tropical Kitty
Szent András Sörfőzde – Ogre
Fehér Nyúl Sörfőzde – Cocoa Milk stout
Akpedo Kft.Orgoványi Sörfőzde – Orgoványi Jager Ír Jellegű Vörös sör
Vaskakas Sörfőzde – Johnny B.Good
Bors Sörfőzde – Seven Sins-Lust
Zip’s – Alphawolf
Szent András Sörfőzde – Meggyes sör
Hoppá Sörfőzde – Base Jump
Bigfoot Sörfőzde – Agent
Etyeki Sörfőzde – Feketeserem
Kecskeméti Sörmanufaktúra Kft – Kecskeméti Pils 12
Legenda – Brettania sour ale
Mad Scientist – Morning Wood
Uradalmi Sörmanufaktúra – D8
Fehér Nyúl Sörfőzde – Fehér Nyúl Barleywine
Rizmajer – Rizmajer cingulus porter
Zip’s – Mango Pale Ale
Bere A La Cluja – Gavra Neagra
Fóti Kézműves Sörfőzde – Bitang Joe
Horizont – Pilot Series #5 Juicy Ipa
Szent András Sörfőzde – Monarchista
Fehér Nyúl Sörfőzde – Fehér Nyúl Ipa
Fóti Kézműves Sörfőzde – Keserű Méz
Fehér Nyúl Sörfőzde – Bari stout
Pécsi Sörfőzde – Pécsi Prémium Lager
Domján Sörfőzde – Elefánt Barna sör
Fóti Kézműves Sörfőzde – Fóti Zwickl
Hop-Top – Midnight Express
Rizmajer – Rizmajer világos
First – First Farmhouse white ale
Szent András Sörfőzde – Magyar Vándor
Szent András Sörfőzde – Szent András könnye

Bronz Diploma: 
Zip’s – Razz Berry
Fóti Kézműves Sörfőzde – Winternacht
Szent András Sörfőzde – Black Rose
Etyeki Sörfőzde – Ambrózia Belga Búza
Guri Sörfőzde – Delirium
First – First double ipa
Velicki Bombardák – Velicka Ipa Galaxie Mitra
Vaskakas Sörfőzde – Comedias
Legenda – Kojo no Tsuki
ELF Kisüzemi Sörfőzde – Táltos
Kecskeméti Sörmanufaktúra Kft – Kecskeméti Stout
Szalai Sörfőzde – Zámolyi Világos
Zirci Manufaktúra – Zirci Apátsági Belga
Vaskakas Sörfőzde – Charlatan
Sümegi Sörfőzde – Dino Csemegéje
Kapucinus Sörfőzde – Kapucinus Szeplőtelen
Szoláth Tibor 2007 Kft – Freedom búza
Fóti Kézműves Sörfőzde – Romanov
Gyertyános Sörfőzde – Fekete Erdő
Bors Sörfőzde – Maid Marian
Szent András Sörfőzde – Szilvás sör
Szent András Sörfőzde – Napkincs
First – First black ipa
Kecskeméti Sörmanufaktúra Kft – Kecskeméti Ipa
Akpedo Kft.Orgoványi Sörfőzde – Orgoványi Jäger Világossör
Fóti Kézműves Sörfőzde – Eleven Ipa
Zip’s – Miskolci Mosaic
Domján Sörfőzde – Domján Világos sör
Zip’s – Angel’s Ser
Hopfanatic – White Hops
Kissler – Kissler Hungária
Hop-Top – Green Zone
Pivovar Kaltenecker – Atlantis Ipa
Kárpi Sörfőzde – Kárpi Barnamedve
Monyo – Schatzi
Hedon – Charlie Firpo
First – Fisrst irish red ale
First – Fist american pale ale
Spirit Brewery – Healing Totem
First – First Pilsner
Bere A La Cluja – Pitica Rosie
Zentus Craft Beer – Zentus Dark lager
Pivovar Ikkona – Black Magic Woman
Alakor Sörfőzde – Alakor Vörös Búzasör
Legenda – Hableány
Pécsi Sörfőzde – Szalon világos
Fóti Kézműves Sörfőzde – Fóti Pils
Mályi Sörfőzde – Mályi Pils
Kapucinus Sörfőzde – Kapucinus Illuminátor
HBH Bajor Sörfőzde – HBH Búza
Fekete és Fia Kézműves Sörfőzde – Diósgyőri Bástya prémium sör
Pivovar Kaltenecker – Hell Boy
Fóti Kézműves Sörfőzde – Kaszablanka
Horizont – Rush for More Dipa
Stari Kézműves Sörfőzde – Stari Ír Vörös
Synthesis – Eastern wolf
Mad Scientist – Jam72
Hop-Top – Tropical Swinger Club
Velicki Bombardák – Velicky Cigan
Domján Sörfőzde – Jubileum 25
Jászdózsa Sörfőzde/Bandusz – Félbarna köleses sör
Sümegi Sörfőzde – Bandipa
Gyertyános Sörfőzde – Barna Gyémánt
Monyo – My Dirty Beer Harassed Metod
Beer Corner Viharsarki Sernevelde – Corner Czech Pale Lager
Pivovar Mazák – Pale Ale
Beer Corner Viharsarki Sernevelde – Corner American Brown Ale
Fóti Kézműves Sörfőzde – Sörapu Narancsos -mézes Gyömbérsöre
Synthesis – Cocorepublic, Kókuszporter
Király Sörfőzde – Bojler
Etyeki Sörfőzde – Etyek Ipa
Ugar Brewery – Hopjuliska
Monyo – Dead Rabbit
Horizont – Saison Witber
Pivovar Kaltenecker – Suzuki IPL
Bienwelle Sörfőzde – Golden Ale Bierwelle
HBH Bajor Sörfőzde – HBH Barna
Bolyki Sörház – Rausberg Szűretlen barna
Pivovar Kaltenecker – Kangaroo Ipa
Legenda – Bulldozer
Pivovar Mazák – Black Ipa
Pivovar Kaltenecker – Weizen
First – First India pale ale
Hedon – Johnny Firpo
Vaskakas Sörfőzde – Münchausen
Spirit Brewery – Apache Warrior
Szoláth Tibor 2007 Kft – Freedom Lager
Szoláth Tibor 2007 Kft – Freedom Ír vörös
Mályi Sörfőzde – Rauschberg Búza
Monyo – We Dontlike Pepperazzis
Rotburger Sörfőzde – Rotburger Weizen
Fehér Nyúl Sörfőzde – Fehér Nyúl Imperial Ipa
Kecskeméti Sörmanufaktúra Kft – Kecskeméti Búza
Gyertyános Sörfőzde – Gyertyános Meggy
Horizont – Sweet Stout Bierwelle
Kecskeméti Sörmanufaktúra Kft – Kecskeméti Meggy
Guri Sörfőzde – Sztahanov
Pivovar Mazák – Ipa
Fóti Kézműves Sörfőzde – Geisha
Etyeki Sörfőzde – Vörösöröm
Kapucinus Sörfőzde – Sisters of Kapucinus
Szent András Sörfőzde – Málnás Búza
Monyo – Bipolar Bear
Zip’s – 2in1
Pivovar Kaltenecker – Brokát Dark Lager
Beerfort Sörfőzde – Búza duplabak
Mister Sörház – Mister Füstölt
Monyo – Cousin avi 2017
Fehér Nyúl Sörfőzde – Cranachan málnás black Ipa
First – First witbier

 

További ajánlott fesztiválok:

 

img_0132.JPG

 Óbudai Kézműves Sörök Fesztiválja - Kisüzem 2018, május 25.május 27.

 Gyulai Kézműves Sörö Fesztivál, Június 7-10.

 

 

blog sör fesztivál kézműves romantikus kézműves sör kisüzem sörverseny Miskolc Diósgyőri vár Kisüzemi Sörfőzdék Egyesülete Kézműves sört a népnek sörmustra Diósgyőri vár: sörverseny és sörmustra KSE

2018\04\23

RRR: A Kollabors sztori

RRR: Reczer, Roli, Rage

Interjú Rage-el.

A történet végtelenül egyszerű, annak idején párszor beszélgettünk Reczer Gabival (Reczer ser), először csak poén volt, hogy főzhetnénk együtt egy sört, aztán jött a Collabrew ötltete, aztán így is lett. Miután én többször főztem már Roli (Utassy Roland, URH Hungary Home Brewery) barátommal, a Gábor meg nem annyira ismeri, akkor arra gondoltam, hogy miért is ne főznénk hárman. A bors ötlet előjött és a saison (szezon) is tetszett Gábornak, hiszen hamarosan jön a jó idő, jön a gatyarohasztó hőség, úgyhogy hamar egyetértésre jutottunk, hogy mi is az amit főzni akarunk, ez pedig egy borsos saison.

A sör a Fehér nyúlnál készült, 1000 literben, előre láthatóan a Collabrew összes tagja ott fog készülni, ez az áprilisi etap. Milyen a sör?

30741040_1888615031212955_7451489639736541184_o.jpgFasza lett, több mint két kiló rózsabors került az egészbe, magánál a főzésnél 1,75 kiló került bele, és meg lett hidegborsozva 0,75-el a hidegkomlózáskor.

 

 

Volt valamilyen előzmény, vagy úgy dúrr bele?

Mi ezt előtte lefőztük Rolival már házilag is, tehát voltak erre kísérletek, ami jól sikerült.

Mosaic komlót használtunk amiből a klasszikus saison ízvilágra lehet számítani abszolút, tehát ez a kicsit fűszeres, kicsit minimálisan animális, istállós, ez a saison vagy aratósör sajátja. Hivatalosan a Saison nem nagy alkoholtartalmú, mi azért ha nem is nagy de azért egy 6%-ra lőttünk, 6,2 lett a vége, tehát viszonylag egy alkoholosabb saison, de egyáltalán nem érződik benne, tehát egy kis csalafinta kis szörnyeteg.

kollabors.png

A saison hozza akkor a klasszikus ízvilágot, a bors abszolút nem tolakodó.

Roli és én voltam, aki mindenből a legtöbbet tenne bele, Reczer Gabi volt a közérthető felelős, hogy próbáljuk meg nem eltúlozni a sört,

Szerintem szép szerelemgyerek lett abból a szempontból, hogy nem egy túltolt sör lett, a korty végén amikor a klasszikus saison íz lement, akkor van egy csípős fűszeres érzés a korty után. Tehát magában a kortyban nem, utána jelentkezik a csavar.

Jó ivósör kellemes ízvilággal. Ne vigye el a bors a sört, de azért érezhető legyen benne. A főzdében iszonyat jó illat volt, mert ott daráltuk le a borsot, kézzel az egészet és jöttek az emberek, hogy mi ez az isteni illat és csak úgy habzsoltuk a borsot...

Kóstolás: április: 24. Polyhistor Pub. Esemény!!!

Mi az, hogy saison sör? Ez búza sör, hiszen van benne búza maláta? Nem búza sör, leginkább az élesztő törzs dominálja az egészet, pontosabban a karaktert a maláta, a komló és legfőképpen az élesztő adja. Bővebb leirás itt. http://serneveles.hu/sor/sorfajtak-sortipusok/saison

30716099_1885167154891076_5876239521263124480_n.jpg

 

31189720_1878953988790431_2202443518398431232_n.jpg

 

Korábbi cikkünk: Collabrew 1# Dark Wheater

 

bors rózsabors színes bors saison Rage Utassy Roland Reczer Gábor Reczer Ser RRR Reczer Roli Rage Kollabors A Kollabors sztori RRR: A Kollabors sztori Collabrew

2018\01\21

Top10 magyar kisüzemi főzdék 2017 rangsora

Untappd értékelés alapján

2017-ből átléptünk 2018-ba. Morzsoljunk el egy könycseppet és egyúttal csillagszórózzunk is egy nagyot. Nézzük meg a Top10 főzde ranglistát az Untappd sörértékelő közösség magyar főzdéket is rangsoroló eredményeit. Az értékelés tehát a főzdékből kikerülő sörökre érkezett, mely eredmények alapján a főzdék is rangsorolva lettek. (Untappd: ha legalább már 1000 értékelés érkezett rá és legalább 5 féle söre van a főzdének).


img_1878.JPGTökös Ötös sörkostolás, pontozás a Hopaholicban, Bölöny József, Kovács Tamás.  Fotó: Sal Bandy
 

Akkor most nézzük meg, hogy mi az, hogy sörértékelés? Hogyan lesz egy sörnek pontszáma?
Impavidus kolléga RateBeer pontozását ajánlom.

Illat 1-10.-ig, Megjelenés: 1-5.-ig, Íz: 1-10-ig, Szájérzet: 1-5-ig, Összességében: 1-20-ig. Ezek átlaga adja a végső pontszámot. Elméleti max: 5 pont.

0,0 - 2,0 pont: - Soha az életben nem iszok belőle többször. 2,1 - 2,8 pont: - Víz helyett, folyadékpótlásként iható, de ha tényleg sört akarok inni, nem ez lesz az. 2,9 - 3,4 pont: - Bármikor iható, finom, de nem kiemelkedő, ez a minimum amilyennek egy sörnek lennie kell. 3,5 - 4,2 pont: - Igen, ezekkel a sörökkel már el lehet kezdeni a megvesztegetést. Meggyőző sörök. 4,3 - 5,0: - Az istenek is ezt isszák.

Az eredményeket több oldalról is elemezve akkor nézzük a legeket

1., Ki kapta a legmagasabb pontszámot? 
2., Kire érkezett a legtöbb szavazat? 
3., Szavazatok száma és a kapott pontok aránya
+  Ki főzte a legtöbb féle sört? (amire szavazni lehetett)

 TOP10 Főzdék: LEGMAGASABB PONTSZÁM 

Az eredmények azt az abszolút erősorrendet mutatják, amit a sörfogyasztók egyértelmű pontozással jeleznek.
Ha az adott főzde bérmelyik sörét kóstolták és csekkolták, akkor ezeket a pontokat
egy spéci algoritmus alapján az Untappd átlagolja. A főzde mögött a zárójelben levő számok ezt jelzik (pl. Brew your Mind: 3,972)
. Nagyon érdekes az USA és a kontinens összevetése, gyakorlatilag az amerikaiak bátran és pazarlóan bánnak a pontozással. Míg Európában gyakorlatilag 3.9 pont a maximum, addig az újvilágban az 50. helyezettet is 4,1 ponttal értékelik. :)
untappd2017top1.pngForrás: Untappd

TOP 10 FŐZDÉK: LEGTÖBB SZAVAZAT 

Az adott főzdére hány szavazat érkezett, hány szavaztaból áll össze a RATINGS pontszám. A legtöbb ratings szavazatot a Monyo kapta, na de nem mindegy, hogy hány év alatt, mennyire volt a erős a jelenléte a social médiában, milyen erős az értékesítési potenciálja stb.. Nyílvánvalóan a sok értékelés saját kocsmát és /vagy sok sörbemutatót takar.
untappd2017top10_szavazat.png
Forrás: Untappd

 

TOP 10 FŐZDÉK:
LEGTÖBB SZAVAZAT és PONTSZÁMOK 

EGYÜTT
Itt gyakorlatilag azt szerettem volna csekkolni, hogy a Pontszámokat (feljebb az első táblázat) vajon torzítja e
a Legtöbb szavazatok számának(Ratings) szorzata?
A válasz: IGEN.
Tehát megerősíthet bennünket, hogy nem a szavazatok száma, hanem a MINŐSÉGE számít.

untappd2017top10_szavazates_pontok.pngForrás: Untappd
 
 TOP 10 FŐZDÉK: LEGTÖBB féle SÖRT FŐZŐK 

Van e értelme rengeteg sörrel kijönni, hogy javítsuk a helyezésünket a PONTSZÁMOK ranglistáján? Hosszú évek óta működő főzdék mit tehetnének? Hosszú évek alatt relatíve sok féle sört főztek, tehát relatíve sok értékelést kaptak. Más a helyzet, hogyha fiatal főzdéről van szó. Vajon van e értelme ennek?
untappd2017top10_fozott_sorok_szama_1.png
Forrás: Untappd 
img_0965.JPG

 
 
 

10 kisüzem főzde TOP10 TOP Untappd Kézműves sört a népnek sör értékelés ratebeer Top10 magyar kisüzemi főzdék 2017

2017\11\26

Christmas Hoppuding a Hopfanatic karácsonyi söre

Komlópuding és egy nagy kanál karácsony

A Hopfanatic sörfőzdéből érkezett egy különleges karácsonyi sör kóstoló. A karácsonyi sörök mindig érdekesebbek, izgalmasabbak, mint a többi, van rá idő felkészülni, jó előre kitalálni. A beletett drága és jó cuccok mindenképpen megérdemlik, hogy beszéljünk róla.

img_2199_1.JPG

Tulajdonképpen ez a letisztult címke design egyszerűen pont arra utal, hogy gyere és nyiss ki...nem a megjelenésével akar hivalkodni.

A sör illata szenzációsan gyümölcsös fűszeres. Jön a szilva, a mézeskalács és a szegfűszeg. Nagyon kellemes letisztult aromák ezek, amelyek leginkább a kitöltés első öt másodpercében intenzívek, utána finoman halványulnak. Megjelenése sokat sejtető sötét borostyán.

Az íz gyümölcsös-fűszeres jegyekkel indul, amelyek nagyon finoman, letisztultan jönnek elő. A korty közepén érzek egy olajos meleg testet, amit nagyszerűen tol a magas alkohol. A végén pedig érkezik a kesernyésség, amiben nagyszerűen keveredik a hidegkomlózás, a kakaóbab vagy a fűszeresség okozta szárazabb íz érzet. Ez a lezárás alapjában adja meg, hogy ebből a sörből kortyolgatni kell.

Untappd értékelésem: 4,0
ABV 10,5  IBU 120  EBC 30
0,33L, ajánlott fogyasztási hőmérséklet 14 C°

 

Komlópuding és egy nagy kanál karácsony amiről Kiss Tamás beszél:

"Mivel hamarosan itt a tél és a karácsony, készültünk mi is egy kis ünnepi nedűvel. Fel szerettünk volna dobni minden koncepciót, és valami újat szerettünk volna, ami nagyot üt. Sokat gondolkodtunk milyen irány lenne a megfelelő? Igen, nem szerettünk volna stoutot, van az elég, meg lesz is megint (erről majd később), belga irányt is elvetettük hamar, mert nem trendi. Legyen IPA, ha már Hopfanatic, de ne a szokványos, legyen benne csavar. Imperial mindenképp! Tegyünk bele gyümölcsöt, olyan téli fajtát, na, ez lett a füge. Franciaországból rendeltünk kiváló fügepürét, ami enyhén szólva is megdobta a sör értékét, és hát az ízében is jótékonyan hat. De ez nem volt elég, így egy kis madagaszkári kakaóbabra tettük pihenni, és meg is hidegkomlóztuk. Ja a komló, ehhez a gyümölcsös karakterhez az Amarillo és a Mozaic kettősét választottuk, ami rohadt jól dolgozik együtt. Raktunk még bele 10.5% alkoholt, hogy ne fázzunk. Azt hiszem sikerült az eddigi legizgalmasabb ipánkat lefőznünk, ami egyben a legköltségesebb is, de egy percig se bánjuk.
A végeredményt pedig December  első napján kóstolhatjátok."

 

sör füge ipa karácsonyi imperial amarillo Hopfanatic mozaic Christmas Hoppuding Komlópuding és egy nagy kanál karácsony madagaszkári kakaóbab

2017\09\30

Sör Labor Nyitás

Őrült tudósok lenni jó befektetés

img_20170929_192306.jpgMad Scientist labor a Szimplában

Fura egy hely ez a Szimpla kert, tulajdonképpen egy eklektikus bazár, ahol 90% százalékban szájtátó külföldiek a vendégek, akik mindent bekajálnak. A Szimplában mindenhol egyforma fostalicska nagyüzemi sör a kínálat, de olyan árakon, hogy az agyam eldobom.

De ennek mától vége lehet, mert megvetette lábát a LABOR, életük nagy lehetőségét kapták meg az őrült tudósok, hogy berendezzenek egy csöppnyi kocsmát (meth labort sicc. a szerk.) -a Szimpla felső emeletén. A vegytiszta graffitis rom külsőt UV fénnyel bombázzák, elegyítenek, vegyítenek és ráadásul hófehér (keményített?) laborköpenyt húztak a csap asszisztensek.

A sört kérheted lombikba (alkalmatlan a csapolásra) vagy logózótt pohárba de most szólok, hogy mind a kettőért ezer forint letéti díjat kell perkálni, aztán majd visszakapod.

De, hogy lemenjünk a mélyebb vetületig, hallgassuk meg Peter Hopsmalt von Corsairt, alias Szepét, hogy meséljen a projektjéről.

img_20170929_201012.jpgMilyen kötődésed van a Laborhoz?

A Labort én találtam ki, én működtetem, ennyi kötödésem van hozzá. :D
Az, hogy ez a Szimpla berkein belül van a Labor, az a Szimpla és a közöttem lévő pénzügyi manőver, de a tartalmát Tamással (Szilágyi Tamás, Mad Scientist) közösen találtuk ki.

 

Akkor tulajdonképpen mindent csinálsz, csak éppen sört nem főzöl.

Igen.

Fél szemedet fogod csak rajta tartani a budapesti Laboron, mit csinálsz még?

Megyek Berlinbe, de ott is egy Labort fogok csinálni.

Ez lesz a neve?

Igen, mert németül is a labor az labor, direkt így lett választva, sőt angolul is lab. Tehát ez a névválasztás, csak ott sokkal nagyobb hely lesz, ott tíz csapon lesz Mad Scientist sör és 10 vendégcsappal fog menni. Ha jól számolunk az húsz csap.

Akkor viszed a magyar jó söröknek a hírét.

Elsősorban a Mad-ét, hogy pontosan mit, ez egyeztetve lesz és a vendégcsapokra még azért fogok kivinni más magyar főzdéket is néha. De elsősorban a kinti főzdék lesznek vendégcsapon Berlinben.

Hogyan lehet jól, hogyan lehet sikeresen ezt a projektet kivitelezni?

Én már éltem Berlinben, meg viszonylag sokat járok ki, tehát azért látom, hogy működik a berlini piac. Jól fog működni a projekt. Teljesen más a kinti árszinvonal, mert azt a 4 deci sört amit itthon megkapsz 1000-1200 forintért, az kint 7 euró.

Akkor ez jó lesz.

Persze. Más költségekkel megy az ember, de más a bevételi oldal is. Más a vásárlóerő.

Miért éppen a Mad Scientist? Velük van jó kapcsolatod?

Az összes főzdével jó kapcsolatom van, de bennük van meg leginkább ez a törekvés, illetve az én agyamban az ő nevükkel, egyebekkel indult el egy gondolat ami létrehozta a Labort. Az őrült tudósok laborjára tudtam egy ilyen tematikus projektet felfűzni most. A többiek még nem kerestek meg egy ilyen ötlettel, tehát nem agyaltam rajta. Itt igen és ezt szültem meg.
De nem zárkózom el a többiektől sem, sőt az Ádámékkal is  (Pein Ádám, Monyo) beszeltünk anno egy Monyo Café ráncfelvarrásról, aztán az elült… én minden ilyesmire nyitott vagyok.img_20170929_185300.jpg

Mikor nyit a berlini Labor?

Berlin? Február.

És mi lesz a Krakn’-el? (Krakn’ Town)

A Krakn’-ben május óta nem vagyok ott. Május óta semmilyen formában nem veszek részt a Krakn’ életében és az üzlettársammal megbeszéltük, hogy nem is fogok visszatérni. Nem tudjuk összeegyeztetni az eltérő elképzeléseinket a vendéglátásról. Más irányba megy mint ahogy elképzeltem és ahogy én tavaly szeptemberben elkezdtem. (A szerk.: Az olvasókat mégis azzal bíztatnám ugyan menjenek és nézzék meg, adjanak hangot a véleményüknek mit tapasztalnak.)

Berlinben lesz valaha olyan grandiózus víziód mint ami a József körúton létrejött? 

Szerintem most ez a Mad Labor is olyasmi lesz. Tehát most ez egy ízelítő, meg ugye mára egy csomó minden még nem készült el abból amit is nyújtani akarunk: tehát jövő héten új csapok lesznek, stb. és ez fog kiforrni Berlinre. tehát ez most egy félig meddig tesztelése is az ötleteknek amik a fejemben vannak, hogyan is lehet átültetni, addig kiérlelődik.

Árkérdés. A Laborban a legolcsóbb sör 1100-1200 forint négy deciliter. Ez nem olcsó. Pedig minden adott, hogy ez másképp legyen. A Mad a saját sörét hozza. Mi történik itt?

A Labornak kvázi a legdrágábbnak kell lennie a magyar piacon, hiszen nem vághat alá az egyéb értékesítő helyeknek ahol Mad Scientist söröket kapni. Elveszítené a többi partnerét. Ezzel a hellyel pont az a cél, hogy erősítse a többi értékesítési hely forgalmát. Itt megmutatja magát, ez egy reprezentatív hely, mert elsősorban a külföldieknek szól a Szimpla. Tudjuk, hogy a vendégeknek a 90-95%-a külföldi, akik pazarul érzik itt magukat, sokan jönnek, keresik ezt a helyet. Keresett a hely. Így mindennapos, hogy este 10-től már csak sorállással lehet bejutni, de azt is csak akkor, ha már kijött valaki, ugyanis csak 800 ember kiszolgálására van csak engedélye a Szimplának.

A Szimplának egyébként az a törekvése, hogy van már külön borpultjuk, van külön koktél pultjuk és most külön lett egy sörpultjuk. Nem az olcsókategóriában gondolkoznak, hanem a drágábban és ehhez minőségi termékek kellenek.

в конце концов:
img_20170929_194226.jpg
Nos a Mad Scientist Laborja lesz a második fecske a Craft műhelyből –jóval a Monyo után- aki saját söreit képes maga árasítani és ezt olyan jól fogja tenni jóslatom szerint, hogy maga után húzhatja a többi craftost. A szeptember eleji Kraft fesztiválnak is volt már olyan üzenete, hogy tagokat toboroz a szárnyai alá, hogy komolyabb érdekérvényesítő erőt tudjon képviselni az értékesítési láncban.

Kifejezetten remélem, hogy a Szimplában az összes szar sört ki fogják szorítani és a fizetőképes vevőkörnek, a külföldieknek tényleg jó lesz. Akkor jó lesz nekünk is. Jó hírünket viszik.. Azzal azonban legyünk tisztában, hogy a Szimpla és a Labor árai nem a magyar köznépnek szól, de még a hányós, bulizós, londoni legénybúcsúsoknak sem akar szólni, de azok úgyis jönnek...

A Szimpla és Szepe teszi a dolgát itthon a Kertész utcában és a berlini Gärtner Straße-n egyaránt. Örülünk, hogy a Craft sör egyre magasabbra emelkedik!

Itt abba is hagyom, ez nem PR. cikk, azt hiszem mindent elmondtam, ha kérdésetek van írjatok! Természetesen amint Szepe kész lesz a berlini laborral, igyekszünk hírt adni róla.

 

sör beer kraft mad labor craft Berlin Szimpla Kézműves sört a népnek! craft beer for the people Mad Scientist Sör Labor Nyitás Őrült tudósok lenni jó befektetés Peter Hopsmalt von Corsairt Szepe

2017\06\26

Visszafogott nyári Permon hopperek és egy intenzív Cryo apa

lazulós nyári Permon sörök

A Permon főzde játszi könnyedséggel nyúl a komlóhoz és malátához.  Az újhullámos sörfőzdének nem találnátok ki, de fontos magyar szála van... Most három Permon sör mutatkozik be. Két szokásos-nem szokásos Hopper: Mandarina Bavaria és Cascade valamint egy vadonatúj főzet, a Cryo Hop Citra.

A Permon sörök igencsak messziről érkeznek hazánkba, Sokolov-ból, ami Karlovy Vary közelében a német terk1.pnghatárnál található. A város régi sörfőzési hagyományokra tekint vissza, mivel feljegyzések alapján 1488-ban főztek már itt sört. A modern sörfőzés alapját Michal Sas (Sás Mihály) és Jan Rada urak  teremtették meg a településen. Az első főzetek elkészítésénél szerencsére maguk mellett tudhatták Josef Krysl-t a cseh söripar jól ismert és megbecsült alakját, aki sok-sok éves Pilsner Urquell-es tapasztalattal a háta mögött sietett segítségükre. Neki köszönhetőek az első saját főzetek receptjei. Az üzem a mai modern cseh mikro-sörgyárak jeles képviselője. Miért különlegesek ezek a sörök? Néha már követhetetlenül sok kis szériás egyedi vagy alkalmi főzetet (lásd Hopper sorozat) bocsát ki a főzde.

Szűretlen-pasztörizálatlan és figyelem KOMLÓZOTABB! sörökről van szó.

Tehát a cél az, hogy az ízekkel-zamatokkal teli söröket minél hamarabb elfogyasszuk, mert tartogatni nem érdemes. Unikálisak azért is, mert kb. 700 km-t utaznak csak ide, hogy kedvünket leljük bennük.

 

img_1299.JPG

Itt a citrus, hol a citrus!

HOPPER MANDARINA BAVARIA, single hop ale

Szín: opálos arany.
Lágy, visszafogott illat, nagyon pici élesztőséggel. Üveg alján lepedék, de ez a tárolás rovására is írható.img_1302.JPG
Nyáriasabb világos szín. Habos korty, halvány citrusos, talán igen, mandarinos illattal. A Permonos szokott édeskés malátás és a keményebb komlózás most eléggé vissza volt fogva, de a korty vége szárazabb. A hangsúly a harmónikus vékonyabb megjelenésre koncentrált. Nem nehéz sör, egy Hopper nyárra.
Szűretlen-pasztörizálatlan
BLS 1°, ALK 6,3 %, IBU 50, (BLS= Balling)
Untappd értékelésem: 3,00

 

img_1320.JPG

Cascade, az illatos komló!

HOPPER CASCADE, single hop ale

img_1312.JPGSötét borostyán szín, sokkal sötétebb mint a MANDARINA.
Nyitáskor komlóünnep illat ami megjegyzem elég gyorsan illanó.
Marcipános jellegzetes Permonos édeskés maláta és a korrekt komlós illat-ízvilág keveréke.
Szűretlen-pasztörizálatlan
BLS 1°, ALK 6,3 %, IBU 50, (BLS= Balling)
Untappd értékelésem: 3,5

 

img_1341.JPG

Egy könnyed apa nyárra!

CRYO HOP CITRA, american pale ale

Színe: mély, tartalmas, sötétarany.
Furcsamód a Citra nem sok sok varázst ad az illathoz, inkább gyümölcsös jelleget érzek. Nagyon ballanszban img_1350.JPGvannak a komlós és édesebb malátás ízek. Egy ponton túl nagyon mély illatok jönnek.
Érezni a könnyedebb testet, de mivel most az árnyékban is 30 fok van ez egyáltalán nem hátrány. Könnyed, illatos, virágos, kicsit kesernyés, nagyon jól iható apa. Természetesen ebben is érezhető a jellegzetese Permonos ízvilág. A háttérben a komló és a maláta játszik. A Citra mindenképpen nagyon jó és friss hatást gyakorol a sörre. Jó a korty érzet, nem habos, kicsit mézes. Utóíz lehelletnyit kesernyés.
Szűretlen-pasztörizálatlan
BLS 13°, ALK 5,6 %, IBU 62, (BLS= Balling)
Untappd értékelésem: 4,25

 

Sörtérkép, ahol Permon söröket találsz.

 első hazai interaktív PERMON sörtérkép

 

Figyelem! A színeknek jelentősége van!


sötétebb korsó, ez Permonos főhadiszállás, csapolt sörük és üveges biztosan van. Prága Sörház (Pest), Csehvegő (Érd).
világosabb korsó: palackban biztosan, esetleg keg.

permon_index_1.jpg

 

sör beer craft pivo főzde sörtérkép brewery Kézműves sört a népnek blog Permon craft beer for the people Sörtérkép - Permon sör lelőhely kereső Visszafogott nyári Permon hopperek és egy intenzív Cryo apa lazulós nyári Permon sörök HOPPER MANDARINA BAVARIA HOPPER CASCADE CRYO HOP CITRA Permon sörtérkép sörtérkép budapest

2017\06\18

Meghalt a Budavári, éljen a Belvárosi sörfeszt!

sörfeszt napok a belvárosban

Nna akkor nagyon gyorsan címszavakban, nem húzva az időt, milyen volt a tegnapi sörfesztivál a belvárosban? Milyen sörfesztivál is ez?

Az egyértelmű, hogy tudjukki ott pöffeszkedik a Budavárban így ott sörfesztivál immár nem lehetséges. De most akkor "Budavári" vagy Belvárosi vagy mi ez a mostani? Valaki nagyon marketinges döntse már el. Ugyanis nekem nem nagyon akar működni a "Belvárosi" néven a tag bejelentkezés a Szabadság térre csak Budavári néven.

Az egész fesztivált fizikai korlátaim miatt nem tudtam bejárni.
Mit Ittam?

 

Brew Your Mind: Yellow Haze. Ez egy NE APA, tele trópusi gyümölcs ízekkel aromákkal, fantasztikus, bombasztikus, mintha a gyümölcs rostokat is éreznéd a szádban..Januárban 4,5 pontot, később már jóval kevesebbet kapott, most is 4 pont alatt zárt, egy kicsit megfáradt. Untappd értékelésem: 3,25  (5,4% ABV , - IBU)

Hübris: újdonsága a kisPéntek, APA. Karamellmalátának köszönhetően sötétebb és malátásabb ízek amit a hidegkomló fanyarít és fűszerez. Untappd értékelésem: 3,75  (4.5% ABV , 33 IBU)

Gyertyános: Tekila's IPA, Aranyszínű IPA, agávé kivonat ad neki egy fanyar, gyógynövényes ízt. Az Amarillo és Mozaik komlók pedig tolják az egészet a Maris Otter vetett ágyra (maláta). Nagyon el van dolgozva az alkohol benne, nagyon ütős! Untappd értékelésem: 3,75  (8 % ABV , - IBU)

Gyertyános: Gesztenyés, Világos Ale. Engem egyszerűen egy cukormentes gesztenyepürére emlékeztet, amibe finoman benne van a bourbon vanília. Nagyon jól tolja a szolíd de mindent uraló gesztenyés ízt. Untappd értékelésem: 3,75  (5,5 % ABV , - IBU)

Gyertyános: Kazamata, Imperial lager, majdnem az egyetlen láger sörük, kollabként indult a Hatodik ízzel. A truvájról itt olvashattok egy korábbi tudósításomban:  http://kezmuvessortanepnek.blog.hu/2017/06/18/kazamata_az_imperial_lager  Untappd értékelésem: 4,0  (8 % ABV , - IBU)

Gyertyános: Barna Gyémánt, sötét lager, malátával alaposan megtömött láger. Hatféle. Annyira nem tudtam élvezni, mert rettentően hideg volt és nem tudta kiadni a legjobb aromáit. Erre még rárepülök, mert ez így most kevés infó. Untappd értékelésem: 3,5  (5,5 % ABV , - IBU)

First: IPA, IPA. Illatra alig valamit érzek, nagyon hideg, ízre viszont jobb. Nem érezni benne annyira komplex és erős ízeket aromákat mint egy ipában lehetne. A színe inkább apás jellegű. *Csupor szerint a béta főzet lett kihozva, a mostani jobb lesz. Meglátjuk. Untappd értékelésem: 3,25  (7 % ABV , 55 IBU)

Csupor: Kvass Ale, Ale. Uborkás íz és egy "fejmagas illat" jellemzi. Nemkedvenc. Ételhez inkább, magában nem ajánlanám. Érdekesség, hogy Marci "lakossági" felhívására kb. 25 liter otthoni uborkalét adtak le a sörhöz. Untappd értékelésem: 1,75  (6,5 % ABV , 3 IBU)

Csupor: Matryoshka, Stout - Russian Imperial.  Fél évig Csupor sörpárlattal átitatott tölgyfa csipszen érlelt. Nagyon malátás, édes, nagyon alkoholos.   Untappd értékelésem: 3,75  (12 % ABV , 40 IBU)

Csupor: PEARmanent, Gyümölcsös Ale. Ez egy körtés belga búza. A búza illatos a Vilmos körtétől, meg egy kis szénsavas íz. Untappd értékelésem: 3,5  (4,5 % ABV , 20 IBU)

Csupor: BONSAI DUBBEL, Belga dupla. Belga stílus, japán whiskhis tölgyfadarabokon érlelve. A recept a Dezsővel közös recept. Savanykás íllat, kicsit samponszerű. Untappd értékelésem: 3,5  (6,5 % ABV , 17 IBU)

Itt most álljunk meg egy szóra. Utoljára a Kecskeméti Manufaktúra söreivel a II. Indoor sörfeszten találkoztam a Gellért Hotelben. Akkor minőségen alulinak éreztem a felhozatalt. A héten volt egy hozzászólás a Craft Beer for the People csoportban, hogy ezek a sörök már nem azok a sörök. Teljesen jók. A hozzászólást nem tudtam figyelembe venni, mert nem a saját kóstolását posztolta ki az illető. Így most utánajártam, megragadtam az alkalmat és végkóstoltam a repertoárt. Olvassátok. többnyire szűretlen és pasztörizálatlan sörök.

Kecskeméti Sörmanufaktúra: Búza,  Teljesen jó az illata, kicsit savanykásabb íz, de teljesen jól hozza a búzát. Kicsit a citrusos (citromos?) aromából többet éreztem mint kellett volna.
Untappd értékelésem: 3,25  (4,5 % ABV , 22 IBU)

Kecskeméti Sörmanufaktúra: Ászok,  Német pilseni láger. A típusnak megfelel, de kicsit pezsgős az íz.
Untappd értékelésem: 2,5  (4,2 % ABV , 22 IBU)

Kecskeméti Sörmanufaktúra: Dry Stout,  stout, Én keveslem benne az anyagosságot és a járulékos alkoholt. Így ez nekem egy enyhébb, könnyedebb porter. A kávéssága kevéssé érződik, illatban a malátásság dominál.
Untappd értékelésem: 2,5  (4 % ABV , 22 IBU)

Kecskeméti Sörmanufaktúra: Pils 12,  Kicsit opálos, kicsit édeskés. Szűrtelen, pasztőrizálatlan. Untappd értékelésem: 3  (4,8 % ABV , 40 IBU)

Kecskeméti Sörmanufaktúra: APA,  Apa. Új sör. Illatban semmivel sem több mint eg átlagsör. Édeskés savanykás íz. Nem tetszik. Untappd értékelésem: 2,5 (nincs adatom % ABV , nincs adatom IBU)

Kecskeméti Sörmanufaktúra: IPA,  Apa. Illatos! Sokkal jobban hozza a kategóriája jegyeit -illat, íz-mint az eddigi söreik. Annyira emlékezetes egyéb jellemzőt most nem tudok rá mondani. 
Untappd értékelésem: 3,5  (5,8 % ABV , 48 IBU)

Kecskeméti Sörmanufaktúra: Málnás, angol ale. Illatban cukros málnás, ízben nagyon málnás. Vettem egy példányt otthonra, lehet, hogy több részlet is kihámozható belőle.
Untappd értékelésem: 3,25  (4 % ABV , 23 IBU)

Kecskeméti Sörmanufaktúra: Meggyes, ale. Illatban nagyon savas, ízben korrekt meggyes.
Untappd értékelésem: 3,25  (nincs adatom % ABV , nincs adatom IBU)

Zip's: Dirty 42, Búza. Vicces: dirty double dozen :D. Cascara kávé. (9:1) 9 a héja és egy a kávé. Tejsavas erjesztéssel készült. Savanyú íz.  Bocs emberek, de itt már a saját kéírásomat sem tudom elovasni. Nem tudom értékelni. :)   (4,2 % ABV , 4 IBU)

Képek. 

A hely adottságai kitűnőek. Itt aztán lehet lélegezni, nézelődni, van elég zöld. Jó a sörfelhozatal is. Akinek nem olvasható, meg egyébként is ezen a linken egy főzdére kattintás után a főzde sörei láthatóvá válnak.
A szervezők azért mégiscsak járatosak a média világában, a'la nature a 'sörfesztivál.hu' domaint szőröstűl bőröstül megvették.  http://www.sorfesztival.hu/

sorkinalat_3.png

 A jó sör legyen veletek!

 

 

index képwin_20170617_201614.JPG

sör szabadság tér Kraft craft beer for the people Meghalt a Budavári éljen a Belvárosi sörfeszt! belvárosi sörfesztivál

2017\06\10

Kisüzem 2017

Kisüzem2

Kisüzem néven, második alkalommal nyitotta meg sörfesztiválját a Kisüzemi Sörfőzdék Egyesülete a talán már hagyományosnak mondható helyszínen, a Szentlélek téren. Óbudán.

26 Kisüzemi Sörfőzde kínálja söreit, emellett burgerek és streetfood ételek, valamint színpadi és szakmai programok is lesznek. Utóbbi  azt jelenti, hogy a sörfőzde képviselője a söreikről és a főzési elképzeléseikről fog beszélni.

img_1444.JPG

 

Bár kicsit foghíjas a sörfőzdék serege, jó sörben nincs hiány. Mindenképpen javasolt körbejárni és poharakkal kóstolni. A nagy meleg miatt hangsúlyozom, hogy ne csak sört hanem vizet is igyál.

Programok:http://www.gasztrobuda.hu/ kattints a linkre, ha nem olvasható a szöveg.leporello_kicsi.png

index11.jpg

2017\06\06

Hopfanatic újra indul

Kapitány a hajónaplónak

Hajónapló 20170523

 

 

 

 

index képindex2.png

sör Hopfanatic Kiss Tamás Hopfanatic újra indul

2017\06\05

Walpurgis Nacht és Secret Spice- Tibold Ákos sörei

A Thibault sör

Ez egy nagyon érdekes anyag, mert adva van egy sörkedvelő aki hallatlan energiákat mozgósítva sörkészítésbe fog (gerillaként, bérfőzőként ), hogy a receptjét a lehető legjobb formában főzze le. Magának akar megfelelni, a saját útját járja, nem nagyon érdekli az aktuális közízlés. De beszél arról is, ami kevésbé köztudott, hogy bizony nem kevés alkalommal a főzési kísérlet nem a terveknek megfelelően alakul. Ekkor jön az elmélyedés és a hibaforrások felkutatása. Ha megvan a tökéletes főzet lenni nagy boldogság és irány a piac. Két új Thibault sör is bemutatkozik.

A házi sörfőzés – nagyrészt önmegvalósítás

akos_kicsi.pngMielőtt elindultam erre a találkozónkra, beírtam a keresőbe: „Tibold Ákos sör” és kidobta második találatnak, még a Ganz utcabeli első közös interjúnk anyagát a Garlic sört. (Garlic az első magyar gasztro sör.)

Blog: Azóta milyen söröket alkottál?

Tibold Ákos: Főleg kísérleteztem, mert a Garlic beer nem volt kimondottan sikeres projektnek mondható …

De arra legalább felkapták a fejüket..

Igen, arra felkapták a fejüket sokan. Volt egyfajta érdekessége, hírértéke valóban és azt gondolom, hogy van - egy ss2.pngmeglehetősen szűk - rajongó tábora, akik ezért a sörért odavannak, nekem is kimondottan tetszik, sőt jelentős Garlic Beer fogyasztóvá léptem elő. Azóta kicsiben készítettem egy füstölt verziót is amire az általános asszociáció az volt, hogy olyan téliszalámis és tényleg. Egyébként már nincs belőle. :)

A Garlic után megpróbálkoztunk közösen egy Kölsch-el a Sanyival (Zilahy Sándor házisörfőző) ez volt a GES UND HEIT, sajnos minőségileg nem érte el azt a szintet, hogy kijöjjünk vele a piacra. Pedig már a bemutató is megvolt...

Mi romlott el? Mi ment félre?

Az az igazság, hogy ezzel az élesztővel nem dolgoztunk még. Ez egy kimondottan Kölsch típusú folyékony élesztő volt és marha bíztató dolgokat mutatott nekünk az erjesztő tankban. De mire lejött volna, egy savanyú stichje lett, hol erősebb hol gyengébb, ami nem íz hiba  volt abban az értelemben, hogy nem fertőzés, hanem a technológiával az erjesztés hőfokával lehetett kapcsolatos.

Megelőztétek a korotokat, mert ha ez a savanyú sör most került volna a piacra akkor szétszednek az emberek.

Finom is volt, jól is nézett ki csak sajnos nem lehetett vállalni.

A Kölsch típust leírnád?

Kölsch:

Az erjesztésben egy átmenetet képez a láger és az ale sörök között. A lényege, hogy egy lágeres tisztaságú mégis egy a felsőerjesztésű sörökre jellemző illat és íz gazdagsággal működik. Mindamellett, hogy egyébként egy könnyű ivó sör, rendszerint 5% alatti alkohol tartalommal rendelkezik.

Tükrös?

Igen, szinte tükrös, szűrni nem tudtuk volna, kiülepíteni tudtuk, ez nagyjából sikerült is. Igazából, ha egy kicsit zavaros, akkor a BJCP szerint levonsz mittudomén, mondjuk három pontot, viszont ez akár az íz gazdagságot erősítheti is. Olyan 480 L készült belőle. De nem került ki soha piacra.

Ekkor tehát már 2016-ot írunk, mi volt a folytatás?

Már régóta komolyan foglalkoztatott, hogy mi az ami a házi sörfőzés és a kereskedelmi sörfőzés között helyezkedik el, hiszen még egy ilyen 450 liter is marha nagy kockázat mindenkinek aki részt vesz benne.


Bennem egyre erősebb egy érzés minden egyes próbálkozással,hogy nekem van valamiféle utam, amit be kell járnom.

Régóta piszkált az, hogy a kis mennyiség mellett, hogyan lehetne azt megcsinálni, hogy külföldön vetjük meg a lábunkat.

Ez ugye nem azt jelenti, hogy külföldre exportálsz?

akos_kicsi2.pngEz pont nem azt jelenti, mert én azt gondolom, hogy nagyon nehéz itthonról exportra termelni. Amennyire én benne vagyok és a Legendás tapasztalataim is azt mutatják, hogy nem könnyű. Itthon is elég probléma, ha kifutsz egy olyan termékből, ami sikeres, mert mit mondasz a partnerednek, hogy majd két hét múlva.. és akkor próbálsz egy kicsit gyorsítani az erjesztésen.. katasztrófa.

Ez külföldön teljesen megengedhetetlen. Külföldön ha egy erős brandet szeretnél felépíteni és akkor az egyik főzet ilyen a másik olyan, harmadszorra nem tudsz időben szállítani, szóval azt gondolom, hogy ez teljesen ki van zárva.

Az, hogy esetleg bérfőzőként, ami most már esetleg itthon vagyok, próbáljak meg exportra vinni valamit, annak meg azért nincs realitása, mert..

Mert folyamatosan ezt sem tudod végezni.

Egyszer ezért, másodszor a főzde nyakába teszek egy olyan terhet, ami az exporttal kapcsolatos, hiszen én ebbe technikailag nem folyok bele.  A másik sarkalatos pont, hogy egy bérfőző mennyiért tud főzni.

A német osztrák kapcsolatainkon keresztül találtunk egy főzdét, ami tulajdonképpen olyan, mint egy nagyra hízott házi sörfőzde a legprofibb felszereléssel. Ugyanakkor ő már kereskedelmi forgalomban gyártja a söröket és ez egy tökéletes terep arra, hogy kísérletezzünk. Az itt főzött sörünkből kb. 250 palackkal készült. Az arra sok, hogy ezt mind te idd meg itthon és a barátaid, de ahhoz éppen elég, hogy monitorozd vele a piacot.

Ez a sör ebben a koncepcióban hányadik?

Ez az első kettő. A Boszorkány éj és a Secret Spice.

img_0854.JPG

Walpurgis Nacht - A Boszorkány éj

Ez egy olyan saison ami ízesítve van és füstölt malátát is tartalmaz. Tehát a búzamaláta része az tulajdonképpen füstölt búza maláta.

Komló?

Nem jellemző a komló. A kísérletezések során, meglehetősen - ha csak a stílus nem kívánja meg - ragaszkodom a Saaz komlóhoz. Ezzel a komlóval készült a Garlic is, pontosabban az alapsöre is. Olyan végtelen variációkat lehet felállítani az összes komló-maláta és élesztő variánsokból, mégha a vizet nem is veszed ide, hogy életed végéig ha napi tízet főzöl belőle, akkor sem érsz a végére. Lehet számolgatni, lehet tippelgetni, lehet a tapasztalatokra hagyatkozni.

Ezt most nem előzte meg kísérleti főzés, sőt még módosítani kellett a recepten a főzés előtt, mert nem volt meg minden hozzávaló amit én szeretem volna. Így is egy részét bizonyos hozzávalókat itthonról vittem Magyarországról, mert, ott kicsit más a felfogás, könnyebben meglépik azt, hogy egyes malátákat behelyettesítsenek egymással…

Szóval ez egy fejes ugrás volt. A sör egy saison élesztővel készült aztán tonkababbal ízesítettem a főzés utolsó néhány percében.

 

Mit tett hozzá a tonkabab?

A tonkabab meglehetősen ritka, talán Afrika eredetű fűszer. a növény elég kemény magja a kiszárítás után kerül hozzánk. Szerintem csak delikát üzletekben kapható. Az íze : vanília, fahéj, szegfűszeg háromszögben mozog, talán a vaníliássága a legintenzívebb. Egy speciális és nagyon aromatikus fűszer. Még anno a Legendában készült egy Horse Juice amiben ilyen volt. Nyert Dublinban talán ’15-ben egy bronzérmet az árpaborok között.

Szóval a tonkabab fixa ideám tulajdonképpen, valamikor a neten olvastam ’13-14-ben egy hosszú leírást és ez azóta nekem beakadt, hogy ezzel szeretnék sört főzni.

Szóval minden terméknek, a sörnek is van egy életgörbéje. A főzés után, a kezdet kezdetén lehetett érezni rajta, hogy egy kicsit magasabb hőmérsékleten erjedt, emiatt a saison élesztő észteressége nagyjából háttérbe szorított mindent. Vagy inkább azt mondanám, hogy egy háromszög íz kombináció alakult ki, amiben ez volt a legerősebb, a füstölt meg a fűszer csak játszottak egymással, tehát mintha körmérkőzés lett volna a szádban. Ez mostanra sokat simult, de az is nagyon furcsa talán, hogy azért is külföldben és nyugatban gondolkodtam, mert azt gondoltam, hogy ott stabilabb eredményt lehet létrehozni üzemi körülmények között. Az egy dolog, hogy egy sör változik, de a tapasztalat itt is az, hogy nincs két teljesen egyforma palack.

Ezt, hogy érted?

Úgy, hogy következetesen nincs egyforma két palack, legalábbis ha én kóstolom, nekem mindig valami más jelenik meg benne. Nincs egy olyan általános íz karaktere, amit ha most elmondok, hogy milyen akkor hazamész és megkóstolod, akkor azt mondod, hogy ez tökre nem is ilyen.

Nekem a füstössége jelentkezik először az aromában és a fűszerezés teljesen a háttérbe szorul, mert alig –alig, ha nem mondom, lehet, hogy alig figyelsz föl rá, míg lehet, hogy nálad ez megfordul és azt mondod, hogy milyen szépen kijön a tonkabab. Vagy pedig azt mondod, hogy milyen érdekes az élesztőnek és a malátának az összjátéka. Lehet, hogy egyébként kár volt három különböző egymástól távol álló dolgot beletenni egy ilyen kis palackba.

Most pedig kb. egy hónapja kint lefőztem a fahéjas sörömet. Én a fahéjat, mint fűszert nem szeretem, de készítettem belőle egy kis próba verziót és a sörben marha jól működött. Úgyhogy nagyon remélem, hogy nem szaladok annyira előre, hogy ez lehet egy sikeresebb, jobban értelmezhető termék, mert nem lesz benne három változó. Csak a sör és a fűszer a kombinációja hat egymásra, sokkal következetesebb az egy utas rendszer mintha három különböző paraméter változna.

Ez a főzde Németországban van?

Nem, Ausztriában, Bécshez közel.

Okoz valamiféle hátrányt a távolság és a vadonatúj főzdei közeg? Új gép, berendezés. Gombokat kell nyomogatni, de mégis.

akos_kicsi3.pngElőször is nem vagy egyedül. Nem úgy van, hogy odaadják a kulcsokat, hogy ott a maláta, ott a roppantó, ott kezdünk, ott végzünk. Hanem ott van valaki, aki segít, sok esetben célszerű is ha bizonyos dolgokat ő csinál, mert a felelősség tárgyköre nem mindegy. Sok íz hibát, problémát utólag könnyen lehet azonosítani, hogy melyik lépésben követték el azt a hibát.

Én azt gondolom, mivel már másodszor vagyok ott kint, ezért most már tudom, hogy hol érdemes azt mondani, hogy most már ezt én szeretném csinálni. Tudok egy műhelytitkot, vagy csak úgy csinálnám, ahogy én szeretném. A többi dolog pedig úgyis ugyanolyan mindenütt, ezek nem agysebészi feladatok.

Fontos kérdés, hogy a bérfőzde higiéniai biztonságában maximálisan megbízol?

Fel szoktam azért mérni a terepet, az a srác, aki ott van, elég komolyan veszi, de azt nem érzem rajta, hogy felmérné ez milyen komoly rizikófaktor. Ezek egy utas üvegek, amit fóliázva kap és pl. ezt nem öblíti ki mielőtt felteszi a rendszerre. Ezt kérdeztem is tőle, hogy legalább egy öblítést kapjon. Por vagy egy kis pára vagy valami könnyen galibát okozhat.

Én precízebben szeretem csinálni, lassú víz partot mos alapon. Mivel ilyen piciben csinálom, ennek nincs olyan borzasztó nagy kockázata. A saját örömömért csinálom. Ez nekem egy kicsit önmegvalósítás. Elbíbelődök vele, elpepecselgetek azzal amivel úgy gondolom, hogy javíthatok a sör minőségén. Én kicsiben a legalapabb dolgokat használom, nem tudok fűteni,nem tudok hűteni, amikor a máslást csinálom, akkor egy tésztaszűrőt használok, hogy szórjam a vizet. Nekem semmi extra nincs otthon, van két nagy vödör, még csak keverőkanalam sincs, nagy merőkanalat használok.

Nekem ez először is ad egy összehasonlítási alapot. Mert ezek a dolgok állandóak, ha nem változtatok rajtuk semmit, akkor ha valami változik a sörben – amit mondjuk már másodszor csinálok meg - akkor biztos vagyok abban, hogy nem annak köszönhető, hogy valamit másképp csináltam. Hanem az összetevőkben a hőmérsékletben vagy valami ilyesmikben kell keresgélni. Ugye a recept is ugyanaz akkor valami más nem stimmel, akkor én könnyebben tudom feltárni a hibát okozó faktorokat.

Ez a lényege a kísérletezésnek, hogy jó alapból esetleg csinálj egy jobbat vagy egy még jobbat.  

Mennyibe kerül kint ez a sör?        

Ez most 2,30 € odakint.

Ez nem is drága.

Secret Spice

Beszéljünk most a Secret Spice-ról. Mondtad, hogy kicsiben (15 liter) jól muzsikált. Mi volt az elképzelésed? Mi valósult meg belőle:

img_0855.JPG

Egy olyan fűszerezett sört szerettem volna, ahol a fahéj dominál, nem feltétlenül markánsan, a fokhagymásnál is annyi volt, hogy az otthoni főzet lényegesen fokhagymásabb volt. Voltak azért kedvező jelek. Elkészült egyszer kicsiben, aztán megfőztem kint Bécsben, nagyobb mennyiségben egy kicsit átigazított recepttel. Szerintem a külcsínt tekintve jól sikerült, szép sör, gyönyörű színnel, remek címkével.

Az eredmény azonban nem lett jó. Nem kerülhet forgalomba. A töltést is én végeztem, maximálisan igyekeztem odafigyelni arra, hogy nagyon precízen a higiéniai előírásokat betartsam, és mégis úgy néz ki, hogy nem sikerült. Vélhetően a töltő rendszer hibájából, most nem tudok még biztosat mondani. Mintákat kellene venni, megnézni szúrópróba szerűen, akár ötven üveget, mindegyikben megvan e hasonló szinten.

akos_kicsi4.pngAz biztos, hogy ez a sör nem az a sör amit én szerettem volna. Az egy másik dolog, hogy most 2017 nyarán, tavaszán ezt a sört simán el lehetne adni egy másik kategóriában, egy másik címkével. De ezt nem fogom meglépni, mert számomra fontosabb a jó hírnevem a magyar és a külföldi piacokon.

Nem foglalkozom a továbbiakban ezzel a főzdével. A receptjeimben, magamban bízok és ezeknek a söröknek fogok adni még egy esélyt. Egyébként igen, "forr a sör körülöttem", most dolgozom egy kókuszos – kávés kitaláción, ami szerintem egész jól működik. Tele van karamell malátával, alig lehetett lecukrosítani,

A továbbiakban is egyfajta réteg igényt szeretnék kielégíteni, mint eddig. A piac a keresleti oldal felől nagyon szétaprózódik. Nagyon sokáig volt az, hogyha hop-fun vagy akkor a keserű söröket kerested. Ha nem akkor kb. az összes többi sör az ízlésed.
Voltak a búzasörösök és a barna sörösök. Olyan másfél két éve olyan erősen mozog a kínálat, hogy már nem ilyen egyszerű a képlet. Ebből szeretnék egy kis részletet kiragadni és ott valami stabil jó eredményt elérni.
Aztán majd meglátjuk, hogy az elképzeléseket támogatja e az élet vagy a sors.

Külföldre, német nyelvterületre visszamész még szerencsét próbálni a söreiddel?

Mindenképp. Ott töltöttünk el hét évet, kialakultak kapcsolatok, amiket mindenképpen szeretnék életben tartani. Ha alkotnék egy remek sört, ha meg fogom tudni csinálni holnap is 1.000 palackra és 10.000 palackra is, akkor van értelme. Ide szeretnék eljutni.

Sok sikert Ákos! Szívből remélem, hogy befutsz a söreiddel. Következetesen tartod az irányt, rendkívűl precízen dolgozol, szívvel csinálod, ezt a piac meg fogja hálálni.

Update!

A napokban jött a hír:

- a Secret Spice nem kerül piacra, amiért érezni benne egyfajta nem odavaló élesztős aromás jelleget. Meg lesz semmisítve.
-a Walpurgis viszont megtetszett Olasznak, így lefőztük a múlt héten nagyba...

sör tonkabab Walpurgis Nacht Walpurgis Nacht és Secret Spice- Tibold Ákos sörei Tibold Ákos Thibault sör Secret Spice Boszorkány éj Garlic sör Kölsch sör Ganz utca GES UND HEIT