Horizont Sörök: Japán Búza és egy IPA

Büszkén jelentem, hogy sörfőzésben van élet a kő profikon innen és túl, új formáció alakult az abszolút kézműves kategóriát képviselő fiatal házi sörfőzők felkarolásával: Horizont Sörök néven. A Főzdefeszt előtt kaptam egy meghívást a sör bemutatóra, ahol egy szűretlen búza és egy IPA volt kóstolható. A Horizontról elég annyit tudni, hogy gyakorlatilag egy projekt cég mely azt a célt tűzte ki, hogy két nagyon szimpatikus fiatal, Kelemen Ottó és Varga Áron receptje alapján sört főzetett a Kalteneckerben (Rozsnyó) és menedzseli tovább a történetet. A siker biztosan nem marad el, a sörök nagyon finomak voltak. A sörfőzők pedig nagyon ambiciózusak és lelkesek. A józsefvárosi sörfeszten is ott lesznek.

 

Horizont Japán Búza
Japán eredetű sorachi ace komlóval készült friss, félbarna, gazdag ízű búzasör. A recept megálmodója és a sör elkészítője Kelemen Ottó, a 2014-es Házisörfőzők Versenyének abszolút győztese.

DSC_6778.jpgKelemen Ottó, Fotó: Tóth Balázs (tb-photo.hu)

 Interjú Kelemen Ottóval:

Az előéleted?

Kb. negyven sört már főztem, Rozsnyón volt egy verseny ott nyertem egy ezüstérmet, előtte meg pár hónappal Magyarországon a Házi sörfőzők versenyén.

(A szerk: Ottó nagyon szerényen fogalmazott, gyakorlatilag kombájnnal aratott a versenyen. "Nagy meglepetést okozva három kategóriában is a dobogósok között végzett. Pedig mindössze másfél éve állt neki a házi sörfőzésnek. Sörei közül a cseh pilseni harmadik lett, a grodziskie és az erős skót ale pedig első helyezést ért el, utóbbi főzet lett a verseny legjobbnak ítélt söre is." (Mese Habbal blog)


Milyen az összbenyomás?

Egy búzasört szerettem volna  elkészíteni, amihez szabad kezet kaptam, annyi volt csak az elvárás, hogy legyen populáris, iható és finom. Nagyon gazdag malátás alapokon nyugvó enyhén kicsit füstös íz, ez benne a csavar, elég erős, iható, kevés benne a szénsav, a folyékony élesztő elég drága dolog, tegyünk bele komlót ami passzol hozzá és kiegészíti az alap búzás jegyeket. Egy teljesen véletlen folytán japán komló került bele egy limos citomhéjas íz nagyon jól megtámasztja ezt a malátás alapot amit hátul egy füst is támogat.

DSC_6845.jpgFotó: Tóth Balázs (tb-photo.hu)

 

Összességében egy nagyon finom ivósör lett. Remélem, hogy mindenkinek a kedvence lesz. 99%-ban úgy sikerült, ahogy elképzeltem a fejemben. Nagy biztonsággal nyúltam hozzá a recepthez, búzaélesztőt használtam, ezt az élesztőt nagyon sokszor használtam már. Eddig mindem második söröm búza sör volt, így tudom, hogy mit ad hozzá hogyan viselkedik milyen hőmérsékleten, 20 fokon teljesen más íze lesz a főzetnek mint 22 fokon.

A cél tehát kiszélesíteni a sörforradalmat, de mégis hogyan került a képbe a Kaltenecker főzde?

Ez első kooperációm a Horizonttal otthoni főzésnél olyan húsz liter a kapacitás de a piacra már nagypályásnak kell lenni, ehhez kell a Kaltenecker (Rozsnyó) kapacitása, igény szerint akár 4.000 liter is lehet egy nap.

Céljaid?

A cél mindenképpen az volt, hogy népszerű legyen a sör, a következő teendő kicsit finomítani a recepten, lágyabbat kell főzni kevesebb alkohollal.

Ilyen példaképek feltétlen kell az embereknek, hogy a házi sörfőzés az nem egy misztikus dolog, hanem teljesen a hétköznapi életünk része is lehet! Köszönöm a beszélgetést, további sok sikert kívánok!

DSC_6772.jpgFotó: Tóth Balázs (tb-photo.hu)

 

Horizont IPA
Egy könnyen iható, kiegyensúlyozott IPA, ami remek középutas alternatívát nyújt a megszokott alap-és gyümölcsös sörökkel, illetve a nyelvzsibbasztó tételekkel szemben egyaránt. Megalkotója Varga Áron, aki tudását egy angliai kisüzemben és a Budapesti Corvinus Egyetemen szerezte.

Áron.pngVarga Áron, Fotó: Tóth Balázs (tb-photo.hu)

 

Interjú Varga Áronnal:

Hogyan jutott eszedbe sört főzni?

Voltam Angliában nagyon sokféle sört ittam, igaz, hogy ízben gazdag sörök voltak, de sokat meg lehet belőlük inni. Tehát úgymond ivóbarát sörök, ez 4 %-os sört jelent. Itthon meg olyan Ipák vannak, melyek nagyon keserűek, egyet megiszok belőle és aztán már többet nem akarok.Ezért mindig is akartam egy olyan IPA-t csinálni amely könnyed, aroma gazdag komlók vannak benne. A fő koncepció ez volt.

Ez nagyszerű sör! Hány éves is vagy?

23.

?!! Hogy jutottál el mégis idáig? Ennek nyilván van egy technikai know how-ja, gyakorlatot kell szerezni. Az otthoni főzés ad ekkora magabiztosságot?

Én otthon is főztem már párszor, Angliában is dolgoztam ipa.pngsörfőzdében és a Corvinus Egyetemen tanultam a sörfőzést. A recept a szakirodalom segítségével saját ötletekkel valósult meg.

Benne vannak a szükséges alapanyagok, de az élesztő az egy nagyon furcsa dolog, képes teljesen elvinni a dolgokat mint ahogy eltervezted, erre hogyan lehet rákészülni. Erre kell a rutin?

Üzemi tapasztalatok alapján. A Kaltenecker kisebbik 600 literes főzőházában indult előszór a főzés, teszteltük a receptet, gyakorlatilag a végeredmény hozta az elvárásokat, színben volt csak egy kis eltérés.

Mennyire szóltak bele a Horizontnál, hogy milyen legyen a sör mielőtt elnyerte a végleges formáját?

A sörfőzésnek vannak fizikai határai illetve vannak gazdaságossági korlátai. Egy 22 Ballingos sört nincs értelme nagyüzemben lefőzni és kiszórni, mert ott olyan drága, hogy egyszerűen nem éri meg.

 

Milyen terveid vannak?

Nyáron megyek a Zip’s-hez szakmai gyakorlatra..


Mit szeretnél látni, hogy a sörforradalom parttalanul hömpölyögjön, vagy jól szabályozottan működjön, mindenki nyugodtan kísérletezzen a házi sörfőzéssel, minél sokszínűbb legyen a dolog?

A házi sörfőzés egy nagyon jó dolog, egyrészt abból a szempontból, hogy a receptekkel nagyon jól lehet kísérletezni, másrészt egy olyan fogyasztói réteg alakult ki akik értenek a sörökhöz..

Ezt érted a mai fiatalokra?

Igen, igen és a szabályozásról csak annyit akarok mondani, ha nem azt akarjuk, hogy ez a sörforradalom elkanyarodjon egy rossz irányba, záros határidőn belül létre kellene hozni egy érdekvédelmi szervezetet egy olyat mint Angliában a Camra, hogy a kocsmákban lehessen szabályozni a dolgokat, meg a politikai döntéshozók elé lehessen vinni az ügyeket a sör és a fogyasztók érdekében.

Köszönöm a beszélgetést, további sok sikert kívánok!

 

A Horizont Sörök zseniális koncepciója tehát az, hogy fiatal, feltörekvő, új hullámos sörfőző mesterekkel együttműködve egy olyan sörmárkát alakítson ki, amely egyszerre képes a kézműves sörök iránt eddig ilyen-olyan okokból nem fogékony fogyasztók elcsábítására és a szakma régi motorosai igényeinek kielégítésére.

DSC_6810.jpgHorizont: Dudok Ádám ügyvezető, Baranyai Zsolt sör szakértő, Bagladi Ákos menedzser.
Fotó: Tóth Balázs (tb-photo.hu)

 

DSC_6786.jpgFotó: Tóth Balázs (tb-photo.hu)

 

DSC_6798.jpgEz találós kérdés: Milyen sörrel egyensúlyoz Kovács Gábor? Fotó: Tóth Balázs (tb-photo.hu)

 

DSC_6817.jpga hallgatóság, a helyszín: Dob Fotó: Tóth Balázs (tb-photo.hu)

 

DSC_6830.jpgBagladi Ákos itt arról beszél, hogy mennyire fontos az üveg címke. Fotó: Tóth Balázs (tb-photo.hu)

 

Az üveg hátoldalán levő címkére annyi információt tettek amennyi csak kifért, Pl. mit jelent az, hogy IPA, illetve mikor alakult ki ez a kategória, valamint a búzasörökről pár Bajor vonatkozású történelmi adat.

Nekem személyesen a csapolt Japán Búza nagyon ízlett (5,5% V/V) 12,5 B fok, később az üveges verzióban találtam valami kesernyés ízt. Az IPA pedig nem az a túlkomlózott nehezen kortyolható sör, nagyon csúszós jó sör (6,0% V/V), 14 B fok Szép habja van mindkettőnek.

Csak hogy tudd mi van a poharadban!

pohar.pngFotó: Tóth Balázs (tb-photo.hu)