A Legenda sörcsap mögött

A házigazdával 'Olasz' Kovács Józseffel beszélgettem, tulajdonos társát a Legenda másik főzőmesterét Utassy Rolandot pedig telefonon értem utol. A riport pont majd két hete történt, így a benne hallható szegedi Főzdefeszt hivatkozás így értelmezhető.

10486567_687608858001962_6568500384267039978_o.jpgElső kérdés tehát a vadonatúj a Game Over bourbon ale-el kapcsolatos, hogyan is kezdődött a 12 alkoholfokos sör életútja, milyen volt a szegedi Főzdefeszten a fogadtatás. A fesztiválra főzött 450 liter ugyan mind elfogyott, de ez csak próba főzet volt, hamarosan készül a nagyobb mennyiség. Ugyan Olaszt már régóta foglalkoztatta, hogy előrukkoljon egy a hazai piacon még nem főzött, unikális whiskey-s sörrel, de a Kentucky Bourbon Ale volt az ami a végső lökést adta, hogy megalkossa a sajátját.

 


Nekem a végeredmény a vártnál sokkal jobb lett, mert a Game Overben jobban érzem a komló ízét, érezni, hogy ez sör! (Sal)

 

Utassy Rolanddal a Bazooka szellemi atyjával beszélgettem a sörről. A töprengések és útkeresések egyaránt jellemzik a jó sörfőzőt, hogy nekünk sörivóknak valami nagyszerűt alkosson. A beszélgetés időpontjában éppen az érési szakaszban volt a sör.

Tudomásom szerint már főztél Bazooka-t, ami egy füstös malátás, rozsos barna sör volt. Mi volt a változás az eddigiekhez képest?

Ez lesz a negyedik főzet, mindegyik úgy készült, hogy csak füstös malátát, rozs malátát, festő malátát adtunk hozzá illetve egy két komlóval forraltuk végig. Itt igazából nem is a komló aromákra akartunk rámenni, jó nyílván az is hogy valamennyi benne maradjon, de a füstösséget akartuk hangsúlyozni és a malátának az ízét akartuk elősegíteni.

WIN_20141020_195044.JPG

Mi volt a legnehezebb a főzésben?

Talán azt tudnám erre mondani, hogy azt kitalálni mi az a komló mennyiség, ami még nem túl keserű a sörben illetve mi az a komló mennyiség, ami még erősíti a sör füstös jellegét. Azt tapasztaltuk pár főzés és kóstolás után, hogy ha magasabb egy kicsit a keserűség akkor az erősítheti a füstösséget. A helyes egyensúlyt kellett megtalálni, és amikor próbáltuk a keserűségét beállítani akkor utána néztünk, hogy a nagyon híres Schlenkerla sör ami mindenfüstös sörök ősatyja és ennek a komlózottságához próbáltuk beállítani a keserűséget, hogy nagyjából hasonlítson, de természetesen mi az arányokon kicsit állítottunk. Mostani legújabb főzet pedig egy színes borsos WIN_20141020_195026.JPGváltozata a Bazookának. Régen nem is kóstoltam borsos sört, de foglalkoztatott a gondolat, hogy valamivel változtatni lehetne a sima füstös jellegen és ezt a borsos ízt ezt a fűszert gondoltam a legharmonikusabb -nak hozzá. Ez a füstösség ez a rozsmaláta rozskenyeres íze és a színes borsnak az aromája remélhetőleg tud majd érvényesülni az érlelés után. Ez egy új kísérlet én is nagyon kíváncsi vagyok, hogy mi lesz a végeredmény.

Az érlelés fázisában van a sör. Mikor lesz kóstolható?

Olyan november eleje körül. Az alkohol olyan 6,5% körüli lesz. A Bazookának az eredeti receptje megmaradt, csak annyi a változás, hogy a forralás előtt adtunk hozzá feketeborsot illetve színes bors keveréket, a legvégén pedig rózsaborsot mivel az nagyon illatos aromás, nem akartam, hogy a forralás során elillanjon. A pihentetés során azt tapasztaltam, hogy a borsos íz nagyon jól átjön, de hogyha fogok még főzni ilyen színes borsos változatot, akkor már tudom, hogy mit fogok állítani, változtatni.

A Bazookának ez a változata is alapsöre lesz a Legendának, hogyha minden jól sikerül? Azaz arra gondolok, hogy beállítjátok a többi stabil sörötök mellé?

Régen, a legelején, amikor a Bazooka indult akkor csak szezonális sörnek gondoltam, de érdekes volt, mert amikor az első főzet elfogyott, igazából akkor ismerték meg a Bazookát. A visszajelzések nagyon jók és bíztatóak voltak -amelyek bevallom nagyon jólestek-, mert unikális volt a maga nemében, mert a füstös sörök nem igazán voltak köznapiak. Nem ivósörnek készült, hanem a testesebb jellege miatt „gondolkodós” sörnek nevezném.
Addig-addig mondogatták a vendégek és Olasz is, úgyhogy készült egy második, egy harmadik és most készül a negyedik főzet belőle.

Honnan jött a Bazooka név? Jól gondolom, hogy az amerikaiak vállról indítható tank elhárító fegyvere után kapta a nevét?

leg.png
Eléggé elvetemültek a Legenda sörök nevei, sokszor csak úgy jön, van amikor történetet kerítünk mögé, Pokerface, Brutal Bitter, Bitumen vagy itt a Bazooka ami itt a füstre utal.

 

Jól, az elején azt mondták, hogy nagyobb lesz a füstje mint a lángja, mert elég jó füstösre sikeredett és idővel a lángja is elég jól beindult mert nagyon sokan megszerették.
Tartottunk is tőle, hogy mivel nagyon sokan a Schlenkerla sört ismerik, a bambergihez fogják hasonlítani, nyílván fogják is, de az egy teljesen más ízt képvisel ilyen szempontból. Mondhatni, hogy a nagyon alap malátákból: pilsenit vagy münchenit nem is adtunk hozzá, mert a Bazooka alapmalátája a füstös maláta, pluszban a rozsmaláta és a pörkölt maláta.

WIN_20141020_194906.JPGA szűrés az nem volt egyszerű, az egy türelemjáték volt a rozs miatt, de a száraz borssal is volt gond, mert a főzés hatására megdagadt és amikor fejtettük volna át az ülepítés után akkor az nagyon érdekes volt, ezért legközelebb főzés előtt meg lesz roppantva a fűszer. Nagyon nem mindegy milyen a technológia, mert darálóval gyorsabb és könnyebb lenne, de az nem jó, mert nagyon apróra őrölés teljesen más ízeket és aromákat hoz elő mint amit szeretnék. Mozsár lenne az ideális, de az nem volt, így kerültek bele az egész borsszemek. De legközelebb a legkézenfekvőbb dolog, hogy a malátaroppantón keresztül lesz áteresztve. Így most a csípőssége az egy kicsit hiányzik belőle, ráadásul kevés ideig is forraltam a fekete borssal, de ezen változtatni fogok.

A lényeg: a Bazooka tipikusan az a sör ami magasabb hőmérsékleten adja ki a zamatát, hidegen nem adja át a borsosságát. Ahogy melegszik, egyre jobban kinyílik.

 

Image3.jpgA Legenda tudja, hogy a kisüzemi sörfőzés alapja a házi sörfőzők útkeresése. Nagyon fontos momentum ez a főzdei kapacitással nem rendelkező hazai gerillafőzők számára, hogy van olyan főzde amire számíthatnak.(Sal)