Házi sörfőzés bemutató -Amber Ale
Karácsony ezüst vasárnapján Drajkó Zsomborral (Mesehabbal blog) beszélgettem a Hunyadi Lakásbisztróban. A számos érdeklődőnek egy otthon is elvégezhető sörfőző bemutatót tartott Zsombor magyarázatokkal és példák bemutatásával a sörfőzés érdemi részéről. Aki majd vágyik megkóstolni a kész sört, az jobb ha bejelentkezik előre, mert csak 20 liter lett lefőzve.
Örömteli dolog látni, hogy egyre többen érdeklődnek az otthoni sörfőzés iránt, ahogy a tapasztalatok és vélemények cserélődnek úgy lesz egyre népszerűbb és megbecsültebb a jó sör.
Most a Bisztróban számos sörkedvelő és néhány gyakorló sörfőző vígyeli Zsombort, megkértem mondjon pár szót arról, hogy pontosan mi is történik itt.
Zsombor: Tehát a sörről még egyszer: ez egy American Amber Ale recept, azzal a módosítással, hogy tradicionális Brit ízeket belerakva Fuggle komlóval van keserűkomlózva és egy kicsit aromakomlózva Stiryan Goldinggal. Nulla és öt percben fogom beletenni, 5,6-5,7 alkohol fokra számítok a végén.
A keserűségét illetően mi az előrejelzésed?
Zsombor: Olyan 22 vagy 23 IBU-s lesz, nem lesz keserű.
A házi sörfőzők már bátran próbálkoznak a komlósabb sörökkel is a kezdetekben. Miért lehet ez így? Azt gondolnánk, hogy ehhez nagyobb jártasságra lenne szükség.
Zsombor: Ha valami gikszer becsúszik a fertőtlenítésbe, akkor nyilvánvaló, hogy a komlósabb sörök fognak működni, mert van egy természetes bakteriosztatikus (a baktériumok sejtosztódását leállító) hatása, ha odafigyelsz arra, hogy jól fertőtleníts, akkor meg lehet főzni a 15-20 IBU-s sört is.