Csíki sör- Székely sör

Az itthoni sörberkekben is nagy visszhangot kapott Székely és Csíki sörről szeretném a véleményemet megírni, mely ismertség kezdete leginkább a Hej de nyekken társasággal való pereskedésből származik. Dávid és Góliát példázata juthatna az eszünkbe, innentől aztán nem lehet, nem szabad veszíteni, aki lánglelkű fotel forradalmár az bizony ilyen sört akar majd inni.
Ezt a jogot nem is szabad vitatni, a Csíki sör egy megbízható nagyüzemi láger. Ám azért nem lehet figyelmen kívül hagyni, hogy bizony a gyártó a sörei támogatására sztereotípiákkal is operál, ami minden magyarban ott lappang valahol mélyen, de nem is fontos szavakba önteni, mert ha kezedbe veszel egy Székely sört, akkor már tettél valamit a honfibú ellen.

A témába most annyira nem mennék bele, de azt el kell ismerni, hogy a sör marketingje kiváló!

A honlapon Frank Zappa is idézve van aki székely tudósok(!) szerint székely származású, de mindegy is, mert a góbéság a címkén is megtalálható: Ilyen hívószavak: „felvidít, üdít és táplál”. Ki ne akarna vidám adomázó társaság tagja lenni? Aztán: „magas minőségű Transylvanian beer”: Ez is olyan egzotikus. Aztán: „100% homebrew”. Aztán: „Hagyományos Módszerrel készült”. Aztán: „Nagyon ütős!” Aztán kihagyhatatlan egy 1540-es dátum miszerint ez idő óta van Csíki sörfőzés. Embléma, plakett, címer, pecsét, akácfalevél, van minden mint a búcsúban…

img_20150519_193527.jpg..és azt hallottátok? Egy katona este a sörrel..

 
A sörforradalomnak nincsenek határai.
A Corvin Sörfesztiválon Lénárd Andreával beszélgetek, aki jó messziről Csíkszentsimonból (Csíkszereda mellől) érkezett. Természetesen a hónapokkal ezelőtt nagy érdeklődést kiváltó Csíki és Székely sörökről beszélgettünk.

 

img_20150516_164029.jpgLénárd Andrea a családi vállalkozást erősíti

 

Hány sörrel jöttetek ki?

Kettővel. Csíki és a Székely. Csapolt és palackos.

Mi a fő különbség közöttük?

A Székely sör 100%-ban pilseni malátából készült ez egy Pils típusú sör, a Csíki egy Bock típusú, 1/3-ad müncheni és 2/3-ad pilseni malátából készül segesvári komlóval.

Hogyan alakult a Csiki sör sztori, milyen buktatókon kellett átverekedni magatokat, hogy idáig eljussatok?

A sörgyár a testvérem tulajdona (Lénárd András). Kb. két éve Budapesten egy sörteraszon üldögélve kézműves söröket kóstolgattunk és András mondta, hogy ezek a sörök mennyire finomak, az otthoni nagyipari lágerek pedig szinte mind egyforma ízűek. Építhetnénk mi magunk egy sörgyárat és főzhetnénk jobbnál jobb kisipari söröket.

A testvérednek van a vendéglátásban vagy a kereskedelemben jártassága? Nem feltétlenül fontos, de némi üzleti érzék nyílván szükséges egy sörfőzde irányításához.

Régebben vízi erőművekkel foglalkozott..img_20150516_165356.jpg

Nagyszerű! Akkor helyben is vagyunk a víz nagyon fontos alkotó eleme a sörnek, akkor mégiscsak van egy kis kötődés a sörhöz.. Kivel kooperáltatok, hogy beszerezzétek az eszközöket és a technológiát?

András választása a Zip*-re esett. Sokba került, de mára szükségessé vált a kb. tízszeres bővítés. Otthon nagyon nagy az igény a minőségi sörökre, ezért a kezdeti kis kapacitást nagyon gyorsan meg kellett növelni. De hangsúlyozom, hogy a növekedő cég továbbra is családi vállalkozás keretein belül marad. A legfontosabb dolog, hogy a minőséget megőrizzük, mert a vásárlók megszerették a Csikit és a Székelyt, számítanak az eddigi hagyományosan jó minőségre. Nincs benne adalékanyag, nem gyorsított eljárással készül.

*(A szerk: Az olvasónak a Zip’s sör talán többet mond, de fő profiljuk a sörgyártáshoz szükséges berendezések gyártása, exportálása és összeszerelése.)

Szóba került már a víz, amely a sör egyik meghatározó alapanyaga, és nem azért mert a többi összetevő kevésbé lenne fontos, de egy sörgyár legfontosabb telepítő tényezője mégiscsak a finom lágy víz.

A helyi víz a lehető legjobb, ugyanabból a kútból nyeri a sörfőzde a vizet, mint amiből a díjnyertes Hargita gyöngye nevű ásványvíz is készül. A komló is hazai, Segesvárról származik, egyedül a malátát kell behozni.

img_20150517_144129.jpgVendég van a háznál

 

Milyen volt a sör fogadtatása?

Nagyon pozitív, a székely emberek, amikor megkóstolták az ipari lágerek után a sörünket akkor nagyon tetszett nekik. Az is fontos, hogy mára azt is elértük, hogy olyan 100 km-es körzetben hozzá is lehet jutni a söreinkhez. Hozzá kell tennem, hogy azért is maradunk ezeknél a söröknél, mert a székelyek nem tekintenek bizalommal a gyümölcsös ízesítésű (ez nekik nem sör) vagy az erősen komlózott sörökre, ezért nem is változtatunk a hagyományos recepten.

Először jöttetek a söreitekkel Budapestre?

Két hete volt a Székely fesztivál a Millenárison ott nagy sikerünk volt, úgyhogy kézenfekvő volt a mostani fesztiválra is eljönni a Corvin negyedbe.

Legközelebb hol lehet veletek és a söreitekkel találkozni?img_20150519_193842.jpg

Legközelebb a budapesti Főzdefesztre megyünk, a Budavári sörfesztivál és a szegedi Főzdefeszt is tervbe van véve.

A Székely sör 2L-es gazdaságos petpalack kiszerelésben is kapható, az ára bőven a fesztivál sörök alá van célozva, ár-értékben beszerzésre ajánlott. Felbontás után egy napon belül érdemes elfogyasztani mert a szénsavat nem tartja.

A Székely sörről: Színe: sápadt aranysárga, habja van, de nem nagy, gyorsan illanó. Íze animális kicsit, a malátás jelleg nem tolakszik, szinte majdnem semmilyen, de a felbüfögés után már a jobban érezni a jellegét. Nem javallom nagyon hidegen inni, mint a többi lágert. Mert teljesen tévútra visz. Az alkohol fok kicsit magasabb a nagyiparinál: 6%, de szerencsére ez külön nem érződik ki, a sör egyben van. A Balling foka 12,5 ez kicsivel még lehetne több. A Csíki sör a komló és eltérő malátázás miatt némileg karakteresebb.