Sok sör és Streetfood show

Végre ismét fesztivál! A Streetfood show a kisüzemi sörösökkel együtt ismét hozzácsapódott az európai Mobilitás héthez, pontosabban a hétvége utolsó két napjához amikor autómentes nap volt az Andrássy úton. Szerintem a helyszín és a sör felhozatal nagyon ott volt, az időjárás meg kegyes. 

image2.png

Nagyjából három fő helyszínre lehetett tagolni az Andrássyt. A Streetfood és az ismertebb sörösök az Opera és a Bajcsy között koncentrálódtak. Valamiért erről a Gyertyános sörfőzdét nem értesítették, így ők a harmadik traktusba kerültek a Kodály körönd és Hősök tere közé, a vidéki sörösök, kolbászosok, töpörtyűsök, kösöntyű árusok közé.

 

win_20150919_140215.JPGBranda Gyula, Bigfoot  Fotó: Sal Bandy

 

Első dolgom, hogy berobbantam a Bigfoothoz és Branda Gyulával a sörfőzde vezetőjével beszélgettem az Agent söréről. Egy pillanatra időzzünk el a Bigfoot címkéknél. A jellegzetes, első látásra azonosítható grafikai világot Huszka Zsombor rajzolta meg.

win_20150919_140106.JPGA remek pohárban jól mutat a testes sör.  Fotó: Sal Bandy


Akkor lássuk: Agent sör.
Erős habja van a maláta rengetegnek köszönhetően, majdnem 6 százalékos alkohol (V/V), becsapós sör. Ez egy erősen maláta központú ital, nagy test erős alkohol ami a 15,2⁰ Balling foknak köszönhető. A fotón a pohárban gyönyörű, pont ehhez a testes sörhöz illik.

Bigfoot: A sört nagyon nehéz bekategorizálni, de ha már kell akkor a Brown Ale kategóriába nevezném. Megpróbáltuk összeválogatni a malátáknak azokat a jó tulajdonságait melyek ide vezettek. Nagyon vigyáztam arra, hogy ne egy vörös színű sör legyen, most,hogy kész lett inkább mély gesztenyeszínűnek mondanám. Igazából az Agent most debütál ezekben a hetekben. Ugyan már három-négy főzeten már túl vagyok, de most érkeztünk meg oda amit szerettem volna elérni.

12009793_741033202686383_2580343502678856456_n.jpgFontos még, hogy van benne két szlovén komló a Styrian Golding és Fuggle. Ez két hányattatott sorsú komló és arra gondoltam, hogy kihívás lenne velük sör főzni. Az Agent egy folyamatosan komlózott sör ami azt jelenti, hogy a forralás előtt, a forralás közepén és persze a forralás végén is -azaz aromának teszünk még bele komlót.

Én úgy érzem, hogy egy selymes lágy sör jött ki, a magas alkoholtartalomnak szép lecsengése van, a komlókból jövő aromák remekül fűszerezték meg a sört.

 Fotó: Bigfoot

 Nekem nagyon bejött, meghökkentően nagy malátás íz!

 *****

Gyenge Zsoltal "Sörapu" a Fóti Sörfőzde vezetőjét az új Keserű Mézről illetve az újdonságokról kérdeztem. 

keserumez_1.jpgA Keserű Méz ikonikus sör. A SÖR. Számomra a legszebb emlékeket jelenti a kisüzemi sörökkel való három éves ismerkedésem óta. Típusa: Hopplager*.
(*A „hopláger” – egy triplán komlózott erős lágersör, a lager főzdék válasza az amerikai sörforradalom ikonikus ale sörére, az India Pale Ale-re.) A Kisüzemi Sörfőzdék Egyesülete VIII. Nemzetközi Sörversenyén 2012-ben az első helyezést értük el a világos sörök, 11 Balling feletti kategóriában. A versenyen a Keserű Mézet külön Gyémánt Diplomával is kitüntették.

- Nekem többen mondták már és én magam is hajlok rá, hogy változott az íz élmény, mi lehet ennek az oka? Változott a recept?

- Sörapu: a Keserű Méz berobbanásakor 2010-ben még nem voltak a piacon elérhetőek azok az amerikai aroma komlók mint manapság, a mostani erősen komlózott vagy aroma komlózott sörök rohamos változást hoztak az új ízekkel, zamatokkal, aromákkal. Valóban az akkori Keserű Méz karakteres és erőteljes ízérzete elhalványulhat az említett komlók és a velük fűszerezett sörök mellett. Mi most is ugyanazt a komlót (Spalt select) használjunk a Keserű Mézhez mint amit öt éve. De szerencsére a Keserű Mézt a mai napig sokan szeretik, keresik.

A pár héttel korábbi Palotanegyedben "Örömzene Fesztivál" ízleltem először a vadkomlós Keserű Mézt, ott akkor egyfajta fás ízeket éreztem benne, most jött el az ideje, hogy összekóstoljam a régivel az újat.


image1.pngAz új vadkomlós Keserű Méz (palack mellett) borostyánosabb színű, Fotó: Sal Bandy

 

- Sörapu: Melyik ízlik jobban?

Ízre nagyon nehéz különbséget tenni. Mintha a régi egyédeskés ízben fejeződne be, míg az új egy szárazabb tartományba érkezne. Illata ugyanaz a Hárs virág illat. Ízre is hasonló esetleg nem olyan karakteres mint a korábbi.

- Sörapu: az új keserű méz, nekem baromira ízlik. Egy nyári iskolás csapatnak volt a feladata, hogy szedje le a vadkomlót, sikerült beszerezni belőle olyan 90 kilót. A fele ment a komló forralás végén a főzetbe, a másik fele pedig hideg komlózáshoz kellett. Ezzel az eljárással a komlóban lévő aromák jobban bevihetők a sörbe.
A vadkomlós projekt nem ráncfelvarrás, mivel a vadkomlót csak most lehetett beszerezni és nem is lehet tartósítani, ezért ez az egy főzet készült belőle. A vadkomló szabadon élő komló, nem ültetvény. Ezért a komló tartalma jóval alacsonyabb, de nagyon jó az aromája. Balling: 14,6⁰ az alkohol pedig 6,3 % V/V. Ebben nincs különbség a régi főzettel.

win_20150904_182211.JPGHammurapi, Oktoberfest Marzen, Keserű Méz (vadkomlóval)


- Sörapu: Lassan jön az Októberfeszt Marzen, (nagy test magas alkohollal 7,2% V/V, visszafogott komlózású, szűrt, pasztörizált lager sör) egyelőre csak palackban kapható nincs csapon, mert nem volt annyi csap, hogy feltegyük, de amúgy is a hónap második felétől lesz érdekes. Új még a Hammurapi új főzete, amióta ezt főzzük ez a legjobb főzetünk (nyolcadik vagy kilencedik főzet), parádésan jól sikerült. 8% körüli V/V alkohol tartalom, 21⁰ Balling, nagyon selymes, nagyon bársonyos, félbarna, testes és intenzíven komlózott szűretlen hopláger. Az alkohol jól besimul, a színe a hosszas forralásnak és egy kevéske karamell-malátának köszönhető. Ezek a mostani újdonságok, ez a három.

*****

A sörös standok közül egy full minimál hívta fel a figyelmemet, főképpen az hogy ez nem főzde, hanem mint a neked csak Dezső! vendéglátó egység árulta a náluk kapható söröket. Gajo Mizsu avatott be a Dezső vére nevű sör születésének körülményeibe.

win_20150919_150005.JPG

- Gajo Mizsu: Ez egy american amber ale, de APA sörnek indult, nagyon nehéz volt eltalálni, legalább 6x kellett otthon lefőzni, hogy biztosabban menjünk neki a nagyobb tétel lefőzéséhez. A win_20150919_150923.JPGFenékig.com srácokkal egy jó ivósört akartunk létrehozni, a Balling foka 12,9⁰, az alkohol 5,5% V/V. Az alapanyag a lelke, a legendás Amarillo komló lett felhasználva, amely gyakorlatilag hiánycikk, aranyáron lehet hozzájutni, de nekünk szerencsénk volt, megoldottuk. Citra és Amarillo komlóval készűlt. Ez adja a gyümölcsös könnyedségét.

- Az APA sört én sokkal sápadtabbnak gondoltam volna, hogy is alakult ilyen vörösre? A malátával játszottatok?

- Gajo Mizsu: Igen a maláta miatt alakult át, most már inkább amber ale.

 *****

Most pedig jöjjön egy laza kép összeállítás a Street show-ról.