Garlic az első magyar gasztro sör

A magyar sörforradalom nagy hullámaiból szinte rögtön kipattantak az első komlózott lágerek, ale-ek, ipák, apák, epák. Most tettenérhető némi fáradtság komló fronton, a lager és a malátásabb sörök is kezdenek magukra találni. Ezen túl azonban valami teljesen más is történt, Tibold Ákos megalkotta Magyarország első gasztro sörét a Garlic-ot. Ismét bebizonyosodott, hogy a gerillafőzők rendkívül magabiztossággal nyúlnak az Ale alaphoz, de ezzel az ízesítéssel eddig még nem találkozhattunk itthon.

 

Blog: Miért éppen fokhagymára gondoltál? Lehetett volna annyi más extra fűszer.

tibold_a_1.pngÁkos: Sima Bécsi maláta és Saaz komló volt az alap. Tehát semmi extra, ha fokhagyma ízesítés nélkül innád akkor egy érdekesen gyümölcsös ale lenne amit a Saaz komló miatt nehéz lenne hova rakni. Ha a fokhagyma ízesítéssel nem fog befutni akkor az is lehet, hogy Saaz Ale néven futtatom tovább.

 

A sör illata meglehetősen erősen fokhagymás, de ízében a kóstoláskor már sokkal visszafogottabb, szerényebb. Nem veszélyes, randi előtt azonban szerintem amúgy sem isznak az emberek sört, nem a csajozós szituk fogják korlátozni a karrierjének a kiteljesedését. De miért éppen fokhagyma?

Az a helyzet, hogy az ötlet már nagyon régen megszületett bennem, ez egy felsőerjesztésű ale sör alap, az ale sört könnyebb megfelelő minőségben előállítani. Ebbe került a fűszer.

Hogyan jöttek össze az ízek? Mert a fokhagyma meglehetősen intenzív illatot áraszt. ss2.png

Amennyire a füstölt sörnél. Simán. Korábban próbálkoztam többféle ízzel is, volt kapros és volt olyan fokhagymás főzetem (értsd: kb. 20 liter otthoni főzési körülményeknek megfelelő mennyiség, a szerk.) amit fokhagyma porral próbáltam és volt olyan amikor sima étkezési paprikát szórtam bele, volt akinek nagyon ízlett.Ugyanolyan érdekes sörnek tartom a fokhagymás sört mint a füstös söröket, utóbbiakat önmagában a saját élvezetes ízük miatt is megiszom, de azok is egyfajta gasztro sörök. 

Megosztó sörnek tervezted?

Ezt a sört önmagában biztos, hogy a poén miatt mindenki meg fogja kóstolni, de mint gasztro sör sokkal inkább fog működni. Olyan vendéglátóhelyeknek szeretném kiajánlani akiknek komolyabb konyhája van. Lehet, hogy ez egy egyszeri dolog lesz és nem lesz belőle nagy siker, ezt még nem tudom, de vagyok elég türelmes ahhoz, hogy várjak, hogy ez a dolog kiforrja magát.

win_20151003_151735.JPG

Mennyi recept van még benned?

Az a helyzet, hogy annyi ötletem van még, hogy mit lehetne csinálni, hogyha bérfőzőként heti hét napból hetet ott töltenék a főzdében lehet akkor se érnék a végére.

        

Balling:12,9
Alkohol: 5,3% V/V
Untappd értékelésem: 3,25