A Mecénás Sörműhely

Nautilus Imperial Stout

A Mecénás Sörműhely a Fekete Arany Klubba hirdette meg tegnap a sörbemutatóját. A FAK nincs egy éve, hogy megnyitott, így adott volt a pont, hogy a Mecénás mint a legfrissebb sörformáció itt tartsa –hogy szalad az idő! –második sörbemutatóját.  Nautilus Stout.

Nagy Amigó Csabával alapító tulajdonostárssal beszélgettem a dolgok mikéntjéről. Majd Pethő Zsombor főzőmestert kérdeztem a sörről.

A Mecénás alapvetően egy új üzleti filozófiát visz, kimondottan egyes projektekre szerveződő sörös vállalkozás, amely különböző sörfőzdék szabad kapacitásait veszi bérbe. Jelen pillanatban egy állandó főzőmesterük van: Zsombor, de gondolkoznak olyan kollab főzetek készítésében, amelyben független házi vagy gerilla sörfőzőkkel állnak majd csak össze egy-egy főzet erejéig.
A későbbiekben Zsombor fogja koordinálni a folyamatokat és ha kiváló lesz a sör, igyekszenek piacon tartani.

img_4983.JPGAmigó: Az első Mecénás sörrel tavaly decemberben jöttünk ki. Brick (tégla) néven egy ír vörös sörrel. Az ősbemutatóra kb. 150 ember jött el, három hordó sör elfogyott, többször álltak sorba az emberek. Ízlett nekik, pozitív visszajelzések jöttek.

Nincs is annál jobb fogyasztói visszajezés, ha aznap elfogy a kiszállított sör. De beszéljünk a Nautilusról. Hol készült?

Amigó: A Legendánál főztük, de a következő sör már a Mad Scientist-ben fog készülni a megjelenése májusban várható. Gravity lesz a neve. Dry stout lesz, sokkal ivósabbra tervezzük és nyárra pedig készülünk egy búzával és egy APA-val.

Van értelme ilyen gyorsan kijönni több sörrel?

Amigó: Egy kicsit fel kell pörgetni a motorokat, mi vagyunk a legújabbak. Itt Magyarországon olyan söröket szeretnénk előállítani, amelyek nemcsak ízükben páratlanok, hanem magas minőséget is képviselnek. Én abban hiszek, ami a borászoknál már köztudott, hogy a jó termék megtalálja a helyét.

A Főzdefeszten kint leszünk az új  -Gravity-sörünkkel, mint vendégfőzők az Élesztő standján. Általánosságban pedig Budát céloztuk meg, mert itt relatíve kevés hely van, ahol jó minőségű kisüzemi sört lehet inni, ezért is esett a választásunka FAK-ra. Mi a négy alapító tagok közül hárman villamos mérnökök vagyunk és ezt a nagyon precíz vonalat szeretnénk a Mecénásra is átvinni. Üzleti krédónk: Üzleti vállalkozásként, nagy elszántsággal kell csinálni amit csinálsz és magadban hinned kell. Ha ugyanazt csinálod amit mások akkor csak egy leszel a szürke nyulak közül.

img_4961.JPG

A sör neve: Nautilus
Zsombor: Egy imperial stoutot terveztünk.

Ez a stout nem édes, hanem meglepően száraz.

Zsombor: Mert az én ízlésemnek ez felel meg leginkább. Nem akartam egy a szájat eltömítő, tömény korty érzetet adni, hanem egy ivósabb szárazabb íz felé indultam el. A koncepció az volt, hogy ugyan egy nehéz Imperial Soutról van szó de mégis a korty érzet legyen könnyű és ellentétes pólust képviseljen a másikkal szemben.

Amit mindíg is kérdezni szerettél volna egy sörfőzőtől...

Mitől Imperial és mi van a sörben? 

Zsombor: Egy magasabb induló 17-18° Balling fok és magasabb 8,2% V/V alkoholfok miatt lesz stout. img_4989.JPGTízféle maláta illetve gabona van benne. Kiemelhető közölük a zabpehely, a stoutoknak van ugyanis egy olyan külön kategóriája, hogy zabpelyhes stout. Egy jellegzetes krémességet ad a kortyérzetnek ami nagyon üdvös tud lenni ha egy ilyen nehezebb sörről van szó. Egy kicsit javítja a habtartósságot is. Az alapja egy pale ale maláta, emellett rengeteg 4-5 féle festőmaláta, csoki maláta, kristály maláta kevés karamell maláta van benne amely egy összetett pörkölt malátás-csokis-kávés ízt ad.

 Mit csinál Pethő Zsombor amikor nem áll a Legendában egy 800 Literes tartály mellett? 

Zsombor: A mindennapjaim azzal telnek, hogy otthon új söröket kísérletezek ki és addig tökéletesítem amíg nagyban megvalósítható lesz.
Három és féle éve foglalkozom ezzel. Én is házi sörfőzőként kezdtem. igyekszem tudatosan és tudományosan megközelíteni a feladatot és ennek az eredménye, hogy egyre jobban sikerülnek a sörök. Zsombor eredmény

 

Nautilus Imperial Stout -személyes benyomásaim:

A sör elég száraz, valószínűleg ivósabb sört akartak mint egy testesebb édesebb stout. A pörköltmalátás markáns keserűséggel azonban nem tudok mit kezdeni. A szervírozott sör nagyon be volt hűtve, ebben az állapotban nagyon fals vagy semmilyen ízeket produkálnak a nagy sörök. Nem beszéltünk az érlelésről, ami szintén ad vagy elvesz az ízekből. A hab gyorsan leül, szénsavnak kicsit hiányát érzem, de ennek majd inkább az üveges verzióban lesz majd jelentősége. Pável kollégával okoskodtunk kicsit a Sörbúvárban említett málnás, gyümölcsös izjegyekről, de ahogy melegedett a sör halványan valóban megjelent.
Csapon
Balling: 17-18°
Alkohol: 8,2% V/V
Untappd értékelésem 4,0 de inkább 3,75 és 4,0 közé tenném.

 

img_4965.JPG