Egy sörfesztivál diszkrét bája - Kisüzem 2016

Kisüzem 2016 Óbuda

A kisüzemi sörök alkotják a magyar minőségi sörök gerincét. Ahova ők mennek, csoportosulnak oda kell figyelni. Idén évek óta először a Kisüzemi Sörfőzdék Egyesülete megrendezte a saját önálló fesztiválját, a Kisüzem 2016-ot. Az önállóság felé vezető út végre egy letisztult, kedvezőbb árú, fesztivál környezetet teremtett. 

Az ős Mikszáth téri hangulatot próbálta visszaadni a szervezői koncepció, a célpontban a sörök és néhány kiegészítő ételes stand. Határozott volt az elképzelés, hogy nem vurstlit akarnak létrehozni. 33 sörfőzde állított ki, melyből csak kettő nem kisüzemi: Csíki- Csíkszentsimon és Kaltenecker-Rozsnyó.

Konkrétumok fogyasztói oldalról: nem volt fesztiválkártya, korsódíj, wc használati díj, a főzdék számára: a kitelepülésnek nincsenek extra feláras költségei, a sörfőzdék végre sáp mentesen tudnak sört eladni, több marad a zsebükben. Ezért végső soron a fogyasztó járt jól, mert nem kellett egekbe emelt árakat fizetnie végre.

Észrevételek a gépházban: A Kisüzem 2016 két napja (szombat-vasárnap) közül a szombat volt a húzó nap. Az előre beharangozott sörfőzőkkel való találkozási lehetőség, beszélgetés is leginkább szombaton volt megoldható. Vasárnap a látogató szám kicsit foghíjas volt napközben, de estefelé ismét megtelt a Szentlélek tér. Várható, hogy még idén (nyáron?!) lesz folytatása a Kisüzem fesztivál sorozatnak, de ezután a péntek-szo-vasárnap nyitvatartást biztosan megoldják.

Sörök-konklúzió: a piac még messze nem telítődött, ha egy főzde valamiben meg tudja magát különböztatni a piacon akkor már félig nyert ügye van, ugyanis a fogyasztók messze nem tudatosak. Egy-két helyen a kínálatban csapolt helyett becsúszott a palackos sör, ami igen takarékos megoldás. Szinte minden főzde folyamatosan terméket fejleszt, mondván a piac igényli a változatosságot. Ennek legjobban talán csak a gyűjtők örülnek, mert rendszeresen új címke kerülhet be a gyűjteménybe.

Mit mondhatnék még? Rotyog a sörforradalom.. Kóstoljatok sokszor!

Újdonságok nekem:
- Reketye: Cabrio, ez egy Rozsos Ale, áprilisban volt a bemutatója, 3 hónapig lesz még kapható.
- Bigfoot: Brand Ale Junior. 6% alk. hidegkomlós.
- Stari: Feketeribizlis sör és Hop Star (ez egy komlózott láger, de javítva lesz hatféle komlóval).
- Gyertyános: A miskolciak ténykedését lelkesen figyelem a banános és meggyes sör óta, azóta az öt-hat sörük huszon valahányra duzzadt. A Gesztenyés-gesztenyés ízű, a Whiskeys Búza-azonban nem az én világom, majd kérésemre jött egy Kazamata, ami szerintem mindent visz.
- Horizont: Düsseldorf altbier.
-Takács Péter, Hatodik íz: Pest Ctrl, IPA.
-Hopaholic: Albino Rasta 6,5% alk. IPA (Armando)
- Kissler: - itt már külön kértem valami gyengébb nem komlóbomba sört - Limeler: lime, csipkebogyó, menta a főzés során kerül hozzáadásra. Alkohol tartalom. 5,7 %. Összetevők: víz, pilseni maláta, zöldcitrom sürítmény, menta, gyömbér, komló.
Első ízre nagyon citromos, utána jön felszabadító hadseregként a menta és megmenti a sört.
- Kapucinus: eddig nem volt szerencsém a Frau Lutherhez, ezt kóstoltam, ez egy vörös hidegkomlózott láger. Enyhe, de hozza a keserű komló jegyeket. Remek illattal.
- Etyek: Bohém Pilzni, egyedi hoplager, egy remek láger.