Blackening Stout - nem vénnek való stout

Csak dobáltuk és dobáltuk a malátát...

Pataki Norberttel és László Gergellyel alias ’Skyland’ beszélgettem a Blackening Stout bemutatóján.

Norbi némi huzavona után drámai fejest ugrott a nagy sörforradalomba és csak a szerencsén múlt, hogy nem verte be. Értsd úgy, hogy a kész sörrel a Főzdefesztre mentek volna terv szerint -a return to the lager-re- de mégsem, mert két héttel a kezdés előtt a stand partnerük a Legfelsőbb Beeróság azt mondta, hogy nem, aztán mindenhova próbálták magunkat benyomni, hogy:  gerilla! gerilla! de olyan pénzeket kértek a sörükért, hogy ha átvételre eladják, a fele profitnak búcsút inthettek volna.

Az utolsó pillanatban aztán mégiscsak begurították a hordókat a Dezsőbe, ha már készen van az a stout…

img_6390.JPGPataki Norbert

Gergő: Norbinak volt egy receptje és a Skyland  átkonvertálta kisüzemi léptékbe. A Legendában lett lefőzve.

Norbi: Úgy döntöttünk, hogy csinálunk egy erős stoutot, felső erjesztéssel, festőmalátákkal mindennel. Bécsi maláta alapra Maris otter, ez angol stoutokhoz használt jellegzetes maláta, hozzá a feketeséghez festő és csokoládé maláta, onnan kapta egyébként a sör a nevét, hogy amikor először én ezt még csak kísérleteztem, akkor nem tudtam, hogy legyen a csoki és festőmaláta, de úgy voltam vele, hogy minél többet, minél többet, minél jobban feketedjen el ez az egész.

Blog: Akkor ez nem egy gyenge stout.

img_20160629_191922_1.jpgNorbi: Hát nem. 6,5 %V/V alkohol és 16 Balling. 

Gergő: A száraz íz felé mentünk el, nem akartunk egy gej dolgot csinálni. Nekem mindig olyan kommersz dolog volt, hogyha olyan édesre hagyják a sört.

Norbi: A festőmaláta egyébként megdobja keserűséggel, mert az önmagában olyan keserű hangulatot ad az egésznek. Kávés keserűség jön ki belőle. De nem az a kávészemesen keserű. Krémes inkább. 

Blog:  Mi volt a legnehezebb a projektben?

Norbi, Gergő :D: bekerülni a Legendába. (Szlovák út)

img_6393.JPGGergő és Norbi

Gergő: Norbi rengeteg jobbnál jobb házisört főzött már. Abban maradtunk, hogy három sört fogunk közösen lefőzni és ha már látjuk az irányt akkor döntünk a továbbiakról, hogy milyen söröket mit fogunk csinálni együtt.

Blog: Komló?

Norbi: Citra és Tomahawk volt az aroma és a hideg komló, keserűkomlónak meg Magnum.

450 Liter lett főzve.

Blog: Véleményem szerint a habja azaz a co2 elég csekély, a sok pörköltmaláta levitte a fehérjét, ízben így kicsit tömör volt. A hidegkomlós ízek miatt meglepődöm és át is ugrik nálam egy kategórát és (black) IPA?-ra hajaz. (a BJCP szerint a Black IPA ennyire nem pörköltes és krémes teszi hozzá Norbi). A sör nálam 4,0 pont az Untappdon, gratulálok Norbinak és Gergőnek az első nagy sörhöz . Csak így tovább, kíváncsi vagyok a folytatásra.

Amit mindig is szerettél volna egy sörfőzőtől megkérdezni, de nem merted.

Blog: Hol húzódik a Porter és a Stout között a határ?

Gergő: Ez döntés kérdése, történelmi kérdés szerintem. Eleinte a sörök porterek voltak, az erős porterek stoutok voltak. Én teljesen másképp állok hozzá a stout és porter kérdéskörhöz. Nekem a stout a kávés, a porter meg az étcsokis inkább. Ez a sör kicsit inkább mindkettő.

Blog: Mitől Blackening a sör? Feketedik?

A Machine Head egy thrash/groove metal együttes egyik albumának címéből jött: The Blacking

sky.png

 

 img_6396.JPGDottorék: akkor ez most milyen? (balról: Kovács Tamás, Dobi Zoltán, Szalai Tamás)

en.pngSal Bandy