"Puszi" Saison sör

..fűszeres és egy kicsit fejbekólint.

Az Aprily Craft Beer-t talán nem kell bemutatni, tavaly június óta működik, gerillák még. Korábban a Stanly az APA-val kezdtek (jelenleg a 12. főzetnél tartanak) a Woody BBQ Lager söröket jegyezték még. (ebből jelenleg a negyedik főzetüknél tartanak. A BBQ jelzés itt a kevés pörkölt búza malátára utal)  Most Aprili Zoltán és Léderer Sándor bemutatták a „PUSZI” nevű Saison (búza) sörüket, amit autentikusan akartak megfőzni. Az elképzelésük simán belefér, hiszen a Saison kategória elég tág. Előfordul, hogy van aki évekig kísérletezget vele, van aki pedig rögtön az elején belenyúl a tutiba.

img_20160825_194959.jpgAprily Zoltán: Jó fél éve az a gondolat foglalkoztat, hogy iszonyatosan kezdtem unni, hogy mindenki ezeket a klasszikus sörkategóriákat csinálja, beletesz valami fűszert, valami gyümölcsöt és én ezt nem érzem őszintének, nem érzem a sajátjuknak ezeket a söröket, megint egy 18. portert megint egy 18. apát vagy egy 18. ipát csinálni.
Engem már ez nem motivál, hogy egy újfajta fűszeres ipát iszom és baromi sok komló van benne, vagy 60 féle komló van benne, vagy osztriga van benne, vagy zöld, szóval vegyük észre ez egy szórakoztatóipari kategória.

"Az a gondolat kezdett el foglalkoztatni, hogyan lehet ezeket a söröket ismét autentikussá tenni, mi lehet a sztori a recept mögött, ami összefogja az alapanyagokat. Mert nagyon sok sörnél ezt egyáltalán nem találom meg. Mert most az van, hogy a három nagykerből egy behozott egy új zélandi komlót és azzal főzünk sört, mert még azzal nem főztünk..." (Ezt a témát már feszegettem egy bejegyzésemben: Egy maréknyi komló… /2016 01.17 a szerk. megj.)

"Tehát itt akkor mi deklaráltuk, hogy ez egy arató sör és elképzeltem, hogy egy középkori faluban vagyunk és körbevesznek minket búzamezők meg árpamezők és a kérdés az, hogy miből csinálnál aratósört? Olvastam valahol, hogy a belga Saison aratósör alapból 7-8% alkohol százalékos, de én egy alacsonyabb alkoholfokú sört szerettem volna, hogy ez egy nyári sör legyen. Azaz leszedünk egy marék árpát egy marék búzát, azokat kicsíráztatjuk és még azért került bele ez a csokis búzamaláta, hogy képzeljük el azt is, hogy a pörkölés nem volt tökéletes, néha odaéghetett egy kicsit. Legyen benne egy olyan komló, ami a régióra jellemző és akkor ez összeállt egy olyan receptté amiről azt gondoltam, hogy ezt akár itt is csinálhatták volna."

img_7272.JPG

"A sör három hónapot ért, ez az idő rengeteg, de magán a sörön nagyon sokat javított. Sokáig alkoholos érzete volt, de aztán egyszer csak fogta magát és besimult."

A sörről:
Szűretlen, kicsit áttetsző. Belgás illatvilággal, amit az élesztő hallatlanul erősen tud dominálni. A hosszú erjedési idő és a Saaz komló (keserű és aroma komlózás) szárzzá és fanyarrá tette. A habos kortyban ez a száraz fanyarság adja a fő erősségét, emiatt erőteljesebb a zamat. Nagyon érdekes búza sört alkotottak ebben a valóban nem szűk Saison kategóriában.

Alkohol: 5,0 % V/V
Untappd értékelésem: 3,75

img_20160825_201521a.jpgLéderer Sándor: A cél egy frissítő, fűszeres, száraz sör elkészítése volt, félúton a belga saison és a witbier között. A Puszinál ugyanaz volt a koncepció, mint a Stanley-nél és a Woody-nál is. Olyan sört szerettünk volna főzni, amit mi is tényleg szívesen iszunk, nem csak megkóstolunk, hogy milyen érdekes. A másik két sörrel elég sokat kísérleteztünk, mire összeállt a végleges változat, most egyből a főzdében kezdtünk, mert annyira szimpla receptet talált ki a Zoli, hogy nem tudtuk elképzelni, hogy ne működjön.

img_20160825_200225.jpg