Sörkóstolás a Csehvegőben

Keresd a Permon söröket

Sörkóstoló csapatunk -csak ide egy ugrásra- Érdre utazott.
A marcona kóstoló csapat: Jocó, Pável, és jómagam (Sal), hogy fényezzük egy kicsit magunkat,
Józsi a Magyarországi Sörcikkgyűjtő Klub alelnöke és doyenje, Pável a Sörbúvár blog alapító tagja, én pedig ezt a blogot jegyzem. Sokat jelent nekünk a jó sör, ezért is vagyunk itt.

 Hová?  Érdre?  Érdre!

 


Irány a Csehvegő!
Kelenföld, buszpályaudvar, 5-ös állás 735 busz, menetidő kb. fél óra. Bem tér után két megálló után leszállás és 10 méter séta  után meg is érkezünk.

 Tudtad, hogy Érd nem is olyan kicsi? 60.000 lélek lakja, ilyen bőséges választékban csapolt cseh sör csak ezen az egy helyen áll rendelkezésükre.


Térjünk a lényegre, végigittuk a csapsort.

Matouš:                               alc. 4,2%  ivósör,         (Černá Hora)
Šerak polotmavý, vörös:  alc. 4,2%, Balling: 11°  (Holba)
Premium dark:                  alc. 4,8%, Balling: 12° (Holba)
Velen, Búza:                      alc. 4,8%, Balling: 12° (Černá Hora)
Nugget IPA:                       alc. 6,3%, Balling: 15° (Permon)

A Nugget IPA.  (Permon)
Hölgyeim és Uraim, ezt a versenyzőt tessenek megjegyezni! Egy nagyon kellemes sörként fogok emlékezni a Nugget-re. Ez egy olyan IPA amiben a nekem leginkább fontos jegyek fedezhetőek fel: finom virág illat, fanyar íz, fűszeres jelleg. Szűretlen, pasztőrizálatlan. Untappd értékelésem: 4,2

 

A Permon Hopper sorozata


Ezután emeltük a tétet a palackos Hopper Permon sorozattal. Hopper: azt jelenti, hogy a főzés a söralap mindegyik típusnál ugyanaz, csak másik komlót használnak hozzá. A sorozatban eddig jó néhány sör szerepelt. Ebből a sorozatból kóstoltunk három üveges tételt.

Hopper Galena

img_8285.JPG

Single Hope Ale: alc. 6,3%, Balling: 15°, IBU 50, (Permon)
A Galena-t a Nugget után kóstoltuk, ehhez képest mindenképpen édesebb, gyümölcsös, ha meg kellene határozni akkor az egzotikusabb ízvilágú gránátalmát neveznénk meg. A komlózása egyértelműen más mint a Nugget ami inkább jobban leerjedt, fanyar. Untappd értékelésem: 3,75


Hopper El Dorado

img_8288.JPG

Single Hope Ale: alc. 6,3%, Balling: 15°, IBU 50, (Permon)
A sör egy szolid IPA, átlagos, nem kiemelkedő íz jegyekkel. Nekem nem jött be. Untappd értékelésem: 3,25.


In Hop We Trust

Single Hope Ale: alc. 5,6%, Balling: 15°, IBU 90!, (Permon)
Itt álljunk meg egy szóra! Ez az IPA akár egy kollab főzet és biztos, hogy komló dúsítóban született. 19 féle komló van benne. Nagyon illatos kezdet, aminek a korty végén jön a komlózuhatag keserű. Ez IPA a javából. Pontozásban mégis a Nugget alá helyeztem, mert a Nuggetben rafináltabb ízeket aromákat éreztem.

 

Összegzés: A Permon sörök nagyon jók, mindegyik szűretlen és pasztőrizálatlan éppen ezért nem tartoznak az olcsónak mondható átlag cseh sör kategóriába. Vígyeljétek a Csehvegő fb. oldalát, mert vannak alkalmi akciók, ami eléggé pénztárca kímélő, ugyanis  800 és 1200 Ft közötti szórású is lehet a normál ár. (0,5 L)

 

Amit tudni szerettél volna a Permon főzdéről de nem volt kitől megkérdezned.

A Permon sörök igencsak messziről érkeznek hazánkba, Sokolov-ból, ami Karlovy Vary közelében a német határnál található. A város régi sörfőzési hagyományokra tekint vissza, mivel feljegyzések alapján 1488-ban főztek már itt sört. A modern sörfőzés alapját Michal Sas (Sás Mihály) és Jan Rada urak  teremtették meg a településen. Az első főzetek elkészítésénél szerencsére maguk mellett tudhatták Josef Krysl-t a cseh söripar jól ismert és megbecsült alakját, aki sok-sok éves Pilsner Urquell-es tapasztalattal a háta mögött sietett segítségükre. Neki köszönhetőek az első saját főzetek receptjei. Az üzem a mai modern cseh mikro-sörgyárak jeles képviselője.

img_8275.JPG

Míg az idősebb cseh korosztály ragaszkodik a hagyományos sörtípusokhoz (Svetly– Polotmavy–Tmavy), addig a fiatalabbak keresik az újat és igénylik a változatosságot. Így sorra jelennek meg a piacon IPA, EPA, APA, búza, stout stb. komlósabb sörök is. Különlegességük miatt érdemes a Permon sörei mellett megállni, vagy akár végleg leragadni.

Mit jelent, hogy kisüzem cseh léptékben?
Általánosságban 10x, 20x nagyobb főzési mennyiségről van szó mint az itthoni kisüzemiek, de Permonban kimondottan limitálják a termelést, évente csak 3.000 Hektolitert főznek. Az biztos, ezzel a limitált mennyiséggel a fő cél a feltétlen minőség. (A Permon sörök szűretlenek és pasztörizálatlanok.)

A magam részéről a Permon sörökkel (Sherpa, Cannabis, stout) tavaly nyáron (2015) a VIII. Budapesti Cseh Sörfesztiválon találkoztam. (Szabadság tér). Már akkor is lenyűgözött az ízviláguk, most a Hopper sorozattal sikerült erre rátenniük még egy lapáttal. (Update: a RED MON IPA-t a V4-en kóstoltam, bátran ajánlom)

terkep2.png


Hol van a Permon főzde?

Sokolov mellett, a Német-Cseh határ közelében. Sörszállítás szempontjából elég messze. Jelentős fuvarköltséggel. Egy oda vissza út 1.400 km.