Szentölt víz a Szent András főzdéből

Lebukott egy emberünk Alaszkában.. Kár érte! Kiváló ügynök volt!

Az alábbi írás nem vicces akar lenni, csalódásomnak kívánok hangot adni, hogy az általam megvett nyolc tételbe hogyan tud bekerülni olyan három-négy, amit nem lenne szabad a fogyasztó elé tenni. A Szent András főzde válaszát szeretném kérni, hogy mi történhetett és kommentálja az alábbiakban tapasztaltakat. Milyen lépéseket kíván tenni.

Múlt héten az őszi nyárban kiruccantunk Gyulára és útközben kiváló alkalom nyílt, hogy beugorjak Békésszentandrásra a Szent András sörfőzde kiskocsmájába (balra a 44-esen a kínai táblánál).

A kezemben egy Bandibá

 

Rövid töprengés után 8 db. palackos sört vételeztem. (Vári nővérek, Bandibá, Betyár Király, Fekete, Black Rose, Szent András Könnye, Meggyes, Szilvás)

A lényeg:
Az érkezés után lázas kicsomagolás és bontogatás után a következő megdöbbentő felfedezést tettem. Ez bizony így csak szentölt víz. Íz hibák, redukált aromák és elillant CO2 tartalom… A Bűnvadászok klasszikus benyögése jut az eszembe: …egy ügynökünk lebukott Alaszkában.. Kiváló ügynök volt!

A sörök érzékszervi leírását és Untappd értékelését a keretes részekben találjátok. Eltérően a gyakorlatomtól leírtam minden egyes tétel lejárati dátumát (címke). Ugyanis minimum palackozási/ kupakzár hibára azaz oxidációra gyanakszom.

 

Vári nővérek '16 (Summer Pale Ale): Kővári Gergő kollab sörét először idén nyáron az emlékezetes esős Főzdefeszten kóstoltam és nagyon megtetszett. A főző zseni többször is bizonyította, hogy kiváló érzékkel tud sört főzni.

Most: Ízhibát érzékelek, a Mandarina Bavaria és az Equinox aroma komlók adnák a finom gyümölcsös img_8403.JPGcitrusos ízt. De az aromák hihetetlenül le vannak tompulva.

Milyennek kellene lennie?
Nagyon finom virágos illat egy APA-s íz világgal, amihez jól illik a szokottnál keserűbb komlózás.


Alkohol: 4,9 % V/V
IBU: 77 (tavalyi főzet: 45)
EBC: 14 (ez a színt jelöli. SRM vagy EBC. bővebben)
Untappd értékelésem: most: 1,5  (Korábban: 4,25)

Címkén levő eltarthatósági idő nap/hónap/év: 28/01/2017

 

Bandibá' (IPA): Csupor Marci vadonatúj kollab söre, tönkretéve. Kóstoltam két-három hónappal korábban: jó volt. Érezni a Csuport benne. Szép hársfavirággal indul és azután jön a komló keserű.  Komlók: Polaris, Chimnok, Huell Melon. Maláták: Pilzeni, Bécsi, Cara Amber.

Most: Illat megvan, íz is nagyjából, szénsav viszont semmi. Kupakzár hiba? Innen egyenes út vezet az img_8405.JPGoxidációig. Mégis a Bandibá most a legkevésbé rossz tétel. Talán az erős komlózás, talán a magas alkohol tartalom, talán ez a legfrissebb tétel és még nem volt elég idő, hogy tönkre menjen.


Alkohol: 7,0 % V/V
IBU: 55
EBC: 18
Untappd értékelésem: most: 1,5  (Korábban: 3,75)

Címkén levő eltarthatósági idő nap/hónap/év: 05/04/2017

 

Black Rose (Duplabak): Ezt a sört korábban még nem kóstoltam. Erősen malátázott (Pilzeni, karamell és festőmaláták), 90 napig ászokolt duplabak. Komló: kevés Hallertau.

Most: Illat: némi pörköltmaláta, íz: erős édeskés-tejes kakaós jelleg. Hiba: Kilóg a karamellmaláta. Az íz img_8400.JPGés illat nagyon gyenge. Halovány CO2 tartalom.

Alkohol: 9,0 % V/V
IBU: 18
EBC: 72
Untappd értékelésem: most: 1,5 

Címkén levő eltarthatósági idő nap/hónap/év: 21/09/2017

 

 

 

Fekete (Tradicionális baksör): Ezt a sört korábban még nem kóstoltam. A kóstolt tételek közül ez már hozta az alapvető sör formát (hab). Palackoztásról: a kollab vagy a magasabb árfekvésű Szent András söröknél 0,33 üvegbe palackozzák. Ez a sör 0,5 L.  Maláták: Pilzeni, karamell, festőmaláták. Komló: Hallertau.

Most: Illat: némi pörköltmaláta, habja végre van: halvány barnás. Íz: gyengén kakaós-kávés. Fontos, img_8417.JPGhogy nem édeskés. Az íztömege alacsonyabb mint a duplabaké. De szerencsére nem az édes irányba indul el. Talán ez az erőssége is.

Alkohol: 7,0 % V/V
IBU: 19
EBC: 78
Untappd értékelésem: most: 3,5 

Címkén levő eltarthatósági idő nap/hónap/év: 08/04/2017

 

Betyár Király (gyümölcsös fekete sör): Ezt a sört korábban még nem kóstoltam. (címkén írva vagyon: szilva, meggy, fekete csersznye, áfonya adja. Ez a koncepció?

Most: Illat: végre van illata de milyen?! Kávés-kólás beütés, de semmi komoly.. némi pörköltmaláta. Íz: img_8431.JPGcsokis savanykás. Valami mintha lenne benne az áfonyából vagy horribile dictu a szilvából. Belehajigáltak mindent ami a főzdében volt?! Katyvasz.

Alkohol: 7,0 % V/V
IBU: 19
EBC: 78
Untappd értékelésem: most: 2,0

Címkén levő eltarthatósági idő nap/hónap/év: 19/03/2017

 

 

 

Szent András Könnye (áfonyás duplabak):  Áfonya ágyon érlelt. Maláták: Pilseni, festő, karamell maláták. Komló: a jó öreg Hallertau.

Most: Illat: tömény áfonya robban ki a palackból. Íz: Erős áfonya-csokis íz. Olyan mint a likőrös erős img_8423.JPGSzilvás sör. Dicséretes módon a kesernyés felé megy el. Harmónikus. Nem híg. Az erős testhez jól megy amagasabb alkohol fok. Ma este a legjobb amit kóstolok. Erre nem is számítottam. Van hab! értsd: végre van hab.

Alkohol: 9,0 % V/V
IBU: 16
EBC: 72
Untappd értékelésem: most: 3,5

Címkén levő eltarthatósági idő nap/hónap/év: 21/09/2017

 

Szilvás és Meggyes sör: Az ízekre itt nem térnék ki. Szilvás és Meggyes. Ezek 0,5 Literesek, nincs alapvető ízhibájuk. A Fekete bak is 0,5L.

 

Konklúzió:
A Szent András sörfőzde nem jó irányba megy ha nem tud odafigyelni alaposan a gyártás minden apró és fontos mozzanatára. Ha 12 féle sörét nem tudja kordában tartani akkor kisebb választékot kellene tartania.

index_1.jpg