Savanyú sör ősbemutató!

… útkeresés… gondolatkísérlettől a Flamand Vörösig és tovább!

Ha nem lenne savanyú sör, már-már hiányozna- modhatnád: ugyan kinek!?  :D
Pedig bocsi, 2017 ettől lesz hangos! Ha nem tetszik, lesz rá esély, hogy ez megváltozzon. Történelmet írunk, van valami a levegőben! Reggelre szétszed! :

Klubesemény. A Dezsőben a karzaton tizen valahány emberke várta a szent grál bemutatását. Szóval vágom a lényeget. Régi-új sör kategória van kibontakozóban! Ami a lehetőségeknek a végtelen variációját ígéri. Az hogy nem ízlik a te kompetenciád, az hogy kikerülhet a poharadba az az alkotó óriási felelőssége, hiszen ezzel a sörrel gyakorlatilag napi szinten orosz rulettet pörget, a kockázat a főzőé.


Sal Bandy:
A Mad Scientist összetrombitált egy igazán izgalmas klub eseményt, ahova történelmi ősbemutatóval készült. Bejelentették, hogy felfedezték a savanyú sört..
Na jó, ez így ebben a formában nem igaz :D ezért induljunk el a kályhától majd folytassuk a tényekkel.

-Egy UFO: Á, ők csak tudósok!
-NEM!

ŐK őrült tudósok, miről ismerhetőek fel? Arról, hogy hisznek a számitásaikban, mindent a felfedezéseikbe invesztálnak aminek valljuk meg mi egyszerű halandók csak örülhetünk, a sok jóságnak.

Sal Bandy: a felfedezést az eseményen Szilágyi Tamás vezette fel. (Mad Scientist)

Szilágyi Tamás pszicho hangon: „Alapvetően két évvel ezelőtt egyikünk sem volt sem volt egy nagyon profi savanyított sörkészítő. Viszont anno a Gergő, (Závodszky Gergő-most már Mad Scientist) nyert a házi sörfőzők versenyén egy aranyérmet a RÖS nevű vörös sörével, amit egy olyan főzdében készített el, ahol a higiéniai viszonyok nem voltak túlságosan komolyan véve. Sokat gondolkodtunk ezen, hogy hogyan mondjuk el neketek, hiszen mégiscsak olyan emberek jöttek el, akik leginkább sör geekek, sörfőzők, meg bloggerek és úgy döntöttünk, hogy talán pont ez a pillanat amikor ezt nem szégyenkezünk elmondani, hogy ez a sör valójában nem Flamand Vörösnek indult… „ Hanem megfertőződött…
…Kimostuk, elmostuk, de a tartályban megmaradt sört Gergő évekig aszalta, visszajárt kóstolgatta…

Sal Bandy: Drágaszágom!…

Szilágyi Tamás pszicho hangon: egy év múlva kibaszott rossz volt, másfél év után is viszonylag rossz volt és aztán jött egy pillanat, amikor Gergő azt mondta, hogy: -Gyerekek ebből valami jó lesz! Kezd jó lenni. Aztán majdnem két éves lett a sör amikor azt mondta Gergő: -Pöpec!
500 liter indult erjedni és 4 rekesz lett belőle ami túlélte az atrocitást.

Sal Bandy: Ránézésre. Mert ízre inkább boros feelinget mutatott. Olyan pezsgős íz, hab és némi tokaji boros fianszé beütés. Ízre kimondottan nem tetszett. De! - Tanulhatunk ebből valamit mi sörfogyasztók?

-Ízlett a sör? Ragadd meg az alkalmat és spájzolj el belőle annyi élményt, amennyit csak lehet, mert holnap már egy másik arcát mutathatja. Nincs elmosva a sörcsap, másik hordó lett begurítva, ami esetleg a tartály vége ezért megint mást mutat mint az előtte való. Savanyú sörnél még inkább előfordulhat, hogy a baktérium kultúra azt mondja amit a holló. -Soha már! Megjósolható, hogy savanyú sört kétszer ugyanúgy nem lehet lefőzni.

Szilágyi Tamás pszicho hangon: A sörről is szólva: nagyon bizarr aromakomponensek változtak át egészen élhető dolgokká, tehát ami majdnem hányásszerű dolgok voltak, fél év után azok elkezdtek átváltozni gyümölcsös ízekké. Egy idő után elkezdett kicsit ananászos, banán, erjedt meggyes meg kekszes aromába átváltani és mostanra talán nekem még a pezsgős jelleg érkezett meg. Ez után egy egészen különleges dolog alakult ki.

Ami fontos, hogy ez a sör inspiráció lehet számunkra és más sörfőzdék számára is, hogy a most 2017-ben elkezdődő hordós projektek több főzdében is el fog indulni, ennek a keretein belül próbáljuk meg ezeket a dolgokat már irányítottan és nem véletlenszerűen megvalósítani, mert ez egy új színfoltot fog tudni adni a hazai sörpiacnak.

Sal Bandy: ez Flamad Vörös, vagy savanyú vörös vagy mi ez?

Szilágyi Tamás pszicho hangon: végül is a stilusát azért a Flamand Vörösnek állapítottuk meg, mert a Falamad Vörös ami az Ír Vörös sörökhöz hasonló alapokkal kezd elkészülni. Borszerű élményt ad.

Sal Bandy: Aki nem hiszi járjon utána, leginkább az official Mad Scientist - WildCard IPA eseményen. Ilyen összerakott sörleírást élvezet olvasni! Inni, meglátjuk. :)