A Fűtőház sörfőzde mozdonyos sörei: palackozott erőmű

... és csak lapátoltuk a malátát és csak lapátoltuk...

Rétságon jártunk a FŰTŐHÁZ SÖRFŐZDE söreit kóstoltuk. Pif, Csaba és én. A nagy vendéglátós retro busz járat után vagyunk kb. két hónappal. Hava Istvánnal -tuladonos és egyben a sörfőző- beszélgettünk.

surface2_win_20170218_193936.JPGHava István, kezében a főzde kis életképei montázsban. Én azt mondom: aki ilyen, igazán jó kiállású malátás söröket készít az a barátunk. (A fotót az Indoor II-n készítettem.)

 

Mit kell tudni előzetesen a FŰTŐHÁZ SÖRFŐZDÉRŐL?


Kb. 3-4 éve indult a vállalkozás. A kezdetektől, tehát egy vadonatúj épület és felszerelés lett fel és beépítve. A Fűtőház név és a főzde kicsiny irodája a Sörváróterem ami egyben az iroda és bolt, szóval itt minden arra utal, hogy nagy rajongás és szeretet övezi a régi magyar (magyar-nem magyar, de itthon szolgálatba állított) vasúti mozdonyokat. Az itt főzött sörök is ennek megfelelően a régen volt szolgálati számmal elnevezett mozdonyokról vannak elnevezve.

 

Hogy hol van Rétság? Itt ni.

Blog: Fűtőház mit is jelent pontosan? Ahol a mozdony vizet, szenet tud felvenni?

FŰTŐHÁZ: Nem, ahol ahol a mozdonyokon komplett javításokat, karbantartásokat végeztek.

Blog: Itt Rétság város közepén mi akkor a telepítő tényezője a Fűtőháznak? Miért éppen itt?

FŰTŐHÁZ: Itt lakom a szomszédban! :)

Blog: Milyen itt a viz?

FŰTŐHÁZ: A vizünk olyan amilyen a sörfőzéshez kell: hét nullás, ez azt jelenti, hogy a bakteriológiai vizsgálat hét paraméterének kiválóan megfelel. Ivóvíz minőség, ez jó a sörfőzéshez. Keménységi foka: 18,8 nk. Ez a közepesen kemény és a kemény víz között határeset.

Akkor beszéjünk a komló és maláta lapátolásról

FŰTŐHÁZ: A kezdetekben gondolkoztam rajta, hogy kezelem, lágyítom a vizet, de inkább abban maradtam, hogy visszanyúlok a gyökerekig és jelentősebb mennyiségű belga és német árpamalátát használok a söreimhez mint szokásos, ami a sörfőzésnek inkább a lényege. Drágább megoldás, de a söreimnek sokkal jobbat tesz mint a vízkezelés. A megemelt szárazanyag tartalom (Balling, B°) a maláta és komló valódi menyiségét jelzi, a söreim valóban vastagok, anyagosabbak, ez mágnesként vonza az igazi sörfogyasztókat.img_9570.JPG

Blog: Ezzel maximálisan egyetértünk. Beszéljünk akkor a sörökről.

FŰTŐHÁZ: Általánosságban 10 B° alatt lábvízről beszélhetünk. Ez nem igazán sör, 10 B° alatti sörből nem lehet 4 % V/V alkoholfokú sört csinálni.
Nekünk a beugró, induló sörünk a SZILI, 10,7 B° és ehhez egy 4,7 % V/V alkoholfok társul. A másik véglet a BULLDOG ami 19,2 B° és ennek megfelelően 8,5 % V/V alkoholfokos. Továbbá a megfelelő technológiát használjuk, ami mögött az Agrometál baromi jó rendszere van.

img_9483.JPG

A FŰTŐHÁZ a piacon.

FŰTŐHÁZ: A mottónk, illetve azt gondolom, hogy ez lesz a jó út, hogy én nem a 98-dik akarok lenni sorban, hanem azt szeretném, hogy tudják az emberek, hogy ezek azok a bitang jó mozdonyos sörök. Mi úgy gondolkodunk, hogy az a minőség amit tudunk csinálni az nagyon jó, ennek meg ára van.

Leginkább palackozott sörökkel szeretnének jelen lenni, mert -okkal- tartani lehet, hogy a nem megfelelő sterilitással kezelt rendszerekben a hórdós kiszerelés veszélybe kerül. Továbbá az itt ott csapolt söreik nem fogják megkapni azt a Fűtőház image-et ami minden egyes sörükhöz milliméterre ki lett találva és pontosan megfogalmazva.img_9478.JPG

Beszéljünk a sörökről!

Jelen pillanatban négyféle sörről van szó, pontosabban ötről (ez a 250 napos érlelt V43). Illatban visszafogottság jellemzi ezeket a söröket és a közös élesztő kultúrának és a magas malátázottságnak köszönhetően visszaköszön egyfajta közös íztónus, de az eltérő főzési eljárások és a különösen hosszú érlelési idő egyedi ízvilágúvá formálják ezeket a söröket.
Ha különlegesen extra malátásságot kerestek a sörökben akkor ezek azok lesznek.

V43 SZILI, egy keserűbb summer ale


Nagyon malátás, de érzek a korty végén egy kis szárazabbat, savanyúbbat. Ez egy szép könnyedebb nyári sör.img_9661.JPG
A habja szép barnásfehér. Színe erős borostyán. Egy 5 hónapos erjesztést kóstoltunk a főzdében. Ugyanennek a sörnek van egy 250 napos verziója. Több mint 8 hónap! Ezt a verziót sokkal letisztultabb, kerekebb, harmonikusabb ízek jellemzik.
Alkohol: 4,7 % V/V,
Balling: 10,7°
IBU: 18,7
SRM: 9
Untappd értékelésem: 3,5
A 250 napos V43 nincs fent az Untappdon egyelőre, de a magasabb 3,75 pontot adnám neki.

img_9662.JPG

 606a4c6d985348e4d9dccfdf784cdc5b_640x640.jpg

M61 NOHAB, ipa

Kedvenc, ötféle malátássága és a háromféle komló hangsúlyos, testes sörré teszi.  img_9665.JPG A habja a pohár falán szépen megmarad. Az ipás jegyeket hozza, szépen ki van egyensúlyozva a malátás édesség a komlós keserűséggel. Továbbá a hidegkomlózásnak köszönhetően egyedi komlós aroma jut a sörlébe (0 C°-on). A főzdében a sörökre minimum három hónap érlelési idő van meghatározva..

Alkohol: 6,5 % V/V,
Balling: 18,4 °
IBU: 50,3
SRM: 10
Untappd értékelésem: 3,75 img_9667.JPG

 

M-63 BULLDOG, belgian golden strong ale

Teljesen hozza a belgás ízvilágot, édeskés whiskys ízt érzek benne.
Erős sör, de a magas alkoholfok mégsem lóg ki belőle. img_9671.JPG

Alkohol: 8,5 %  V/V,
Balling: 18,1 °
IBU: 50,3
SRM: 8
Untappd értékelésem: 4,00

 

 

 

327-139, stout

Az igazi nagyágyú!

Hét maláta és kétféle komló. A hétféle malátából legalább hatfajta ízt lehet érezni: attól függüen, hogy a korty hol jár a img_9677.JPGszájüregben. Egyszerre érzed a vastag krémes, kávés habot és ez a domináns. Kávés, karamellás, füstös, malátás, édes, kicsit keserű, ezek mind mind jelen vannak. Nagyon tetszik a száraz kesernyésebb fősodor. Amikor isszom akkor: jön az édes, de a korty végén ott a keserű csokoládés. Ajánlott fogyasztásra: 10-12 C°-on.

Alkohol: 6,7 %  V/V,
Balling: 15,6 °
IBU: 38
SRM: 34
Untappd értékelésem: 4,00

img_9678.JPG

 

Szép jövőt jósolok a FŰTŐHÁZNAK, mert következetesen járja az útját az alapanyagok minőségére odafigyelve. Nekem a személyes kedvencem a NOHAB és a 327-139, ugyanakkor a cikk zárásakor jött a nagyszerű hír, hogy az első igazi nemzetközi megmérettetésük eredménye - az ALE sörök hazájában Írországban - Dublinban:
327-139 ARANY ÉREM,
M63 BULLDOG EZÜST ÉREM!

http://eu.alltechbrewsandfood.com/dublin-cup

Hol lehet kapni? Folyamatosan keresik a lehetőséget: Budapesten több helyen, Vácott, legkeletebbre a Kőkapui Károlyi Vadászkastély, legnyugatabbra Badacsonytördemic. Amint lehetséges hírt adok erről is.