Any ipa, Any ale és Calypso hopper a Permontól

In hop we trust!

Most, hogy megnyitott a Prága Sörház nagy öröm, hogy napi szinten van könnyebben elérhető Permon sör. Ez nagy szó, mert rendkívűl kényes sörökről van szó - ezek élő sörök -  az általam kóstolt üveges tételek a legújabb beszerzésből származnak. Miért? Könnyebb és egyszerűbb nagyobb választékot tartani az üvegesből mint csapoltból. Ha egyszer csapra tetted meg kell inni mihamarabb. Ezek a sörök nem szeretik a tárolást.

A Permon sörök Csehországból származnak, a német határ menti Sokolovból. Miért különlegesek ezek a sörök? Néha már követhetetlenül sok kis szériás egyedi vagy alkalmi főzetet (lásd Hopper sorozat) bocsát ki a főzde. Szűretlen, pasztörizálatlan és figyelem! KOMLÓZOTABB sörökről van szó. Tehát a cél az, hogy az ízekkel-zamatokkal teli söröket minél hamarabb elfogyasszuk, mert tartogatni nem érdemes. Unikálisak is, mert kb. 700 km-t utaznak csak ide, hogy kedvünket leljük bennük.

 

img_9701.JPG

Any Ale, -american pale ale

Illat: Permonos szép tiszta komló felhős, visszafogott hárs mézes felhangokkal.
Szín: világos szín, már már láger szerű, világos akác méz, a szokásos opálossággal.
Íz: a test elég vékony, de komlóval bőven megtámogaták. Az ízek nagyon tisztán és intenzíven jönnek. Korty eleje édesebb, a korty végén azonban túlzott a keserű íz. A leírás szerint aroma komlók: Citra, Cascade, Columbus, Simcoe, de nyílván hosszasan forralták. Ekkor adja ezt az optimálison túli keserű ízt a komló. Nem túl bonyolult szerethető sör. Tiszta ízekkel operál. Jól csúszik, a vékonyabb testhez képest feltünő az intenzív ízvilág.

Balling: 13°, Alkohol: 5,7 % V/V, EBU 50 European Bittering Units, vagy IBU,
Untappd értékelésem: 3,75

 ***

img_9714.JPG

Any IPA, -ipa

Illat: mély malátás illat, kicsit pörkölt illatot is éreztem.
Szín: elég világos színű egy ipához.
Íz: elsőre jön a komló: citrusos, narancsos, grapefruitos felhangokkal. Érezni benne a testesebb ízt, nem spórolták ki a malátát. Aroma komlók ugyanazok: Citra, Cascade, Columbus, Simcoe, itt probléma nélkül hozzák az ízeiket, aromáikat.

Balling: 16°, Alkohol: 7,1 % V/V, EBU 70 European Bittering Units, vagy IBU,
Untappd értékelésem: 3,5.
Lejjebb pontoztam, mert a másik két sörben sokal izgalmasabb játékot vagy értékesebb ízeket-aromákat éreztem. Kellemes meglepetés az Any ale, még feljebb is kerülhetett volna, ha a komlókeserűt nem tolták volna túl.

 ***
img_9709.JPG

Hopper Calypso, -ipa

Illat: sokkal enyhébb, száraz kesernyésebb, fanyar dohány illatokat éreztem.
Szín: közép méz szín, ez már jobban illik egy ipához, de ez még lehetne sötétebb.
Íz: szétolvadó, hömpölygő, mindent elárasztó malátásság-komlósság. Jelen van mindenütt a maláta harmonikusan kiegyensúlyozva a komlóssággal. Korty végén halvány marcipánosságot éreztem.
Alapvetően én ezt egy lazulós sörnek érzem, amit lassan ízlelgetve érdemes inni.

Balling: 15°, Alkohol: 6,3 % V/V, EBU 50 (European Bittering Units, vagy IBU)
Untappd értékelésem: 3,75

 

 index_2.jpg

A söröket a prémium cseh sör forgalmazó Beer Board bocsátotta rendelkezésünkre.