TÖKÖS ÖTÖS

Duke of Pumpkin beer in October...

Láttam, hogy a főzdék sorban jönnek ki a tökös söreikkel, érlelődni kezdett egy gondolat, hogy ezekből az idényjellegű sörökből kell egy kóstolás. Aztán a végső lökést az Erjesztők klubjától (postááán!) érkezett tökös sör adta, hogy ebből már egy összekóstolás is lehet. A habot  az egészre pedig  a Freaky Freaky (TuffBuzz) sörpremier eseménye adta. Miután Pável sörkartárs bedobta a csoportba, a TÖKÖS ÖTÖS-t  onnantól nem volt megállás. :D
Az ötödik sör azonban sehogyan sem akart meglenni, seimg_1866.JPGhol egy tökös palack. Már ahhoz sem ragaszkodtam, hogy magyar főzet legyen, égen földön semmi. Aztán Armandónál kopogtattam és tőle érkezett egy ésszerű javaslat, hogy legyen egy könnyedebb ale sör ami ízben jól harmonizál a sült tökkel. Felszerelkeztünk és a Hopaholicban a Freaky Freaky  eseményen asztalt foglaltunk.


Instant performanszt akartam, várni meg nem, ezért a megfelelő engedélyek birtokában szerveztem a
TÖKÖS ÖTÖS zártkörű kóstolási eseményt a Freaky Freaky sörpreimer nyakába.

 

Íme a TÖKÖS ÖTÖS sörsor.

 Freaky Freaky - Pumpkin Barley Wine, TuffBuzz és Mad Scientist
Grave-Digger's - Pumpkin Cocoa Stout, Erjesztők Klubja
Pumpkin Ale - Pumpkin Ale, MONYO Brewing Co.
Pumpkin Ale - Pumpkin Ale, Permon
 5am Saint - American Red Ale, BrewDog, horribile dictu sült tökkel megtámogatva. Mivel az utóbbi hetekben bátran állíthatom, hogy elfogadhatóra csiszoltam a töksütési technikámat, egy tálca sült tök befigyelt.

Technikai segédletként a bjcp sörértékelést vettük alapul.  Józsi, Tamás és én (Sal) kóstoltunk. Sajnos Pável ebből most kimaradt, mert operajegye volt vagy ilyesmi. Impavidus kolléga pedig szintén sajnálatos módon hétköznap elérhetetlen.

Amire nem figyeltünk, hogy rajtam kívül szöveges értékelés is készüljön. Nagyon lelkesek voltunk. Kicsit bizarr decis poharat kaptunk a kóstoláshoz, szerintem eléggé elvitte az aromákat ízeket, sajnos ez volt csak ott elérhető.

img_1862.JPG

Elsőként a Monyo Pumpkin Ale-je érkezett.

Ez a sör már tavaly is készült. Gondolom valamit finomítottak a recepten. A sör egy amerikai sörfőzővel kooperációban készült. A Monyo Face-n talált leírás „Juharsziruppal karamellizált rengeteg sütőtök. A fűszerek: fahéj, szegfűszeg, szerecsendió és a gyömbér. Krémesen lágy, kissé édeskés desszertsör, melengető 8%-os alkohollal. Olyan, mint az amerikai tökös pite, csak sörben.”  

Nekem elsőre meleg fűszeres, szegfűszeg illat jött, szép szűretlen sörszín. Kortyra száraz, szódakeserű vékonyka test, ez valószínűleg a sok fűszer és a gyömbér miatt. Csekély tökösség, a magas alkohol viszont jól el lett dolgozva.
Untappd értékelésem: 2,75, a sör az Untappdon átlagban: 3,43.
ABV: 8%


img_1897.JPG
Másodiknak  Permon Pumpkin, pale ale jött.

Nyitás után illatban alig mutatott valamit, de másnap az üres üveg valami nagyon kellemes testes tökös illatot produkált. Megjelenésében szép szűretlen borostyános szín, tartósabb habbal. Habos kortyérzet, malátás-komlós ízekkel. A tök ízben is jól érezhető. Pasztörizálatlan, hordóban érlelt és kétféle komlóval fűszerezett sör.
Untappd értékelésem: 3,75, a sör az Untappdon átlagban: 3,51.
ABV: 5,6%, Balling:15⁰, IBU: 60

 

img_1870.JPG

Harmadik a sorban a Sírásó következett.
Grave-Digger's, pumpkin cocoa stout

A sör tehát az Erjesztők Klubjától érkezett. Szép pörköltes malátás illat, gyönyörű stout megjelenés, szép barnás hab, de ízben a száraz kakaó felé tolódik. Sehol sem érzem a tök jegyeket. Mindent elnyom a kakaó.
Untappd értékelésem: 4,25, a sör az Untappdon átlagban: még nincs adat.
ABV: 6%

img_1873.JPG

Negyedik a sorban a Freaky Freaky - pumpkin barley wine

Illatra majdnem megkapta a maximális 12 pontot. Intenzív édes, édeskés illata, bódító. Megjelenésében gyönyörű szép sötét borostyán. Ízben mazsolás, karamelles édes alapot a fűszerek fanyarrá és szárazzá teszik. Sűrű olajosság is jellemzi. A felkínált csoki desszerttel frenetikus az íz élmény. Egy pálcikára belga trüffel gömbre vastag fehér csoki réteg került. A költemény alkotója (Piszkor Norbert) a Sugardaddy sörbemutatón már letette a névjegyét akkor kakaóporba forgatott belgás trüffel kockát prezentált a desszertsörhöz.

Untappd értékelésem: 4,5, a sör az Untappdon átlagban: 4,14
ABV: 13%, IBU 60

 

 img_1892.JPG

Az ötödik kvázi töksör pedig egy
5am Saint - American Red Ale, a Brewdogtól.

Itt a koncepció az volt, hogy egy legkevésbé komlóágyú sörhöz harapjuk a frissen sütött tököt.
Illatban hozta a mazsolás finom deszert érzetet. Nagyon passzol a tökhöz, jó választás volt. mellette maximálisan érvényesült a sült tök karamellizált de nem édes íze. Azért nem egy egyszerű red ale-ről van szó, ez mégiscsak a Brewdog! A red ale-k Szent Grálja!
Maláták: Maris Otter, Caramalt, München maláta, kristály és sötét kristály maltok
Komló: Cascade, Amarillo, Nelson Sauvin, Simcoe, Ahtanum, Centennial

Untappd értékelésem: 3,75, a sör az Untappdon átlagban: 3,67
ABV: 5%, IBU 25

Most pedig az elért eredmények alapján a sorrend

1.  Freaky Freaky - Pumpkin Barley Wine,
TuffBuzz  (44,3p.)
2. Pumpkin Ale - Pumpkin Ale,
Permon (38,0p.)

3..
5am Saint - American Red Ale,
BrewDog + 
sült tök (35,6p.)
4.
Grave-Digger's - Pumpkin Cocoa Stout,
Erjesztők Klubja (34,0p.)

5.
Pumpkin Ale - Pumpkin Ale,
MONYO Brewing Co.   (31,6p.)

A Freaky Freaky tehát mindent vitt.

A sör keletkezéséről, a főzésről a sörről a Mad Scientist bejegyzésében olvashattok érdekes dolgokat. Kattints a képre utána nyomj egy Esc. Másfelől TuffBuzz oldalán az ő szavaival mesél a sörről. Ide akkor jutsz, ha a kép alatt a szöveg alján a Továbbiak -ra kattintasz.

A bjcp pontozásról: az elérhető maximum 50 p. Illat: 12p., Megjelenés:3p., Íz:20p., Korty:5p., Összbenyomás:10p. összegéből jön ki. Ha megnézzük, a végeredményt elosztjuk tízzel, akkor az Untappd értékelési ponthatárt kapjuk, annyi korláttal, hogy 0,25 pontonként van skálázva, azaz 3,25 után 3,5 jön. stb. 

Itt pedig Impavidus kolléga értékelési krédóját reklámoznám. Amitől eltérni lehet, de minek?! :D

0,0 - 2,0 pont: - Soha az életben nem iszok belőle többször. 2,1 - 2,8 pont: - Víz helyett, folyadékpótlásként iható, de ha tényleg sört akarok inni, nem ez lesz az. 2,9 - 3,4 pont: - Bármikor iható, finom, de nem kiemelkedő, ez a minimum amilyennek egy sörnek lennie kell. 3,5 - 4,2 pont: - Igen, ezekkel a sörökkel már el lehet kezdeni a megvesztegetést. Meggyőző sörök. 4,3 - 5,0: - Az istenek is ezt isszák.

 

A magunk részéről remekül szórakoztunk, köszi mindenkinek!