RRR: A Kollabors sztori
RRR: Reczer, Roli, Rage
Interjú Rage-el.
A történet végtelenül egyszerű, annak idején párszor beszélgettünk Reczer Gabival (Reczer ser), először csak poén volt, hogy főzhetnénk együtt egy sört, aztán jött a Collabrew ötltete, aztán így is lett. Miután én többször főztem már Roli (Utassy Roland, URH Hungary Home Brewery) barátommal, a Gábor meg nem annyira ismeri, akkor arra gondoltam, hogy miért is ne főznénk hárman. A bors ötlet előjött és a saison (szezon) is tetszett Gábornak, hiszen hamarosan jön a jó idő, jön a gatyarohasztó hőség, úgyhogy hamar egyetértésre jutottunk, hogy mi is az amit főzni akarunk, ez pedig egy borsos saison.
A sör a Fehér nyúlnál készült, 1000 literben, előre láthatóan a Collabrew összes tagja ott fog készülni, ez az áprilisi etap. Milyen a sör?
Fasza lett, több mint két kiló rózsabors került az egészbe, magánál a főzésnél 1,75 kiló került bele, és meg lett hidegborsozva 0,75-el a hidegkomlózáskor.
Volt valamilyen előzmény, vagy úgy dúrr bele?
Mi ezt előtte lefőztük Rolival már házilag is, tehát voltak erre kísérletek, ami jól sikerült.
Mosaic komlót használtunk amiből a klasszikus saison ízvilágra lehet számítani abszolút, tehát ez a kicsit fűszeres, kicsit minimálisan animális, istállós, ez a saison vagy aratósör sajátja. Hivatalosan a Saison nem nagy alkoholtartalmú, mi azért ha nem is nagy de azért egy 6%-ra lőttünk, 6,2 lett a vége, tehát viszonylag egy alkoholosabb saison, de egyáltalán nem érződik benne, tehát egy kis csalafinta kis szörnyeteg.
A saison hozza akkor a klasszikus ízvilágot, a bors abszolút nem tolakodó.
Roli és én voltam, aki mindenből a legtöbbet tenne bele, Reczer Gabi volt a közérthető felelős, hogy próbáljuk meg nem eltúlozni a sört,
Szerintem szép szerelemgyerek lett abból a szempontból, hogy nem egy túltolt sör lett, a korty végén amikor a klasszikus saison íz lement, akkor van egy csípős fűszeres érzés a korty után. Tehát magában a kortyban nem, utána jelentkezik a csavar.
Jó ivósör kellemes ízvilággal. Ne vigye el a bors a sört, de azért érezhető legyen benne. A főzdében iszonyat jó illat volt, mert ott daráltuk le a borsot, kézzel az egészet és jöttek az emberek, hogy mi ez az isteni illat és csak úgy habzsoltuk a borsot...
Kóstolás: április: 24. Polyhistor Pub. Esemény!!!
Mi az, hogy saison sör? Ez búza sör, hiszen van benne búza maláta? Nem búza sör, leginkább az élesztő törzs dominálja az egészet, pontosabban a karaktert a maláta, a komló és legfőképpen az élesztő adja. Bővebb leirás itt. http://serneveles.hu/sor/sorfajtak-sortipusok/saison
*Kedves Olvasó! A facebook nem támogat bennünket. Neked meg csak egy kattintás a jobb felső sarokban a Követés gombra. Így értesülni fogsz legújabb cikkünkről. Köszönjük!
Korábbi cikkünk: Collabrew 1# Dark Wheater