Sörbe citromot!? Lemonside a citromos sör

Szeretnénk arcul vágni a procc sörtársadalmat…

Kiváló helyet választott a Lemonside bemutatójához az O.K. Brewery és a Yeast Side Brewery kooprodukció, mert a város a nyár tetőfokán (juni 21.) még a beígért hidegfront előtti fullasztó hőségben zihált. A világ legjobb programja ilyenkor sörbemutatóra menni a Pagonyba, ahol hatalmas kertben a napernyők alatt már ki lehet bírni egy jó frissítő sörrel.

1.png

op1.png

 BLOG: Sörbe citromot!?

o1.pngKelemen Ottó /O.K. Brewery/
Szeretnénk arcul vágni a procc sörtársadalmat, hogy citromos sört is lehet jót csinálni.
Kell hozzá szakértelem, évek alatt felhalmozódott tudás és a folyamatok megértése. Petinek is van vegyészmérnök diplomája én is élelmiszer mérnökként végeztem, Péter 5 éve főz sört, én is. Így összedobtuk amink van, most egy citromos sört alkottunk. Én sem gondoltam volna három éve, hogy ilyet fogok csinálni, viszont ez most egy nagyon jó ötletnek tűnt. 

BLOG: Közös projekt?

p1_png2.pngLados Péter /Yeast Side Brewery/  
Régóta gondolkodtunk Ottóval, hogy kellene valami olyan közös sört csinálni, amivel a saját brandünket is elég erőteljesen tudjuk húzni. A hordómosástól kezdve mindent együtt csináltunk. Abszolút közös a projekt. A Lemonside-ot lefőztük és bíztunk abban, hogy ez egy olyan különleges radler lesz ami még nincs a piacon. Könnyű, nyári, friss legyen és persze, hogy a nevében Side is legyen a tudatos brand építés szerves részeként.

b1.pngKrenner Balázs a sörfőző /Yeast Side Brewery/
Én a megvalósítási oldalon segítettem, egy klasszikus pils alapokra épült ez a radler. Pilseni malátával, láger élesztővel lett leerjesztve, a citromot, citromhéjat, narancshéjat és a gyömbért is tettünk bele a forralásnál és a hidegkomlózóban is átfuttattuk ezekkel az alapanyagokkal.

Nyáron mindenki szeret könnyed frissítő söröket inni, de nekem személy szerint már elegem van az édeskés radlerekből, de inkább hívjuk cukrozott löttyöknek. Megiszik az ember egyet és összeragad a szája a sok cukortól. Mi szerettünk volna egy olyan radlert ami tényleg frissítő és tényleg gyümölcsös. Hidegen is nagyon jól esik.

Meg lehet inni belőle egy raklappal,

de mégsem kómálsz be a cukortól. Friss, száraz, fanyar.

BLOG: Igen, érzem, én személy szerint otthon a rettenetes ipari lágereket szoktam gyömbérrel feljavítani. Belereszelem a gyömbért és abban a pillanatban az olaj kicsapódik a hideg sörlében. Ettől lesz ilyen szép opálos. Csak a gyömbérnek van egyfajta fűszeres csípőssége, amit itt nem érzek csak a fanyar száraz ízt.

 img_20180621_202705.jpg

 sz1.png

 img_2622.JPG

Egy klasszikus láger élesztőt használtunk, aminek pont ez az egyik jellemzője, hogy nagyon letisztultan erjeszt. Jósága, hogy nem válik agresszívvá, nem lehet kiérezni az élesztő jelenlétét. Arra törekedtünk, hogy a cefrézésnél szárazra erjesszük le a sört, alacsonyabb hőfokra is vettük emiatt, hogy kevesebb legyen a maradékcukor. Egy szárazabb sörből sokkal többet lehet meginni mint egy édeskésből, bár ez mindenkinek a személyes preferenciája.

img_2606.JPG

BLOG: Véleményem szerint az édes íz ráadásul nagyon el tudná fedni a finom ízeket.
Ha otthon csinálnék egy vaktesztet, egy pilsbe gyömbért és citromot tennék, melyik sör nyerne?

Bízom benne, hogy a mi sörünk nyerne, mert ha vennél egy lágert ott már az alapok elvesznek. Egy olyan lágert csináltunk alapnak, amibe már benne volt a citrom és a gyömbér, tehát ezekkel főztük együtt, ha a kész lágerbe dobáltuk volna bele a citromot és a gyömbért akkor szétesne a készítési folyamat, kvázi sör lenne csak. Viszont
a lágerünk is olyan láger ami bármikor megállná a helyét, igaz, hogy mivel alacsonyabb alkoholtartalomra lőttük be, kevesebb malátával lett becefrézve, de teljesen jó minőségű árpamalátát használtunk. Ha bemegy az ember a boltba akkor ezek a szirupos radlerek 2-2,5% -ra vannak belőve, a mi sörünk a 4% V/V alkoholfokával is jelezni akartuk, hogy ez mégiscsak sör.

Hány litert főztetek?
Ezer litert. Ez kísérleti főzet, megnézzük, hogyan fogy és ha el tudunk adni egy olyan mennyiséget ami miatt már érdemes felvenni a palettába és akkor egész nyáron ontjuk magunkból a citromot és a gyömbért!! :D

BLOG: Lemonside
A sör színe világos, opálos jellegű, illata szinte nincs, nem karakteres. A csapolt verzióban a citrom és a img_2627.JPGgyömbér íze jobban érződik, jósága, hogy száraz. A nagy melegben simán meg lehet inni belőle ötöt -hatot -sokat. :) A palackos verzióban viszont erősebb a citromos érzet, jobban adja a cukormentes limonádés ízeket. A gyömbér sajnos eltűnt a palackból és egy kis poros ízérzet is társul hozzá, a pohár alján is látható mint üledék. Vélhetően élesztő maradék.
Alkohol: 4% V/V 
IBU 12 
Ball 10,5⁰
Untappd értékelésem a csapolt sörre: 3,5 az üveges verzióra: 2,75.
A gyártók 8-12C⁰-on ajánlják fogyasztani.log1.png

img_2630.JPG

 

*Kedves Olvasó!  A facebook nem támogat bennünket. Neked meg csak egy kattintás a jobb felső sarokban a Követés gombra. Így értesülni fogsz legújabb cikkünkről. Köszönjük!