Top10 kisüzemi sörfőzde rangsora 2018

Tudom mit ittál tavaly nyáron! -Untappd

Lezárult a 2018-as év érdemes megnézni hogyan merre mozdul a hazai minőségi sörpiac. A sörrajongók már régóta tudják, hogy van egy igen népszerű  Untappd  nevű sörértékelő app, amit a sörfogyasztók folyamatosan töltenek az általuk értékelt sörökkel. A témába most annyira nem mennék bele, mert gyakorlatilag ez egy virtuális pokémonvadászat :DD ugyanis az alkalmazás különböző szempontok alapján Badge-okat, jelvényeket (a szerk: nyalókákat) osztogat.

A lényege, hogy a spanok láthatóvá teszik egymásnak, hogy hol és mit ittak, értékelhetik a sört, fotót tölthetnek fel róla.

retro.png

A sörivók értékelései pedig egzaktak, mert a söröket valahol megvették, azaz a pénztárcájukkal szavaztak. Ezeket a szavazatokat az app aztán folyamatosan összegzi. Messzemenő következtetésekre nem ragadtatjuk magunkat, de trendeket mégis körvonalaz, tájékozódásra alkalmas.

retro1.png

Untappd értékelés mi az?  Értelemszerűen a szavazatok a sörökre érkeznek, (0-5-ig, negyed pontos lépésközzel) mely eredmények alapján a főzdék is rangsorolva lettek súlyozott formában. Az értékelés alapfeltétele, hogy legalább már 1000 értékelés érkezett rá és legalább 5 féle söre van az adott főzdének.

ELŐZETESEN EGY KIS GYORSTALPALÓ: hogyan néz ki egy sörértékelés? Hogyan lesz egy sörnek pontszáma? Impavidus kolléga pontozását ajánlom.

Illat 1-10.-ig, Megjelenés: 1-5.-ig, Íz: 1-10-ig, Szájérzet: 1-5-ig, Összességében: 1-20-ig. Ezek átlaga adja a végső pontszámot. Elméleti max: 50 pont.

0,0 - 2,0 pont: - Soha az életben nem iszok belőle többször. 2,1 - 2,8 pont: - Víz helyett, folyadékpótlásként iható, de ha tényleg sört akarok inni, nem ez lesz az. 2,9 - 3,4 pont: - Bármikor iható, finom, de nem kiemelkedő, ez a minimum amilyennek egy sörnek lennie kell. 3,5 - 4,2 pont: - Igen, ezekkel a sörökkel már el lehet kezdeni a megvesztegetést. Meggyőző sörök. 4,3 - 5,0: - Az istenek is ezt isszák.

 img_0965.JPG


Nézzük akkor az év végével a friss legeket.

 

A 2018/Q4. eredmények a bázis (2018/Q2) eredményekkel vannak összevetve. Ahogy megszokhattátok a TOP10 táblázatban nyilakkal jelzem, hogy emelkedett vagy éppen hány pozíciót vesztett a főzde a korábbi állapothoz (Q2) képest.

A TOP10 táblából könnyű kikerülni, és látszólag ugyanilyen könnyű bekerülni, de azt el kell mondani, hogy egyáltalán nem így van, rettentő mennyiségű főzet versenyez egymással. Ugyan egyes formációk, pl. a TuffBuzz nyáron (Q2), vagy most a Zentus Craft Beer és a Reczer Ser hiperűrsebességgel ejtőernyőzte be magát a mezőnybe, hiszen amint megugrotta az értékelési kritériumokat (lásd felső keretes írás: Untappd értékelés mi az?), azonnal előre tört. Ugyanis a fél évvel előtti mezőnyben még nem is szerepeltek. Nem jött össze még az ezer értékelés, vagy az értékelhető minimum öt sör. De most itt vannak velünk, vígyeljétek.



TOP10 Főzdék: LEGMAGASABB PONTSZÁM

2018/Q4

Az eredmények azt az abszolút erősorrendet mutatják, amit a sörfogyasztók egyértelmű pontozással jeleznek. Ha az adott főzde bérmelyik sörét kóstolták és csekkolták, akkor ezeket a pontokat
egy spéci algoritmus alapján az Untappd átlagolja. A főzde mögött a zárójelben levő számok ezt jelzik. Pl. Brew Your Mind: (3.966). A 10.382 Ratings pedig a szavazatok számát mutatja. A szavazatok száma nem jelenti automatikusan a főzde jó helyezését, a magas kóstolási értékelés tudja a legjobban emelni a helyezést. A 25 Beers itt pedig azt jelenti, hogy az Untappdon 25 főzetét lehet értékelni most ennek a főzdének.)
 

2018_4_top10_finish.pngForrás: Untappd

A teljes lista itt található, mely folyamatosan aktualizálódik. (Be kell lépni, vagy regisztrálni.)

Íme a levonható következtetések:

A Brew Your Mind (gerilla) stabilan tartja az első helyét. Mostanra hat sörrel emelte a tétet nyár óta (most 25 féle söre van).

Szeretném felhívni a figyelmet a TuffBuzz-ra (gerilla), mert ahhoz képest, hogy a korábbi (Q2) elemzéskor, üstökösként robbant be a 3. helyre,,most még javított egy helyet és az előkelő 2. helyen tanyázik.
További szenzáció, hogy a teljes ismeretlenségből a Zentus Craft Beer (főzde) az 5. helyre ejtőernyőzte be magát. Annyira azért nem a semmiből jöttek, mert a stabil első helyen szereplő Brew Your Mind formáció gyakorlatilag itt kísérletezik és szakmányban innen ontja a most divatos hihetetlenűl ízbomba NEIPA-kat. Ez a házi főzdéjük.
A Reczer Ser (gerilla) pedig a jelenlegi 9. helyre érkezett be. Itt nem is az értékelésre váró sörök számával volt a gond, hanem az 1000 darab értékelési küszöb megugrásához. Ehhez bizony idő kell.
Inenntől kezdve külön nem nagyon foglalkozom a sorrenddel, mert nyár óta csak max +2/-2 helyek változtak a már tabellán levők között.
Azonban ha jobban szemügyre vesszük az eredményeket, látható, hogy jelentősen változott az eddigi kb. fele-fele arányt mutató állandó főzdék és a gerilla főzők aránya. Mégpedig a gerillák javára.

Miért jó mégis mindenkinek, hogy a gerillák szárnyalnak?

Minden nap egy alma és a doktor alma             
Ha jó a recept és jól sikerül a főzés (ezt a főzdék jó része maga csinálja, nem enged oda csak úgy akárkit), akkor örül mindenki, ha meg nem sikerül, akkor csak a gerilla bánkódik, a főzde pénzénél van.
Egy főzde másképp éli meg a sikert, mennyi a bevétel? Mennyivel több mint a kiadás? A gerilla nem ebből él, nagy általánosságban van valamilyen munkája és a főzés neki csak egy szuper hobbi.

A gerilla alkot, kiéli magát, beveti titkos vágyait és perverzióit. A főzde dolgozik. Érted?!

 

Továbbá a főzdékre is jótékony hatással van a gerillák munkálkodása, mert a főzde előbb vagy utóbb beveszi a repertoárba a jól szereplő különleges receptek alkatrészeit. Szóval ez a kettősség, nem a főzdék ellen dolgozik.
A rating pontszámok abszolút értékei is jelzés értékűek, (azt azért ne felejtsük el, hogy átlagolt számokról van szó), még a legjobb hazai gerilla formáció is csak alulról súrrolja az átlagolt 4 pontot. A fogyasztók úgy látszik nagyon óvatosan adják a pontokat.

A jelszó továbbra is kóstolni, kóstolni és megint kóstolni!

Ha javasolhatom frissen csapolt söröket, mert a mindenféle szupermarketben található üveges, dobozos még a legjobb magyar kisüzemi-craft sör is gyorsan felejthetővé válik.
A beharangozott sörbemutatókon, eseményeken is könnyedén felmerül a túl korán lefejtett sör, érhetett volna még egy kicsit, stb. Szóval a minőség még mindíg hullámzó, érdemes sokat kóstolni és lecsapni rá, ha ízlett.
 
*Kedves Olvasó!  A facebook nem támogat bennünket. Neked meg csak egy kattintás a jobb felső sarokban a Követés gombra. Így értesülni fogsz legújabb cikkünkről. Köszönjük!

Korábbi TOP 10 cikkek a magyar kisüzemi sörfőzdékről:

TOP10  2018/Q2,
TOP10 elemzés a 2017 évről ebben a cikkben olvashatjátok.

BOLDOG ÚJ ÉVET!!!