Beszélgetés a sörről 2.0

Sörpiac kerekasztalon

giphy.gif_480x320

Piaci szereplők beszélgettek tegnap érdekes sörpiaci témákról. Helyszín: KEG sörművház.

 Kiemelések a beszélgetésből.

Lehetne olcsóbb a sör, de minek?
A Brewdog Dréher árszinten ontja a söreit. Ezt azért teheti meg, mert teljes mértékben automatizált és óriási volumenben gyárt. Ugyanakkor elgondolkodtató, hogy hova pozicionálja a termékei árát. Magasra. A magyarországi feltörekvő minőségi sörfőzdék üdvözlik ezt, mert számukra azt jelenti, hogy eljöhet az az idő, amikor a söreik hasonló árkategóriában mozoghatnak. A piac könnyebben elfogadja ezt, ha már a Brewdog is ezt teszi...

A Brewdog árpolitikája azt jelenti, hogy a vékonyabb pénztárcájú vásárlók számára bezárulnak ajtók, de közli, ezzel együtt új ajtók nyílnak a drágább piacok felé...

Magyarországon a feje tetejére van állítva a sörpiac. A technológiai biznisz nagy tőke befektetést kíván, ugyanakkor a disztribútori kereskedelmi/közvetítői hálózat tud a legtöbbet nyerni. A taproom egy csodafegyver, mert önköltségi árnál magasabban de a belvárosi bárnál lényegesen olcsóbban lehet üveges sört inni. Csapolt sör esetén is van különbség, de nem olyan nagy...

Ha sokkal több sör fogyna, akkor nagymamám lenne az omnibusz, akkor ebből több fejlesztés történne, így az árak elmozdulhatnak lefelé... 

A nagyok szétcseszték a piacot, a soproni ipának 1000 forint felett kellene lennie. Általánosságban a minőségi sörök és a tömegsörök ár ollójának nem lenne szabad olyan szélesnek lenni, ugyanakkor a diferencia minőségben megmagyarázható. Azaz a magyar tömegsörök silányak...

 

Témák
Megnyitott Budapest első világhírű sörbárja, a BrewDog. Erről korábbi bejegyzésünk itt. Hányadik ez a sorban? Miért ilyen drága? Drága-e egyáltalán? Jó nekünk, hogy van egy BrewDog Pubunk? Honnan jött az ötlet, és miként sikerült megvalósítani? Mik a további tervek, érkezhetnek más nemzetközi nagyágyúk pubjai is?

Sorra nyíltak a taproomok Budapesten az elmúlt években. Mi is az a taproom? Hol van a helye, a főzde mellett, vagy a belvárosban? Nem gond, ha a város szélén található? Mi az előnye és a hátránya, lesz-e még több? Közvetlenül a tartályból csapolják a söröket?

2018/19 fordulóján évet értékelünk és az új évvel kapcsolatos várakozásokat beszéljük át. Hozták-e a főzdék, amit tavaly elterveztek? Jól alakult-e az év, milyen nehézségek voltak? A piac miként viselkedett, mik a legfontosabb változások, trendek? Hogyan tovább főzdeélet, kocsmaélet? Sokan azt mondják, vízválasztó lehet a 2019-es év. Milyen tekintetben lehet az? Nyithat sok új főzde, még több és még nagyobb kocsma? Megjelennek az állam által támogatott, akár tűzhöz közeli sörfőzdék? Mi lesz a kisebb főzdékkel, érdemes-e szerelemfőzdéket nyitni még jövőre? Ki válhat a kraftosok közül középméretű sörfőzdévé és mik a kilátásaik a mikro-, kis- és közepes főzdéknek 2019-ben, majd utána? 

 

Háttérinfó:

►Szűcs Péter, vagy ahogy a legtöbben ismerik: szepe, akinek a nevéhez fűződik többek között a Krak'n Town, a budapesti és a berlini Labor és az Anker közben található BrewDog Budapest nyitása.

►Kurucz Gergely és Dániel, a FIRST The Craft Beer Co. sörfőzde tulajdonosai, a Budavári és a Belvárosi Sörfesztivál szervezői.

►Ottó Gábor, a Horizont Brewing sörfőzde ügyvezetője, aki október óta vesz részt tevékenyen a sörös világban, korábban a pénzügyi szektorban dolgozott vezetőként több nagyvállalatnál.

►A diskurzust ezúttal is Reczer Gábor, a Reczer Ser sörfőzője vezeti, aki a szakmai blogok értékelése szerint a 2018-as év gerillafőzője lett.

(https://www.facebook.com/events/288321365137395/)

 

*Kedves Olvasó!  A facebook nem támogat bennünket. Neked meg csak egy kattintás a jobb felső sarokban a Követés gombra. Így értesülni fogsz legújabb cikkünkről. Köszönjük!