Megérkezett az amerikai nagynéni, nagybácsi! Aunt Mary és Uncle John IPA-k a Hedontól

img_3020.JPG

A Hedon négyes sörbemutatóján jártunk. A Sas utcában lévő taproomban négy sör mutatkozott be. Ahogy tegnap, most is két vadonatúj sörről lesz szó: az Aunt Mary -Sour Cherry IPA-ról és párjáról az Uncle John -Milkshake IPA-ról. A négyes másik két párjáról tegnapi cikkünket itt találjátok az újragondolt Vertigo lágerről és Szergejről az ütős fenegyerek stoutról.

aunt_finish.png

Egyet mondok: IPA, kettő lesz belőle: Aunt Mary, Uncle John.

Kevés olyan IPA-t lehet mondani itthon, ami gyűmölcsösségével frissességével, haraphatóságával aratja a legnagyobb sikereket. Lágereket igen, de az másik kategória. Az Aunt Mary és Uncle John sörök lelke az, hogy az IPA ízvilág sokkal jobban kinyitja és ráerősít a gyümölcsös fanyar, már-már savanykás ízekre, hogy az már csuda.
Hermán Norbert Jánossal (HNJ) a Hedon Sörfőzde vezetőjével beszélgetek a gyümölcsös Ipákról.

A gazdag amerikai nagynéni, aki magabiztosan mindig 3 meggyet pörget ki a félkarú rablón...

Nagyon ízlik az Aunt Mary, jól hozza a friss zamatos gyümölcsösséget. Ez a sör is az Ipa Colada gyümölcsös vonalát követi?

herman_norbert_1.pngHNJ: igen, csak merészebben hozza a meggy egyedi sajátos íz világát, amihez nagyon jól passzolnak a savanykásabb ízek. Meggy püré felhasználásával készült, a fermentáció végén került be a tartályba. Így a gyümölcsben lévő cukrot bele erjesztettük a sörbe. A fő íz komponens a gyümölcs édes savanyúsága ami a leerjedt cukrok okozta szárazsága fanyarsága együtt ad egy nagyon kellemes és fantasztikusan harmonikus íz élményt. A sörlébe került laktóz is, ami segítette, hogy selymesebb, lágyabb, kerekebb legyen az íz.

Magnum, Cascade Ella, Ekuanot komlókkal hidegkomlóztuk. Ami remekül harmonizál a meggy velő gyümölcsösségével, megmaradt cukrosságával, fanyarságával.

img_3154.JPG

 

KSN blog kóstolás: Aunt Mary -Sour Cherry IPA

Illat: Kevéssé érződik, halvány illat.
Szín: Feltünő, szép, világos rózsaszínes hab.
Íz: Áradó, testes, kesernyés meggyes ízt lehet rögtön azonosítani. Ez az íztömeg remekül harmonizál a leerjedt cukrok szárazságával. A fanyarkás meggyes ízt jól kiegészíti a hidegkomlók citrusos kesernyés aromái. Jól ki van egyensúlyozva az édes és a savanyú, de a sour jelző abszolúte helytálló. Nagyon jól csúszik!
Alkohol: 7 % V/V
IBU: 68
SRM: 14.
Maláta: Pale Ale, Munich light és Búza maláta
Komló: Magnum, Cascade Ella, Vic secret, Centenial

 

 

Uncle John -Milkshake IPA

Hogyan gondoljunk a kategóriára? Milkshake IPA.

 

img_3041.JPGHNJ: Nem szó szerint, de ne rázzuk fel a sört semmiképp. :)
De komolyan, ez a legkomplexebb sörünk most. Az volt a célunk ezekkel az új söröknek a megteremtésével, hogy ne csak egy sört adjunk a fogyasztó kezébe, amit jóízűen elfogyasztunk és tudunk róla beszélni, hanem hosszú perceket akár órákat töltsünk el a sör komplexitásának a fejtegetése közben. Használtunk őszibarack pürét és ugandai szárított vaníliát. A Magnum komló adta a keserűséget, amit Cascade, Amarillo, Galaxy és Hallertau blanc aromakomlózás követett. Hidegkomlózásnál is az utóbbi négy komlót használtuk.

Ez a sör jelképezi igazán, hogy mit jelent számunkra a sörfőzés és az alkotás, mert ez a sör mutatja meg leginkább, hogy egy komplex íz világot szeretnénk adni a fogyasztóknak. Legyen Hedonista mindenki egy kicsit, örüljünk a mának, kóstoljunk sokat és ha megtaláltuk az igazit akkor merüljünk el benne.

A Hedon krédót hallottuk hölgyeim és uram! :) De vissza a sörhöz, elég magas az alkohol foka. Ebből megiszok kettőt és igen jól érzem magam!

img_3156.JPG

HNJ: Igen, ezzel is jelezni kívántuk, hogy ezek a sörök nem tömegsörök, ha akarnál sem tudnál belőle sokat inni, ez más, ezek a sörök a sörivás magasabb fokú élvezetéről szólnak.

img_3195.JPG

Ahogy ízlelgetjük ezeket a söröket, ahogyan jön a beleerjesztett gyümölcs és jön ki belőle a vanília, ami keveredik a rengeteg aromakomlóval, maga a sör ahogy megiszod, először kicsit bejön a vaníliás íz, utána érzel egy kis leerjedt gyümölcs ízt,  utána –ahogy ez letisztul- szép lágyan jönnek a komlók ízei aromái, a végére megmarad az IPA jellege a keserűsége (61 IBU), ami ezzel a laktózos simasággal ami a korty végén a nyelvem tövén és a szájpadlásom tetején érzek, szóval ez a sör! Ez egy különleges sör.

Úgy érkeznek egymásután az ízek, ahogy a hagyma héját lehántjuk és alatta ott van a következő, majd a következő és így tovább. A rácsodálkozás öröme ez a sör.

img_3027.JPG

 

KSN blog kóstolás: Uncle John -Milkshake IPA

Illat: Öszibarackos, picit savanykás és kicsit édeskés vaníliás illat.
Szín: Opálos, világos borostyán színű, kicsit tört, pürészerű, -már bocsánat: turmixszerű- szűretlen test.
Íz: A szűretlensége, tömörsége, haraphatósága (óriási test), valamint az ízkombinációk remekül adják a gyümölcs shake érzetet. Sűrű a test és komplex az íz. Az őszibarack és vanília remekül keveredik, az édes és savanykás ízek harmónikusak. A korty legvégén a komló aromák jönnek, de nem a vadkeserű, hanem a lehelet finom aroma komló élmény koronázza meg ezt a sört.
Az ízek kibontása számomra legjobban 14° tól fölfelé érezhető ki a legjobban. Hidegen egyszerűen csak lezúdúl. Ha egy picit melegszik a sör kibontja szirmait. Érdemes erre várni.

Alkohol: 7,3% V/V
IBU: 61
SRM: N.A.
Maláta: Pale Ale, Munich light és Búza maláta
Komló: Magnum, Cascade, Amarillo, Galaxy, Hallertau blanc.

 

A Hedon új négy söre: Vertigo Inda Pale Lager, Uncle John Milkshake IPA, Aunt Mary Sour Cherry IPA, Szergej Russian Imperial Stout.

img_3160.JPG Fotók: Salbandy

 

 

Játék! Játék! Játék! Játék!

 

belépés itt a NYEREMÉNYJÁTÉKBA!

red-arrow-segmentspoint-up_orig_gif_lefele.gif

Játsz a KSN bloggal és NYERJ két darab FREE belépőt az INDOOR IV-re. A játék helye: a KSN blog Facebook oldalán! (Nyeremény: 2 db ingyenes elővételi napijegy Február 15.-re vagy 16.-ra) A játék zárása: Február:12. 20. óra.
Sorsolás: 21 óra. Nyertesek kiértesítése messenger üzenetben.

 *Kedves Olvasó!  A facebook nem támogat bennünket. Neked meg csak egy kattintás a Követés gombra. Így értesülni fogsz legújabb cikkünkről. Köszönjük!