Miért nyúl a Fehér Nyúl? Fekete Stoutért a pincébe

img_3259_1.JPG

A Fehér Nyúl kisüzemi sörfőzdét Sajgó Álmos, Csepregi András és Meiszner Péter alapították a Soroksári úton.    A tulajdonosok korábban házi sörfőzőként tevékenykedtek, 2017-ben nyitották meg saját főzdéjüket az egykori textilfestő üzemben, ahol most már egy taproom is üzemel.
Első megállapításom, hogy milyen közel vagyunk a Boráros térhez, a második pedig az, hogy abban a pillanatban, ahogy beléptem a nyulas ajtón, eszméletlen finom malátaillat lengett körbe, a főzdében vagyunk benne, gyakorlatilag csak egy ipari függöny választ el a főzőháztól.  

img_3277.JPGSajgó Álmossal  beszélgetek, a Fehér Nyúl fekete énjéről, pontosabban most csak Stoutokról és Porterekről lesz szó.

Álmos: Egyébként amit most érzel az nem a maláta, hanem az élesztő által, erjedés közben termelt különböző anyagcseretermékek illata.

Blog: Mekkora a főzde kapacitása?

Álmos: 23 ezer liter az erjesztőkapacitásunk, ebben benne van már a 2db új 4.000 literes tartályunk. évente 250-300 ezer liter sört tudunk gyártani.

Blog: A fekete színű söreitekből van egy sima Stout, az Imperial Stout és a Calm Storm, ami egy Baltic Porter. Ez utóbbi még idevehető?

img_3235.JPG

Álmos: A Stout az alap szortimentünk része, a 2017. márciusi indulás óta főzzük, ez egy könnyű 4,5 %-os sout, a cél az volt, hogy ez a sör egyáltalán ne legyen testes, hanem éppen ellenkezőleg egy jól iható, könnyen csúszó sör legyen. Benne legyenek a stoutok jellegzetességei. Alc. 4,5% vol. | 13,1°B | 30 IBU | 71 EBC | 0.33l

img_3237.JPG

Álmos: A Russian Imperial Stoutunk szintén a kezdetek óta benne van a Fehér Nyúl szortimentjében, de csak időszakos jelleggel, tehát ez egy szezonális sör, minden évben novemberben kerül piacra és márciusig áruljuk. Jellemzően előző év december-januárban főzzük meg, majd három hónapot van tartályban, utána kiszereljük hordóba vagy palackba és egészen novemberig abba tároljuk, érleljük. Alc. 8,6% vol. | 22,5°B | 65 IBU | 95 EBC | 0.33l és 0.75l

Blog: Azért más, lenne, ha végig tartályban tudna maradni, más kérdés, hogy ráfizetés lenne, mert kell a hely az új sörök számára.

Álmos: Az elsődleges erjedésnél és a másodlagos erjedésnél nagyon fontos, hogy pontosan kontrollált körülmények között menjen végbe, ez történik az erjesztő tartályban. Jellemzően 19-20C° körül. Az érlelés alacsonyabb hőmérsékleten zajlik, kiszerelés előtt egészen 0C°-ig hűtjük, majd a raktárunkban érlelődik tovább. A raktár egy pincében van, ahol viszonylag állandó hőmérsékletet tudunk biztosítani és nyáron sem megy a hőmérséklet 20 C° fölé. Ezt a raktárat idén tavasztól hűteni is fogjuk, tehát fix 12 C°-on fogjuk tartani a söröket.

Visszatérve a Russian Imperial Stoutra, ez egy hosszú érlelésű sör, az alkohol tartalma 8,5-9% V/V körül van, a 2019-es változatot már meg is főztük, itt a tartályainkban erjed. img_3241.JPG

Álmos: A következő a Calm Storm, ez egy Baltic Porter, egyébként egyik kedvenc sörtípusunk.

Blog: Hol helyezkedik el a Baltic Porter a Stouthoz képest? Érdemes összekóstolni stoutokkal?

Álmos: Szerintem mindenképpen érdemes, hasonlóan erősebb jellegű, mint egy Russian Imperial Stout.

Álmos: A fő különbség a kettő közt, hogy a Baltic Porter egy láger élesztővel készült, valamint olyan 13-14 C°-on erjesztettük. Történelmileg is a Baltic Porterek jellemzően láger élesztővel készülnek.

Akkor ez egy láger sör.

Álmos: Igen az.

Blog: Komlózás jellemző rá?

Álmos: Nem is az, hanem jellemzően magasabb alkohol tartalmúak, minimum 6-7, de akár 8-9-10 % V/V sörök. A színűk a az érett borostyántól egészen a sötét szinte már fekete színig terjed. Mi egy kicsit túltoltuk, azt gondoltuk, hogy legyen testesebb, még masszívabb, még feketébb. Alc. 9,8% vol. | 22,9°B | 44 IBU | 94 EBC | 0.33l

Álmos: A mi kedvencünk a Põhjala Főzde (Észt) Öö Baltic Portere, ehhez hasonlót szerettünk volna, többek szerint ez sikerült is és még annál is jobban ízlik nekik.

A Baltic Porterek sztorija az, hogy a Baltikumba is brit portereket kezdtek el exportálni, csak egy idő után ott is elkezdték a helyi változatot megfőzni és a brit porterekkel ellentétben ők láger élesztőt használtak. Még testesebbre, még magasabb alkohol tartalmúra kezdték főzni, így alakult ki ez a  Baltic Porter stílus. A miénk ennek a stílusnak egy extrém képviselője, már-már hasonlít egy Russian Imperial Stoutra, de az élesztő attól mégis markánsan elválasztja, de sok jegyében megfelel annak is.

Blog: Milyen terveitek vannak a tavaszra?

Álmos: Most véglegesítjük a terveinket, hogy mit fogunk főzni ebben az évben, szeretnénk látni már most 90%-ban, hogy mit fogunk csinálni. Az biztos, hogy folytatjuk a Kísérleti Nyúl sorozatot, aminek a Calm Storm is egy tagja volt, előtte volt a Berlin Callin’ ami egy homoktövises Berliner Weisse volt, tavaly nyáron a Lazy Ipa ami egy Session IPA volt.
Idén szeretnénk hat-hét sört bemutatni, valamint készülünk új alap szortiment sörrel is, szeretnénk egy búza sört is fölvenni a repertoárba.

img_3248.JPGA Fehér Nyúl Stout söre az ECBC (Europian Craft Beer Cup) versenyen bronz fokozat ért el Irish Stout kategóriában. (2019 01.23.) Budapest. A Fehér Nyúl eredményeit tekintve: 2017 év végén 6. helyen, 2018 végén is a 10-es listán belül tudtak maradni a hazai főzdék Untappd közönségértékelő népszerűségi listáján. Ez pedig nagy szó, egy 2017-ben indult formációtól.

Blog: Hogy látod most a hazai kisüzemi sörpiacot, kitart a boom, vagy elkezdődik a telítődés és ezzel együtt a megtisztulás?

Álmos: Biztos, hogy lesznek, akik be fognak zárni, de most még nem ez az időszak van. Most még egyre újabb és újabb sörfőzdék nyitnak, aminek egyelőre még van hely, de nyílván, ahogy újabb és újabb szereplők fognak piacra lépni, úgy fognak szűkülni a piaci lehetőségek és majd elkezdenek bezárni a főzdék is. Szerintem idén ez egyáltalán nem lesz még jellemző, de egy-két éven belül már telítődik a piac és ami ezzel jár.

img_3246.JPG

Nagyon sok olyan vendéglátóhellyel találkozunk, ahol nyitottak ezekre a sörökre. Vagy, mert egyelőre nincsenek náluk kisüzemi sörök, vagy azért mert valamilyen kizárólagos szerződésük van, vagy egyszerűen csak még nem merik egyelőre meglépni, de egyre többen a szokásos sörök mellé fölteszik csapra, vagy csak egyszerűen palackos sörből rendelnek.

img_3274.JPGFotók: Salbandy

Abszolút szeretnénk jelen lenni a lehető legtöbb helyen, egyelőre Budapestre koncentrálunk leginkább, egyre több nagyvárosban jelen vagyunk szerencsére és próbálunk egyre intenzívebben jelen lenni.

 Blog: A vidéki felvevőpiac más, mint a budapesti a söreitek típusait tekintve?

Álmos: Nincs különbség vidéken is ugyanúgy mennek az ipák, ami inkább korlát, az egyelőre a logisztika, nehéz elszállítani a söröket kis tételben gazdaságosan.

A cikk söreivel még dolog lesz, ugyanis a blog tervbe vette, hogy egy hét múlva kóstolást tart néhány főzde összeválogatott, nehezebb söreiből. Addig is fejtsétek meg az alábbi videónak az értelmét és szavazzatok! :D 


Videó anyag: Fehér Nyúl