Neocitra a cyberpunk hoppy juice

 ksn_fb_re_png_v3.png
 Legenda Sörfőzde történelmi bejelentését prezentáljuk, mert sikeresen lefőzte első NEIPA-ját a NeoCitra-t. A sör varázslatosan gyönyörű és futurisztikusan a jövőbe mutat. A szlogen:"The Neuromancer's hoppy juice" mégis nem kisebb kihívás elé állítja a sört, merthogy a cyberpunk irodalom legismertebb művére utal. A William Gibson: Neuromancer (1984) hősei de még egy személyiséggel rendelkező "MI" sem tudná közönyösen kortyolgatni a cybertér ködös alvilágában.
Ahogy a sörcímkén látható, a NeoCitrával együtt egy új Legendás craft-core brand születésének is tanúi lehetünk. A Legenda Craft Series logót kb. csak 6-8 sör fogja megkapni. Ezek a sörök lesznek a főzde zászlóshajói.

Hogyan is találkozik a high-tech és a sör? Mit jelent, mire utal a NeoCitra név? "Olasszal"  Kovács József beszélgetek, a Legenda Sörfőzde tulajdonosával.

Olasz: Valóban, a sör főzési technológiája, a NEIPA kategória és a felhasznált komlók minősége teljesen ebbe a bevezetőben említett jövőbeli futurisztikus világba vezet. A sör azért lett NeoCitra, mert mindig is kedveltem a Citra komlót valamint nem mellékesen nagyon megfáztam decemberben és amit erre szedtem, a készítmény nevében ott volt a citra, gyakorlatilag egész nap a szemem előtt volt, ha akartam volna sem tudtam volna szabadulni tőle.

A sörünk alapja a Cryo komló termékcsalád, ami egy nagyon új találmány. Egy speciális high-tech technológiával állítják elő. Csak a Yakima cég csinálja.

Saul: tudományos alapja van, most nem mennék bele a témába… /Ananász expressz/

Olasz: A technológia lényege, hogy ugye van az egészben lévő leszüretelt toboz formájú komlóvirágzat. Maga a hatóanyag, a komlógyanta a virág közepében van, a tobozt alkotó szirmok tövénél. A tobozokat nitrogénnel dúsított környezetbe helyezik, hogy elkerüljék az oxidációt. Majd extrém alacsony hőmérsékletre lehűtik, aztán lefújják a tobozt alkotó virágszirmokat és a megmaradó szár és szirom levélnyél töveknél ott van a koncentrált komlógyanta a Lupulin. Ebből először port, majd ugyanúgy pelletet készítenek. Drágább, de megéri az árát.

Mégis mennyibe kerül?

Olasz: Nagyon drága dolog lett, háromszor annyiba kerül, mint a normál komló pellet, (net. 66 €/kg a Cryo Citra) de csak fele annyit kell hozzáadni, hogy ugyanazt a komlósságot érjük el, mint a hagyományos komló pelletnél. A maradék harmadrészt ott hozza be, hogy sokkal több sörlé marad mivel ez a pellet jobban oldódik a sörlében, a lupulin koncentrációja nagyobb. 

További jósága, hogy az íze szenzációs és nem keseríti el annyira a sört. Viszont nem szabad az IPA-k komlózásánál –én például a Citrát szeretem- csak Cryo-t használni, mert akkor hiányzik belőle valami, valami hagyományos komlós íz. Mi azt csináljuk, hogy 50-60% Cryo és 40% hagyományos komló pelletet teszünk bele.

img_20190216_112453.jpg

KSN blog kóstolás: NeoCitra -NEIPA

A Neuromancer's hoppy juice
Illat: Abszolút gyűmölcsös és visszafogott komlós fűszeres illat.
Szín: Klasszikus NEIPA-s tört pürészerű, ködös világos borostyán.
Íz: Gyönyörteli, nagyon érdekes, több fázisa érkezik a komlósságának. Kesernyés, fanyar, fenyő gyantás, narancshéj keserű a korty eleje, brutál komlós a közepe és halovány komlós gyümölcsös a vége. A gyümölcsösségében birsalmát, sárgabarackot, citrusos jegyeket érzek. A korty után érkező keserű komlósság gyorsan illanó. Kiemelném a sör haraphatóságát, hatalmas testtel rendelkezik. Apró kortyokban tudom csak inni.
Alkohol: 6,5 % V/V
Balling: 16°

IBU: N.A.
SRM: N.A.
Maláta: N.A.
Komló: 20gramm/Liter! Citra, Cryo (Amarillo, Mosaic, Centenial)

 

Mennyi NeoCitrát főztél?

Olasz: A sörből 1000 Liter készült, a palackozása a héten csütörtökön várható. Legjobb formáját a márciusi HÁZISÖRFŐZŐK NEMZETKÖZI VERSENYÉRE március 16-ra időzítettem. Addig is amíg el nem fogy,

a Legendás helyeken 600 Ft/ korsó (0,5 literes korsó)

áron lehet hozzájutni. Megjegyzem, csak az önköltsége jóval több. Szeretném megjutalmazni a hűséges vevőimet. A NeoCitra-t csak a Legendás helyeken lehet majd kapni.

img_3372.JPG

 

Mi az a NEIPA?   New England IPA.

A sör ízesítésére használatos komlót kétféleképpen használják: aromakomlóként és keserű (forralási) komlóként. Ezeket a komlókat eltérő időpontban és időtartamban adják hozzá a sörléhez. A keserűkomló, ahogy a nevében is benne van a sör keserűségét adja, pontosabban a komlóban lévő alfasav felelős ezért. Az IPA söröket ily módon könnyen brutálisan keserűvé is lehet tenni. Az ipák nagy része szűrt.  
A komlóban azonban vannak illatos és aromás olajok is, amelyek gond nélkül hozzá tudnak tapadni a szűretlen sörlében lévő, milliárdnyi lebegő élesztő sejthez. Így ha nem szűrik meg a sörlét, akkor az nem oxidálódik és sokkal zamatosabb, ízletesebb a sör. Bár nagy mennyiségű aroma komló kell hozzá, az erőteljes-brutális keserű-komlósság helyett egy gyümölcsösebb, lágyabb íz profil alakul ki. Voilá, ez a NEIPA.   Bővebben a témáról itt.

img_3391.JPG

A Legenda Sörfőzde a hazai főzdék doyenje. 2013 áprilisában nyitotta meg kapuit a nagyközönség előtt termékeivel. A sörfőzdében felső erjesztésű sörök széles választékát főzik és kínálják, melyek szűretlenek és pasztőrözetlenek. Német, amerikai, belga osztrák alapanyagok kerülnek felhasználásra.

img_3394.JPGA sörfőzde tulajdonosa  Kovács József „Olasz”, aki a sörfőzde megnyitása előtt nemzetközi fuvarozással foglalkozott, hobbiból főzte meg első söreit otthon, és ennek sikerén felbuzdulva nyitotta meg első sörfőzdéjét a XVI. kerületi Szlovák úton. A megnyitás évében a Főzdefeszten az év sörfőzdéje címet is elnyerte több nemzetközi elismerés mellett. A régi főzde a széles terméklista állandó tartásához kicsinek bizonyult, ezért új nagyobb főzde építésére volt szükség a termelés folyamatos fenntartásához. Az új főzde a XVI. kerületi Kövirózsa utcában található. Itt lehetőség nyílt a termékbővítésre, és a sörfőzés mellett egy szeszfőzde is megnyitotta kapuit 2017-ben. Már közel 40 féle sör mellett zöldség-gyümölcs és sör párlatokkal színesítjük kínálatunkat.

A Legenda sörfőzde volt az első olyan sörfőzde Magyarországon, aki IPA és Ale söröket kezdett főzni, és ezzel gyakorlatilag egy sör „divatot” indított el.

ananasz-3366.jpg

A gyümölcs sörök gyártásában is úttörő szerepet vállalt. Az első gyümölcs sörök is az Ő nevükhöz köthető. Jelenleg is több mint tíz féle gyümölcs sör közül lehet választani.

legenda_gyumolcsos_s.jpg

A megnyitás óta az a célunk, hogy ugyan kisebb haszonnal, de vevőbarát árakkal magas színvonalon biztosítjuk termékeinket vásárlóinknak.

Végezetül, hogy hol találod meg a Legenda söröket?


A Legenda értékesítési stratégiája  meglepően eltér a többi sörfőzdétől. Ugyanis nem keresik a vevőket, így például multi szupermarketekben ne is keresd söreiket. Kicsi boltoknak vagy kisebb vendéglátóhelyeknek szállítanak ha megkeresik őket, így alapvetően csak a Legendás sörözőkben ihatod a sörüket. 

51046993_2199128950139515_8007442842324566016_o.jpg

 

*Kedves Olvasó! A facebook nem támogat bennünket. Neked meg csak egy kattintás a Követés gombra. Így értesülni fogsz legújabb cikkünkről. Köszönjük!