Titokzatos Hajnali Sörfőzők

img_3650.JPG

Sörfesztiválra azért jár az ember, hogy sört kóstoljon és persze beszélgessen. Amikor egy ismeretlen sörrel találkozom, akkor jön az izgalmas része, mert jó érzés a rácsodálkozás. Egy új formációt szeretnék most bemutatni, még csak két sörük van, de tele vannak tervekkel és lelkesedéssel. Ők a Hajnali Sörfőzők. 
Az Indoor sörfeszten találkoztunk és beszélgettünk.

Mennyi az átlagéletkorotok?

Huszonnégy-huszonöt év körül. Öten vagyunk és az alapízlésünk is teljesen más. Mikor összejöttünk, akkor is volt egy hűha, mert már az elején is mindenki mást akart. De a Fraktál és a Porter sörünk végül mindenkinek elfogadható irány lett.

 img_3310.JPGTe vagy Gergő, te vagy Áron, te pedig Gyenis Péter. A Hajnali Sörfőzőkből most csak hárman vannak a képen.
Balról jobbra: Marton Gergely, Bihaly Áron [ejtsd: Bihali], Gyenis Péter; hiányzók:
Aczél Mihály, Molnár András. Fotó: Sal Bandy

 

Miért Hajnali Sörfőzők?

41393524_567005250385546_317026091761926144_n.jpgAmikor a hétvégi sörfőzéseket megterveztük, akkor meghirdettük, hogy korán el kellene kezdeni. Na, ez soha nem sikerült, mindig hiányzott valami vagy valaki és ezért a sörfőzések éjfélkor vagy hajnali egykor-kettőkor értek véget. Lényegében ekkor kezdtük el hűteni a sörlét, majd ezután került bele az erjesztőbe. Csak ezután lélegezhettünk fel, hogy na, jóvanakkor' ez is sikerült. Valahogy mindig így jött ki, varázslatos, hogy mindig valakinek valami dolga volt, vagy valami elromlott, vagy elveszett, a lényeg, sose sikerült időben elkezdeni.

Mások erre biztosan nem azt mondanák, hogy varázslatos, hanem azt, hogy meg vagyunk átkozva... :D

Lehet, mert próbáltunk ezen javítani, de nem ment. Végül, amikor sikerült öten összeülnünk, hogy mi legyen a nevünk, éreztük, hogy ez egy kicsit rajtunk ragadt. Így lettünk véglegesen Hajnali Sörfőzők.

Most már, mint gerillafőzők ezt a szétszórtságot próbáljuk visszafogni, hiszen a Yeast Side-nál vagyunk, nem szeretnénk őket is kitenni ennek, a káosznak. Ez senkinek nem lenne jó.

Hogyan kezdődött? Egy garázsban kezdtétek?

Még garázs se volt, a hátsó kertben főztük két üstben. Most már az állapotok kedvezőbbek, mert van egy kis sörfőző berendezésünk, de most, hogy kijött ez a két sörünk, sokat voltunk bent a Lados Péternél (Yeast Side) és így sikerült jobban összefogni magunkat, de a kezdetekben jó négy év a hátsó kertben való kísérletezgetésről szólt. A jelenlegi két sörünkre nagyon büszkék vagyunk, ezeket főztük a legtöbbször.

Fizikailag milyen távol van a főzde (Yeast Side) ahol bérfőztök?

100 km-nél valamivel több.

Ez elég messze van, mégis akkor honnan ismertétek őket?

Egy barátunk, aki egyben lelkes fogyasztónk is és nyelvi lektorunk, Molnár Andris futott össze egyszer a Lados Péterrel valahol, innen az ismeretség.

img_3308.JPGFotó: Sal Bandy

A Hajnali Sörfőzőknél, mikor jött el az a pont, amikor arra gondoltátok, hogy most már porondra lépünk, mert különben minden főzetünket megisszuk, elosztogatjuk, valamit már profitálni is lehetne a dologból?

Ez egészen konkrétan tavaly nyáron történt, volt egy nagy jazz fesztivál Pilisborosjenőn és felkértek minket, hogyha már úgyis főzünk sört, akkor főzzünk egy nagyobb mennyiséget, amit ott helyben tudnánk értékesíteni. Ez volt ez a pont, amikor el kellett döntenünk, hogy melyik sörünkkel jövünk elő. Akkor már volt egy IPA-nk ami a Fraktál fantázianevet kapta, az volt a legjobban kiforrott receptünk és ezzel jelentünk meg a közönség előtt.

Amit itt látok a Fraktál IPA és a Porter, van még másik sörötök?

Készen palackban nincsen, csak recepten. De hamarosan elkészül a búza sörünk is és onnantól fogva, ha megvan a triumvirátus: búza, porter, ipa, szeretnénk veszélyesebb vizekre evezni.

Nagyon fiatalok vagytok, a sörbisznisz meg meglehetősen tőkeigényes, most már kb. ezer litereket kell előre megfinanszírozni a bérgyártásban is. A szülők, rokonok is beszálltak?

Igen, a szülők is támogatnak, de sokkal jelentősebb, hogy egy helyi vállalkozó is mellénk állt, akinek nagyon tetszik, amit csinálunk, mert ez egy helyi termék, ízlik a sörünk, bíztatott minket, hogy vágjunk bele.

img_3684.JPGFotó: Sal Bandy

Pilisborosjenőn sokan ismernek benneteket?

Alapvetően, mint egy helyi terméket, igen. Akik keresik a helyi prémium terméket, igen. Persze, szinte minden faluban ár érzékeny a fogyasztó,  és megkaptuk már kóstoláskor, hogy nagyon jó, de nem teszem le az Ászokot és a Borsodit, mert más az ára. összességében a válasz igen, alapvetően van egy támogató közeg helyben ahol alkotunk.

 Mit szeretnétek még mondani magatokról vagy terveitekről mondani?

Ahogy a két sörünk most kint van, kint lesz lassan a búza és aztán merészebben, nem csak egy-egy érdekesebb főzettel szeretnénk megjelenni, hanem szeretnénk beleugrani a New England Ipa hullámba, akár a gyümölcsös sör vagy savanyított sörök felé nyitni.
Jelenleg a Beerselectionban folyamatosan jelen vagyunk és január közepén volt a KEG-ben már egy sörös bemutatkozásunk. Lassan-lassan, de megjelenünk Budapest minden kis szegletében ezekkel a sörökkel.

 

Fraktál. Klaszikus IPA?
 

A Fraktálból a jelenlegi batch már a harmadik főzetünk. Az első nagyon bejött, a második kicsit elcsúszott és ez a harmadik már mind az ötünknek tetszik. A kortyérzete jó, kellemesen selymes, nem lóg ki belőle sem az alkohol, sem a komló keserű. Egy ivósabb ipát szerettünk volna. Most egy kicsit testesebb selymesebb a téli időszakban. Nyáron frissebbre ropogósabbra hozzuk.

img_3667.JPGFotó: Sal Bandy

KSN blog kóstolás: Fraktál -IPA - American

Illat: ipás, gyantás, virágos malátás.
Szín: Sötétebb borostyán.
Íz: Citrusos, virágos, nagyon ki van egyensúlyozva, nem vadkeserű, pont amilyen nekem tetszik. Mézes jellegű íz keveredik a keserűvel. Habos korty. A korty utáni keserű nem erőteljes. Kicsit szénsavhiányos. Abszolút jól csúszós, jól iható ipa.
Alkohol: 6,5 % V/V
Balling: 13,5°B

IBU: 45
EBC: 9
Komló: Amarillo, Citra és Cascade

 

PORTER
 

A Hajnali sörfőzők büszkék szűkebb hazájukra Pilisborosjenőre. A község címerállata kék mezőben egy szőlőfürtöt tartó aranyszínű, kétfarkú oroszlán. A sörcímkéken lévő motívum is ezt példázza, csak az oroszlán geometriai idomokból áll össze. Míg a Fraktál sör címkén két komló virágban végződik az oroszlán farka, addig a Porterén egy komló és egy árpa kalász látható utalva a sör malátásabb jellegzetességére.

Ez egy angol porter, azért is készült másodszorra, mert ezt kevesebbszer főztük, meg mint az Ipát, annyira ígéretes volt az alap recept, hogy nem is kellett rajta változtatatni.  Nagyon sok csoki malátát tartalmaz. A porter viszonylag szűk keresztmetszete a barna söröknek, de semmiképpen sem szerettünk volna egy brown ale-t vagy stoutot. Azt láttuk, hogy kevés van a piacon. Nekünk bejött, hogy nem füstös, hanem karamelles, egy kicsit csokoládés, kávésabb jellege van. Mi ezeket a söröket abszolúte könnyen fogyaszthatónak, jól ihatónak terveztük.

KSN blog kóstolás: Hajnali Porter -Porter - English

Illat: kávés kakaós, kicsit tejeskávés illat.
Szín: Fekete.
Íz: Elég vékony test. Kicsit édeskés, de ezt nem vitték túlzásba. Korty végén a pörkölt maláta intenzív, inkább keserű mint kávés. Kellemes ivósör.
Alkohol: 5,5 % V/V
Balling: 13°B
IBU: 22

EBC: 51
Maláta:  Pale ale Maris Otter, Caramünch, Csoki maláta (crisp)

 img_3671.JPG Fotók: Sal Bandy

*Kedves Olvasó! A facebook nem támogat bennünket. Neked meg csak egy kattintás a Követés gombra. Így értesülni fogsz legújabb cikkünkről. Köszönjük!