KSN blog: Kézműves sört a népnek!

2019\03\07

Csókolom, sör van?

index2_16_9.jpg

-Mi van a hátadon?
-Semmi.
-Akkor tessék, most már itt egy beerbox matrica.

Új szereplő érkezett a magyar sörpiacra, avagy minőségi sörök „elvitelre a kocsmából, vagy kocsma mellől”

A beerbox nem kevesebbet állít, mint a sörpiac értékesítési oldalának reformját, amit zéró tőke befektetéssel, zéró bérfizetéssel és zéró bérleti díj fizetéssel old meg. :/

A truváj az, hogy a beerbox pontokhoz kapcsolódó kocsmák egy közös adatbázist képeznek. Ebből a felhasználó kiválasztja mit szeretne és munkába menet vagy jövet a csomagját a legalkalmasabb helyen fel tudja venni. Azaz nincs időhöz kötve, hogy mikor jön a futár, nincs benne a futár költsége, csak a kocsmai ár. Az ár pedig ugyanaz mintha az adott vendéglátó egységben vette volna. Ezt mondjuk nem értem, mert minden kocsma más és más áron dolgozik, de a beerbox oldalán található ár lesz a mérvadó.

Ez még jó is lehet.

Jó lehet a kocsmának, mert az üveges készlet mindig a legérzékenyebb pontja a sörláncnak, ha nem jól van tárolva a img_3764.JPGszűretlen pasztörizált sör például egy multinál, akkor annak befellegzett. A vendéglátó helyeknek ugyanúgy kell tárolni a sört mint eddig, de a torlódó készleteket bátran akciózhatják beerbox márkanév alatt. Nem magukat égetik.

Jó lehet a fogyasztónak is, mert úgy néz ki, kedvezőbb áron jut jó minőségű sörhöz mintha az eddigi sörfutárcégeken keresztül rendelt volna. Nyáron viszont nem lesz mindegy, hogy hol veszi fel a vevő a rendelést, mert árnyékban negyven fok az bizony nem vicces. Trafik tehát nem javaslott.

img_3755.JPG

A sajtótájékoztatót a Neked csak Dezső beerbox pontjában tartották tegnap este. Fotón: Balogh Balázs, a "Dezső" tulajdonosa. Készítette Sal Bandy

Mit mond erről a beerbox? 

img_3775.JPG

A beerbox egy szolgáltatási lánc, amely cseh, német vagy lengyel kisüzemi sörmárkák mellett a magyar kraft sörfőzdék termékeit is elérhetőbbé teszi a fogyasztók számára. Március 11-től, a beerbox indulásával, főváros szerte 15, már meglévő söröző és bolt kap beerbox Pont matricát, és csatlakozik a lánchoz. Fotón: Papliczky Péter, a Beerbox értékesítési vezetője. Készítette Sal Bandy

A vásárlónak lehetősége lesz fix kínálatból, fix áron kiválasztani kedvenc söreit, amelyet a beerbox.hu weboldalon keresztül tud megtenni. Itt kikeresi a hozzá legközelebb eső beerbox pontot és annak kínálatát, majd az adott egységhez elsétálva megvásárolja a kiszemelt főzeteket. Így a vásárló egy helyről, kifejezetten kedvező áron szerezheti be a kedvenc termékeket, valamint a beerbox rendszere által biztosított állandó készlet lehetővé teszi az azonnali és gyors kiszolgálást.

„Annak ellenére, hogy a prémium minőségű kraft és kisüzemi sörök iránti fokozott érdeklődés már hazánkban is erősen tapasztalható, a vásárló sokszor falakba ütközik – emelte ki Papliczky Péter, a beerbox értékesítési vezetője. - A minőségi kézműves sörök elérhetősége még mindig korlátozott, a vásárlás utánajárást követel meg. A beerbox a különlegességek iránti igények kielégítését tűzte ki célul.”

A főként Budapesten kiépült hálózat a vidéki területek felé is nyit: márciustól már Hódmezővásárhelyen, Szentendrén és Szigetszentmiklóson is találhatunk Beerbox Pontokat. „Hiszünk benne, hogy a vidéki hálózat kiépítése nemcsak a technikai feltételeken, de a kisüzemi sörökkel kapcsolatos edukáción is múlik, illetve a téma iránt fogékony közösség építésének is fokozott figyelmet szentelünk” – egészített ki Papliczky Péter.

 

beerbox

2019\02\19

Neocitra a cyberpunk hoppy juice

 ksn_fb_re_png_v3.png
 Legenda Sörfőzde történelmi bejelentését prezentáljuk, mert sikeresen lefőzte első NEIPA-ját a NeoCitra-t. A sör varázslatosan gyönyörű és futurisztikusan a jövőbe mutat. A szlogen:"The Neuromancer's hoppy juice" mégis nem kisebb kihívás elé állítja a sört, merthogy a cyberpunk irodalom legismertebb művére utal. A William Gibson: Neuromancer (1984) hősei de még egy személyiséggel rendelkező "MI" sem tudná közönyösen kortyolgatni a cybertér ködös alvilágában.
Ahogy a sörcímkén látható, a NeoCitrával együtt egy új Legendás craft-core brand születésének is tanúi lehetünk. A Legenda Craft Series logót kb. csak 6-8 sör fogja megkapni. Ezek a sörök lesznek a főzde zászlóshajói.

Hogyan is találkozik a high-tech és a sör? Mit jelent, mire utal a NeoCitra név? "Olasszal"  Kovács József beszélgetek, a Legenda Sörfőzde tulajdonosával.

Olasz: Valóban, a sör főzési technológiája, a NEIPA kategória és a felhasznált komlók minősége teljesen ebbe a bevezetőben említett jövőbeli futurisztikus világba vezet. A sör azért lett NeoCitra, mert mindig is kedveltem a Citra komlót valamint nem mellékesen nagyon megfáztam decemberben és amit erre szedtem, a készítmény nevében ott volt a citra, gyakorlatilag egész nap a szemem előtt volt, ha akartam volna sem tudtam volna szabadulni tőle.

A sörünk alapja a Cryo komló termékcsalád, ami egy nagyon új találmány. Egy speciális high-tech technológiával állítják elő. Csak a Yakima cég csinálja.

Saul: tudományos alapja van, most nem mennék bele a témába… /Ananász expressz/

Olasz: A technológia lényege, hogy ugye van az egészben lévő leszüretelt toboz formájú komlóvirágzat. Maga a hatóanyag, a komlógyanta a virág közepében van, a tobozt alkotó szirmok tövénél. A tobozokat nitrogénnel dúsított környezetbe helyezik, hogy elkerüljék az oxidációt. Majd extrém alacsony hőmérsékletre lehűtik, aztán lefújják a tobozt alkotó virágszirmokat és a megmaradó szár és szirom levélnyél töveknél ott van a koncentrált komlógyanta a Lupulin. Ebből először port, majd ugyanúgy pelletet készítenek. Drágább, de megéri az árát.

Mégis mennyibe kerül?

Olasz: Nagyon drága dolog lett, háromszor annyiba kerül, mint a normál komló pellet, (net. 66 €/kg a Cryo Citra) de csak fele annyit kell hozzáadni, hogy ugyanazt a komlósságot érjük el, mint a hagyományos komló pelletnél. A maradék harmadrészt ott hozza be, hogy sokkal több sörlé marad mivel ez a pellet jobban oldódik a sörlében, a lupulin koncentrációja nagyobb. 

További jósága, hogy az íze szenzációs és nem keseríti el annyira a sört. Viszont nem szabad az IPA-k komlózásánál –én például a Citrát szeretem- csak Cryo-t használni, mert akkor hiányzik belőle valami, valami hagyományos komlós íz. Mi azt csináljuk, hogy 50-60% Cryo és 40% hagyományos komló pelletet teszünk bele.

img_20190216_112453.jpg

KSN blog kóstolás: NeoCitra -NEIPA

A Neuromancer's hoppy juice
Illat: Abszolút gyűmölcsös és visszafogott komlós fűszeres illat.
Szín: Klasszikus NEIPA-s tört pürészerű, ködös világos borostyán.
Íz: Gyönyörteli, nagyon érdekes, több fázisa érkezik a komlósságának. Kesernyés, fanyar, fenyő gyantás, narancshéj keserű a korty eleje, brutál komlós a közepe és halovány komlós gyümölcsös a vége. A gyümölcsösségében birsalmát, sárgabarackot, citrusos jegyeket érzek. A korty után érkező keserű komlósság gyorsan illanó. Kiemelném a sör haraphatóságát, hatalmas testtel rendelkezik. Apró kortyokban tudom csak inni.
Alkohol: 6,5 % V/V
Balling: 16°

IBU: N.A.
SRM: N.A.
Maláta: N.A.
Komló: 20gramm/Liter! Citra, Cryo (Amarillo, Mosaic, Centenial)

 

Mennyi NeoCitrát főztél?

Olasz: A sörből 1000 Liter készült, a palackozása a héten csütörtökön várható. Legjobb formáját a márciusi HÁZISÖRFŐZŐK NEMZETKÖZI VERSENYÉRE március 16-ra időzítettem. Addig is amíg el nem fogy,

a Legendás helyeken 600 Ft/ korsó (0,5 literes korsó)

áron lehet hozzájutni. Megjegyzem, csak az önköltsége jóval több. Szeretném megjutalmazni a hűséges vevőimet. A NeoCitra-t csak a Legendás helyeken lehet majd kapni.

img_3372.JPG

 

Mi az a NEIPA?   New England IPA.

A sör ízesítésére használatos komlót kétféleképpen használják: aromakomlóként és keserű (forralási) komlóként. Ezeket a komlókat eltérő időpontban és időtartamban adják hozzá a sörléhez. A keserűkomló, ahogy a nevében is benne van a sör keserűségét adja, pontosabban a komlóban lévő alfasav felelős ezért. Az IPA söröket ily módon könnyen brutálisan keserűvé is lehet tenni. Az ipák nagy része szűrt.  
A komlóban azonban vannak illatos és aromás olajok is, amelyek gond nélkül hozzá tudnak tapadni a szűretlen sörlében lévő, milliárdnyi lebegő élesztő sejthez. Így ha nem szűrik meg a sörlét, akkor az nem oxidálódik és sokkal zamatosabb, ízletesebb a sör. Bár nagy mennyiségű aroma komló kell hozzá, az erőteljes-brutális keserű-komlósság helyett egy gyümölcsösebb, lágyabb íz profil alakul ki. Voilá, ez a NEIPA.   Bővebben a témáról itt.

img_3391.JPG

A Legenda Sörfőzde a hazai főzdék doyenje. 2013 áprilisában nyitotta meg kapuit a nagyközönség előtt termékeivel. A sörfőzdében felső erjesztésű sörök széles választékát főzik és kínálják, melyek szűretlenek és pasztőrözetlenek. Német, amerikai, belga osztrák alapanyagok kerülnek felhasználásra.

img_3394.JPGA sörfőzde tulajdonosa  Kovács József „Olasz”, aki a sörfőzde megnyitása előtt nemzetközi fuvarozással foglalkozott, hobbiból főzte meg első söreit otthon, és ennek sikerén felbuzdulva nyitotta meg első sörfőzdéjét a XVI. kerületi Szlovák úton. A megnyitás évében a Főzdefeszten az év sörfőzdéje címet is elnyerte több nemzetközi elismerés mellett. A régi főzde a széles terméklista állandó tartásához kicsinek bizonyult, ezért új nagyobb főzde építésére volt szükség a termelés folyamatos fenntartásához. Az új főzde a XVI. kerületi Kövirózsa utcában található. Itt lehetőség nyílt a termékbővítésre, és a sörfőzés mellett egy szeszfőzde is megnyitotta kapuit 2017-ben. Már közel 40 féle sör mellett zöldség-gyümölcs és sör párlatokkal színesítjük kínálatunkat.

A Legenda sörfőzde volt az első olyan sörfőzde Magyarországon, aki IPA és Ale söröket kezdett főzni, és ezzel gyakorlatilag egy sör „divatot” indított el.

ananasz-3366.jpg

A gyümölcs sörök gyártásában is úttörő szerepet vállalt. Az első gyümölcs sörök is az Ő nevükhöz köthető. Jelenleg is több mint tíz féle gyümölcs sör közül lehet választani.

legenda_gyumolcsos_s.jpg

A megnyitás óta az a célunk, hogy ugyan kisebb haszonnal, de vevőbarát árakkal magas színvonalon biztosítjuk termékeinket vásárlóinknak.

Végezetül, hogy hol találod meg a Legenda söröket?


A Legenda értékesítési stratégiája  meglepően eltér a többi sörfőzdétől. Ugyanis nem keresik a vevőket, így például multi szupermarketekben ne is keresd söreiket. Kicsi boltoknak vagy kisebb vendéglátóhelyeknek szállítanak ha megkeresik őket, így alapvetően csak a Legendás sörözőkben ihatod a sörüket. 

51046993_2199128950139515_8007442842324566016_o.jpg

 

*Kedves Olvasó! A facebook nem támogat bennünket. Neked meg csak egy kattintás a Követés gombra. Így értesülni fogsz legújabb cikkünkről. Köszönjük!

IPA Legenda craft beer for the people Kézműves sört a népnek NEIPA KSN blog Neocitra Kovács József Olasz Neuromancers hoppy juice

2019\02\17

Indoor IV. itt jártunk!

img_20190215_180514.jpg

Indoor IV. fesztiválon jártunk, bevezető cikkünk ITT, közel 100 csapolt sör közül lehetett választani, de mi eldumáltuk az időt és leragadtunk húsznál. :DDDDD Ebből a húszból született ez a videó. Vígyeljétek!

Kóstolni, kóstolni és megint csak kóstolni! Ami ízlik, azt meg bezsákolni, mert egy hónap múlva már lehet nem mutatja a legjobb formáját.

Jól éreztük magunkat, jövőre mindenképpen jövünk! Addig is olvassatok sok KSN blogot, hogy legközelebb ti eljussatak az n+1 sörhöz is. :D

 

 Játék! Játék!  Játék!  Játék!

 

A videóban van egy napernyő fotó. Melyik sör címkéjén van töménytelen mennyiségű fekete-fehér csík? (korábbi cikkeket nézegesd, benne van)

A válaszokat a KSN blog facebook bejegyzésénél ITT kommentben írjátok meg. Kisorsolásra kerül 2 db fél literes INDOOR üvegkorsó! (tehát 2 nyertes lehetséges, minden nyertes egy korsót kap)

 img_20190217_131625_1.jpg

img_3441_1.JPG

 

*Kedves Olvasó! A facebook nem támogat bennünket. Neked meg csak egy kattintás a Követés gombra. Így értesülni fogsz legújabb cikkünkről. Köszönjük!

Indoor 4

2019\02\13

Miért nyúl a Fehér Nyúl? Fekete Stoutért a pincébe

img_3259_1.JPG

A Fehér Nyúl kisüzemi sörfőzdét Sajgó Álmos, Csepregi András és Meiszner Péter alapították a Soroksári úton.    A tulajdonosok korábban házi sörfőzőként tevékenykedtek, 2017-ben nyitották meg saját főzdéjüket az egykori textilfestő üzemben, ahol most már egy taproom is üzemel.
Első megállapításom, hogy milyen közel vagyunk a Boráros térhez, a második pedig az, hogy abban a pillanatban, ahogy beléptem a nyulas ajtón, eszméletlen finom malátaillat lengett körbe, a főzdében vagyunk benne, gyakorlatilag csak egy ipari függöny választ el a főzőháztól.  

img_3277.JPGSajgó Álmossal  beszélgetek, a Fehér Nyúl fekete énjéről, pontosabban most csak Stoutokról és Porterekről lesz szó.

Álmos: Egyébként amit most érzel az nem a maláta, hanem az élesztő által, erjedés közben termelt különböző anyagcseretermékek illata.

Blog: Mekkora a főzde kapacitása?

Álmos: 23 ezer liter az erjesztőkapacitásunk, ebben benne van már a 2db új 4.000 literes tartályunk. évente 250-300 ezer liter sört tudunk gyártani.

Blog: A fekete színű söreitekből van egy sima Stout, az Imperial Stout és a Calm Storm, ami egy Baltic Porter. Ez utóbbi még idevehető?

img_3235.JPG

Álmos: A Stout az alap szortimentünk része, a 2017. márciusi indulás óta főzzük, ez egy könnyű 4,5 %-os sout, a cél az volt, hogy ez a sör egyáltalán ne legyen testes, hanem éppen ellenkezőleg egy jól iható, könnyen csúszó sör legyen. Benne legyenek a stoutok jellegzetességei. Alc. 4,5% vol. | 13,1°B | 30 IBU | 71 EBC | 0.33l

img_3237.JPG

Álmos: A Russian Imperial Stoutunk szintén a kezdetek óta benne van a Fehér Nyúl szortimentjében, de csak időszakos jelleggel, tehát ez egy szezonális sör, minden évben novemberben kerül piacra és márciusig áruljuk. Jellemzően előző év december-januárban főzzük meg, majd három hónapot van tartályban, utána kiszereljük hordóba vagy palackba és egészen novemberig abba tároljuk, érleljük. Alc. 8,6% vol. | 22,5°B | 65 IBU | 95 EBC | 0.33l és 0.75l

Blog: Azért más, lenne, ha végig tartályban tudna maradni, más kérdés, hogy ráfizetés lenne, mert kell a hely az új sörök számára.

Álmos: Az elsődleges erjedésnél és a másodlagos erjedésnél nagyon fontos, hogy pontosan kontrollált körülmények között menjen végbe, ez történik az erjesztő tartályban. Jellemzően 19-20C° körül. Az érlelés alacsonyabb hőmérsékleten zajlik, kiszerelés előtt egészen 0C°-ig hűtjük, majd a raktárunkban érlelődik tovább. A raktár egy pincében van, ahol viszonylag állandó hőmérsékletet tudunk biztosítani és nyáron sem megy a hőmérséklet 20 C° fölé. Ezt a raktárat idén tavasztól hűteni is fogjuk, tehát fix 12 C°-on fogjuk tartani a söröket.

Visszatérve a Russian Imperial Stoutra, ez egy hosszú érlelésű sör, az alkohol tartalma 8,5-9% V/V körül van, a 2019-es változatot már meg is főztük, itt a tartályainkban erjed. img_3241.JPG

Álmos: A következő a Calm Storm, ez egy Baltic Porter, egyébként egyik kedvenc sörtípusunk.

Blog: Hol helyezkedik el a Baltic Porter a Stouthoz képest? Érdemes összekóstolni stoutokkal?

Álmos: Szerintem mindenképpen érdemes, hasonlóan erősebb jellegű, mint egy Russian Imperial Stout.

Álmos: A fő különbség a kettő közt, hogy a Baltic Porter egy láger élesztővel készült, valamint olyan 13-14 C°-on erjesztettük. Történelmileg is a Baltic Porterek jellemzően láger élesztővel készülnek.

Akkor ez egy láger sör.

Álmos: Igen az.

Blog: Komlózás jellemző rá?

Álmos: Nem is az, hanem jellemzően magasabb alkohol tartalmúak, minimum 6-7, de akár 8-9-10 % V/V sörök. A színűk a az érett borostyántól egészen a sötét szinte már fekete színig terjed. Mi egy kicsit túltoltuk, azt gondoltuk, hogy legyen testesebb, még masszívabb, még feketébb. Alc. 9,8% vol. | 22,9°B | 44 IBU | 94 EBC | 0.33l

Álmos: A mi kedvencünk a Põhjala Főzde (Észt) Öö Baltic Portere, ehhez hasonlót szerettünk volna, többek szerint ez sikerült is és még annál is jobban ízlik nekik.

A Baltic Porterek sztorija az, hogy a Baltikumba is brit portereket kezdtek el exportálni, csak egy idő után ott is elkezdték a helyi változatot megfőzni és a brit porterekkel ellentétben ők láger élesztőt használtak. Még testesebbre, még magasabb alkohol tartalmúra kezdték főzni, így alakult ki ez a  Baltic Porter stílus. A miénk ennek a stílusnak egy extrém képviselője, már-már hasonlít egy Russian Imperial Stoutra, de az élesztő attól mégis markánsan elválasztja, de sok jegyében megfelel annak is.

Blog: Milyen terveitek vannak a tavaszra?

Álmos: Most véglegesítjük a terveinket, hogy mit fogunk főzni ebben az évben, szeretnénk látni már most 90%-ban, hogy mit fogunk csinálni. Az biztos, hogy folytatjuk a Kísérleti Nyúl sorozatot, aminek a Calm Storm is egy tagja volt, előtte volt a Berlin Callin’ ami egy homoktövises Berliner Weisse volt, tavaly nyáron a Lazy Ipa ami egy Session IPA volt.
Idén szeretnénk hat-hét sört bemutatni, valamint készülünk új alap szortiment sörrel is, szeretnénk egy búza sört is fölvenni a repertoárba.

img_3248.JPGA Fehér Nyúl Stout söre az ECBC (Europian Craft Beer Cup) versenyen bronz fokozat ért el Irish Stout kategóriában. (2019 01.23.) Budapest. A Fehér Nyúl eredményeit tekintve: 2017 év végén 6. helyen, 2018 végén is a 10-es listán belül tudtak maradni a hazai főzdék Untappd közönségértékelő népszerűségi listáján. Ez pedig nagy szó, egy 2017-ben indult formációtól.

Blog: Hogy látod most a hazai kisüzemi sörpiacot, kitart a boom, vagy elkezdődik a telítődés és ezzel együtt a megtisztulás?

Álmos: Biztos, hogy lesznek, akik be fognak zárni, de most még nem ez az időszak van. Most még egyre újabb és újabb sörfőzdék nyitnak, aminek egyelőre még van hely, de nyílván, ahogy újabb és újabb szereplők fognak piacra lépni, úgy fognak szűkülni a piaci lehetőségek és majd elkezdenek bezárni a főzdék is. Szerintem idén ez egyáltalán nem lesz még jellemző, de egy-két éven belül már telítődik a piac és ami ezzel jár.

img_3246.JPG

Nagyon sok olyan vendéglátóhellyel találkozunk, ahol nyitottak ezekre a sörökre. Vagy, mert egyelőre nincsenek náluk kisüzemi sörök, vagy azért mert valamilyen kizárólagos szerződésük van, vagy egyszerűen csak még nem merik egyelőre meglépni, de egyre többen a szokásos sörök mellé fölteszik csapra, vagy csak egyszerűen palackos sörből rendelnek.

img_3274.JPGFotók: Salbandy

Abszolút szeretnénk jelen lenni a lehető legtöbb helyen, egyelőre Budapestre koncentrálunk leginkább, egyre több nagyvárosban jelen vagyunk szerencsére és próbálunk egyre intenzívebben jelen lenni.

 Blog: A vidéki felvevőpiac más, mint a budapesti a söreitek típusait tekintve?

Álmos: Nincs különbség vidéken is ugyanúgy mennek az ipák, ami inkább korlát, az egyelőre a logisztika, nehéz elszállítani a söröket kis tételben gazdaságosan.

A cikk söreivel még dolog lesz, ugyanis a blog tervbe vette, hogy egy hét múlva kóstolást tart néhány főzde összeválogatott, nehezebb söreiből. Addig is fejtsétek meg az alábbi videónak az értelmét és szavazzatok! :D 


Videó anyag: Fehér Nyúl


stout Russian Imperial Stout Csepregi András FEHÉR NYÚL Sajgó Álmos Meiszner Péter Baltic Porter Calm Storm Taproom

2019\02\04

Indoor IV. a téli sörkarnevál

indoor_2019_fb_cover_828x315.png

A folyékony kenyér nagy ünnepét rendezik ismét - a Serfőzővel közös szervezésben - a Gellért Szállóban február 15-16-17-én. A legnagyobb téli sörkarneválon, az immár negyedik alkalommal jelentkező Indoor Sörfesztiválon idén is egy belépőjegy áráért korlátlanul kóstolhatjuk a csapra vert hazai és külhoni söröket.

12716038_1754238551473705_4108000999123330498_o_1.jpgVendégország: Cehország volt. Fotó: Indoor I. (2016), 

A KSN Blog javaslata: Mit tegyél, hogy  teljesen jól érezd magad?

Érdemes korábban érkezni, pl. nyitáskor, mert este nyolc óra után mozdulni alig lehet a tömegben. Lazán el lehet tölteni akár nyólc órát is INDOORilag. A blog két főmunkatársa :D igen jókedvűen hagyta el a fesztivál helyszínét, majd rekordot döntve még afterezett egyet. Ez nem varázslat, csupán egy korty VIZET!!! igyál két sör között!

foto_horvath_peter_gyula_1.jpgJó sörök, jó társaság. Fotó: Indoor I. (2016)

Az esemény varázsa, a hely, a jó sörök és no persze a KORLÁTLAN kóstolás. A kultúrált alkoholfogyasztás jegyében, ha csak 1-1,5* deci kóstolókat iszol a felvezetőben ígért 100 féle sörből, az bizony testvérek között is minimum 10-15 liter és ez nemcsak egyszerű láger söröket jelent.  * A kóstoló mennyiség nálunk valóban kóstoló mennyiség, azaz 1-2 dl körül csapolnak majd neked a kiállítók.

surface2_win_20170218_172541_jpg_allo.png Ide most bemegyünk!  Fotó: KSN blog, Indoor II. (2017)

A tavalyi évben bevezették -nagyon helyesen, a hely adottságait kihasználva a személyzet folyamatosan biztosította a folyosókon adott pontokon - a mosott, tiszta poharakat, így nem kell a mosdóban vacakolni ezzel.

surface2_win_20170218_173832.JPG

 

 Az eseményről:

Csak az önmérséklet korlátozhatja a vendégeinek sörfogyasztását február harmadik hétvégéjén, a sörbarátok éves nagy téli sör-dzsemboriján, az Indoor Sörfesztiválon, ahol mintegy 100 féle sör kerül majd csapra.                Fotó: KSN blog, Indoor II. (2017)

 

Fotó: KSN blog, Indoor II. (2017)

Pénteken és szombaton – 16-24 óra között – bemutatkoznak majd különböző kis- és nagyüzemi sörök, hazai, valamint cseh, német, angol, belga italok és egyéb sörkülönlegességek. A magyar mikro és kraft sörfőzdék közül számos úttörő képviselteti magát söreivel: csapra veri söreit a Fehér Nyúl Sörfőzde, a Zip’s, a Karl Microbrewery, a Harapunk Sörfőzde, az Uradalmi Sörmanufaktúra és a Beertok Sörfőzde. A nemzetközi kis- és nagyüzemi tengelyt a Mazák, a Permon, a Guinness, a Litovel és a Gallica képviselteti, a teljesség igénye nélkül. És ha ez nem volna elég, pálinkákat és sörpárlatokat is megfuttathatunk a nyelvünkön – mindenki saját felelősségére. Az italok mellé finom falatok is dukálnak, ezeket a gasztrokiállítók köre biztosítja majd a fesztivál alatt.

Indul a sörkarnevál, korlátlan sörfogyasztással 

Kultúrtörténeti adalékokkal immár a hagyományok jegyében, Katona Csaba, az MTA Bölcsészettudományi Kutatóközpont Történettudományi Intézet történésze szolgál, illetve tart sörivó versenyeket. A Monarchia fürdőéletéről, illetve Budapest 1919 elejei eseményeiről tudhatunk meg tőle érdekesebbnél érdekesebb hol izgalmas, hol pajzán, hol meglepő részleteket.

 

Nincs sörfesztivál a Gellértben különleges sörvacsora nélkül. A IV. Indoor Sörfesztivál sörvacsorája, a Gellért Sörözőben készülő Giorgio sörvacsora idén szenzációs kooprodukcióban készül Lutz Lajos (Pierrot, Head Chef) és Vona Róbert (Gellért Söröző, Chef) (s)örömfőzésével, akik közösen álmodták meg és közösen is készítik el a gourmet fogásokat. A sörös alkotások és a hozzájuk kínált sörök különleges gasztroélményt ígérnek a Giorgio sörvacsorán, melynek névadója Szent Gellért, akinek eredeti neve Giorgio Sagredo volt, és akiről a ház egyedi címkés kézműves sörét nevezték el.

 kancso_1.gif

Vasárnap pedig a már szokásos Sunday brunch, ezúttal Gerardo Sörbrunch „művésznéven” csalogatja a gasztrokalandorokat a Gellért Panoráma éttermébe. A IV. Indoor Sörfesztivál záróakkordjaként korlátlan étel-, italfogyasztás és a fesztivál legjobb sörei várják a gourmandokat. A menüsort Müncz Gábor, a Gellért konyhafőnöke sörökhöz passzoló ételekből állította össze a Gerardo Sörbrunch-ra, melynek névadója szintén Szent Gellért, akinek korábbi neve Gerardo Sagredo volt, és aki a ház egyedi címkés, prémium kategóriás kézműves sörének adta a nevét.

 

Belépő az Indoor Sörfesztiválra elővételben: 5.490 Ft, a helyszínen: 6.490 Ft. Giorgio Sörvacsorára 9.990 Ft, mely tartalmazza az 5-fogásos gourmet vacsorát sörsorral, és a belépőt a sörfesztiválra korlátlan sörkóstolással. A vasárnapi Gerardo Sörbrunch pedig 9.400 Ft, gyermekjegy (3 és 12 év között) 4.700 Ft.

 Játék! Játék!  Játék!  Játék!

  

belépés itt a NYEREMÉNYJÁTÉKBA!

red-arrow-segmentspoint-up_orig_gif_lefele.gif

Játsz a KSN bloggal és NYERJ két darab FREE belépőt péntekre vagy szombatra. A játék helye: a KSN blog Facebook oldalán! (Nyeremény: 2 db ingyenes elővételi napijegy Február 15.-re vagy 16.-ra) A játék zárása: Február:12. 20. óra.
Sorsolás: 21 óra. Nyertesek kiértesítése messenger üzenetben.

 

További infók: indoorsorfeszt.hu
Facebook event: https://www.facebook.com/events/2078166965608752/
Danubius Hotel Gellért

 

indoor sörvacsora csapolt sör Sör Giorgio indoor fesztivál Katona Csaba Gellért Söröző Danubius Hotel Gellért Indoor IV Indoor 4 Nyeremény játék KSN blog téli sörkarnevál indoorsorfeszt.hu

2019\01\31

Mi vagyunk a sörgyőztesek Közép-Európában!

sbt_3527.JPG

A múlt héten kezdődött a CEBC (Central European Craft Brewers Conference). A konferenciát már beharangoztuk itt, gyakorlatilag erre a két napra Budapest a craft sör Közép-Európai központjává vált. A KSN blog is kint járt a rendezvényen, most három videó riporttal készültünk.

Papp Csaba "maláta professzor" (The Swaen) /Videó: KSN blog, magyar hang/

Michael Kiser (Good Beer Hunting) a komló varázslatról beszél. /Videó: KSN blog, angol hang/

Valamint Tony Prior (CEBC szervező) a konferenciáról és a tervekről beszél. /Videó: KSN blog, angol hang/

Most pedig a rendezvényt lezáró sörversenyről adunk hírt, amely European Craft Beer Cup (ECBC) néven futott. Az idei volt az első ilyen kezdeményezés.

A verseny egy BJCP tanúsítvánnyal rendelkező esemény, amelyet Marek Kaminski (lengyelországi Kingpin sörfőzde vezetője) enökölt. Mareket a legjobb öt BJCP bíró között emlegetik Európában, aki egyúttal tapasztalt versenyszervező is. Budapesten is kiváló munkát végzett a verseny szabályszerű lebonyolításával, különös figyelemmel a hivatalos BJCP szabályokra.
Az Európai Kézműves Sör Kupa (ECBC) bírálói igazán szigorúan bíráskodtak, éppen ezért nem került kiosztásra minden kategóriában érem. Ez tulajdonképpen azt jelenti, hogy a zsűri a tényleges teljesítményt pontozta. Csak a nevezésért nem járt elismerés.

sbt_3545.JPG

 Fotó: CEBC

 

Nem tudod mi az, hogy DUPLABAK, Brit Barna ALE, esetleg Imperial stout?

Erre a választ a BJCP adja meg,  De mi az a BJCP?

index_3.jpg

 

 Beer Judge Certification Program (BJCP)

 

Amit tudni akartál a sörről de nem volt kitől megkérdezned.

 

A BJCP egy olyan sörkategóriákat meghatározó leírás, melynek a segítségével könnyebben azonosíthatóak és értékelhetőek a sörök.

Ha bővebben érdekel egy BJCP sörleírás itt egy 2015-ös magyarított verzió.

Itt még egy link, hogyan is néz ki egy BJCP értékelőlap.

Maximum pontszám 50 pont, (Illat 12p./Megjelenés 3p. /Íz 20p./Kortyérzet 5p./Összbenyomás 10p.)

 

Itt pedig Impavidus kolléga értékelési krédóját reklámoznám. Amitől eltérni lehet, de minek?! :D

0,0 - 2,0 pont: - Soha az életben nem iszok belőle többször. 2,1 - 2,8 pont: - Víz helyett, folyadékpótlásként iható, de ha tényleg sört akarok inni, nem ez lesz az. 2,9 - 3,4 pont: - Bármikor iható, finom, de nem kiemelkedő, ez a minimum amilyennek egy sörnek lennie kell. 3,5 - 4,2 pont: - Igen, ezekkel a sörökkel már el lehet kezdeni a megvesztegetést. Meggyőző sörök. 4,3 - 5,0: - Az istenek is ezt isszák. 

Vissza az Európai Kézműves Sör Kupához.

Kategóriák:

 

 • Bohemian pilsner
  Bronze:
  Pivo Microbrewery – Blondie

 • International pale lager

 • Wheat beer (Weissbier)

  Silver: Hedon - Helmut
  Gold:  Hedon - Winter Helmut

 • Specialty IPA (New England IPA)
  Bronze: Hop Hooligans - Game over

 • American IPA

  Bronze: Mad Scientist - Jam 72
  Silver: Whitewater Brewery - Ewe Rebel
  Gold: Hedon - Indian Summer

 • Irish stout

  Bronze: Fehér Nyúl Brewery – Stout

 • English porter

  Bronze: Pelicon Brewery - Black Aurora
  Best in Show: Pelicon Brewery - Black Aurora


  Sajnos az összes díjazott sört nem sikerült kóstolnunk, a Helmut sörök nagyszerű formát mutattak, nekünk a Jam72 meglepetés, hogy az Indian Summer maga mögé utasította, azonban nagy kockázatot nem vállalunk, ha kijelentjük, hogy a Fehér Nyúl stoutja megérdemelten nyerte el a bronzot.

  A KSN blog gratulál a helyezetteknek!

 Fotó: CEBC

 

A zsűri:

 • Evan Rail: Award winning NY Times journalist and experienced beer judge (International Beer Challenge London, World Beer Idol Czech Republic, Stockholm Beer festival and Birra dell’Anno Italy)
 • Tim Webb. UK-based writer and industry commentator. International beer judge.
 • Michael Kiser Founder and creative director of Good Beer Hunting, an award-winning, and increasingly global voice in beer journalism and experienced beer Judge. 
 • Phil Lowry Sales Manager for Simply Hops, 20 years’ experience in the craft beer world and experienced beer judge.
 • Shane McNamara Advanced Cicerone® and Accredited Beer Sommelier, regularly contributing to publications around the world and judging in beer competitions.
 • Lana Svitankova. Varvar Brewery, Kiev, Ukraine. BJCP Judge, Cicerone Beer Server, Apprentice Beercierge, member of British Guild of Beer Writers and Pink Boots Society.
 • Vásárhelyi István - Beer and Food expert and experienced beer judge
 • Baranyai Zsolt - Blogger and beer Judge with 10 years’ experience.
 • Bajkai Tibor  - Hungarian home brewers founder and experienced beer judge.
 • Takács Péter – owner craft beer ingredient supply company and experienced beer judge

 

cebc_2019_day02_214.JPG

 Fotó: CEBC

 További fotók itt megtekinthetőek: (Fotók: CEBC)

 

 *Kedves Olvasó!  A facebook nem támogat bennünket. Neked meg csak egy kattintás a jobb felső sarokban a Követés gombra (asztali) lent a mobil verziónál. Így értesülni fogsz legújabb cikkünkről. Köszönjük!

Takács Péter CEBC Vásárhelyi István BJCP European Craft Beer Cup KSN blog ECBC Central European Craft Brewers Conference Papp Csaba Michael Kiser Tony Prior Marek Kaminski Európai Kézműves Sör Kupa Pivo Microbrewery – Blondie Hedon - Helmut Hedon - Winter Helmut Hop Hooligans - Game over Mad Scientist - Jam 72 Whitewater Brewery - Ewe Rebel Hedon - Indian Summer Fehér Nyúl Brewery – Stout Pelicon Brewery - Black Aurora Evan Rail Tim Webb Phil Lowry Shane McNamara Lana Svitankova Baranyai Zsolt Bajkai Tibor Impavidus Mortalium

2019\01\22

TOP10 legkeresettebb sörstílus 2018-ban!

Az Untappd statisztika alapján

A világ komlófanokkal van tele! Az Untappd felhasználók hozzávetőleg 40 MILLIÓ IPA-t (és variánsait) itták 2018-ban. (forrás: Untappd.com)

Változások az előző évhez képest. Kezdjük a végén, mert a komlós cuccok helyezése érdemben nem változott.
2018 nem a Lager éve volt, legalábbis az Untappd felhasználóknak. A Lager Check-ins számok abszolútértékben jelentősen nem változtak, de a 2017-év nyolcadik helyéről 2018-ban csak a 10. helyre lett elég.
Értelemszerűen a 2017-ben a Láger alatt tanyázó Witbier és Fruit Beer kategória kiesett a 2018-as 10-es toplistából.
Helyükre érkezett 2018-ban a 7. helyre a Stout -American Imperial / Double és kistesója a 9. helyre.

Mi az, hogy IPA, APA, Sour Ale? Mit jelentenek ezek az elnevezések?
Erre választ a Beer Judge Certification Program (BJCP) fog adni. Lásd BJCP 2015-ös fordítása magyarra itt.

 

*Kedves Olvasó!  A facebook nem támogat bennünket. Neked meg csak egy kattintás a jobb felső sarokban a Követés gombra. Így értesülni fogsz legújabb cikkünkről. Köszönjük!

 

Cikkajánlónk:
-TOP10 legkeresettebb sörstílus 2017-ben!
-TOP10 magyar gerilla és főzde rangsora 2018

 

komló 2018 TOP10 IPA Kézműves sört a népnek! dupla ipa BJCP Untappd Sour ale NEIPA Saison / Farmhouse Ale Stout - American Imperial / Double IPA -Session / India Session Ale Ale Lager - Pale legkeresettebb sörstílus TOP10 legkeresettebb sörstílus 2018-ban! KSN blog Beer Judge Certification Program BJCP magyarul

2019\01\21

Hedon Ipa Colada és Chessie NEIPA

Gyümölcsösebb ipák

kozos.png

A craft sörök között az IPA a legnépszerűbb kategória. Most a Hedon Sörfőzde két olyan új söréről lesz szó amelyek IPA-k de természetesen valamilyen csavarintással mégis különlegesebb főzetnek mondhatók. Ketagóriák közötti átjárás már természetes dolog a főzés világában. A kreativitásnak csak a képzelet szab határt.

img_20190117_152144.jpg

 

A Hedon Sörfőzde vezetőjével Hermán Norbert Jánossal beszélgetek az Ipa Colada (IPA) bemutatóján.Ipa Colada, komlózott ananász koktél

img_2685.JPG

Mi volt a koncepció, milyen célok voltak kitűzve és azt hogyan valósítottátok meg?

Az Ipa Colada-val az elsődleges célunk az volt, hogy az első gyümölcsös ipáját elkészítsük a Hedon Sörfőzdének, semmiféle tapasztalatunk nem volt még azzal, hogy egy gyümölcsös sör mitől lesz gyümölcsös és mitől tudjuk egy összetett komplex sörré tenni amivé szerettük volna. A gyümölcsös ízek dominálnak a megfelelő keserűség mellett, amit egy IPA meghatároz nekünk.

Amikor a receptet alkottuk, az egy abszolút csapatmunka volt a főzőkkel. Természetesen volt egy kiindulási alap amit már bekóstoltunk és valami hasonlót szerettünk volna alkotni de mégis egyedi jegyekkel. Elég nehéz dolgunk volt mire felkutattuk a megfelelő ananász alapanyagot, hogy az minden szempontból megfelelő szűrt velő legyen.
Kísérletezési folyamat volt, hogy mikor kerüljön be a püré a sörbe, beleerjesszük, ne erjesszük, hogy történjen, mint történjen és amikor összeállt a kép mindannyiunknak bent a főzdében, elindult a főzési folyamat.

img_20190120_113451.jpg

 

Az ananásznak van egy erőteljes savassága az édessége mellett. Ezért volt az a választás, hogy a komló kesernyésségét ez fogja balanszírozni a maláta helyett?

Abszolút ez volt az elképzelés, hogy a belekerült Magnum, Chinook és Mosaic komlók amelyek az ízét és a karakterét adják meg a sörnek és ezzel próbáltunk játszani, hogy a komlók sajátosságait hogyan emeli ki jobban az ananász. Attól tartottunk, hogy erjedés után kierjed belőle a cukor és eltűnik az édes íz, de úgy tűnik, hogy sikerült a határon belül maradni.

KSN blog kóstolás:

Szín: Átláthatatlan ködös, világosabb narancs.
Illat: Finom, friss, leheletnyi gyümölcsös jó illat
Íz: Erőteljesen ananászos, citrusos, gyümölcsös, gyümölcs-koktélos ízérzet, ami elfedi a magas alkoholosságát.  Az ananász még éppen érezhető édessége jól passzol a komlók szárazabb narancshéj keserűségéhez. Ez kísér a következő kortyig.
Nagy kortyokban jól iható. Ahogy melegszik a pohárban, az ananász savassága előbújik és kicsit ropogóssá válik. Bár egy meglehetősen komlós sör, a vidám gyümölcsösség ezt nagyon jól ellenpontozza. Leheletnyi fanyarkás komlóérzet vidám hawaii ízélménnyel.
Alkohol: 7% V/V
IBU: 43
Maláta: Pale Ale, Búza
Komló: Magnum, Chinok, Mozaik

 

 Chessie

a komló "szörny" ami leránt

Chessie az első NEIPA-ja a Hedonnak. Ez manapság egyre terjedő, divatos és abszolút élmény teli irányvonal. Van olyan főzde, ami szinte ontja magából az ilyen főzeteket és nagyon szeretik a népek. Abszolút sztár lehet a Chessie, mert a kategória sajátja, hogy intenzív ízű, zamatos sör gyümölcsös jegyekkel. Nem véletlenül került a repertoárba.

img_2693.JPG

 

Tipikus West Coast NEIPA amiről beszélünk. Ez egy nagyon nagy siker, mert ez az első ilyen sörünk ami most img_20190120_113257.jpgkészült el. Pár hete van még csak jelen a piacon. Fontos volt számunkra, hogy megmutassuk a piacnak, hogy a recept alkotója mennyire kreatív és ezt a Hedon főzde mennyire jól le tudja követni.

Egy magasabb alkohol fokú sört képzeltünk el, amit nem az erőteljesebb malátásság alakít ki, hanem dextróz és cukor. Magnum komló adja meg a keserűséget, a végeredmény egy 80-as IBU-s NEIPA ami azért nem megszokott.

A NEIPA-k ritkán keserűek.

Igen és mi ezzel akartunk egy újat alkotni és kitűnni, mert a többi Neipa olyan 65-70 IBU-s.

Mi az a NEIPA?   New England IPA.

A sör ízesítésére használatos komlót kétféleképpen használják: aromakomlóként és keserű (forralási) komlóként. Ezeket a komlókat eltérő időpontban és időtartamban adják hozzá a sörléhez. A keserűkomló, ahogy a nevében is benne van a sör keserűségét adja, pontosabban a komlóban lévő alfasav felelős ezért. Az IPA söröket ily módon könnyen brutálisan keserűvé is lehet tenni. Az ipák nagy része szűrt.  
A komlóban azonban vannak illatos és aromás olajok is, amelyek gond nélkül hozzá tudnak tapadni a szűretlen sörlében lévő, milliárdnyi lebegő élesztő sejthez. Így ha nem szűrik meg a sörlét, akkor az nem oxidálódik és sokkal zamatosabb, ízletesebb a sör. Bár nagy mennyiségű aroma komló kell hozzá, az erőteljes-brutális keserű-komlósság helyett egy gyümölcsösebb, lágyabb íz profil alakul ki. Voilá, ez a NEIPA.   

Az erősebb komlózottság egyfajta biztonságot is jelenthet, mert általában ezek szűretlen-pasztörizálatlan sörök szavatossági ideje meglehetősen rövid, a komlósság meg ezt meghosszabbítja. A NEIPA sajátossága azonban az, hogy inkább a lágyabb és a gyümölcsösebb karakterekkel operál az ipákhoz képest.

A fő vezérlőelv az volt, hogy  a sör legyen a végére keserűbb. Megvan az a kavalkád az elején amikor belekóstolsz és érzed a Cascade, Mosaic és Citra komlós íz orgiát. De úgy gondoltuk, hogy ennek keserűnek kell maradni. Mivel a keserű ízérzet a korty a legvégén érkezik, ezért az a következő kortyig végigkísér. img_2895_jpg2560.jpg

 

KSN blog kóstolás:

Szín: Átláthatatlan ködös, egészen világos narancs.
Illat: Nagyon finoman közvetít egy édes illatot, ami inkább csak ígéret.
Íz: Fenyős, citrusos, gyümölcsös. A sör kicsit vékony a malátásság hiánya miatt. Került bele egy kis zabpehely, hogy egy kicsit testesebb, ropogósabb (crispy-sebb) legyen. A komlóhangsúlyosság miatt pedig száraz-kesernyés a domináns ízérzet. West coast ipa eredete tagadhatatlan, egy kis facsarással NEIPA-vá változtatva. Nem klasszikus NEIPA.
Alkohol: 6,5% V/V
IBU: 80
Maláta: Pale Ale, Munich light, és egy kevés zabpehely
Komló: Magnum, Cascade, Citra, Mosaic, Vic secret

 

Ajánlott fogyasztási hőmérséklet?

Ez egy nagyon jó kérdés, próbáltam 5-6 fokon, majd 9 fokon...

De ezt az ipák nem szeretik, viszont lehet, hogy a gyümölcsössége meg igényli. Ez majd kiderül.

Én azt javaslom, hogy mindenképpen próbáld meg azon a hőmérsékleten fogyasztani ahogy az ipát szoktad, majd ki lehet próbálni egy kicsit lejjebb és aztán feljebb. Nagyon izgalmas ízek jönnek ki belőle.

 

*Kedves Olvasó!  A facebook nem támogat bennünket. Neked meg csak egy kattintás a jobb felső sarokban a Követés gombra. Így értesülni fogsz legújabb cikkünkről. Köszönjük!

 *****

A Hedon Sörfőzdét 2014. márciusában alapították. A balatonvilágosi sörfőzdében 2015. augusztusában indult el a sörfőzés, az országban akkor a legmodernebb kisüzemben. Felsőerjesztésű söröket készít. Kapacitás: 37 500 L/hó.

Sörfőzők:
Hermán Norbert János (üzemvezető)
Kőszegi Kálmán,
Erdei Nóra

 

ipa Balatonvilágos kézműves sört a népnek! Hedon Sörfőzde HEDON Hedon Ipa Colada Chessie NEIPA Hermán Norbert János NEIPA KSN blog

2019\01\18

Budapesten a Közép-Európai Craft Konferencia, CEBC 2019

Craft beer for the people!

kezdokep.jpg

Közép-európai kézműves/craft söripart képviselő konferencia nyílik hamarosan Budapesten.
Central European Craft Brewers Conference (CEBC) néven.

A konferencia kizárólag a kézműves/craft sörfőzdék vagy beszállítók számára nyitva álló kereskedelmi rendezvény, mely lehetőséget biztosít a régió sörfőzdéinek közösségi kapcsolatépítésére.

Az eseményen szakmai előadások, szemináriumok lesznek neves nemzetközi előadókkal.
Idén 400 m2 kiállítási területtel várják a látogatókat, de fontos idei újdonság, hogy a szervező craft sör versenyt tart European Craft Beer Cup néven 23-án. Minden kategóriában egy arany egy ezüst és egy bronz érem kerülhet kiosztásra.

Nevezhető sörkategórák:

 • bohemian pilsner
 • international pale lager
 • wheat beer
 • specialty IPA (New England IPA)
 • american IPA
 • irish stout
 • english porter

Konferencia időpontja: Január 24-25.
Helyszín: Budapest 1075, Kazincy u. 21.

Bővebb információ, jegyrendelés: https://www.cebcexpo.com/

*Kedves Olvasó!  A facebook nem támogat bennünket. Neked meg csak egy kattintás a jobb felső sarokban a Követés gombra. Így értesülni fogsz legújabb cikkünkről. Köszönjük!

Kézműves sört a népnek! CEBC Közép-Európai Craft Konferencia 2019 Craft beer for the people! Central European Craft Brewers Conference 2019 European Craft Beer Cup KSN blog

2019\01\15

Beszélgetés a sörről 2.0

Sörpiac kerekasztalon

giphy.gif_480x320

Piaci szereplők beszélgettek tegnap érdekes sörpiaci témákról. Helyszín: KEG sörművház.

 Kiemelések a beszélgetésből.

Lehetne olcsóbb a sör, de minek?
A Brewdog Dréher árszinten ontja a söreit. Ezt azért teheti meg, mert teljes mértékben automatizált és óriási volumenben gyárt. Ugyanakkor elgondolkodtató, hogy hova pozicionálja a termékei árát. Magasra. A magyarországi feltörekvő minőségi sörfőzdék üdvözlik ezt, mert számukra azt jelenti, hogy eljöhet az az idő, amikor a söreik hasonló árkategóriában mozoghatnak. A piac könnyebben elfogadja ezt, ha már a Brewdog is ezt teszi...

A Brewdog árpolitikája azt jelenti, hogy a vékonyabb pénztárcájú vásárlók számára bezárulnak ajtók, de közli, ezzel együtt új ajtók nyílnak a drágább piacok felé...

Magyarországon a feje tetejére van állítva a sörpiac. A technológiai biznisz nagy tőke befektetést kíván, ugyanakkor a disztribútori kereskedelmi/közvetítői hálózat tud a legtöbbet nyerni. A taproom egy csodafegyver, mert önköltségi árnál magasabban de a belvárosi bárnál lényegesen olcsóbban lehet üveges sört inni. Csapolt sör esetén is van különbség, de nem olyan nagy...

Ha sokkal több sör fogyna, akkor nagymamám lenne az omnibusz, akkor ebből több fejlesztés történne, így az árak elmozdulhatnak lefelé... 

A nagyok szétcseszték a piacot, a soproni ipának 1000 forint felett kellene lennie. Általánosságban a minőségi sörök és a tömegsörök ár ollójának nem lenne szabad olyan szélesnek lenni, ugyanakkor a diferencia minőségben megmagyarázható. Azaz a magyar tömegsörök silányak...

 

Témák
Megnyitott Budapest első világhírű sörbárja, a BrewDog. Erről korábbi bejegyzésünk itt. Hányadik ez a sorban? Miért ilyen drága? Drága-e egyáltalán? Jó nekünk, hogy van egy BrewDog Pubunk? Honnan jött az ötlet, és miként sikerült megvalósítani? Mik a további tervek, érkezhetnek más nemzetközi nagyágyúk pubjai is?

Sorra nyíltak a taproomok Budapesten az elmúlt években. Mi is az a taproom? Hol van a helye, a főzde mellett, vagy a belvárosban? Nem gond, ha a város szélén található? Mi az előnye és a hátránya, lesz-e még több? Közvetlenül a tartályból csapolják a söröket?

2018/19 fordulóján évet értékelünk és az új évvel kapcsolatos várakozásokat beszéljük át. Hozták-e a főzdék, amit tavaly elterveztek? Jól alakult-e az év, milyen nehézségek voltak? A piac miként viselkedett, mik a legfontosabb változások, trendek? Hogyan tovább főzdeélet, kocsmaélet? Sokan azt mondják, vízválasztó lehet a 2019-es év. Milyen tekintetben lehet az? Nyithat sok új főzde, még több és még nagyobb kocsma? Megjelennek az állam által támogatott, akár tűzhöz közeli sörfőzdék? Mi lesz a kisebb főzdékkel, érdemes-e szerelemfőzdéket nyitni még jövőre? Ki válhat a kraftosok közül középméretű sörfőzdévé és mik a kilátásaik a mikro-, kis- és közepes főzdéknek 2019-ben, majd utána? 

 

Háttérinfó:

►Szűcs Péter, vagy ahogy a legtöbben ismerik: szepe, akinek a nevéhez fűződik többek között a Krak'n Town, a budapesti és a berlini Labor és az Anker közben található BrewDog Budapest nyitása.

►Kurucz Gergely és Dániel, a FIRST The Craft Beer Co. sörfőzde tulajdonosai, a Budavári és a Belvárosi Sörfesztivál szervezői.

►Ottó Gábor, a Horizont Brewing sörfőzde ügyvezetője, aki október óta vesz részt tevékenyen a sörös világban, korábban a pénzügyi szektorban dolgozott vezetőként több nagyvállalatnál.

►A diskurzust ezúttal is Reczer Gábor, a Reczer Ser sörfőzője vezeti, aki a szakmai blogok értékelése szerint a 2018-as év gerillafőzője lett.

(https://www.facebook.com/events/288321365137395/)

 

*Kedves Olvasó!  A facebook nem támogat bennünket. Neked meg csak egy kattintás a jobb felső sarokban a Követés gombra. Így értesülni fogsz legújabb cikkünkről. Köszönjük!

sör brewdog First Szűcs Péter Kurucz Dániel Kézműves sört a népnek! Horizont Reczer Gábor KEG sör 2.0 KEG sörművház Kurucz Gergely Ottó Gábor KSN blog