KSN blog: Kézműves sört a népnek!

2019\12\31

SÖRBUÉK 2020!

Szupermarketben söröskehely? Soha!

Volt egyszer egy 2019.

Sörös szempontból visszanézve hatalmas a fejlődés. A 2019-es év -aki jól csinálta-  a pénztárgép csilingelésétől volt hangos. Az eladás, a marketing szintet lépett, a kisüzemi cégek azon túl, hogy gazdaságosan bitangul megtanultak sört főzni, a marketing gépezetük is elindult nyikorogva. Alkalmanként a videóban nincs hang vagy alig hallható, de ezek ellenére a tendencia ki van jelölve, a tömegek forradalma lesz a sörforradalom, mert eltartott újjal tartott söröskehelybe ritkán lehet újratölteni.

Mindanozonáltal -ez milyen szép szó- a tömegek mégis a szupermarketekben érhetőek tetten -utól, ezért a sörcentrifuga szépen dolgozik, csak a lényeget, az élesztőbaktériumhoz tapadt komló és egyéb íz molekulákat is kiszűri.
Ezért amit én követek és tanácsom másnak továbbra is : csapolt sört kóstolni és kóstolni, kis poharakkal, gyűjts ízélményeket, amiket listázz, összegezz, és kérd számon a tulajtól ha nem azt az élményt kapod amit vársz. Én már nem járok fesztiválokra, sokkal többre értékelem ha egy beülős helyen szemezgethetek a kínálatból és üvegkórsóban vagy ne adj isten kehelyben adják a sört.

Mindanozonáltal, az alábbi videó bizonyítja, hogy a szupermarketek igenis gondolnak a tömegekre. A csábító installáció tökéletes. Már csak egy táblát várok kitenni, hogy kedves vásárlóink, a kényes kisüzemi sörök tárolására odafigyelünk, mert nekünk a fogyasztó az első!

szupermarket Kézműves sör Kézműves sört a népnek söröskehely

2019\11\05

Salsörkunyhó - Ős IPA sört ivása

75187533_1433494460137276_6088483774100668416_n.jpgfoto:salbandy

Mai zugkocsmai #sörbetevőt add meg nekünk ma...
      Jam72, ipa, Mad Scientist
Az őrült tudósok ikonikus söre, abból a korszakból, amikor még csak havonta jöttek ki új sörrel. 

Az ős ipa.
2016-ban jelent meg a sör és azóta folyamatosan jelen van a Mad repertoárban.
Mangó, ananász, grapefruit gyümölcsös illat, ködös borostyán színü malátás test és brutális grape, hársfavirágméz- komló kombó íztömeg. Ez a Jam72.

Az édes és a keserű játéka. Habos korty. Alkalmanként kicsit vizesnek mutatja magát. Miért? Mert egy újfajta centrifugálós technológiával nem szűrik, hanem kicentrifugálják az élesztősejteket a sörléből. Annyi marad, hogy ködös legyen, de annyi nem, hogy a hipermarket polcán újraerjedjen. Ez az üveges sör jövője. De ha nem kiherélt söröket akartok inni, akkor igyatok csapoltan. Vagy utazzatok vissza 2016-ba!

Nem érdemes nagyon lehűteni, ahogy melegszik úgy nyílik ki mint egy virág.

Alk 7,2% V/V
60 IBU

 

75418272_1433494516803937_6024032464064741376_n.jpgfoto:salbandy

A Gépházban. (2016)
14066344_674500139370049_3056302227306481013_o.jpgA szerző Závodszky Gergő társaságában 2016 aug 16. foto:salbandy gépével egy tudós tudóskodott, jól.

 

Na még egy díjnyertes kép:
14064160_2109019799324137_1605839468157834804_n.jpgfoto:salbandy

 

Mad Scientist Mad Scientist - Jam 72 sörbetevő zugkocsma

2019\11\04

Salsörkunyhó - Trópusigyümölcs koktél sört ivása

74294779_1431485443671511_1584945792395771904_n.jpgfoto:salbandy

Mai zugkocsmai #sörbetevőt add meg nekünk ma...
Tropical Swinger Summer, fruit ale, Hoptop

Ámde:
Egyszer volt, hol nem volt, -jesszusom, már két éve?! - a II. KRAFT sörfesztiválon debütált a nagytesó, a Tropical Swinger Club. Trópusi gyümis, savanyú, kellően erősen komlóskeserű testes trópusi turmix volt ez, jó nagy adag alkohollal. Én legalábbis boldogan, de csücsörítve szlopáltam, mert a savanyú eléggé összehúzta a számat. Kicsit Bástya elvtársos citromharapásos bódogság volt ez, no lám, miket tud ez a kraft. Tud ez a kraft.

Két évvel később, ma, a kezemben fogom a kistesót a Summert.
A címke szerint ugyanaz a gyümölcsturmix, csak sokkal édesebb, nem olyan tömény, egyértelműen vizesebb. Az édességet fel, a komlót és az alkoholfokot lejjebb csavarták. Úgy látszik kellett ez a lightosabb nyári koktél, mert a Club az könnyen knock outtol ha nem figyelsz.

Ez a Summer biztosan egészséges sör volt a nyáron, de most ősszel, a tél előtt, a komló eléggé ványadt, megfáradt formáját mutatja.
Tanulság: Nyári sört igyatok nyáron és ne tegyétek el sehová. Csak igyátok meg.

Nyarsanyag: Ananász, narancs, mandarin, guava, barack, mango, maracuja, banán, papaya, lime.

Komlók: Ariana, Mosaic.

Alc 4,5 %V/V
#sörbetevőt

Salsörkunyhó sörbetevő trópusigyümölcs tropical swinger summer

2019\02\22

Heten mint a gonoszok, fekete sör kóstolás

img_3446.JPG

A cím a sörök száma és fekete mivolta miatt alakult ilyen népmeseire. Az élmény abszolút pozitív volt. Hárman indultunk volna a feladatnak, de Pif mester lebetegedett, úgyhogy ketten, Pável és én (Sal) vágtunk neki. Azért is a KEG Sörművházra esett a választás, mert este ide volt hirdetve a „Beszéljünk a sörről 3.0” esemény, amit kár lett volna kihagyni. (Tudósításunk erről itt.) Bízvást állíthatom, hogy legközelebb is ide jövünk, mert a helyszín ideális, a staff meg nagyon figyelmes. Az asztalunkon már számtalan sörös kehely várt bennünket, sőt még vizes kancsó vizespohárral (!) is került a kóstoláshoz. Profik na.


Na de mi is profin próbálunk koccintani :D

A sörökről: A terv az volt, hogy új, nemrég piacra került stoutokat fogunk vizsgálni, az egy szem Baltic Porter pedig úgy került ide, hogy gyártója a Fehér Nyúl biztosított róla, hogy ezt a sört nyugodt szívvel ajánlja stoutok ellenében is, mert a típust túltolták. Annyi maláta test és alkohol van benne, ami már egy stout becsületére is válna. A Rettegett Iván palackot pedig Pif hozta volna, de nem hozta, szerencsére volt csapon, így maradt az eredeti terv. A Katalin Cárnő szúrhatná még valaki szemét, évek óta piacon van, de ez a sör is valamelyest megújult, úgyhogy pont ide kívánkozott. A Fehér Nyúl Stout meg mutatta az utat, hogy ez nem egy ALL STAR gála, helye van az ivósörnek is a kóstolásban.

A kóstolást a BJCP szerint próbáltam tervezni, de hamar letettünk róla, hogy …nem fog ez menni nekünk #&@˘..., csak másfél óránk van, mindjárt kezdődik az előadás, én ezt nem akarom csinálni, szóval maradt a gyors szubjektívebb vizsgálat, de mégis próbáltuk tartani: illat, szín, íz, a kortyérzet alapján a kóstolást.
Lejjebb látjátok a sörök technikai tulajdonságai alatt jön a 7-en mint a gonoszok, azaz a mi értékelésünk átlagolt pontszáma, még lejjebb pedig a cikk megjelenésekor aktuális Untappd adatok: a sörök milyen átlagos pontszámmal rendelkeztek megjelenésük óta és ez hány db. értékelésből jött össze.

A kóstolt sörök balról jobbra, ahogy a nyitóképen is láthatóak.

Rettegett Iván, Stout - Russian Imperial, Szent András Sörfőzde. Nem volt palackos kiszerelés csak csapolt. A fotóhoz a ivan.pngstaff kerített nekünk egy öntapadós matricát.
Illat: Rumosdiós, kakaós
Szín: fekete, barnás hab
Íz: Krémes test, lágy, mégis vékony, vizes picit. Kekszes, kakaós, kávés.
Alkohol: 9 % V/V
Balling: 16°

IBU: 60
EBC: 270
7-en mint a gonoszok: 3,625
Untappd élettartam összpontszám : 3,83
(68 csekkből)

 

Katalin Cárnő, Stout - Foreign / Export, Hedon Sörfőzdekatalin.png
Illat: Pörkölt malátás, kakaós-csokis, picit dohány illat.
Szín: fekete, barnás hab
Íz: Rossz palack? Savanykás, jobban mint illene, plusz túl pörkölt arpa. Mintha rossz kávé lenne benne szenes malataval. A pörkölt maláta erőteljes. Keserű. 
Alkohol: 6,5 % V/V
Balling: 16°

IBU: 80
SRM: N.A.
7-en mint a gonoszok: 3,125
Untappd élettartam összpontszám : 3,69
(465 csekkből)

Szergej, Stout - Russian Imperial, Hedon Sörfőzdeszergej.png
Illat: Pörkölt malátás, kakaós-csokis, kicsit likőrős malátás illat.
Szín: fekete, barnás hab
Íz: Alkoholos, malátás illat. Likőrös íz, testben nem nagy, inkább alkoholos.Sűrű mint a címkén levő Szergej penzbehajto munkanapja... Az alkohol nagyon kilóg mint a kapcája a félcipőből (; Ütős címkéhez ütős sör.
Alkohol: 9,2 % V/V
Balling: 16°

IBU: 61
SRM: 63
7-en mint a gonoszok: 3,875
Untappd élettartam összpontszám : 3,68
(54 csekkből)

 

Russian Imperial Stout 2018,  Stout - Russian Imperial, Fehér Nyúl ris_nyul.png
Illat: mély, kellemes malátás illat.
Szín: fekete, barnás hab
Íz: Klafaaaaa. Robbanó rumos szilvás illat, gazdag ízek. Kissé cukros, de mintha medvecukor lenne, komplikált gyönyörűség. Robbanócukor. Mély kellemes malátás illat. Édesebb full malátás, harapható. Bitumenes sürrű.
Alkohol: 8,2 % V/V
Balling: 22,5°

IBU: 65
EBC: 95
7-en mint a gonoszok: 4,375
Untappd élettartam összpontszám : 4,01
(65 csekkből)

 

Fehér Nyúl Stout, Stout - Oatmeal, Fehér Nyúl  stout_nyul.png
Illat: szinte semmi, tejes kávés
Szín: fekete, barnás hab
Íz: Hibás vagy hiba mentes az ami leginkább semmilyen? Értelme csak az imperial bratyo árnyékában van. Illata nincs, vizes, fekete láger-félé. Ez egy ivó stout.
Alkohol: 6,5 % V/V
Balling: 16°

IBU: N.A.
SRM: N.A.
7-en mint a gonoszok: 2,75
Untappd élettartam összpontszám : 3,45
(574 csekkből)

 

Calm Storm, Porter – Baltic, Fehér Nyúl storm.png
Illat: Tejes kávés illat.
Szín: fekete, barnás hab
Íz: Full malátát érezni, van benne zabpehely is.Szordínós tejeskávés pszeudo stout, tökéletes harmonia. Az alkohol nem is érződik, pedig! Az édessége határeset, de kellemes. Csajoknak is! 
Alkohol: 9,8 % V/V
Balling: 22,9°

IBU: 44
EBC: 94
7-en mint a gonoszok: 4,375
Untappd élettartam összpontszám : 3,95
(104 csekkből)

 

Bourbon Vanilla Stout, Stout – Other, Rizmajer Kézműves Sörfőzde rizi_vanila.png
Illat: vaníliás édes
Szín: fekete, barnás hab
Íz: Kissé geil édesség, szinte puncsos, ahogy melegszik. Adja, jön a vanilia és az édes. 
Alkohol: 6,5 % V/V
Balling: 17°

IBU: 15
EBC: 92
7-en mint a gonoszok: 3,25
Untappd élettartam összpontszám : 3,25
(20 csekkből)

 

 Eredmények:

1# Calm Storm, Porter – Baltic, Fehér Nyúl, 4,375 pont

1# Russian Imperial Stout 2018,  Stout - Russian Imperial, Fehér Nyúl, 4,375 pont

3# Szergej, Stout - Russian Imperial, Hedon Sörfőzde, 3,68 pont

4# Rettegett Iván, Stout - Russian Imperial, Szent András Sörfőzde, 3,625 pont

5# Bourbon Vanilla Stout, Stout – Other, Rizmajer Kézműves Sörfőzde, 3,25 pont

6# Katalin Cárnő, Stout - Foreign / Export, Hedon Sörfőzde, 3,125 pont

7# Fehér Nyúl Stout, Stout - Oatmeal, Fehér Nyúl, 2,75

Mivel megosztott lett az első hely, ezért nem adtunk ki második helyezést. Nekem szívem szerint a Calm Storm jobban bejön, többször lenne hozzá kedvem mint a RIS-hez. Érdekes, hogy a kapott pontszámjaikkal messze lelépték az utánuk következőket.

Némi segédlet, olyan kérdésekhez:

Mi az, hogy Stout? Édes vagy száraz? Mi az, hogy Imperial Stout? vagy Russian Imperial Stout? Baltic Porter, eszik vagy isszák?
Az ilyen kérdésekre válaszokat a Beer Judge Certification Program (BJCP) fog adni. Lásd BJCP 2015-ös fordítása magyarra itt. Első Magyar Házisörfőző Egyesület honlapjáról. Letölthető pdf.

E nélkül nehéz beszélni a sörökről, mert a söröket kategóriájának megfelelően kell kezelni a kóstoláskor. Almát az almával esete.

A söröket a Fehér Nyúl, a Hedon valamint Pável beszerzése biztosította. Köszönjük továbbá a KEG Sörművház lelkes csapatának a segítséget a szeánsz perfekt megvalósításához! :)

Fotók: Salbandy és Balu

 

*Kedves Olvasó! A facebook nem támogat bennünket. Neked meg csak egy kattintás a Követés gombra. Így értesülni fogsz legújabb cikkünkről. Köszönjük!

stout russian imperial stout Fehér Nyúl Szergej Rettegett Iván Szent András Sörfőzde RIS HEDON Katalin Cárnő Baltic Porter Calm Storm Heten mint a gonoszok fekete sör kóstolás Rizmajer Kézműves Sörfőzde Russian Imperial Stout 2018 Fehér Nyúl Stout Bourbon Vanilla Stout foreign stout

2019\02\19

Neocitra a cyberpunk hoppy juice

 ksn_fb_re_png_v3.png
 Legenda Sörfőzde történelmi bejelentését prezentáljuk, mert sikeresen lefőzte első NEIPA-ját a NeoCitra-t. A sör varázslatosan gyönyörű és futurisztikusan a jövőbe mutat. A szlogen:"The Neuromancer's hoppy juice" mégis nem kisebb kihívás elé állítja a sört, merthogy a cyberpunk irodalom legismertebb művére utal. A William Gibson: Neuromancer (1984) hősei de még egy személyiséggel rendelkező "MI" sem tudná közönyösen kortyolgatni a cybertér ködös alvilágában.
Ahogy a sörcímkén látható, a NeoCitrával együtt egy új Legendás craft-core brand születésének is tanúi lehetünk. A Legenda Craft Series logót kb. csak 6-8 sör fogja megkapni. Ezek a sörök lesznek a főzde zászlóshajói.

Hogyan is találkozik a high-tech és a sör? Mit jelent, mire utal a NeoCitra név? "Olasszal"  Kovács József beszélgetek, a Legenda Sörfőzde tulajdonosával.

Olasz: Valóban, a sör főzési technológiája, a NEIPA kategória és a felhasznált komlók minősége teljesen ebbe a bevezetőben említett jövőbeli futurisztikus világba vezet. A sör azért lett NeoCitra, mert mindig is kedveltem a Citra komlót valamint nem mellékesen nagyon megfáztam decemberben és amit erre szedtem, a készítmény nevében ott volt a citra, gyakorlatilag egész nap a szemem előtt volt, ha akartam volna sem tudtam volna szabadulni tőle.

A sörünk alapja a Cryo komló termékcsalád, ami egy nagyon új találmány. Egy speciális high-tech technológiával állítják elő. Csak a Yakima cég csinálja.

Saul: tudományos alapja van, most nem mennék bele a témába… /Ananász expressz/

Olasz: A technológia lényege, hogy ugye van az egészben lévő leszüretelt toboz formájú komlóvirágzat. Maga a hatóanyag, a komlógyanta a virág közepében van, a tobozt alkotó szirmok tövénél. A tobozokat nitrogénnel dúsított környezetbe helyezik, hogy elkerüljék az oxidációt. Majd extrém alacsony hőmérsékletre lehűtik, aztán lefújják a tobozt alkotó virágszirmokat és a megmaradó szár és szirom levélnyél töveknél ott van a koncentrált komlógyanta a Lupulin. Ebből először port, majd ugyanúgy pelletet készítenek. Drágább, de megéri az árát.

Mégis mennyibe kerül?

Olasz: Nagyon drága dolog lett, háromszor annyiba kerül, mint a normál komló pellet, (net. 66 €/kg a Cryo Citra) de csak fele annyit kell hozzáadni, hogy ugyanazt a komlósságot érjük el, mint a hagyományos komló pelletnél. A maradék harmadrészt ott hozza be, hogy sokkal több sörlé marad mivel ez a pellet jobban oldódik a sörlében, a lupulin koncentrációja nagyobb. 

További jósága, hogy az íze szenzációs és nem keseríti el annyira a sört. Viszont nem szabad az IPA-k komlózásánál –én például a Citrát szeretem- csak Cryo-t használni, mert akkor hiányzik belőle valami, valami hagyományos komlós íz. Mi azt csináljuk, hogy 50-60% Cryo és 40% hagyományos komló pelletet teszünk bele.

img_20190216_112453.jpg

KSN blog kóstolás: NeoCitra -NEIPA

A Neuromancer's hoppy juice
Illat: Abszolút gyűmölcsös és visszafogott komlós fűszeres illat.
Szín: Klasszikus NEIPA-s tört pürészerű, ködös világos borostyán.
Íz: Gyönyörteli, nagyon érdekes, több fázisa érkezik a komlósságának. Kesernyés, fanyar, fenyő gyantás, narancshéj keserű a korty eleje, brutál komlós a közepe és halovány komlós gyümölcsös a vége. A gyümölcsösségében birsalmát, sárgabarackot, citrusos jegyeket érzek. A korty után érkező keserű komlósság gyorsan illanó. Kiemelném a sör haraphatóságát, hatalmas testtel rendelkezik. Apró kortyokban tudom csak inni.
Alkohol: 6,5 % V/V
Balling: 16°

IBU: N.A.
SRM: N.A.
Maláta: N.A.
Komló: 20gramm/Liter! Citra, Cryo (Amarillo, Mosaic, Centenial)

 

Mennyi NeoCitrát főztél?

Olasz: A sörből 1000 Liter készült, a palackozása a héten csütörtökön várható. Legjobb formáját a márciusi HÁZISÖRFŐZŐK NEMZETKÖZI VERSENYÉRE március 16-ra időzítettem. Addig is amíg el nem fogy,

a Legendás helyeken 600 Ft/ korsó (0,5 literes korsó)

áron lehet hozzájutni. Megjegyzem, csak az önköltsége jóval több. Szeretném megjutalmazni a hűséges vevőimet. A NeoCitra-t csak a Legendás helyeken lehet majd kapni.

img_3372.JPG

 

Mi az a NEIPA?   New England IPA.

A sör ízesítésére használatos komlót kétféleképpen használják: aromakomlóként és keserű (forralási) komlóként. Ezeket a komlókat eltérő időpontban és időtartamban adják hozzá a sörléhez. A keserűkomló, ahogy a nevében is benne van a sör keserűségét adja, pontosabban a komlóban lévő alfasav felelős ezért. Az IPA söröket ily módon könnyen brutálisan keserűvé is lehet tenni. Az ipák nagy része szűrt.  
A komlóban azonban vannak illatos és aromás olajok is, amelyek gond nélkül hozzá tudnak tapadni a szűretlen sörlében lévő, milliárdnyi lebegő élesztő sejthez. Így ha nem szűrik meg a sörlét, akkor az nem oxidálódik és sokkal zamatosabb, ízletesebb a sör. Bár nagy mennyiségű aroma komló kell hozzá, az erőteljes-brutális keserű-komlósság helyett egy gyümölcsösebb, lágyabb íz profil alakul ki. Voilá, ez a NEIPA.   Bővebben a témáról itt.

img_3391.JPG

A Legenda Sörfőzde a hazai főzdék doyenje. 2013 áprilisában nyitotta meg kapuit a nagyközönség előtt termékeivel. A sörfőzdében felső erjesztésű sörök széles választékát főzik és kínálják, melyek szűretlenek és pasztőrözetlenek. Német, amerikai, belga osztrák alapanyagok kerülnek felhasználásra.

img_3394.JPGA sörfőzde tulajdonosa  Kovács József „Olasz”, aki a sörfőzde megnyitása előtt nemzetközi fuvarozással foglalkozott, hobbiból főzte meg első söreit otthon, és ennek sikerén felbuzdulva nyitotta meg első sörfőzdéjét a XVI. kerületi Szlovák úton. A megnyitás évében a Főzdefeszten az év sörfőzdéje címet is elnyerte több nemzetközi elismerés mellett. A régi főzde a széles terméklista állandó tartásához kicsinek bizonyult, ezért új nagyobb főzde építésére volt szükség a termelés folyamatos fenntartásához. Az új főzde a XVI. kerületi Kövirózsa utcában található. Itt lehetőség nyílt a termékbővítésre, és a sörfőzés mellett egy szeszfőzde is megnyitotta kapuit 2017-ben. Már közel 40 féle sör mellett zöldség-gyümölcs és sör párlatokkal színesítjük kínálatunkat.

A Legenda sörfőzde volt az első olyan sörfőzde Magyarországon, aki IPA és Ale söröket kezdett főzni, és ezzel gyakorlatilag egy sör „divatot” indított el.

ananasz-3366.jpg

A gyümölcs sörök gyártásában is úttörő szerepet vállalt. Az első gyümölcs sörök is az Ő nevükhöz köthető. Jelenleg is több mint tíz féle gyümölcs sör közül lehet választani.

legenda_gyumolcsos_s.jpg

A megnyitás óta az a célunk, hogy ugyan kisebb haszonnal, de vevőbarát árakkal magas színvonalon biztosítjuk termékeinket vásárlóinknak.

Végezetül, hogy hol találod meg a Legenda söröket?


A Legenda értékesítési stratégiája  meglepően eltér a többi sörfőzdétől. Ugyanis nem keresik a vevőket, így például multi szupermarketekben ne is keresd söreiket. Kicsi boltoknak vagy kisebb vendéglátóhelyeknek szállítanak ha megkeresik őket, így alapvetően csak a Legendás sörözőkben ihatod a sörüket. 

51046993_2199128950139515_8007442842324566016_o.jpg

 

*Kedves Olvasó! A facebook nem támogat bennünket. Neked meg csak egy kattintás a Követés gombra. Így értesülni fogsz legújabb cikkünkről. Köszönjük!

IPA Legenda craft beer for the people Kézműves sört a népnek NEIPA KSN blog Neocitra Kovács József Olasz Neuromancers hoppy juice

2019\02\17

Indoor IV. itt jártunk!

img_20190215_180514.jpg

Indoor IV. fesztiválon jártunk, bevezető cikkünk ITT, közel 100 csapolt sör közül lehetett választani, de mi eldumáltuk az időt és leragadtunk húsznál. :DDDDD Ebből a húszból született ez a videó. Vígyeljétek!

Kóstolni, kóstolni és megint csak kóstolni! Ami ízlik, azt meg bezsákolni, mert egy hónap múlva már lehet nem mutatja a legjobb formáját.

Jól éreztük magunkat, jövőre mindenképpen jövünk! Addig is olvassatok sok KSN blogot, hogy legközelebb ti eljussatak az n+1 sörhöz is. :D

 

 Játék! Játék!  Játék!  Játék!

 

A videóban van egy napernyő fotó. Melyik sör címkéjén van töménytelen mennyiségű fekete-fehér csík? (korábbi cikkeket nézegesd, benne van)

A válaszokat a KSN blog facebook bejegyzésénél ITT kommentben írjátok meg. Kisorsolásra kerül 2 db fél literes INDOOR üvegkorsó! (tehát 2 nyertes lehetséges, minden nyertes egy korsót kap)

 img_20190217_131625_1.jpg

img_3441_1.JPG

 

*Kedves Olvasó! A facebook nem támogat bennünket. Neked meg csak egy kattintás a Követés gombra. Így értesülni fogsz legújabb cikkünkről. Köszönjük!

Indoor 4

2019\02\13

Miért nyúl a Fehér Nyúl? Fekete Stoutért a pincébe

img_3259_1.JPG

A Fehér Nyúl kisüzemi sörfőzdét Sajgó Álmos, Csepregi András és Meiszner Péter alapították a Soroksári úton.    A tulajdonosok korábban házi sörfőzőként tevékenykedtek, 2017-ben nyitották meg saját főzdéjüket az egykori textilfestő üzemben, ahol most már egy taproom is üzemel.
Első megállapításom, hogy milyen közel vagyunk a Boráros térhez, a második pedig az, hogy abban a pillanatban, ahogy beléptem a nyulas ajtón, eszméletlen finom malátaillat lengett körbe, a főzdében vagyunk benne, gyakorlatilag csak egy ipari függöny választ el a főzőháztól.  

img_3277.JPGSajgó Álmossal  beszélgetek, a Fehér Nyúl fekete énjéről, pontosabban most csak Stoutokról és Porterekről lesz szó.

Álmos: Egyébként amit most érzel az nem a maláta, hanem az élesztő által, erjedés közben termelt különböző anyagcseretermékek illata.

Blog: Mekkora a főzde kapacitása?

Álmos: 23 ezer liter az erjesztőkapacitásunk, ebben benne van már a 2db új 4.000 literes tartályunk. évente 250-300 ezer liter sört tudunk gyártani.

Blog: A fekete színű söreitekből van egy sima Stout, az Imperial Stout és a Calm Storm, ami egy Baltic Porter. Ez utóbbi még idevehető?

img_3235.JPG

Álmos: A Stout az alap szortimentünk része, a 2017. márciusi indulás óta főzzük, ez egy könnyű 4,5 %-os sout, a cél az volt, hogy ez a sör egyáltalán ne legyen testes, hanem éppen ellenkezőleg egy jól iható, könnyen csúszó sör legyen. Benne legyenek a stoutok jellegzetességei. Alc. 4,5% vol. | 13,1°B | 30 IBU | 71 EBC | 0.33l

img_3237.JPG

Álmos: A Russian Imperial Stoutunk szintén a kezdetek óta benne van a Fehér Nyúl szortimentjében, de csak időszakos jelleggel, tehát ez egy szezonális sör, minden évben novemberben kerül piacra és márciusig áruljuk. Jellemzően előző év december-januárban főzzük meg, majd három hónapot van tartályban, utána kiszereljük hordóba vagy palackba és egészen novemberig abba tároljuk, érleljük. Alc. 8,6% vol. | 22,5°B | 65 IBU | 95 EBC | 0.33l és 0.75l

Blog: Azért más, lenne, ha végig tartályban tudna maradni, más kérdés, hogy ráfizetés lenne, mert kell a hely az új sörök számára.

Álmos: Az elsődleges erjedésnél és a másodlagos erjedésnél nagyon fontos, hogy pontosan kontrollált körülmények között menjen végbe, ez történik az erjesztő tartályban. Jellemzően 19-20C° körül. Az érlelés alacsonyabb hőmérsékleten zajlik, kiszerelés előtt egészen 0C°-ig hűtjük, majd a raktárunkban érlelődik tovább. A raktár egy pincében van, ahol viszonylag állandó hőmérsékletet tudunk biztosítani és nyáron sem megy a hőmérséklet 20 C° fölé. Ezt a raktárat idén tavasztól hűteni is fogjuk, tehát fix 12 C°-on fogjuk tartani a söröket.

Visszatérve a Russian Imperial Stoutra, ez egy hosszú érlelésű sör, az alkohol tartalma 8,5-9% V/V körül van, a 2019-es változatot már meg is főztük, itt a tartályainkban erjed. img_3241.JPG

Álmos: A következő a Calm Storm, ez egy Baltic Porter, egyébként egyik kedvenc sörtípusunk.

Blog: Hol helyezkedik el a Baltic Porter a Stouthoz képest? Érdemes összekóstolni stoutokkal?

Álmos: Szerintem mindenképpen érdemes, hasonlóan erősebb jellegű, mint egy Russian Imperial Stout.

Álmos: A fő különbség a kettő közt, hogy a Baltic Porter egy láger élesztővel készült, valamint olyan 13-14 C°-on erjesztettük. Történelmileg is a Baltic Porterek jellemzően láger élesztővel készülnek.

Akkor ez egy láger sör.

Álmos: Igen az.

Blog: Komlózás jellemző rá?

Álmos: Nem is az, hanem jellemzően magasabb alkohol tartalmúak, minimum 6-7, de akár 8-9-10 % V/V sörök. A színűk a az érett borostyántól egészen a sötét szinte már fekete színig terjed. Mi egy kicsit túltoltuk, azt gondoltuk, hogy legyen testesebb, még masszívabb, még feketébb. Alc. 9,8% vol. | 22,9°B | 44 IBU | 94 EBC | 0.33l

Álmos: A mi kedvencünk a Põhjala Főzde (Észt) Öö Baltic Portere, ehhez hasonlót szerettünk volna, többek szerint ez sikerült is és még annál is jobban ízlik nekik.

A Baltic Porterek sztorija az, hogy a Baltikumba is brit portereket kezdtek el exportálni, csak egy idő után ott is elkezdték a helyi változatot megfőzni és a brit porterekkel ellentétben ők láger élesztőt használtak. Még testesebbre, még magasabb alkohol tartalmúra kezdték főzni, így alakult ki ez a  Baltic Porter stílus. A miénk ennek a stílusnak egy extrém képviselője, már-már hasonlít egy Russian Imperial Stoutra, de az élesztő attól mégis markánsan elválasztja, de sok jegyében megfelel annak is.

Blog: Milyen terveitek vannak a tavaszra?

Álmos: Most véglegesítjük a terveinket, hogy mit fogunk főzni ebben az évben, szeretnénk látni már most 90%-ban, hogy mit fogunk csinálni. Az biztos, hogy folytatjuk a Kísérleti Nyúl sorozatot, aminek a Calm Storm is egy tagja volt, előtte volt a Berlin Callin’ ami egy homoktövises Berliner Weisse volt, tavaly nyáron a Lazy Ipa ami egy Session IPA volt.
Idén szeretnénk hat-hét sört bemutatni, valamint készülünk új alap szortiment sörrel is, szeretnénk egy búza sört is fölvenni a repertoárba.

img_3248.JPGA Fehér Nyúl Stout söre az ECBC (Europian Craft Beer Cup) versenyen bronz fokozat ért el Irish Stout kategóriában. (2019 01.23.) Budapest. A Fehér Nyúl eredményeit tekintve: 2017 év végén 6. helyen, 2018 végén is a 10-es listán belül tudtak maradni a hazai főzdék Untappd közönségértékelő népszerűségi listáján. Ez pedig nagy szó, egy 2017-ben indult formációtól.

Blog: Hogy látod most a hazai kisüzemi sörpiacot, kitart a boom, vagy elkezdődik a telítődés és ezzel együtt a megtisztulás?

Álmos: Biztos, hogy lesznek, akik be fognak zárni, de most még nem ez az időszak van. Most még egyre újabb és újabb sörfőzdék nyitnak, aminek egyelőre még van hely, de nyílván, ahogy újabb és újabb szereplők fognak piacra lépni, úgy fognak szűkülni a piaci lehetőségek és majd elkezdenek bezárni a főzdék is. Szerintem idén ez egyáltalán nem lesz még jellemző, de egy-két éven belül már telítődik a piac és ami ezzel jár.

img_3246.JPG

Nagyon sok olyan vendéglátóhellyel találkozunk, ahol nyitottak ezekre a sörökre. Vagy, mert egyelőre nincsenek náluk kisüzemi sörök, vagy azért mert valamilyen kizárólagos szerződésük van, vagy egyszerűen csak még nem merik egyelőre meglépni, de egyre többen a szokásos sörök mellé fölteszik csapra, vagy csak egyszerűen palackos sörből rendelnek.

img_3274.JPGFotók: Salbandy

Abszolút szeretnénk jelen lenni a lehető legtöbb helyen, egyelőre Budapestre koncentrálunk leginkább, egyre több nagyvárosban jelen vagyunk szerencsére és próbálunk egyre intenzívebben jelen lenni.

 Blog: A vidéki felvevőpiac más, mint a budapesti a söreitek típusait tekintve?

Álmos: Nincs különbség vidéken is ugyanúgy mennek az ipák, ami inkább korlát, az egyelőre a logisztika, nehéz elszállítani a söröket kis tételben gazdaságosan.

A cikk söreivel még dolog lesz, ugyanis a blog tervbe vette, hogy egy hét múlva kóstolást tart néhány főzde összeválogatott, nehezebb söreiből. Addig is fejtsétek meg az alábbi videónak az értelmét és szavazzatok! :D 


Videó anyag: Fehér Nyúl


stout Russian Imperial Stout Csepregi András FEHÉR NYÚL Sajgó Álmos Meiszner Péter Baltic Porter Calm Storm Taproom

2019\02\08

Bazinga! Az Új Zélandi subhopper terminátor

New Zealand Double New England IPA

#Hopfanatic #Bazinga!

Nos a KSN blog jómédiamunkásmódjára szépen felvette a felvételt, majd meglapogattuk egymás hátát Tomival és mentünk sört kóstolni. Mégis nagy meglepetésemre a Bazinga! nem azokat a Kiss Tomi féle megszokott brutál amerikai komlókat adta amit eddig megszokhattunk, hanem egy sokkal lágyabb, a videóban pontosan és jól megfogalmazott ízeket, aromákat találunk. Ezért is kell megnézni a videót, hogy miről is van szó! :)

Hát ezért írom, mert a sörnek semmi baja nincsen, csak egyszerűen más eljárással és alapanyagokkal készült mint eddig. A felvétel a KEG-ben történt. Ezért van mindenkin focimez :)


A csapon lévő Hopfanatic sörök (KEG):

• 12 5.5% New England Milkshake IPA (új recept)
• Bazinga! 8% New Zealand Double New England IPA
Kóstoltuk, kicsit vizes, de mindenképpen gyümölcsös, édeskés-citrusos, mandarinszerű alig keserűvel,
hát ez nem a Duke of Budapest.
• Irish Breakfast 4.5% Irish Dry Stout Nitro
Kóstoltuk! kicsit savanykás, kicsit vizes és nagyon nagyon KÁVÉS!!!
• Juicy Hops Series AMARILLO 6% Single Hopped Juicy IPA
• Nohoplimit 8.5% Double IPA
• White Hops 6% Hoppy Bavarian Wheat
• A.P.A. 4.5% American Pale Ale
• White Noise 6% Wheat IPA
• Oatcake Juice 6% Oatmeal IPA 
Kóstoltuk! Szűretlen nagyon finom, kicsit édeskés és éreztem, hogy van benne anyag. Ez már inkább hasonlított a régebbi Hopfanatic főzetekhez. Az este legjobb söre.

 

Akkor most jöjjön az official Bazinga!
Az idei évet, három új sörrel indítja a Hopfanatic, és visszatér 12 megújult recepttel. Az új sörök első szereplője egy New Zealand Double New England IPA a Bazinga! Ez annyit jelent, hogy literenként 23 gramm új- zélandi komlót tettek egy 8%-os New England alapra. Ezek a komlók a Wai-Iti, Kohatu és Nelson Sauvin. Eredménye egy szuperkrémes hazy, juicy, IPA, hihetetlen komlókarakterisztikával.
"Büszkék vagyunk erre a főzetre, egyöntetűen a banda kedvence lett."
Országos bemutató keretében február 7.-én kerül csapra. Sörözők listája hamarosan.

 

 

belépés itt a NYEREMÉNYJÁTÉKBA!

Játsz a KSN bloggal és NYERJ két darab FREE belépőt az INDOOR IV-re. A játék helye: a KSN blog Facebook oldalán! (Nyeremény: 2 db ingyenes elővételi napijegy Február 15.-re vagy 16.-ra) A játék zárása: Február:12. 20. óra.
Sorsolás: 21 óra. Nyertesek kiértesítése messenger üzenetben.

*Kedves Olvasó! A facebook nem támogat bennünket. Neked meg csak egy kattintás a Követés gombra. Így értesülni fogsz legújabb cikkünkről. Köszönjük!

 

Hopfanatic New Zealand Kiss Tamás KEG sörművház KSN blog Bazinga! Double New England IPA

2019\02\07

Megérkezett az amerikai nagynéni, nagybácsi! Aunt Mary és Uncle John IPA-k a Hedontól

img_3020.JPG

A Hedon négyes sörbemutatóján jártunk. A Sas utcában lévő taproomban négy sör mutatkozott be. Ahogy tegnap, most is két vadonatúj sörről lesz szó: az Aunt Mary -Sour Cherry IPA-ról és párjáról az Uncle John -Milkshake IPA-ról. A négyes másik két párjáról tegnapi cikkünket itt találjátok az újragondolt Vertigo lágerről és Szergejről az ütős fenegyerek stoutról.

aunt_finish.png

Egyet mondok: IPA, kettő lesz belőle: Aunt Mary, Uncle John.

Kevés olyan IPA-t lehet mondani itthon, ami gyűmölcsösségével frissességével, haraphatóságával aratja a legnagyobb sikereket. Lágereket igen, de az másik kategória. Az Aunt Mary és Uncle John sörök lelke az, hogy az IPA ízvilág sokkal jobban kinyitja és ráerősít a gyümölcsös fanyar, már-már savanykás ízekre, hogy az már csuda.
Hermán Norbert Jánossal (HNJ) a Hedon Sörfőzde vezetőjével beszélgetek a gyümölcsös Ipákról.

A gazdag amerikai nagynéni, aki magabiztosan mindig 3 meggyet pörget ki a félkarú rablón...

Nagyon ízlik az Aunt Mary, jól hozza a friss zamatos gyümölcsösséget. Ez a sör is az Ipa Colada gyümölcsös vonalát követi?

herman_norbert_1.pngHNJ: igen, csak merészebben hozza a meggy egyedi sajátos íz világát, amihez nagyon jól passzolnak a savanykásabb ízek. Meggy püré felhasználásával készült, a fermentáció végén került be a tartályba. Így a gyümölcsben lévő cukrot bele erjesztettük a sörbe. A fő íz komponens a gyümölcs édes savanyúsága ami a leerjedt cukrok okozta szárazsága fanyarsága együtt ad egy nagyon kellemes és fantasztikusan harmonikus íz élményt. A sörlébe került laktóz is, ami segítette, hogy selymesebb, lágyabb, kerekebb legyen az íz.

Magnum, Cascade Ella, Ekuanot komlókkal hidegkomlóztuk. Ami remekül harmonizál a meggy velő gyümölcsösségével, megmaradt cukrosságával, fanyarságával.

img_3154.JPG

 

KSN blog kóstolás: Aunt Mary -Sour Cherry IPA

Illat: Kevéssé érződik, halvány illat.
Szín: Feltünő, szép, világos rózsaszínes hab.
Íz: Áradó, testes, kesernyés meggyes ízt lehet rögtön azonosítani. Ez az íztömeg remekül harmonizál a leerjedt cukrok szárazságával. A fanyarkás meggyes ízt jól kiegészíti a hidegkomlók citrusos kesernyés aromái. Jól ki van egyensúlyozva az édes és a savanyú, de a sour jelző abszolúte helytálló. Nagyon jól csúszik!
Alkohol: 7 % V/V
IBU: 68
SRM: 14.
Maláta: Pale Ale, Munich light és Búza maláta
Komló: Magnum, Cascade Ella, Vic secret, Centenial

 

 

Uncle John -Milkshake IPA

Hogyan gondoljunk a kategóriára? Milkshake IPA.

 

img_3041.JPGHNJ: Nem szó szerint, de ne rázzuk fel a sört semmiképp. :)
De komolyan, ez a legkomplexebb sörünk most. Az volt a célunk ezekkel az új söröknek a megteremtésével, hogy ne csak egy sört adjunk a fogyasztó kezébe, amit jóízűen elfogyasztunk és tudunk róla beszélni, hanem hosszú perceket akár órákat töltsünk el a sör komplexitásának a fejtegetése közben. Használtunk őszibarack pürét és ugandai szárított vaníliát. A Magnum komló adta a keserűséget, amit Cascade, Amarillo, Galaxy és Hallertau blanc aromakomlózás követett. Hidegkomlózásnál is az utóbbi négy komlót használtuk.

Ez a sör jelképezi igazán, hogy mit jelent számunkra a sörfőzés és az alkotás, mert ez a sör mutatja meg leginkább, hogy egy komplex íz világot szeretnénk adni a fogyasztóknak. Legyen Hedonista mindenki egy kicsit, örüljünk a mának, kóstoljunk sokat és ha megtaláltuk az igazit akkor merüljünk el benne.

A Hedon krédót hallottuk hölgyeim és uram! :) De vissza a sörhöz, elég magas az alkohol foka. Ebből megiszok kettőt és igen jól érzem magam!

img_3156.JPG

HNJ: Igen, ezzel is jelezni kívántuk, hogy ezek a sörök nem tömegsörök, ha akarnál sem tudnál belőle sokat inni, ez más, ezek a sörök a sörivás magasabb fokú élvezetéről szólnak.

img_3195.JPG

Ahogy ízlelgetjük ezeket a söröket, ahogyan jön a beleerjesztett gyümölcs és jön ki belőle a vanília, ami keveredik a rengeteg aromakomlóval, maga a sör ahogy megiszod, először kicsit bejön a vaníliás íz, utána érzel egy kis leerjedt gyümölcs ízt,  utána –ahogy ez letisztul- szép lágyan jönnek a komlók ízei aromái, a végére megmarad az IPA jellege a keserűsége (61 IBU), ami ezzel a laktózos simasággal ami a korty végén a nyelvem tövén és a szájpadlásom tetején érzek, szóval ez a sör! Ez egy különleges sör.

Úgy érkeznek egymásután az ízek, ahogy a hagyma héját lehántjuk és alatta ott van a következő, majd a következő és így tovább. A rácsodálkozás öröme ez a sör.

img_3027.JPG

 

KSN blog kóstolás: Uncle John -Milkshake IPA

Illat: Öszibarackos, picit savanykás és kicsit édeskés vaníliás illat.
Szín: Opálos, világos borostyán színű, kicsit tört, pürészerű, -már bocsánat: turmixszerű- szűretlen test.
Íz: A szűretlensége, tömörsége, haraphatósága (óriási test), valamint az ízkombinációk remekül adják a gyümölcs shake érzetet. Sűrű a test és komplex az íz. Az őszibarack és vanília remekül keveredik, az édes és savanykás ízek harmónikusak. A korty legvégén a komló aromák jönnek, de nem a vadkeserű, hanem a lehelet finom aroma komló élmény koronázza meg ezt a sört.
Az ízek kibontása számomra legjobban 14° tól fölfelé érezhető ki a legjobban. Hidegen egyszerűen csak lezúdúl. Ha egy picit melegszik a sör kibontja szirmait. Érdemes erre várni.

Alkohol: 7,3% V/V
IBU: 61
SRM: N.A.
Maláta: Pale Ale, Munich light és Búza maláta
Komló: Magnum, Cascade, Amarillo, Galaxy, Hallertau blanc.

 

A Hedon új négy söre: Vertigo Inda Pale Lager, Uncle John Milkshake IPA, Aunt Mary Sour Cherry IPA, Szergej Russian Imperial Stout.

img_3160.JPG Fotók: Salbandy

 

 

Játék! Játék! Játék! Játék!

 

belépés itt a NYEREMÉNYJÁTÉKBA!

red-arrow-segmentspoint-up_orig_gif_lefele.gif

Játsz a KSN bloggal és NYERJ két darab FREE belépőt az INDOOR IV-re. A játék helye: a KSN blog Facebook oldalán! (Nyeremény: 2 db ingyenes elővételi napijegy Február 15.-re vagy 16.-ra) A játék zárása: Február:12. 20. óra.
Sorsolás: 21 óra. Nyertesek kiértesítése messenger üzenetben.

 *Kedves Olvasó!  A facebook nem támogat bennünket. Neked meg csak egy kattintás a Követés gombra. Így értesülni fogsz legújabb cikkünkről. Köszönjük!

 

IPA HEDON Aunt Mary Uncle John Hedon Taproom Bazilika Sour Cherry IPA Milkshake IPA

2019\02\06

Hedon Vertigo az újragondolt láger és Szergej az ütős stout

nyito_finish.png

A Hedon négyes sörbemutatóján jártunk. A Sas utcában lévő taproomban négy sör mutatkozott be. A következőkben az újragondolt Vertigo lágerről és Szergej az ütős fenegyerek stoutról olvashattok. (Egy másik posztban fogunk hírt adni a további két vadonatúj sörről- Aunt Mary -Sour Cherry IPA és párjáról az Uncle John -Milkshake IPA-ról. A folytatás tehát ITT!!)

masodik_finish.pngFotó: Salbandy

Tehát Vertigo és Szergej.
Két jobban homlokegyenest ellenkező irányba mutató stílust nehéz találni. A Vertigo egy Inda Pale Lager, (IPL), azaz egy Hopláger. (A címkén sajnos nyomdahibás a típus neve) A hagyományos láger alapon komlós illatok és aromák ragyognak fel, míg a Szergej egy Russian Imperial Stout (RIS) egy igazi éjfekete nagyágyú, a kategória minden gyönyörűségével. 

A Hedonnak voltak és vannak természetesen újhullámos sörei, de a hagyományos láger gyökerektől nem akar elszakadni. Teljesen jó ötletnek tartom, hogy a főzde a teljes magyarországi piacra tekint nem pedig csak a sör ínyenceknek szeretne izgalmas söröket készíteni. A lágert kihagyni csak a divat miatt nem szabad. Rengetegen vannak akik sokkal apróbb és kisebb lépésekkel tudják csak követni a sörforradalom eseményeit. Az állítást a főzde balatonvilágosi elhelyezkedése még reálisabban igazolja, hiszen a Balaton és a régió, de általánosan az egész felvevőpiac fogja diktálni a Hedon sörök irányát.

Hermán Norbert Jánossal (HNJ) beszélgetek a Hedon Sörfőzde vezetőjével.

Mi az irány a Hedon számára?

herman_norbert_1.pngHNJ: Nem kerülünk előbbre, ha csak USA copy-paste söröket csinálnánk éppen ezért hangsúlyt fektetünk a tradíciókra a hagyományra és majd látni fogjátok a balatonvilágosi főzdének merítenie kell azokból láger tradíciókból ami közel áll a fogyasztók többségéhez akik lágeren szocializálódtak. A fogyasztók a nyitottságuk mellett ragaszkodni fognak az ismerősebb ízekhez és típusokhoz. Tehát visszanyúlunk a láger alapokhoz egy kicsit másképp értelmezve.

A Vertigo IPL egy nagyon izgalmas sorozatnak lesz az első eleme, amiben egy láger alapsörön keresztül szeretnénk bemutatni a komlók sajátosságait. Most elkészült egy íz világ aminek a keserűségét a Magnum adja meg és a magát a komlós fűszerezettségét, aromáit-illatát a Cascade és Ekuanot komlóknak köszönheti.

De továbblépve szeretnénk még több komló fajtát bemutatni láger alapokon, hogy az emberek tudják, érezzék, hogyan változhat egy íz világ egy csipetnyi másmilyen fűszerezéssel, komlóval.
Kiemelném a színét ennek a sörnek, mert gyönyörű. A Munich light és egy leheletnyi Hell maláta kellemesen sötétebb színeket ad ez így eléggé kontrasztos a sápadt világos lágerekkel.

Láger sör újragondolva, összetettebb malátaprofillal és alaposan hidegkomlózva.  

img_3009.JPGFotó: Salbandy

KSN blog kóstolás: VERTIGO -IPL (India Pale Lager)

Illat: Láger illat.
Szín: Nagyon szép malátás, világos borostyán.
Íz: A korty elején egy mézes, virágos ízzel érkezik a sör, a korty után pedig a hidegkomlóból áradó fanyarabb fenyős, citrusos kesernyés aromák érkeznek. A keserű komlóssága szerencsére nagyon kordában van tartva, alig érezhető. Nagyon jól csúszik! A Vertigo eredeti változata -már nincs gyártásban- abban különbözik a mostani változattól, hogy az egy sima láger sör volt. Hatalmas tehát a változás az új sör előnyére.
Alkohol: 5,9 % V/V
IBU: 60
SRM: NA.
Maláta: Pilsner, Hell, Münnich light és Búza maláta
Komló: Magnum, Cascade Ella, Ekuanot

 

Szergej -Russian Imperial Stout (RIS) 

img_3034.JPGFotó: Salbandy

A Katalin Cárnő után kellett egy igazi RIS. Mikor kezdtetek erről gondolkodni?

img_3041.JPGHNJ: Tavaly novemberben. Tegnap került palackba, jó két és fél hónapot érlelődött a sör.

Tehát akartatok készíteni egy tartalmasabb, minden szempontból különlegesebb fekete sört.

HNJ: A cél az volt, hogy készíteni akartunk egy igazán ütős, erős, valódi Imperial Stoutot. Az volt a főszabály, hogy ne kerüljön előtérbe az alkohol, mert egy könnyen iható, jól csúszó sört szerettünk volna ebben a kategóriában. Ezért is nem törekedtünk a kategória alkohol csúcsának a döntésére sem.

A 9,2 alkohol tartalommal szerintem sikerült az ütősséget létrehozni. Az érlelési idő alatt kaptunk egy olyan összeérett stoutot, ami úgy gondolom, hogy itatja magát, könnyen iható, -annak ellenére, hogy ez egy nehéz sör- mégis észrevétlenül benne van a magas alkohol, és egy nagyon harmonikus csokoládés kávés ízkavalkádot kaptunk. A komlózás ebből a szempontból nem érdekes, mert csak Magnum komlót használtunk, a maláta összetétel a különleges és hangsúlyos. A zabpehely mellett hatféle malátából készült a sör.

img_3159.JPGFotó: Salbandy

A zabpehely a krémesebb testet adja?

HNJ: Igen, nem szerettük volna, hogy milk stout legyen, ezért laktóz nem került bele, mégis egy kicsit csúszósabb lágyabb ízérzet terveztünk, ezért döntöttünk a zabpehely mellett. Szőlőcukrot (dextróz) használtunk a magasabb alkoholtartalom elérésére, mert nem szerettük volna túlmalátázni a sört. A kihozatalt rendkívül megdrágította volna. Nem ez volt a cél.

Én úgy éreztem, hogy egy kicsit a Magnum megtolta a sört a keserűség felé. Mintha kicsit több lenne mint kellene. De lehet, hogy a testesség miatt mégis szükséges.

HNJ:61-es IBU-ja van a sörnek.

Nézzük a sört, azaz először a címkét. Szergej a rapperek hagyományos háromcsíkos susogójában guggol,  körülötte bézból ütők és szotyimagok röpködnek. Szergej tipikusan szláv pózban guggol, a teljes talp és a sarok is a földet érinti. Ez egyfajta szláv pihenő, sziesztázó testartás (angolul: squat), amiből veszély esetén könnyen felvehető az álló testhelyzet.

SQUAT

Itt egy videó a SQUAT-ról, mi is ez, ahogy az igazi szlávok csinálják mint pl. Boris, aki persze akár lehetne Szergej, Iván vagy Orilomoj. :D

A Szergejből lesz speciális edition ami esetleg hosszabb érlelést kap?

HNJ: Egyelőre nincs tervben, mert úgy gondolom, hogy ennyi idő elegendő, hogy általánosságban a legjobb formáját már most megmutassa. A főzési terveinkben szerepelnek hosszabb érlelési idejű stoutok, ezeket mindenképpen a téli időszakra fogjuk majd időzíteni, hiszen a nagy söröket ekkor kell elővenni és a közönségnek megmutatni.

 img_3093.JPGFotó: Salbandy

KSN blog kóstolás: SZERGEJ -RIS (Russian Imperial Stout)

Illat: Pörkölt malátás, kakaós-csokis, kicsit likőrős alkoholos illat.
Szín: Fekete test, barnás habkoronával.
Íz: Határozottan pörköltmalátás, tejszínes csokoládés erős kávéssággal. Habos, krémes korty. Picit édesebb ízzel indít, de ez átfordul a korty végére keserűbbé. A Szergejt összehasonlítva a Katalin Cárnővel, kicsit vékonyabbnak érzem. Alkoholossága érezhető, de nem szembetűnő, "nem lóg ki".  Mégis mintha érezni lehetne, hogy az Imperial kategória eléréséért beáldozták a malátatömeget. Ugyanakkor el kell mondani, hogy a stoutok nagy többségénél a cukor, kandis cukor használata teljesen megszokott dolog.
A következő főzet érlelése egészen biztosan hosszabb lesz, így kellő idő fog a rendelkezésre állni, hogy még különlegesebb ízek és aromák bukkanjanak fel, érdemes lesz várni az élelt verzióra. Információim szerint valamikor év végén lesz Szergej legközelebb.A téli időszak nagy söre ez lesz a Hedonnál.
Az ízérzet legjobban 15° körül adja ki legjobban magát, erre feltétlen figyeljünk a kóstoláskor.

Alkohol: 9,2% V/V
IBU: 61
SRM: 63
Maláta: 6 féle
Komló: Magnum

 

A cikk a bemutatóról ITT folytatódik!!!

 

A Hedon új négy söre: Vertigo Inda Pale Lager, Uncle John Milk Shake IPA, Aunt Mary Sour Cherry IPA, Szergej Russian Imperial Stout.

img_3160.JPGFotó: Salbandy 

 Játék! Játék!  Játék!  Játék!

 

belépés itt a NYEREMÉNYJÁTÉKBA!

red-arrow-segmentspoint-up_orig_gif_lefele.gif

Játsz a KSN bloggal és NYERJ két darab FREE belépőt az INDOOR IV-re. A játék helye: a KSN blog Facebook oldalán! (Nyeremény: 2 db ingyenes elővételi napijegy Február 15.-re vagy 16.-ra) A játék zárása: Február:12. 20. óra.
Sorsolás: 21 óra. Nyertesek kiértesítése messenger üzenetben.

láger Vertigo Szergej IPL hoplager RIS Russian Imperial Stout HEDON Indan Pale Lager Aunt Mary Uncle John Hedon Taproom Bazilika