Cseh sör anekdoták II. rész
Június 30.-án zárult a VI. Cseh Sörfesztivál. A fesztiválon beszélgettem a Martin Imrével főszervezővel a cseh sörökről, sörtörténetről, a világbajnok cseh sörökről.
Martin Úr szerényen csak vendéglősnek aposztrofálja magát, de a riportból is kitűnik, nem egyszerű vendéglős ő, hanem egy olyan ember aki az életét annak szenteli, hogy a minőséget keresi, kutatja és ha megtalálta, akkor megosztja tudását a barátaival, vendégeivel. De hallgassuk meg őt, a minőségi cseh sörökről beszélgetünk és arról, hogy a minőség kötelez.
Konklúzió: jó alapanyagot kell választani, tisztelni kell a receptet, aztán lehet ide oda húzogatni az arányokat a végén egy csoda alakul ki.
A kisvakond legalább olyan sztár volt mint a sör
A Zubr Světlý Ležák (5,1%-os) mézarany színű, közepesen testes, harmonikusan kesernyés klasszikus cseh sör.
Ez kérem olajban sütött krumplis tócsni. Sör mellé kiváló.
A 10-es ballignfokú Samson a gyár egyik leghíresebb sörmárkája: nem véletlen a város főterét a bibliai Sámson kőbe faragott alakja ékesíti, az ő nevét viseli a kiváló világos sör is (3,8%-os) enyhébb komlós/malátás ízhatással.
A sörgyár neve magyarul: polgármester, szűretlen búzasörük (5,3%) egyszerűen remek.
Állítólag a hajlított réz idomok Prága látképét formázzák. Valahogy ezt én nem vettem észre.