Hedon Ipa Colada és Chessie NEIPA

Gyümölcsösebb ipák

kozos.png

A craft sörök között az IPA a legnépszerűbb kategória. Most a Hedon Sörfőzde két olyan új söréről lesz szó amelyek IPA-k de természetesen valamilyen csavarintással mégis különlegesebb főzetnek mondhatók. Ketagóriák közötti átjárás már természetes dolog a főzés világában. A kreativitásnak csak a képzelet szab határt.

img_20190117_152144.jpg

 

A Hedon Sörfőzde vezetőjével Hermán Norbert Jánossal beszélgetek az Ipa Colada (IPA) bemutatóján.



Ipa Colada, komlózott ananász koktél

img_2685.JPG

Mi volt a koncepció, milyen célok voltak kitűzve és azt hogyan valósítottátok meg?

Az Ipa Colada-val az elsődleges célunk az volt, hogy az első gyümölcsös ipáját elkészítsük a Hedon Sörfőzdének, semmiféle tapasztalatunk nem volt még azzal, hogy egy gyümölcsös sör mitől lesz gyümölcsös és mitől tudjuk egy összetett komplex sörré tenni amivé szerettük volna. A gyümölcsös ízek dominálnak a megfelelő keserűség mellett, amit egy IPA meghatároz nekünk.

Amikor a receptet alkottuk, az egy abszolút csapatmunka volt a főzőkkel. Természetesen volt egy kiindulási alap amit már bekóstoltunk és valami hasonlót szerettünk volna alkotni de mégis egyedi jegyekkel. Elég nehéz dolgunk volt mire felkutattuk a megfelelő ananász alapanyagot, hogy az minden szempontból megfelelő szűrt velő legyen.
Kísérletezési folyamat volt, hogy mikor kerüljön be a püré a sörbe, beleerjesszük, ne erjesszük, hogy történjen, mint történjen és amikor összeállt a kép mindannyiunknak bent a főzdében, elindult a főzési folyamat.

img_20190120_113451.jpg

 

Az ananásznak van egy erőteljes savassága az édessége mellett. Ezért volt az a választás, hogy a komló kesernyésségét ez fogja balanszírozni a maláta helyett?

Abszolút ez volt az elképzelés, hogy a belekerült Magnum, Chinook és Mosaic komlók amelyek az ízét és a karakterét adják meg a sörnek és ezzel próbáltunk játszani, hogy a komlók sajátosságait hogyan emeli ki jobban az ananász. Attól tartottunk, hogy erjedés után kierjed belőle a cukor és eltűnik az édes íz, de úgy tűnik, hogy sikerült a határon belül maradni.

KSN blog kóstolás:

Szín: Átláthatatlan ködös, világosabb narancs.
Illat: Finom, friss, leheletnyi gyümölcsös jó illat
Íz: Erőteljesen ananászos, citrusos, gyümölcsös, gyümölcs-koktélos ízérzet, ami elfedi a magas alkoholosságát.  Az ananász még éppen érezhető édessége jól passzol a komlók szárazabb narancshéj keserűségéhez. Ez kísér a következő kortyig.
Nagy kortyokban jól iható. Ahogy melegszik a pohárban, az ananász savassága előbújik és kicsit ropogóssá válik. Bár egy meglehetősen komlós sör, a vidám gyümölcsösség ezt nagyon jól ellenpontozza. Leheletnyi fanyarkás komlóérzet vidám hawaii ízélménnyel.
Alkohol: 7% V/V
IBU: 43
Maláta: Pale Ale, Búza
Komló: Magnum, Chinok, Mozaik

 

 Chessie

a komló "szörny" ami leránt

Chessie az első NEIPA-ja a Hedonnak. Ez manapság egyre terjedő, divatos és abszolút élmény teli irányvonal. Van olyan főzde, ami szinte ontja magából az ilyen főzeteket és nagyon szeretik a népek. Abszolút sztár lehet a Chessie, mert a kategória sajátja, hogy intenzív ízű, zamatos sör gyümölcsös jegyekkel. Nem véletlenül került a repertoárba.

img_2693.JPG

 

Tipikus West Coast NEIPA amiről beszélünk. Ez egy nagyon nagy siker, mert ez az első ilyen sörünk ami most img_20190120_113257.jpgkészült el. Pár hete van még csak jelen a piacon. Fontos volt számunkra, hogy megmutassuk a piacnak, hogy a recept alkotója mennyire kreatív és ezt a Hedon főzde mennyire jól le tudja követni.

Egy magasabb alkohol fokú sört képzeltünk el, amit nem az erőteljesebb malátásság alakít ki, hanem dextróz és cukor. Magnum komló adja meg a keserűséget, a végeredmény egy 80-as IBU-s NEIPA ami azért nem megszokott.

A NEIPA-k ritkán keserűek.

Igen és mi ezzel akartunk egy újat alkotni és kitűnni, mert a többi Neipa olyan 65-70 IBU-s.

Mi az a NEIPA?   New England IPA.

A sör ízesítésére használatos komlót kétféleképpen használják: aromakomlóként és keserű (forralási) komlóként. Ezeket a komlókat eltérő időpontban és időtartamban adják hozzá a sörléhez. A keserűkomló, ahogy a nevében is benne van a sör keserűségét adja, pontosabban a komlóban lévő alfasav felelős ezért. Az IPA söröket ily módon könnyen brutálisan keserűvé is lehet tenni. Az ipák nagy része szűrt.  
A komlóban azonban vannak illatos és aromás olajok is, amelyek gond nélkül hozzá tudnak tapadni a szűretlen sörlében lévő, milliárdnyi lebegő élesztő sejthez. Így ha nem szűrik meg a sörlét, akkor az nem oxidálódik és sokkal zamatosabb, ízletesebb a sör. Bár nagy mennyiségű aroma komló kell hozzá, az erőteljes-brutális keserű-komlósság helyett egy gyümölcsösebb, lágyabb íz profil alakul ki. Voilá, ez a NEIPA.   

Az erősebb komlózottság egyfajta biztonságot is jelenthet, mert általában ezek szűretlen-pasztörizálatlan sörök szavatossági ideje meglehetősen rövid, a komlósság meg ezt meghosszabbítja. A NEIPA sajátossága azonban az, hogy inkább a lágyabb és a gyümölcsösebb karakterekkel operál az ipákhoz képest.

A fő vezérlőelv az volt, hogy  a sör legyen a végére keserűbb. Megvan az a kavalkád az elején amikor belekóstolsz és érzed a Cascade, Mosaic és Citra komlós íz orgiát. De úgy gondoltuk, hogy ennek keserűnek kell maradni. Mivel a keserű ízérzet a korty a legvégén érkezik, ezért az a következő kortyig végigkísér. img_2895_jpg2560.jpg

 

KSN blog kóstolás:

Szín: Átláthatatlan ködös, egészen világos narancs.
Illat: Nagyon finoman közvetít egy édes illatot, ami inkább csak ígéret.
Íz: Fenyős, citrusos, gyümölcsös. A sör kicsit vékony a malátásság hiánya miatt. Került bele egy kis zabpehely, hogy egy kicsit testesebb, ropogósabb (crispy-sebb) legyen. A komlóhangsúlyosság miatt pedig száraz-kesernyés a domináns ízérzet. West coast ipa eredete tagadhatatlan, egy kis facsarással NEIPA-vá változtatva. Nem klasszikus NEIPA.
Alkohol: 6,5% V/V
IBU: 80
Maláta: Pale Ale, Munich light, és egy kevés zabpehely
Komló: Magnum, Cascade, Citra, Mosaic, Vic secret

 

Ajánlott fogyasztási hőmérséklet?

Ez egy nagyon jó kérdés, próbáltam 5-6 fokon, majd 9 fokon...

De ezt az ipák nem szeretik, viszont lehet, hogy a gyümölcsössége meg igényli. Ez majd kiderül.

Én azt javaslom, hogy mindenképpen próbáld meg azon a hőmérsékleten fogyasztani ahogy az ipát szoktad, majd ki lehet próbálni egy kicsit lejjebb és aztán feljebb. Nagyon izgalmas ízek jönnek ki belőle.

 

*Kedves Olvasó!  A facebook nem támogat bennünket. Neked meg csak egy kattintás a jobb felső sarokban a Követés gombra. Így értesülni fogsz legújabb cikkünkről. Köszönjük!

 *****

A Hedon Sörfőzdét 2014. márciusában alapították. A balatonvilágosi sörfőzdében 2015. augusztusában indult el a sörfőzés, az országban akkor a legmodernebb kisüzemben. Felsőerjesztésű söröket készít. Kapacitás: 37 500 L/hó.

Sörfőzők:
Hermán Norbert János (üzemvezető)
Kőszegi Kálmán,
Erdei Nóra