Budavár, sör, esztrád

Szó szerint jó idők járnak a söriparra mostanság, tikkasztó forróság volt még pár napja és ma a Budavári Sörfesztivál zárónapján enyhe kellemes simogató sörös idő volt.  Azért írom ezt, mert a sörfesztiválnak csak egy elrontója van: az időjárás. Ha nagy forróság van akkor is isznak sört az emberek, csak éppen a lábukat áztatva vízparton vagy lavórba, egyszóval máshol töltik az idejüket, mint ahogy a fesztivál szervezők tervezték. 

Ez a fesztivál azonban nem a sörről szól, pontosabban: rengeteg sörről szól. Persze fővendég a cseh söripar, a kézműves sörök is vonzó alternatíva, azonban a fő attrakció a szórakoztatás, a belső helyszín, az Oroszlános udvar a nagy színpaddal a legfontosabb objektum, mert minden itt dől el. Pontosabban a bevétel jó része itt realizálódik. Leülök sört inni, nézem a műsort és nem akarózik haza menni, mert itt van ez a rengeteg ember, meg megy valami esztrád is, jó itt lenni, jó itt inni. Iszok akkor még kettőt-hármat, sokat (persze a felelős alkoholfogyasztás jegyében).
A Budavári fesztivál egy olyan automata, amibe ha benyomod a zsetont és lehúzod a kart, kiadja a terméket, de valami mást is, csilingel, kacag szemérmesen pillog és te barátom újra zsetont dobsz be. A kézműves-kisipari sörfőzdék csak momentum ebben a nagyipari sör tengerben. Tudtad e, hogy egy százalékát sem éri el a nagyokénak a kézműves sörök forgalma?

Márpedig a nagyok: a Soproni, a Dréher, a Borsodi, nagy egyetértésben adtak sajtótájékoztatót arról, hogy milyen nagyszerű alkalom, hogy a kis manufaktúrák és a nagy sörös cégek együtt mutatkoznak be a közönségnek, a sörgasztronómia egyre szélesebb fogyasztó közönséghez jut el.

multik.jpgA vezérkar, mindent megfontoltak, mindent felosztottak

 

 

WIN_20140612_101253.JPGÍgy készül a 'csoda'

 

Hozzám ebből csak az jutott el, hogy a Borsodi Staropramen-ben ihatatlan keserűsót éreztem, a Soproni által patronált Tankcsapda sörcsapon volt elfogadható íz. Videó itt egy korrekt tankos csapolásról.

 A sörfeszt egyik főszervezője Kurucz Dániel az alábbiakat nyilatkozta: „A sörfogyasztás kultúrája Magyarországon egyre fejlettebb, Budapest pedig sörgasztronómiai regionális központtá kezd válni. A most negyedik alkalommal megrendezésre kerülő Budavári Sörfesztivál már a kezdetektől fogva élharcosa volt ennek a folyamatnak. Külön öröm és siker a számunkra, hogy talán a világ legelismertebb „sörös nemzete”, Csehország lett az idei évben a fesztivál „díszvendége”. Mindez természetesen azt is jelenti, hogy a jól ismert belga, ír és német nedűk mellett olyan cseh sörkülönlegességeket is megkóstolhatnak majd a vendégeink, amelyek a magyar közönség számára eddig ismeretlenek vagy elérhetetlenek voltak” .

De mindenki a nagy attrakcióra várt a Dréher, vagy ahogy tetszik a SAB Miller hozott egy (fa) hordócska Pilsner Urquell szűretlen sört. A csapraverést Robert Lobovsky cseh származású  “Beer Master”  mutatta be, a titulus azt jelenti, hogy az a dolga, hogy a világ számos helyén profi sörbemutatókat tart. Tulajdonképpen promóciós munkatárs. Megtudhattuk, hogy a szerencsés kiválasztottak vagyunk mert folyamatosan csak két helyen lehet ehhez a sörhöz jutni a világon: a pilzeni gyárban és egy pilzeni kocsmában.

 

 

Kritika a szűretlen pilzeniről:

 

 

Nekem személyesen a pilzeniről az a véleményem, hogy nagyon lágy ízű volt. Más az ízlésem, a karakteresebb söröket kedvelem. A habja magasan felfutott, de mit is várunk egy friss csapolástól. Szóval érdekes volt a hordós csapraverés mint esemény, de ízben semmi extra, illatában a frissen csapolt sör kellemes.

A folytatásban a sörös standok közvetlen környezetét fogom elemezni.

WIN_20140529_183957_1.JPG