VIII. Cseh Sörfesztivál a Szabadság téren

Tudtad, hogy a purkmistr és a primator szó is polgármestert jelent? Az előbbi a régies utóbbi az újkori megfelelője. A polgármester sör fronton is fontos személy volt, ugyanis a sörfőzés fővédnökeként is szolgálta a közösségét. A sörfőző mester (a sladek) után a második legfontosabb ember volt akit emlegetni lehetett a minőséggel kapcsolatban.

Martin Imre "Vendéglőssel" beszélgetek aki már a nyolcadik cseh sörfesztivált szervezi Budapesten, de win_20150627_173539_2.JPGKapuvárra és Debrecenbe (Virágkarnevállal egy időben) is szervez cseh sörös rendezvényeket. Az előző évekhez képest nagy változás az új helyszín, most az V. kerületben a Szabadság téren vagyunk, miért költöztetek? (korábbi videóriport Martin Imrével a cseh sörökről 2013-ból.)

A Városháza parkot kinőttük. Itt a látogatók nem jobbra és balra hullámzanak, hanem körbe tudják járni a helyszínt, a viszonylag széles utcácskában. Gyönyörű zöld felület mindenfelé, szemlátomást jóval több a vendég, jó választás volt, vissza fogunk térni a későbbiekben is. Az infrastruktúra is sokkal fejlettebb, a régi Városház téren nem volt csatorna és víz sem volt rendesen, az állapotokat inkább a nomád jelzővel lehetne leírni a legjobban. Itt pedig egy turista útvonal kellős közepén vagyunk a Parlament és a Szent István Bazilika között. Így mindig van egy állandó betérő vendégkör, de vannak közülük szép számmal akikkel este is találkozunk.

 win_20150627_203627.JPG

Ez a tér a nyugalom és a csend szigete a forgalmas és zajos belváros közepén. Ez egy valóban nagy tér, ahol csak elenyésző autós forgalom van. A Parlament és a Bajcsy közötti terület a sörözés Mekkája lesz erre a két hétre. Az elhelyezkedése kimondottan alkalmassá teszi egy kisebb sör fesztivál számára, nyugodt elmélyült sörözésre, kikapcsolódásra, ízek és zamatok felfedezésére.

win_20150626_203631.JPGwin_20150626_175250.JPG

 

 

 

 

 

 

A cseh sör fogalom mindenki számára. A hagyományos Pils típusú sörök kedvelői itt aztán tobzódhatnak. Kesernyés íz, nem extrém magas alkoholfok. Vannak komlózottabb söreik is de ezek nem jellemzőek.

Valóban a hagyományosan nagy márkanevek mellett itt vannak olyan mikro sörgyárak: mint a Purkmistr, a Maxmilien és az Urban. Természetesen a méretük csak cseh mércével mérve kicsi, mert a cseh sörfőzés minden szinten egy-két nagyságrenddel nagyobb a hazainál. Ezek a sörök élő sörök, nem csakhogy szűretlenek, hanem pasztörizálatlanok, ezeket söröket csak folyamatos hűtőlánccal lehet szállítani, de még a csapon is jobban kell hűteni mint a többit, ez eléggé megbonyolítja a logisztikát. Ezek a sörök nagyon drágák is, Literje nettó 1,5-2€ között van, azaz erre rakódik még minden egyéb költség: Adó, Áfa, szállítási költség.

win_20150626_200905.JPG

win_20150626_195113.JPG

 

 

 

 

 

 

A kínálat kialakításakor volt konkrét elképzelés, hogy: -Józsikám-Sanyikám, na azt a sört ide ne hozd kérlek, mert nem illik a portfólióba.

Nem, dehogy. Nekem csak egyetlen kérésem volt, hogy csak azok a partnerek jöjjenek, akik képesek nívós, egyszóval korrekt vendéglátásra. Ez az első és egyetlen szempont ugyanis, hogy a vevőt ne egyszerű vásárlóként hanem vendégként fogadjunk. Tapasztalhatjuk, láthatjuk szinte minden területen, hogy minőségi termékeket sem egyszerű eladni a piacon. Kell valami plusz amiért a vásárló kinyitja a pénztárcáját és fizet. A becsületesség, korrektség elengedhetetlen, de ha méltó módon, tisztelettel vendégként kezelem a vásárlómat, akkor nemcsak a terméket kapta meg, hanem egy olyan pluszt ami feltölti az embereket. Mind a ketten meg vagyunk győződve róla, hogy nemcsak jó vásárt csináltunk, hanem jó érzéssel is gazdagabbak is lettünk. Ez nagyon-nagyon fontos, aki nem szívből csinálja az jobb ha bele sem vág.

No kérem, Martin Imre "Vendéglős" krédóját hallottuk, de kotorásszunk egy kicsit a zsebében is. A fesztivál szervezés horribilis költségekkel jár, előre kell finanszírozni dolgokat, készletet, stb. Hogyan alakultak az utóbbi időkben a sörfesztiválok eredményessége?

A legutóbbi már hozott nyereséget. De ez elég bizonytalan mert egy fesztivál rendkívül időjárás függő. 2014-ben például volt olyan hét amikor 40 fok körül volt, a következő héten meg 3 napot esett és 17 fokra csökkent a hőmérséklet. Egyik véglet sem kedvez a sörös rendezvényeknek. Itt most nagyon jó, igazán remek időnk van, minden adott a jó forgalomhoz.

 win_20150627_204358.JPG

Van ajánlott fogyasztói ár?

Igen, azt javasoltam, hogy alsó határnak a három decis pohár legyen 400, a fél literes korsó legyen hatszáz forint körül, szórás persze lesz. Az árakat még árnyalja, hogy az erőseb sörök pl. a Primator double, amelynek nagyon magas az alkoholtartalma ennélfogva az adóvonzata is, ezért ez bele fog kerülni nyolcszáz –kilencszáz forintba is. De azt gondolom a vendégek kérni fogják, mert nagy az érdeklődés a különlegesebb sörök iránt.

Lesz Fesztivál korsó? Nem kötelező jelleggel, de aki akar venni annak biztosítani kellene. Mindenhol csak műanyag pohárba csapolnak.

Tervbe van véve, ez egy szervezési hiba, szerettünk volna ha megvalósul, de minden részletre nem tudtunk azonos erősséggel koncentrálni, jövőre tervezni fogjuk.

Mindenhol készpénzzel lehet fizetni, jól láttam?

Igen, jól látod nincs kártyarendszer, nincs fesztiválkártya. Úgy gondolom, hogy ez csak drágítaná a vendégek fogyasztását, a kártyarendszer minden esetben a vevőre terhel egy pár száz forintos alapösszeget, ezt tavaly kipróbáltuk, ezért idén ezt semmiképpen nem akartam. Sőt ha már ennyire belementünk, akkor azt is el kell mondanom, hogy a nagyobb sörfesztiválokkal ellentétben nálunk a sörmérő cégeket nem terheljük forgalom utáni jutalék kulccsal, mert végső esetben ez is növelné a pohárba kerülő sör árát. Mi csak annyi pénzt kérünk el, hogy a költségeink nagy részét fedezni tudjuk, mi is működtetünk itt sörcsapokat és ebben próbálunk nyereségesek lenni.

win_20150627_204417.JPG

Mindent összevéve megfizethető, tisztességes cseh söröket akarunk bemutatni a fesztiválközönség számára.

Érdekes, hogy az ember nem gondolná, hogy cseh sör gyártók IPA és APA, (pontosabban PAPA és PIPA a P mint Permon) sörökkel is előállnak.

A Permon valóan egy renegát főzde nem a hagyományos cseh vonalat képviselik, de Csehországban a Permon-nak nincs is akkora ázsiója mint egy a Strahov Norbert-nek (Sv. Norbert) mert szerintem most Csehországban a strahov_norbert.pngStrahov Norbert a top cseh mikro sörfőzde. Sajnos még nem sikerült hozzájuk eljutni, megpróbálkozunk vele a jövő héten, reméljük tudunk sört hozni tőlük. Ők is gyártanak IPA-t, kóstoltam is kint a sörversenyen, de náluk ami zseniális az nem az IPA-juk hanem az a fajta világos és barna sörök amelyek olyanok mint a Purkmistr. Az, hogy a Purkmistr is főz IPA-t vagy csinál egy portert a téli időszakban, vagy egy gyömbéreset karácsonykor, az benne van a pakliban, minden kicsi megpróbálja, Magyarországon is van ilyen, de nem erről szól a cseh sörözés.

Ha kiemelnék söröket akkor én azt mondom, hogy ami jópofa dolog, hogy 2013-ban a Konrád is elhozta az aranyérmet a világos sörök mezejéről a World Beer Awardson, ( a 2015-ös sörök nevezése lezárult, eredményhirdetés kb 87 nap múlva. A szerk.) Ők folyamatosan fejlesztenek emelik a színvonalat, a másik a Ferdinand pilseni típusú söre, tavaly óta úgy hívják, hogy Ferdinand Max, ez egy 11-es keserű szűretlen világos sör amit ki lehet emelni. Az Urban a Max Millen és a Purkmistr, ezek igazából a normál csehes iható söreikkel vannak jelen.

A trendet tehát a cseh mikro sörgyárak sörei húzzák, mindenki erre kíváncsi és ettől hangos a cseh sörvilág. A „normál” szűretlen pasztörizálatlan sörök képezik a cseh vonal gerincét. Erre büszkék a csehek, ezt keresi mindenki, kóstoljuk meg mi magunk is, a jelmondat legyen: az igazság a poharadban van!

win_20150626_194856.JPG

win_20150626_194709.JPGHát ők itt most kakukktojások, mindenhol ott vannak.

win_20150626_194449.JPG

 win_20150626_194438.JPG

win_20150626_194434.JPG

 

win_20150626_194252.JPG

 

win_20150626_194823.JPG