Cseh söröket kérünk!

A kérdés az, hogyan is kerül a sör az asztalunkra? Ebben az anyagban Gács Zoltánnal beszélgetek, aki egy rendkívül ambiciózus  fiatalember, foglalkozása: sör nagykereskedő.  Majd két sör jön amit itt kostóltam.

win_20150626_193402.JPGA BeerBoard egy fiatal sörnagyker, de a kb. három éves működésetek alatt mégis sok nagy nevű cseh márka is megfordult nálatok: Purkmistr, Primator, Bernard, Maxmilian. Most milyen márkáitok vannak?

A Holba mellett bővültünk a Chodovar-al, (ejtsd: hodovar) a Permonnal, ez egy kézműves cseh sörfőzde a Német határ mellett Karlovy Vary közelében működnek. Pale Ale-eket, IPA-t készítenek, de őszintén ez nem annyira a csehes vonal. A következő márka a Černa Hora, ahol 1298 óta készítenek söröket, tehát ők elég jó tradíciókkal rendelkeznek.

Akkor azt lehet mondani, hogy elég erős a portfóliótok cseh sör fronton, elég ütős ez a felsorolás.

Igen, lehet mondani, hogy nagy lépésekkel terjeszkedünk, mind a sörgyárak és a piac tekintetében.

Ez a fesztivál a ti fiesztátok is. Minden évben itt vagytok? Vagy elmentek más fesztiválra is?win_20150626_195815.JPG

Évek óta itt vagyunk a Budapesti Cseh Sörfesztiválon, de ugyanakkor ebben az évben például még 20 fesztiválon jelenünk meg, volt olyan fesztiválunk ahol kimondottan csak mi magunk voltunk jelen, például Pápán az általunk forgalmazott hat cseh sörgyárral jelentünk meg huszonkét sörcsapon körülbelül harmincféle sörrel. De most ugyanilyen lesz Almádiban a Városnapok, három héten keresztül mi adjuk az összes sört, húsz csapon öt házzal.

Hát ebből elég világosan látszik, hogyha sörfronton Csehország nemcsak Prága, akkor fesztivál szempontból Magyarország nemcsak Budapest.

Igen most már nemcsak keressük ezeket a helyszíneket, hanem megismertek bennünket, hívnak vissza minket kisebb nagyobb településekre ahol jól sikerültek ezek a rendezvények, tehát Pápa után hívnak minket Veszprémbe, mert ugyanaz volt a szervező, mert annyira sikeres volt a sörfesztivál, hogy azt mondták, hogy szívesen dolgoznak velünk.
Évek óta járunk Magyarország legkisebb városába Pálházára fel a Zemplénbe, mert ott is imádják a cseh sört, annak ellenére, hogy nem egy gazdag település egész évben spórolnak arra, hogy jó cseh sört tudjanak inni és még van jó pár olyan város ahol visszavárnak a söreinkkel minket.

Össze tudnád foglalni: miben más miben jobb, miben különbözik a többitől a cseh sör, mi az esszenciája? Mitől olyan különleges? Amiről a hétköznapi embernek esetleg csak sejtése van.

win_20150626_200741.JPG

Én azt hiszem a cseh sör az egy egyedi sörkultúrát jelent. Nagyon sok náció jó söröket gyárt, vagy főz, de a cseh sör valahogy mégis kiemelkedik ezek közül, az a fajta íz világ, amit képvisel nagyon tradicionális. Vannak persze sörfőzdék akik elmennek az IPA és társai irányba de a nagy átlagra ez egyáltalán nem, jellemző. A portfóliónkban van a Permon, aki pont ilyen forradalmi söröket is gyárt, hogy teljes legyen a kínálat, de a mai napig a tradicionális ízek is megvannak e mellett.

Azt gondolom, hogyha valaki a XIII és XIV század óta sört gyárt, akkor az már elég komoly tradícióval rendelkezik, volt rá elég idő, hogy a legjobb módon kísérletezzék ki a sörgyártást. Mai napig hagyományos módon érlelik a söröket 35-80 nap míg ezek elkészülnek, tehát ezek nem modern nagyipari módszerekkel készített sörök.

Az egyszeri sörturistának, mint nekem nagy meglepetés ez a helyszín, nektek hogy jön be, nagyobb a forgalom?

Természetesen nagy gond lenne ha mi hónapokkal ezelőtt már nem tudtunk volna a Szabadság térre való költözésről. Én azt gondolom, hogy sikeresebb zárás lesz mint a tavalyi. Előnye a helynek, hogy körbejárható, nincs eleje, nincs vége egy folyamatos hullámzó áramlás. Nincsenek rossz helyek, nincsen sarka, nincsen holt tér, a vendégek mindenhol, mindenütt megtalálják a számukra kedvenc vagy felfedezésre váró söreiket.

win_20150626_194243.JPG

Ide ki kell jönni, meg kell kóstolni ezeket a cseh söröket, mert ez visszaadhatatlan élmény, üvegben sem pótolható, mint a csapról és tényleg akkora a kínálat, hogy az ember napokat el tudna tölteni, hogy végig kóstolja a kínálatot.

Van egyébként üveges sörötök is?win_20150626_194438.JPG

Igen gondoltunk arra is, hogyha valaki szeretné hazavinni a kiválasztott sört módja legyen rá.

A csapolt sör és üveges sör között milyen különbséget vélsz felfedezni?

Én azt mondom, aki kóstolta ugyanazt a terméket csapon és üvegben, az pontosan tudja, hogy a frissen csapolt sörnél jobb nincsen, az üvegbe zárt szellem mindig el fog térni egy kicsit a csapolt sör javára.

Kereskedjünk most egy kicsit, nézzünk be a kassza fiókjába. A neves márkák nincsenek túlárazva? Mennyi is az annyi?

Nagy név a Purkmistr, hordója 40 € fölött van. El kell hozni kb.700 km-ről, (oda vissza 1.400 km) nem tudsz nagy mennyiséget hozni belőle, mert nagyon rövid a szavatossági ideje (6-8 hét). Tehát ha nagy mennyiséget hozol akkor azt el is kell adnod mégpedig nagyon gyorsan mert szűretlen, pasztörizálatlan,  tehát kis teherautóval kell menni, fajlagosan nagyon drága, hordónként majdnem 3.000 FT rákerül mint szállítási költség. Aztán ide bejön, rákerül a jövedéki adó, a raktározási extra költség, mert csak hűtve tudod raktározni, hogy ne romoljon meg, úgyhogy ha ezt mind-mind kiszámolod akkor gyakorlatilag írd és mondd 1 hordó sörön ki fog jönni olyan 3.000 Ft haszon és belefektettél olyan 18.000-20.000.-Ft-ot, ez nem olyan nagy nyereség egy hordó sörön, ez hatvan korsó nagyker szinten.

win_20150626_201403.JPG

A kisker árrés pedig 80-100%, ez alatt kisker nem dolgozik és nagyjából a fesztiválon ennyire is jön ki. Nincs túlárazva tényleg ennyi. Ha pl. végigmennél egy olcsóbb termék vonalon és eladnál 350 FT-on, azon fajlagosan messzemenőkig sokkal nagyobb árrés szorzó van, tehát ha befektetsz 100 FT-ot és eladsz 350 FT-ért, a másiknál meg befektetsz 500 FT-ot és eladod 900 ért. Tehát nincs túlárazva. Mi például egy drága sörön a Permon-on nem tudjuk azt a haszonkulcsot használni mint mondjuk egy Holba-n.

A Maxmilian az túlárazott?

Én inkább azt mondanám, hogy az ár-érték aránya nem nyerte el a piac tetszését. Ez egy elég drága, kényes sör, nem hozza azt az íz világot, amire azt mondanánk, hogy hú-meg ha! A 0,75 literes palack fogy ára 2.000 FT akkor attól azt várod, hogy rámozdulj, hogy hú de rohadt jó. Sajnos a Maxmilian nem hozta ezt. Behoztunk 2-3 szállítmányt. Jól hangzott, megpróbáltuk, jó pár partnerhez promotáltuk, kihelyeztük. Nem azt mondanám, hogy nem ment el, mert a magyarok vállalkozó szelleműek, kíváncsiak, kipróbálták, megkóstolták és utána azt mondták, hogy jó-jó, de kétezer Ft-ot nem adok egy üvegért.

win_20150626_183901.JPGPermon: a Serpa és a PAPA sör a legnépszerűbb itt a fesztiválon.

 

A Serpából nem tudunk eleget kivinni a fesztiválra annyira szeretik. A stori a következő: 2006-ban alakult a sörgyár és a Pilsner urquell egyik sladekje, volt aki az élére állt a főzdének. Vele indult ez az új vonal, azaz nem a tipikus cseh söröket főzte, hanem az újhullámos sörforradalomnak megfelelően komlózottabb és egyedi ízvilágú söröket. IPA, APA, EPA.

Chodovar, (ejtsd hodovar) a sok magyar aki ismeri csodavárnak hívja, érdekességük, hogy ők az utolsó cseh országi sörfőzde ami teljesen családi magán tulajdonban van és 800 év óta sziklákba vájt barlangokban készítik, érlelik a sört. Van mellette étterem, szálloda, a sörükből kozmetikumokat is készítenek, lehet kapni, szappantól a samponig mindent, de ami a legfontosabb Csehország leglágyabb vizéből készül a sörük. Egyéként Chodovar  Permontól 5-10 km-re van egymástól a két település.

 

PIPA a Permon IPA-ja:
Négy féle maláta, és két féle amerikai komló főzete, a színe erős borostyános, az íze határozattabban komlósabb mint az APA, de nem az a vadkeserű. Számomra meglepő egy cseh főzdétől ez a minőség. A gyártó szerint ezeket a söröket ajánlatos 6-7 C˚ fokon inni, mert jobban kijön az íze és tényleg, de ez érdekes ellentmondás, mert anyag van benne rendesen, ez nem egy olcsó láger.

Pasztörizálatlan, Szűretlen. Alkohol 5,8%, Balling 14˚ tehát van rendesen benne anyag. négy féle maláta, és két féle amerikai komló főzete.

win_20150628_175254_2.JPG

PAPA a Permon APA söre:
Kellemes citrusos virág illat. Kesernyés és visszafogottan édeskés íz, elég harmonikus, a torokban maradó kesernyésesség, de nem kellemetlen, szűretlen opálos halványabb borostyán sárga szín. Hab gyorsan illanó. Második íz már ismerős lesimul, olyannyira kellemesen lágy és sima, hogy feldereng, hogy esetleg vizes egy kicsit. Felbüfögve egy szolid keserű, nem markáns. Jól csúszik, nagy melegben vágyakoznék rá.

Pasztörizálatlan, Szűretlen. Alkohol 5%, Balling 12˚. két féle maláta, és két féle amerikai komló főzete. Iható jó sör.

win_20150629_181539_2.JPG