Kis cseh special

Egy cseh sör kedvelővel, Zsolttal beszélgettem, aki szerintem egy csapoló versenyen is megállná a helyét, gyanús, hogy profi, mindent tud a cseh sörről.

Üdvözlet! Milyen jóképű korsó! Mit kell róla tudni?

Ez egy egyedi darab, kettő van belőle az országban, de csak ennek van felhajtható fedele.

Látom, sörrajongó vagy,  mi az ami megfogott a cseh sörök világából?

Teljesen más mint a magyar nagyipari láger sörök vagy az átlag sörök. Testesebbek, a habjuk nagy, testes íz jellemzi. Teljesen más. Különlegesebb sörök. Lecsapolják, megmarad a habja. Gyönyörűek a sörök. Érezhető, hogy nem ma kezdték az ipart. Több mint 100 éves sörökről van szó. A Primator most lesz idén 143 éves.

Mi mindent lehet tudni a Primátorról?
Ha úgy veszem akkor kicsik, vagy nagyok attól függ, ha azt nézzük, hogy mit értek el 2009-től például európai és világ szintű versenyeken komoly helyezéseket ér el akkor nagy, de a főzde tényleges méretét tekintve kicsinek mondható. 16 féle különleges sör Ebből ha jól tudom 2008 óta nyolccal nyert több európai versenyt. A búzasörük 2013-an világbajnok lett, nem kell hozzá adni semmilyen ízesítést pláne -isten őrizz- citromot adni hozzá mert olyan kesernyés íze van mint a banán belső héja.

Ha két cseh sört hasonlítanál össze egymással, látsz e köztük olyan különbségeket amelyeket markánsnak lehetne nevezni?

Igen van, itt vannak például ezek a Purkmistr barna szűretlen sörök és ott vannak a Pardubicky Porter sörök amely egy 8%-os fekete sör (Balling 19˚) van egy ilyen kávés jellege, de a Primátornál ugyanezt a kávés jelleget megtalálom Primator Double24-ben, (Balling 24˚, alkohol fok 10,5%)  mégis  nagy különbség van a kettő között, mert a porter kávés de kesernyésebb jellegű sör, míg a Primator24-ese szintén kávés de édeskésebb jellegű sör. Vagy vegyük a Primátor EPA-t (English Pale Ale) ez egy vörös sör amit össze lehetne vetni a Dudak vagy Ferdinand sörfőzde vöröses sörével, Ferdinand Sedm kulí (Balling 13˚), a sör neve  „hét golyó” –nak fordítható, Ferenc Ferdinánd balsorsának emlékére, tiszteletére adták ezt a nevet a sörnek.) vörös, de mégis mindegyik más.

Zárszóként, mi a kedvenced mivel töltenéd meg ezt a korsót?

A 16-os exclusive Primatorral (Balling 16˚), ez egy szűretlen világos sör. Vannak sörösök akik pilsenesek és vannak akik lágeresek, én lágeres vagyok mert az édeskésebb ízeket kedvelem, az exlcusive pedig pont egy középút. Nem az a nagyon kesernyés nem geil, -bocsánat édesebb mint a 24, hanem az az arany középút. Nagyon finom, nagyon kellemes, gyönyörű arany színe van. Nagyon finom az a sör!