A legyőzhetetlen Nap

Tegnap a Legfelsőbb Beeroságon tartotta sörbemutatóját Kelemen Ottó (23 éves!) gerilla sörfőzőmester és a Szent Andrási sörfőzde képviseletében Pekár Mihály sörfőzőmester. Egy búzasörrel álltak most elő. A neve: Napkincs.  Sol invectus - a legyőzhetetlen Nap. Szűretlen búza. Erről beszélgettem Ottóval, akit a blog olvasói már régóta ismerhetnek díjnyertes söreiről.

win_20150717_190836.JPG

Egyszer valamikor réges-régen, valamikor a Főzdefeszt szülőhazájában a szűkös, zsibongó élettel teli Mikszáth téren Bart Dániel azt mondta, hogy egy ilyen meleg nyári napon a reggelit, de akár az ebédet el is lehet hagyni és helyette egy vagy két finom búzasört meg lehet inni. Persze citromkarika nélkül, mert az csak tönkrevágja azt a finom citrusos ágyást ami a búzasör sajátja.

Szóval, milyen indíttatása volt a búzasörnek? Mi volt az elképzelés a koncepció?

11182164_824980680911968_5650927333550006923_n.jpgA Békésszentandrási, (pardon Szent Andrási a szerk.) szortimentet szerettük volna bővíteni egy új termékkel és a választás a búzasörre esett, mert a búzasörben a magyar piac szegény, főleg egyszerű búzasörből. Aki búzasört főz az tesz bele valami trükköt, mint pl. Japán Búza, de most ezt kihagytuk. Egyszerű tradicionális búzasört főztünk. Azért az innovációt és a tradíciót ötvöztük ez lett a sör alapja.

A sör hihetetlenül zamatos friss. Így is képzelted el, ezt szeretted volna végeredménynek?

Így képzeltem el, de tartottam tőle, hogy nem így fog sikerülni, a magas széndioxid tartalom része a sörnek, hozzá illik. Szűretlen, minden a helyén van, az élesztő adja a lelkét bele, citrusosan kellemes banános, egyik íz jegy sem emelkedik ki a másik rovására.

Nekem nagyon is citrusos. Aki ebbe citromkarikát tesz az menjen a renegát Némo Kapitányhoz fűtőnek a tenger alá…

Vannak béna búzasörök, amelyeken javítani lehetne ha becsapjuk magunkat, de ehhez nem kell semmi plusz. Ez így kerek.

win_20150718_130337.JPG

A komlóról kell tudni valamit ami fontos lehet?

Semmi különleges, kétféle keserű komló van benne, ami csak a keserűségét adja és az illatába nem szól bele.

4,9-es alkoholtartalma van, tehát könnyed, sima. Nem fogsz berúgni tőle akkor sem ha iszol kettőt hármat négyet. Negyven fok közelében, természetesen ajánlott vizet is magunkhoz venni.

Könnyedén fogyasztható egyszerű sör.

Biztos van valami buktatója egy ilyen nagy projekt munkának abból a szempontból, hogy nem egy összecsiszolódott társaságként indultatok, a berendezéseknél esetleg nem a megszokott helyen van ez-az.

Nem, semmi ilyesmi nem volt, a Szent Andrási főzde egy általam már ismert technológiát használ, a kollegák és segítők pedig profik, összehangoltan dolgoztunk együtt. A kezdés előtt egy hónappal megbeszéltük a feladatokat, olajozottan és jól mentek a főzéskor a dolgok. 

Mennyit főztetek?win_20150717_194346_1.JPG

Huszonöt hektót és majd még főzünk belőle ugyanennyit. Tehát összesen ez ötezer liter, tervezzük állandóan palettán tartani a Napkincsét. Persze megnézzük mennyire lesz rá igény, de úgy néz ki, hogy meglesz a második főzés is. Szuper prémium 0,33-as kiszerelésben és csapon lesz majd kapható.

Nagyon alacsony az ajánlott fogyasztási hőmérséklet, miért?

Mert szépen lassan kimelegszik a kezedben és végig tudod ízlelgetni.

Napkincs sör:
Alcohol: 4,9 % V/V
Balling: 12˚
Szűretlen Búzaélesztő: WLP 300, Búzamaláta, Pilseni maláta, Melanoidin maláta és Hallertau Perle, Magnum komlók felhasználásával.
IBU: 15
EBC:8