Serfőző: Szezonzáró Sörfesztivál Corvin negyed

Egy sörfesztiválra azért jár ki az ember, hogy sört kóstoljon, lazuljon, barátokkal találkozzon, vagy éppen barátokat szerezzen. A sörfőző pedig azt teszi amihez a legjobban ért, csapol, vendégül látja a betérőt, lehet diskurálni vele mindenféléről, de leginkább a sörről. Ha meg elhangzik: „köszönöm, ti vagytok a legjobbak!” Akkor sörfőzőnknek már volt értelme aznap is korán felkelni.
       Egy harmadik fél munkája segíti, hogy ez így is történjen: a szervező, akinek roppant fontos, hogy az összes érintettel kiválóan kommunikáljon különben nem jön össze az a harmonikus egység ami nélkülözhetetlen, hogy mindenki jól érezze magát.


Az alábbi beszélgetésre a Serfőző Corvin Szezonzárón került sor, az derül ki benne, hogy a rendezvény szervező fontos ember, mert kommunikál. Ha lehet jól. Ha lehet akkor még jobban. A rendezvényszervező cégtől Preyer György kommunikációs szakemberrel beszélgetek arról, milyen is ez a munka.

Blog: Mostanra már néhány sörös rendezvényen túl vagytok, tehát túlzás lenne azt mondani, hogy a semmiből tűntetek elő. Magam is felfigyeltem rátok, a barátságos kommunikációtok a közvetlen hangnem szerintem hiánypótló. Éppen a Corvin Negyedben vagyunk a Serfőző évadzáró fesztiválján. Mint majd később kiderül nem véletlen, hogy a koncepció az élhető és kellemes sörözésről szól.

win_20150927_151322.JPGPreyer György: Kóczián László társammal bő 15 éves szervezői múlttal rendelkezünk, de mi legfőképpen a elektronikus zenei színtéren mozogtunk eddig. A Serfőző márkanév alatt sörfesztiválokkal és kisebb sörös rendezvényekkel szeretnénk foglalkozni. Laci a rendezvények szervezésével én pedig márkaépítéssel és rendezvénykommunikációval foglalkozom.

Akkor azért ilyen jó az élőzene, mert otthon vagytok a zenében?

Reméljük igen, ráadásul meglehetősen jó kapcsolataink vannak zenei téren.

Ez most már a második vagy harmadik rendezésetek?

Tavasszal volt a Serfőző Szezonnyitó itt a Corvin sétányon, az Alsóörsi Sörfesztivál, a Random Sörweekend (az Alle mellett) ami egy kisebb rendezvény volt. Az utóbbinak nem is adtuk a fesztivál nevet és egy próba rendezvénynek szántuk. 

11811556_1687042128193348_7426066189886520573_n_jpg.png

Szeretek újítani és mivel a sörfesztivál valamint a kézműves szavakat már elcsépeltnek tartottam így megpróbáltuk úgy alakítani, hogy a rendezvény nevébe sem a kommunikációba ne kerüljenek be ezek a hívó szavak. Majd azt követte a Serfőző Szezonzáró eseménye itt a Corvin sétányon.

Kíváncsiak voltunk mi történik akkor, amikor nem lőjük el azokat az elkoptatott szavakat amire automatikusan mennek az emberek. Úgy készültünk, hogy ez egy picike rendezvény lesz, jóval kevesebben is jöttek el mint a Szezonnyitóra, de még így is jónak mondhatjuk a látogatottságot. Utána jött a mostani Szezonzáró.

win_20150927_155142.JPG

Egyébként a jó munka hozza magával a másik munkát, a Szezonnyitó után megbízást kaptunk a VIII. Cseh Sörfesztivál lebonyolítására. Lényegében a kollégám szervezte a kiállítókat, a helyszíni hatósági dolgokat, én pedig a teljes kommunikációt és az arculati frissülést az idei rendezvényre. A sörök jelenléte már nem hozzánk tartozott, ilyen kapcsolati tőkével egyelőre nem rendelkezünk, ezt a megrendelőnk bonyolította.

win_20150927_161158.JPG

Hogyan látod a sörfesztiválok jövőjét? Ti mindenképpen egy kisebb emberléptékű, barátságosabb rendezvényben gondolkoztok? Mert van egyfelől a húzzunk bele, legyen nagy, adjunk el minél több sört, facsarjunk többet a sörösökön, nagyobb lesz a százalék, mi majd úgyis beindítjuk a marketing verklit, tódul majd a nép, a sörösök meg majd kigazdálkodják valahogy, de mindegy is a végén úgyis a látogatók fizetik az egész cehhet.

Lacival nekünk van egy nagyon fontos sorrendünk, melyhez következetesen tartjuk magunkat. Első nálunk a vendég, második a kiállító, harmadik helyen állunk mi, mint szervezők. Emellett ha eljössz a rendezvényünkre, akkor azt látod, hogy nincsenek vattacukor árusok, nincsen lufi árus, nem egy vásárról van szó. Azok a nem sörös kiállítók akik itt vannak mégis, azokat azért engedjük ide, mert úgy érezzük, hogy a rendezvény nívójához illenek. Ezzel körülbelül le is írtam a sörfesztiválok jövőjét számunkra.

win_20150927_155152.JPG

Egy megjegyzés, hogy a múltkori tavaszi Corvin nyitó rendezvényhez képest a sörösök szinte ugyanazon a stand helyen vannak.

Igen, ez így alakult. Kipróbáltuk, jó volt és most is jó így. Ezzel egyébként összefügg az is, hogy igyekszünk kialakítani egy olyan kiállítói kört, akiket minden rendezvényünkre tudunk vinni mert megbízhatóak és minőségelvűek.

Mi a helyzet a korsóval? Ezek fél literesek? Mert találkoztam már sörfesztiválon négy decis, öt decis formátummal is vegyesen. Ebből adódóan az árazás egy káosz volt.

A korsó mérete nálunk 0.5 literes korsót és egyelőre műanyag poharakat jelent. Amelyik kiállító 4dl-t árul az fel is tünteti.

Mi a helyzet a zene frontján? Hogyan kapcsoljátok össze a sörrel?win_20150927_162050.JPG

A Serfőző nem zenei rendezvényeket szervez és sohasem lesz a zenéé a főszerep. Alsóörsön annyival volt másabb a helyzet, hogy ott az önkormányzat külön kérése volt a nagy színpad. A fővárosi rendezvényeken csak háttérben működhet ez a dolog, hogy a kiállítók el tudjanak beszélgetni a söreikről a látogatókkal. Tehát nem mennyiségi zenei és mennyiségi sörfogyasztásra, hanem inkább minőségi zenei és minőségi sörfogyasztásra fókuszáló rendezvényszervezés a célunk.

A rosszul megválasztott zenei koncepció elrettentő hatású lehet: magam is találkoztam már igénytelen megoldással, a sörsátorban tombolt a lángos rock, de a kicsivel arrébb lévő sörös bódékban sem adták alább és szólt ahogy a csövön kifért. De normális hangerő mellett már lehet beszélgetni.

win_20150927_163317.JPG

Fél szemeteket egyébként rajta tartjátok a gerilla sörfőzőkön? Nagyon üde és egyedi színfoltjai a sörfőzőknek.

Igen, pontosan, mindenkit megnézünk, de nem akarjuk ezt túlzásba vinni. Nem akarunk senkire hasonlítani, próbálunk egy olyan középutat keresni, ami egy élhető, ami egy látogató barát, ami ilyen mint a mostani. Remélem, hogy ez jön le a rendezvényeinkből.

win_20150927_170942.JPG

Mi a véleményed a metapayről? Amikor ez szóba kerül, a sörösök csak prüszkölnek, mert a személyzet nem kap borravalót, csak plusz munka van vele, a számla adási kötelezettséget nem helyettesíti, de a legnagyobb gond, hogy egyes esetben előfordul, hogy hosszú ideig sem kapja meg a sörfőző a pénzét, mondván, nem volt utalás, problémák, esetleg plusz költségek (!) adódtak… Az pedig elég húsba vágó, hogy a sörfőzőnek mindent előre meg kell finanszíroznia százezrekért. (kitelepülés, faház építés-bontás, minden)

Pedig a metapay-nek nagyon sok pozitív hozadéka lehet egy rendezvényen a kiállítóknak. Jövőre például lesz egy nagyobb sörös rendezvényünk, ami egyelőre csak tervezés alatt áll, szóval ide szeretnénk bevezetni a metapayt. A kiállítók elégedettsége garancia például arra, hogy újra el fognak jönni, szívesen fognak velünk dolgozni.

Így legyen! Köszönöm a beszélgetést és mihamarabb találkozzunk egy újabb sörös rendezvényen!

 

A Szezonzárón Katona Csaba sörtörténeti előadása volt hallható kóstolóval egybekötve.

Fotók: Sal Bandy, Helyszín: Corvin negyed, Szezonzáró Sörfesztivál - szeptember 24-27.

Kedves Olvasó! Szeretnénk ha véleményedet megosztanád az alábbiakról, melyik opció fontos neked?


Csak egyet lehet választani!

 

win_20150927_183052.JPG