Csupor főzetek a célkeresztben: Warrior és Aggressor

A Csupor művek mostanában nagyon pörög, valamivel egy hete volt a könnyedebb Warrior sör bemutatója a Csupor Pubban. Október 30.-án pedig a keményebb műfaj kedvelőinek az Aggressor sör debütált a Jónásban. Marciról már írtam, egy éve (még több CSUPOR itt) a srác abszolút a saját útját járja. A komlósabb sörökkel dolgozott az utóbbbi időkig, most azonban az új utakat extra maláta felhő jelzi. Mindíg jellemző volt rá, hogy csavar egyet az induló ízvilágon, úgy ahogy más nem.

A Warrior projektet Marci és Petrás Mátyás (Legenda) hozta össze. A sör egy érdekes malátásabb könnyed APA sör ami valószínűleg mint -hiánypótló- ivósörként fog beilleszkedni a súlyosabb Csupor sörök közé. Gyűjtők figyelmébe: a Warrior érdekessége még, hogy hatféle címke készült a 0,33-as palackra.

Az alkotókkal készült riport.

Blog: Miért éppen hat címke?

Matyi: Ha már első sörrel jövök, akkor arra gondoltam, hogy jó lenne egy kis profizmust is belevinni, ezért készült egy fő motívumra de mégis hatféle karakterre a címke. Nekem eszméletlenül tetszik, kreatív.

untitled1.png

Blog:  A gyűjtőknek jól  feladtad a leckét beszerezni a teljes gyűjteményt. Említetted, hogy első sörödet főztétek közösen, milyen mennyiséget reszkíroztatok meg elsőre?

Matyi: Négyszázötven liter.

Blog: Az első söröd máris 0,33 üvegben árulják, ezt hogyan éled meg?

Matyi: Ez is volt a cél! Sokkal jobb ha az első munkába beleadunk apait anyait, ha minőséget adunk ki a kezünkből, mintha csinálok egy ilyet egy olyat és majd lesz valami. Nem, inkább belefektetek több pénzt több időt, hogy elnyerje a közönség tetszését is.

Tehát a cél a komlós sörök után, mellett, helyett egy jó ivósör került fel a repertoárba. Balling: 11,5° Amit ebből ki lehetett hozni azt a MAMA tandem kihozta!

***

Október 30.-án újabb Csupor Marci sör bemutató, amelyen az Ektomorf groove zenekar is megjelent dedikálni a rajongóknak a vadonatúj Aggressor CD albumot, de akár az Aggressor sörcímkét is, mert Marci egy igazi nehézsúlyú (alkohol:12% V/V) Imperial Stout-ot alkotott a zenekar számára. (és szerencsére számunkra is..)

Hogyan kerül a csizma CD az asztalra, miért éppen Aggressor-Ektomorf és egyáltalán? Riport Marcival.

A videóhoz: Elnézést a hangért kicsit túlvezérelt, rosszul állítottam be,
az illusztráció a csapolásnál  pedig tényleg illusztráció, nem Aggressor.

 

Csupor M.: A sör: 29° Balling fokos.

Blog: Illatában, tehát úgy érzem...

Csupor M.: ...eléggé a csokoládé maláta érvényesül...

Blog: Hát igen, mondhatni, de nem érzem annyira ezt az illatot, vagy azokat a csodálatos egzotikus illatokat, mint amit egy ilyen kategóriánál kellene éreznem. A malátásságot érzem.

Csupor M.: Persze ebből a pohárból nem illene ezt a kategóriát kóstolni, mert semmit sem ad át. Alapjában véve img_2199.JPGigyekeztem minél lejjebb nyomni a festőmalátát, a leges legalját ütöttem meg annak az SRM-nek (vagy ebc ) kategóriának ami még a stout kategóriába tolja föl, hogy ne legyen benne az egyébként minden második fekete sörben érezhető brutális pörkölt malátás illat. Ezért ezt lenyomtam, az alkohol szintet pedig föl.

Elég sokféle maláta van benne: pilzeni, müncheni, ilyen karamell maláta, olyan karamell maláta, a végén is még meg van dobva a malátássággal és egy nagyon egyszerű angolos Willamette komlóval megbolondítva még egy pici német IPA komlót is tettem bele amit a németek fél éve kísérleteztek ki. Ezzel keserűztem, ezzel picit aromát is adtam neki és ez lett a végeredmény.

Blog: ..ez lenyűgöző ezt így hallani és ennyi nagy tömegű maláta adta ki a 12 alkohol fokot?

Csupor M.: Nem, ehhez kellett még adni barna kandis cukrot, 12 kilót 250 literhez, mert tisztán malátából nem lehet kihozni, mert nagy lenne a veszteség.

img_2207.JPGBlog: Őszintén szólva, amikor megkóstoltam az Aggressort utána asszongya, igyunk már egy kis Ravasz Hódot és annak az illata és az íze is mintha izgalmasabb lett volna.

Csupor M.: Mert annak nem kell annyi érési idő.(Hód). Az erős söröknél az érési idő harmonizálja össze a sört. A kisebb alkoholfokú söröknél, -a Hódban több a komló- annál gyorsabban megtörténik az érési idő. Ennél komplexitás nem lesz. Amikor elkészül egy jó bor, pezsgő, pontosabban egy igényesen készített alapanyagnak kell legalább egy vagy két év, hogy összeérjen és kihozzák belőle azt az ízt amiért csinálták. Én az Aggressort egy fél évre elraknám. Csak az album bemutató miatt lett előre hozva a megjelenése. Most egy hónapos.

Blog: Fél év és egy hónap. Nagy különbség.

Csupor M.: Nagyon nagy különbség. Amikor először kóstoltuk nagyon agresszív volt, tolakodó, nem volt meg az a teljessége. 450 litert főztem belőle és már most teljesen elfogyott.

Ez igen, mikor állsz neki a következő főzetnek?

Egy két héten belül, mert a zenekar hamarosan megy Németországba turnézni, kiviszem a sört utánuk, hogy megismerhesse az a piac is.

Akkor jó zúzást az Ektomorffal és sok sikert az Aggressorral!

 img_2151.JPG