Next level, malátásabb sört a népnek!

Egy maréknyi komló...

Egy maréknyi komló...
...komló fronton nem túl rózsás a helyzet, mert mind az amerikai mind az ausztrál, stb., egyszóval az egzotikusabb komlók beszerzés nehézkessé válik. A nemesített komlók pedig nélkülözhetetlen fűszere az új hullámos komlózottabb söröknek.  A helyzet még nem nyomorúságos csak nehézkes és leginkább a nagyobb főzdéket érinti, akik ha előrelátóan betáraztak a 2016 év még kihúzható a felhalmozott készletekkel, de erősen kétséges, hogy mi lesz később.

A kicsik is gondban lesznek, vagy már vannak, mert hiába várja majd a törzsközönség a bevált és fesztiváldíjas ízeket, ha egyszer nem lesz miből elkészíteni, így folyamatosan változtatni kell a repertoárt. Ha beesik egy marék komló, akkor bizony ahhoz kell majd főzni a sört.

img_3898.JPG

Előremenekülési stratégia lehet még a kevésbé komlós sörök főzése illetve remek próbálkozás craftosítani a lágert amivel viszont egyáltalán nem mehetnek tutira az eddig biztos kézzel ale-eket főzők. A lager készítésénél az erjedési és hűtési technológia bonyolult ezért nem népszerű a kisüzemiek körében. Erre is utal a név választás. Aki jó lágert tud főzni az már elérte a magasabb fokozatot a sörfőzésben.

Mivel az írásom nem doktori dolgozat, ideje a lényeget írni:
Kiss Tamás (Hopfanaticról régebbi anyag itt) azonban nemcsak hozzányúlt a témához hanem egyenesen be szerette volna bizonyítani, hogy a Hopfanatic nem csak agyonkomlózott söröket tud készíteni: Ipa, Stout. Nem ízhibát fed el a komló felhő. Itt az ideje, hogy kiderüljön tud könnyedebb letisztultabb sörökkel is bánni.

Blog: Ilyennek szeretted volna az első lágeredet, ha elkészül? Elégedett vagy az eredménnyel?img_3857.JPG

K.T.:  Amit én szerettem volna, hogy letisztult, nem egy komló karakteres sör legyen. Nem édes, nem keserű, nem élesztős, nem túl komlós. Azt hiszem sikerült megtalálni az egyensúlyt.

Blog: Remekül iható, malátásabb sörnek érzem, mintha az irány az lett volna, hogy vissza a gyökerekhez! Pedig csak 12 Baling fokos, nem a nagy test az erőssége. Nekem kifejezetten ízlik, végre egy lager sör amitől komolyan gondolkodóban esem, hogy az Apa vagy a Next Level lesz e a kedvencem nálad.

K.T.: Kritériumnak szabtam, hogy nagyon jól iható legyen. Úgy gondolom, hogy ez sikerült. A komló: Mandarina Bavaria adta a gyümölcsösséget, az élesztő különleges fajta volt, aminek a hatására nagyon sikeres volt az erjedés, nem kellett külön szűrni. Úgy tűnik mintha szűrt lenne, de nem.

img_3860.JPGAz 5% V/V alkoholfok 12 Balling fokból erjedt le, meg van fűszerezve egy kis karamellmalátával ami ad neki egy kis fűszeres, kekszes jelleget de nagyon finoman. Úgymond ez adja meg a sörnek a testet. A Bavaria komlóból érkezik még a mandarinos jellegű íz. Az adagolás kérdése nagyon fontos, mert az összhang a lényeg, nem az, hogy az egyik vagy a másik hozzávaló erősen kiérezhető legyen belőle. Vigyázat, könnyen csúszik!

Blog: Ha versenyre vihetnéd ezt a sörödet viszed?

K.T.: Igen beneveztem Dublinba az Alltech nagy sörfőző versenyére. (febr. 5-7.)

Blog: Sok sikert kívánok! Majd beszéljünk az élményeidről ha visszajöttél. Addig is sörkedvelő kollégák tessék nyugodtan kóstolni a sört.

Ez egy rendhagyó láger. Nem szabad úgy kezelni mint egy átlagos lágert, fogyasztásra a hőfok 10 C° körül vagy e fölött javasolt. Szerencsére ez a csapoláskor is működött! Meg kell még említenem, hogy remek volt a hangulat, a Hopfanatic Pubban telt ház volt a hivatalos bemutatón, sokan voltunk kíváncsiak Tomi új főzetére. 

Next Level:
Szín: 7 SRM, kellemes világosabb karamell szín
IBU: 24,
Alkohol: 5%V/V,
Balling: 12°
Untappd értékelésem 4 pont.