Kapucinus -Secundus búza sör

A Kis Kapucinusban jártunk a SecunduS Premieren. Szeretjük az ilyen "szakmai" tájékoztatókat, mert mindig lehet számítani a főzőmesterre vagy el lehet csípni egy bennfentest a sörfőzde stábjából és olyan hírmorzsákhoz lehet hozzájutni majd közzétenni ami egyébként nem kerülne a felszínre.

 

img_4631.JPGKésmárky Kata, Késmárky Attila (férj-feleség), Kapucinus Sörfőzde

 

img_4632.JPG
Előtérben balról jobbra: Bölöny József, alelnök, Kovács András, elnök, Kovács Tamás, tag. Magyarországi Sörcikkgyűjtő Klub. Tulajdonképpen így lesznek érdekesek ezek a premierek, találkozók. Ami ránézésre csak hörpölgetés-bólogatás és címke és alátét kötegek beszerzése lenne. :D

 

Mindenképpen ki kell emelnem, hogy a Secundus búzasör a Kapucinus Főzde (Magyarhertelend) első ale söre.

sec.png

Kapucinus „SECUNDUS” Világos búzasör,
Szűretlen,világos felsőerjesztésű búzasör. Enyhén kesernyés könnyed banános –vaníliás íz jegyekkel, citromos-citrusos –banános illattal.
Nincs pasztörizálva.
Alkohol: 5% V/V
Balling: 11,6°
Maláták: bécsi maláta, búzamaláta
kétféle komló, narancshéj
Untappd értékelésem: 3,25. Túl sok a savanykás citrusosság, kicsit éretlennek, nagyon frissnek, pattogónak érzem a sört. A narancshéj keserűség -a terv szerint- nagyon haloványan érezhető. Ha 12 fok körül lett volna csapolva akkor jobban megnyílik a sör búzás íze-zamata. Biztos vagyok benne, hogy lesz erre megoldás.

Blog: Az  egyébként alsó erjesztésű technológiára kitalált és bejáratott főzdében elkészíteni ezt az ale búzát gondolom több volt mint egyszerű feladat.

img_4659.JPGKésmárky Kata főzőmester: Igen ezt kihívásként vettem, az egyetemi tanulmányaim alapján képesnek éreztem magam arra, hogy új dolgokat is kipróbáljak, ne kooprodukcióban főzzem meg a sört, hanem önállóan, ismerve persze a főzdénk korlátait, határait.
Nagyon régóta szerettük volna ezt a búza sört megfőzni, tehát azt találtam ki, -mivel a búzasörbe nem kell sok keserű komló-, hogy hozzáteszek valamit ehhez a  gyümölcsös ízvilághoz, pontosabban a búzasör egyedi banános ízét adó észterhez. Arra gondoltam, hogy kiegészítem narancshéjjal, így ez adja az aromakomló nagy részét. Kb. 40 kilót reszeltem bele.

Nem az volt a cél, hogy elvigye a narancsos citrusos világba, hiszen a búzának nem ez a karakteres jegye csak picit akartam hozzáadni. Tehát nem a komló adja a keserűség tömegét hanem a narancshéj a komlóforralás során. Ezt persze nem hagytuk rajta, img_4665.JPGforrás után lecefréztük.

Általánosságban a visszafogottabb, letisztultabb dolgoknak vagyok a híve. Nem kedvelem az erősen komlózott vagy fűszerezett söröket. Amikor iszom egy erősen hidegkomlózott sört, akkor egy-három deci után telítődök. A jó ivó sör kategóriába szeretünk versenyezni.
                                                                            Netter Dániel, Kis Kapucinus

Blog: Mik az új tervek?

Kata: Mivel ez a sör úgy néz ki, hogy jól sikerült ezért azt tervezem, hogy mindig legyen egy tartályom amiben mindig valami újat fogok főzni. Erjesztőben 6 tartály van az ászoklóban 13 tartály. Mivel most már van 10 féle sörünk ezért döntenünk kell mi lesz a repertoár. Most a Söröstyén erősebb sörünknek van a szezonja, tavasztól pedig a Frau Luthert fogjuk megint elkészíteni ami szintén egy vörös sör, egy ivóbb egy könnyedebb ami szintén hideg komlós eljárással készül.

Blog: Melyek a húzó söreitek?

Kata: Szeplőtelen (4,3), Nem vagyok én Apáca (5,4) , Illuminátor (7,2), Barna (5,4) Alkohol % V/V.  Ezeket keresik a leggyakrabban.

img_4667.JPG

Plusz egy kis főző tudomány: Amit tudni akartál a búzasörről, de nem volt kitől megkérdezni.

Blog: Miből készül a búzasör?

Kata: Meglepő módon nem tiszta búzából. Erre teljes mértékben a technológia szab irányt. Ugyanis a búzának teljesen más a héjszerkezete mint az árpamalátának. Gyakorlatilag nem lehet megszűrni. Ezért

img_4629.JPG

hozzá kell tenni az árpamalátát (bécsi, pilzeni) majd az 50% búzát. Ez azért kell, mert amikor szűrjük a sört a maláta héjszerkezete úgy áll össze, hogy kis csatornákat ún. kapillárisokat képez.

Csak az árpamaláta képes erre, a búza nem, mert teljesen más a héjszerkezete. Így gyakorlatilag az árpamalátán keresztül szűrjük le a sörlevet. Nem használunk plusz szűrőt. Ha nem tennénk bele árpamalátát egy kezelhetetlen nagy kásává dagadna meg.