Spider Mild nyárra

Helló SörPók!

Míg a Green Sheep Bar teljes vezérkara Keszthelyen pörgette a fesztivál ipart, addig itthon sem állhatott le az élet. Sörpremierről tudósítok: az Asterisk Mountain Brewers büszkén mutatta be első kisüzemi sörét, a Spider Mild-ot a Green Sheep Bar-ban. Azt nem tudjuk, hogy Pókember iszik e sört a Marvel univerzumban, valószínűleg nem, mert akkor kevés lenne a 12-es karika. 

Az elkövető lelkes házisörfőző: „Chuck” néven mutatkozott be, vele beszélgettem. A pálya íve tipikus, házi sörfőzőként kezdte. Külön öröm ilyen fazonokkal találkozni, mert példa értékű, hogy nem kell sodródni az árral, nem kell megrettenni a házi sörfőzéstől.

img_20160722_180651_1_1.jpgFehér pólóban: Chuck, sötétben: László Gergely: Skyland

 

Blog: Ha jól értettem katona vagy?img_20160722_180608_1_1.jpg

Chuck: Igen.

Blog: Miféle harsona és dobpergés késztetett arra, hogy sört főzz?

Chuck: Két éve egy barátom hatására a kézműves (kisüzemi- craft, ahogy az olvasónak jobban esik.  a szerk.) sörök irányába kezdtem  el érdeklődni. Közösen kóstolgattunk, keresgéltünk és arra jutottunk, hogy milyen jó lenne magunknak is főzni. El is jutottunk a házisörfőzők mekkájába a Legendába, ahol minden szükséges felszerelést megvettünk és nekiláttunk. Egyetlenegy főzést csináltunk közösen-azóta is jó haverok vagyunk- de attól kezdve teljesen egyedül a saját megérzéseimre és repcetjeimre hagyatkozom.

Szerencsémre a kertemben van egy sufni amiben ki tudok bontakozni, itt tartom a hűtőimet és az eszközeimet, különben a feleségem nem nagyon tolerálná a hobbimat.

Blog: Hogyan született a sör neve?

Chuck: A kategória adta magát, a gyerek meg szereti a Pókembert. Hát így.

img_6839.JPGA sört kipróbáltam egy grillezett padlizsán, paprika, paradicsom, szilva kombóval. A jósága a sörnek abban van, hogy ehhez az ételkompozícióhoz a savanykássága jól passzolt.

 

A sör címkéjéhez illő narancs szín kupak dukál, ha Chuck nem talált volna ilyet le sem palackozza, de szerencsére a Legenda talált rá megoldást. Vadonatúj 300 darab fél literes palack invesztíció után megtörtént a palackozás. Így könnyebb biztosabbra menni és csökkenteni az íz romlás lehetőségeit. (A többi KEG.)

A sör.

A kategória neve: Mild.  Angol Ale, alacsony, 4% körüli alkoholtartalommal. Jellemzőjük a felhasznált kevés komló, í­gy hiányzik a kesernyés, komlós í­z. Szí­nük változatos, az egészen világos aranytól a bronzig terjed.

Illata nem nagyon van. Habja sem sok. Komlót érezni ugyan benne de kevés.
A recept több házi fözés alapján tökélesedett. Maris Otter alap malátára jött egy kis karamell, csokoládé és festő maláta. A komló némi East Kent Goldings.
Nekem a sör túlságosan vékony (10-es balling) és egy kicsit savanykás mintha ízhibája lenne ami a magasabb hőmérsékleten történt erjesztés okozhat, ez a konstelláció nálam túl is tolta az ivósör kategórián. Ami leginkább tetszett az a színe volt. 450 liter készült, 1,5 hónapig erjedt a sör.
Alk.: kb: 4,5% V/V
IBU:20
SRM:28
Untappd értékelésem: 2,5


A címke design: Morvai Péter „Póver” munka!
A Spidermild a Skyland Sörök gondozásában jelenik meg, és a Legenda Sörfőzdében készült.