Én kraft bier, Te craft beer, Karcsi kraft sört iszik

...és akkor elfogyott a muníció!

Remek dolgok történtek sörfronton ebben az évben, Indoor sörfeszt volt az első, aztán májusig meg sem állt a random sörvirágzás. Kéthetente került elő valamilyen új kisüzemi vagy gerilla sör a piacra. Szigorúan minimum 450 literes kiszerelésben, mert alább egyszerűen nem jön ki a matek. Aztán jött május végén a szenzáció: végre megrendezésre került a - sajnos csak kétnapos - Kisüzemi Sörfesztivál Óbudán.

Majd egy esőnapos-foghíjas látogatós -de szerintem épp ezért fantasztikus hangulatúra sikeredett Főzdefeszt, aki-ami kínjában a LÁGER szót lőtte ki az űrbe... mert a jobb hívó szavakat elvesztette a Scrabble-n... Majd megint kisebb nagyobb hírek jöttek, volt csiki-miki és most 'gusztus húsz' -előtt 19-re lapot húzott négy főzde (Monyo Brewing Co., a Mad Scientist, a Horizont Sörök és a HopTop Brewery) megalapította a Főzdepark formációt. (Nekem jobban tetszik a militánsabb M47 az 'M' mint Maglódi és 47 a házszám.) A srácok ezután már nem teketóriáztak és bedobták a a sörforradalom fel-fel habzó örvényébe és a köztudatba a kraft sör fogalmát.

guf1.gif

Többekkel ellentétben most nem is a "kraft" szó értelmezésére mennék rá (szerintem szép magyar nyelvünkbe nem most lesz bele verve egy százas szög) hanem az ami mögötte lehet.

... és akkor jesszus, kivették a kézműves szót a szótárukból!

Mi történt? Hétköznapi forradalom? Egy csoport alkotó közzé tett egy KIÁLTVÁNYT, hogy tartozni akar valahová és a kézműves szó és a mögöttes elhasznált értelem ellenében akarja meghatározni magát. A Kraft modern, világos, robog, energikus, erőt áraszt és árad.

Akik pedig követni akarják őket azok is magukra tudják húzni ezt a zászlót, ami messziről hirdeti: ez most itten az új-modern világ. A kézműves punnyadás uncsi, a kraftos lendület és precízitás a jövő.

Hm.

Az Alkotás--Művészet--Termék--Fogyasztó--Zsozsó -koordináta dzsungelben (kihagytam valamit?) kell lavírozni mindenkinek. Ha a Kraftizmusnak az a mottója, hogy tessék minden sörfőzdének tisztességesen sört főzni és nincs olyan, hogy nem kiváló minőségű sört kapjon a fogyasztó. Akkor én azt mondom rá, hogy Ámen. Különben csak vihar lenne a biliben.

A kedves fogyasztó természetesen maga is szavazhat itt lejjebb és persze a pénztárcájával is, ugyanis a Főzdepark meghírdette a maga spontán buliját: aug 19-20. Maglódi út 47. Jelen lesz még a RothBeer, a Hedon, a Balkezes, az Uradalmi Sörmanufaktúra és a Kentucky Ale.

Nincs belépő, nincs pénzért pohár. Free mosdó, és Ingyenes busz a Blaháról (A Különc Főzdepark busz minden óra félkor indul a Corvintol, visszafele pedig a Főzdeparkból minden óra egészkor.)

Szavazás!