Kiss me, kiss me Hibiscus

...again, again, again...

Egyszer csak jött az infó, hogy a Jónásban felmarkolhatok egy új amerikai-reketyés kollab sört a jövő heti premier előtt. Persze, miért is ne?  :)
Naz Drebot az egyik alkotó, aki a 42 North Brewing company-nál főző, a tudomány másik felét pedig Varsányi Viktória, a Reketye főzője adta hozzá.

-Akkor most kóstolok egy búzasört.img_20160825_193126_1.jpg
...blup-blup...
-Nahát, ez meg mi?!


Aki már kicsit is szimatolt a sörfőzdék háza táján, az tudhatja, hogy a kollab sörök mind szerelem gyerekek. Ha a főzésben van jammelés, akkor ezek a főzetek azok. Érezni a sörben a közös munka örömét a játékot és a másik fél tiszteletét. Az esszenciáját a főzők szellemi spiritualitása a nyitottság az új dolgok iránt, az alapanyagok minősége és persze a rutin adja.

Ezek után gyerünk a sörhöz: Hibiscus Kiss

Minden van benne van egy üvegben a virágosrétről, a kokofóniát azonban messze elkerülték. A kulcsszó az enyhe és összesimuló illatok és ízek. A konkrétumoknál: ez egy belga gyümölcsös dupla búza, amiben a leírás szerint: árpamaláta, búzamaláta, rozs, komló, hibiszkuszvirág, naranycshéj szerepel.
Komló:
Hellertau Blanc és Citra. Az élesztőkről pedig csak annyit, hogy háromféle van benne, kettő a főerjesztéshez egy pedig az üvegben való utó erjedéshez. Kb. két hónapja palackozták, tehát aminek le kellett tisztulni az letisztult.

img_7251.JPG

Ez egy nagyon finom kézműves munka, Kulcsszó: Harmonikus
Színe: Szép narancsos, a szűretlenség és pasztőrizálatlansága miatt opálos, de hát így az igazi. Illata virágoskert, enyhén gyümölcsös-narancsos. Még jó, hogy oda van írva, hogy hibiszkusz, mert ezt nem tudtam volna kitalálni. A szájban nagyon finoman lubickolnak a harmónikus de sűrű ízek: narancshéj, koriander, a finomabbik komló, amin a korty után az eddigiekhez képest brutálisat dob a komló keserű, de az édesebb íz ezt szerencsére tompítja. 

Semmilyen alkotó eleme nem emelkedik extrán ki, mert a sör nagyon egyben van, de azért már a komló is jelzi, hogy ez bizony erős versenyző.  Nem csak egy szimpla kosárka mezei virág, ez már egy turbó szerszám, ami térd alá ér. Ez bizony egy jó erős sör 7,7 % ABV.

A búza söröknél mostanság divatos csavargatni, komlózni, hidegkomlózni. Ez most a legújabb és felséges csavar, ami nagyon komplex ebben a háromféle élesztő, ami teljesen durván el tudná vinni a fókuszt, de itt most nagyszerűen muzsikál.

img_20160825_193217_1.jpg

Jó a sör! Jó az ősszhang, a blog ajánlja!
Gratulálunk az alkotóknak, szép munka!

Untappd értékelésem: 4,25
Alkohol: 7,7% V/V
IBU: 45-50